Siargao – Filippiinien surffisaaresta reppureissaajien suosikiksi

Siargao
Siargaon edustalla on kaunis autiosaari Guayam. Kuva: Milet Miranda, Flickr CC

Mindanaon kaakkoisreunalla sijaitseva Siargao opittiin ensin tuntemaan yhtenä maailman parhaista surffikohteista. Viime vuosina saari on noussut myös reppureissaajien suosioon. Saarelle on alettu perustaa myös joogaretriittejä, ja muutama pieni luksusresorttikin on avattu.

Maineen noususta huolimatta Siargao on edelleen ihastuttavan rento kohde ja sopivan syrjässä massaturismin ulottumattomissa. Tunnelma on juuri nyt aika täydellinen: Siargao ei ole enää salainen saari, muttei vielä liian vilkaskaan.

General Luna – Siargaon keskus

Matkailun keskus on pikkukylä General Luna, jonka edustalla levittäytyy nätti ranta. Rannan tuntumassa on useita mukavia ja edullisia majapaikkoja.

Mitenkään erityisen hieno ranta ei kuitenkaan ole. General Lunasta on kuitenkin helppo tehdä retkiä aivan kylän edustalla sijaitsevalle kauniille Guayamin pikkusaarelle ja Naked Islandiksi kutsutulle hiekkasärkälle.

General Lunasta on noin viiden kilometrin matka Siargaon kuuluisalle surffipaikalle, Cloud 9:lle.

Cloud 9 ja surffaus Siargaolla

Siargao sijaitsee Tyynenmeren rannalla, ja heti saaresta itään sijaitsee maailman toiseksi syvin valtamerihauta. Tyynenmeren pohja putoaa äkisti kymmenen kilometrin syvyyteen. Sieltä kumpuaa liike-energia, joka vyöryy meren pintaa pitkin, kunnes se osuu lopulta rantamatalikkoon Siargao-saaren edustalla, nousee pystyyn ja muuttuu kuuluisaksi Cloud 9 -aalloksi.

Aalto on saanut nimensä siitä, että sillä ratsastaessaan tuntee leijuvansa pilvissä”, 22-vuotias siargoalainen surffauksenopettaja Alex selvittää Siargoan – ja koko Filippiinien – kuuluisimman surffikohteen nimeä.

Toisen, vähemmän runollisen tarinan mukaan aallon nimesi kuuluisa surffikuvaaja John S. Callahan samannimisen suklaapatukan mukaan.

Komeimmillaan aalto on syys-lokakuussa, jolloin Siargaolla järjestetään vuosittainen, kansainvälinen surffikilpailu. Ylipäätään paras aika surffaamiseen Siargaolla on heinä–marraskuu.

Cloud 9 on hurja aalto, eikä sovi aloittelijoille. Haastavuutta lisää matala korallipohja, johon voi pannuttaa itsensä kipeästi. Siargaolta löytyy aaltoja kuitenkin myös aloittelijoille. Alex lupaakin, että hän ja Siargaon muut surffauksenopettajat voivat opettaa surffaamisen alkeet viikossa.

”Surffaamaan oppii kuukaudessa”, hän sanoo.

Cloud 9:n paikan tunnistaa helposti mereen työntyvästä pitkästä puulaiturista, jota pitkin surffaajat kulkevat rantaa reunustavan matalan riutan reunalle. Rannalla on ravintoloita ja majataloja.

Muille kuin surffareille Cloud 9 sopii paremmin retki- kuin majoituskohteeksi.

Siargaon nähtävyydet

Siargao on varsin iso saari, ja skootterilla saaren kiertämiseen saa varata koko päivän. Suurinta osaa saaresta reunustavat mangrovemetsät, mutta sieltä täältä voi löytää rauhallisia rantoja.

Upeimmat merimaisemat löytää päiväretkellä Bucas Granden saarelle, jonka nähtävyytenä Sohoton Cave, karstijyrkänteiden kätkemä laguuni.

Saarihyppelyn lisäksi Siargaon nähtävyytenä on General Lunasta tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Magpupungko, vuorovesiallas, joka on kuin luonnon muodostama uima-allas.

Kalastaminen Siargaolla

Siargaon vedet ovat hyvin kalarikkaat, ja saarta pidetäänkin Filippiinien parhaana kohteena urheilukalastukseen. Purjekalojen narraaminenkaan ei ole tavatonta.

Parhaana kalastuskautena pidetään elokuuta, jolloin Siargaolla järjestetään myös kansainvälinen kalastuskilpailu.

Kalastusretkiä voi kysellä majataloista tai suoraan kalastajilta.

Paras aika matkustaa Siargaolle

Parasta aikaa matkustaa Siargaolle ovat suomalaiset kesäkuukaudet. Talvikaudella Siargaolla on sadekausi – ja sataa voi paljon. Sadekaudella Siargaolle voi osua myös taifuuneja.

Matka Siargaolle

Siargao sijaitsee Mindanaon kaakkoiskärjessä Surigaon pikkukaupungin vieressä. Surigaosta on saarellle päivittäiset venekyydit, mutta Siargaolle voi myös lentää suoraan Manilasta ja Cebulta.

Kannattaa huomioida, että lennot ovat säästä riippuvaisia.

Harva matkailija viettää Surigaossa aikaa yötä pidempään, mutta kannattaisi: Surigaon kalastajia voi pyytää viemään uimaan delfiinien kanssa merelle.

Surigaosta matkaa voi jatkaa myös Filippiinien erikoisimmalle saarelle, oudon uskonlahkon hallitsemalle, kuvankauniille Dinagatille, joka on säilynyt matkailijoiden suhteen salaisuutena.

Katso lentotarjoukset Siargaolle ja Surigaoon.

Siargao kokemuksia

Tämän Siargao-oppaan on kirjoittanut Filippiineille ties kuinka monta kertaa matkustanut Antti Helin, jonka vaimo on kotoisin Siargaon vieressä sijaitsevasta Surigaosta: ”Omat muistoni Siargaolta ovat aika oikeastaan aika hassut. Kävin Siargaolla ensimmäisen kerran 2000-luvun alussa tehdessäni Mondoon repparia Filippiineiltä. Jätin lopulta kirjoittamatta koko saaresta, koska se tuntui silloin niin syrjäiseltä ja tuntemattomalta. Ajattelin, kuka kumman suomalainen tänne koskaan eksyisi? Filippiinit oli silloin muutenkin perin tuntematon kohde suomalaisille.”

”Seuraavan kerran kävin Siargaolla vuonna 2008 osana Filippiinien häämatkaa. Kun saavuimme General Lunaan, majatalossa oli oudon vaisu tunnelma. Syy selvisi, kun kysyimme kajakkeja lainaan. Kajakkien vuokraaminen ei onnistunut, koska Mindanaolla edelleen vaikuttavat kommunistisissit olivat edellisenä päivänä ottaneet saaren näytösluonteisesti hetkeksi haltuunsa ja vieneet huvikseen melat mukanaan!”

Niistä ajoista Siargao on muuttunut paljon, eikä kommunistisissejä tarvitse enää pelätä. Ainakaan todennäköisesti.

Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Siargaosta.

Katso tarjoukset Siarganon majoitukseen.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi