Siargao – Filippiinien surffisaaresta reissaajien suosikiksi

Siargao
Siargaon edustalla on useita pieniä ja kauniita autiosaaria kuten Guayam. Kuva: Milet Miranda, Flickr CC

Siargao on noussut muutamassa vuodessa Filippiinien suosituimpien saarten joukkoon. Mindanaon kaakkoisreunalla sijaitseva saari opittiin alun perin tuntemaan yhtenä maailman parhaista surffikohteista, mutta nykyisin se houkuttelee monenlaisia matkailijoita, niin länsimaisia reppureissaajia kuin filippiiniläisiä kotimaanmatkaajiakin.

Todelliseen maineeseen filippiiniläisten keskuudessa saari nousi jokunen vuosi sitten, kun siellä kuvattiin suosittu surffariromantiikkaa tihkuva elokuva Siargao.

Maineen kasvusta huolimatta Siargao on edelleen ihastuttavan rento saari ja sopivan syrjässä massaturismin ulottumattomissa.

Aivan Tyynenmeren reunalla sijaitseva Siargao on kooltaan yllättävänkin suuri ja edelleen pääosin viidakon ja palmulehtojen peitossa. Riisipelloilla löntystelevät vesipuhvelit. Meri saaren edustalla on säihkyvän, jopa maagisen turkoosia – Tyynimeri pitää vedet uskomattoman puhtaina.

Nähtävää ja tekemistä Siargaolla riittää useaksi päiväksi. Manilasta ja Cebusta on hyvät lentoyhteydet.

Hienoa on se, että saarella tähdätään ekologisuuteen. Puhdas juomavesi on yleensä ilmaista niin majataloissa kuin ravintoloissakin eli vettä ei tarvitse erikseen ostaa muovipulloissa.

Siargaon-reissu kannattaa yhdistää vierailuun naapurikohteessa Surigaossa, jossa sijaitseva suomalainen majatalo Surigao Dream järjestää snorklausta delfiinien ja valashaiden kanssa.

General Luna – Siargaon matkailun keskus

Siargao General Luna
General Luna on Siargaon viehättävä matkailijakeskittymä. Kuva: Antti Helin

Siargaon matkailun keskus on saaren kaakkoiskulmassa sijaitseva rantakylä General Luna, jota reunustaa kilometrien mittainen ranta. General Lunan ranta ei tosin itsessään ole kummoinen: se on osin kivikkoinen ja laskuveden aikaan rantaviiva vetäytyy kauas. Korallien sijaan pinnan alla on meriruohoa.

Parhaimmillaan General Lunan ranta on hautausmaan kohdalla, jonne on myös keskittynyt suurin osa palveluista. Rauhallisimmillaan ranta on länsipäässään. Kaukana merellä oleva riutta pitää aallot loitolla General Lunan edustalla.

General Luna ranta
General Lunan ranta ei ole erityisen hieno…
Siargao saaret
…mutta aivan vierestä autiosaarilta löytyy valkoista hiekkaa ja turkoosia vettä. Kuva: Antti Helin

General Lunasta suunnataan yleensä päiväretkille pikkusaarille, joille on vain vartin venematka. Meri on pikkusaarten ympärillä maagisen turkoosia. Yhtä kauniin väristä ja kirkasta merta näkee harvassa paikassa maailmassa.

Parasta General Lunassa on tunnelma: rannan vierestä kulkevaa Tourism Road -tietä reunustavat viiihtyisät ravintolat ja baarit. Ravintoloiden osalta General Luna on hypännyt suoraan hipsterikategoriaan: tämän leppoisan rantakylän ravintolat eivät häviä tasossa tai tunnelmassa edes Balin ruokapaikoille. Majoitusta on monentasoista hostelleista luksushotelleihin.

Tällä hetkellä käytännössä kaikki saarelle matkustavat yöpyvät General Lunan majoituksissa.

General Lunasta on noin viiden kilometrin matka Siargaon kuuluisalle surffipaikalle, Cloud 9:lle.

Cloud 9 ja surffaus Siargaolla

Siargao Cloud 9
Cloud 9 -surffirannan nähtävyytenä on pitkä laituri, joka vie aalloille.

Siargao sijaitsee Tyynenmeren rannalla, ja heti saaresta itään sijaitsee maailman toiseksi syvin valtamerihauta. Tyynenmeren pohja putoaa äkisti kymmenen kilometrin syvyyteen. Sieltä kumpuaa liike-energia, joka vyöryy meren pintaa pitkin, kunnes se osuu lopulta rantamatalikkoon Siargao-saaren edustalla, nousee pystyyn ja muuttuu kuuluisaksi Cloud 9 -aalloksi.

Aalto on saanut nimensä siitä, että sillä ratsastaessaan tuntee leijuvansa pilvissä”, 22-vuotias siargoalainen surffauksenopettaja Alex selvittää Siargoan – ja koko Filippiinien – kuuluisimman surffikohteen nimeä.

Toisen, vähemmän runollisen tarinan mukaan aallon nimesi kuuluisa surffikuvaaja John S. Callahan samannimisen suklaapatukan mukaan.

Komeimmillaan aalto on syys-lokakuussa, jolloin Siargaolla järjestetään vuosittainen, kansainvälinen surffikilpailu. Ylipäätään paras aika surffaamiseen Siargaolla on elo–marraskuu. Muina aikoina Cloud 9 voi tuntua yllättävänkin pieneltä.

Suurimmillaan Cloud 9 on hurja aalto, eikä sovi aloittelijoille. Haastavuutta lisää matala korallipohja, johon voi pannuttaa itsensä kipeästi. Siargaolta löytyy aaltoja kuitenkin myös aloittelijoille. Alex lupaakin, että hän ja Siargaon muut surffauksenopettajat voivat opettaa surffaamisen alkeet viikossa.

”Surffaamaan oppii kuukaudessa”, hän sanoo.

Cloud 9:n tunnistaa helposti mereen työntyvästä pitkästä puulaiturista, jota pitkin surffaajat kulkevat rantaa reunustavan matalan riutan reunalle. Rannalla on ravintoloita ja majataloja. Nykyisin puulaiturista on tullut nähtävyys, ja sille on 50 peson (vajaa euro) pääsymaksu.

Muille kuin surffareille Cloud 9:n alue sopii paremmin retki- kuin majoituskohteeksi.

Siargaon nähtävyydet

Siargao Naked Island
Siargaon edustalla on upeita pikkusaaria kuten Naked Island, joille on helppo tehdä veneretkiä General Lunasta. Kuva: Aleksi Katajala

Siargao on varsin iso saari, ja skootterilla saaren kiertämiseen saa varata koko päivän – tai kaksi. Esimerkiksi matkaa General Lunasta saaren pohjoiskärjen Alegria Beachille kertyy 60 kilometriä.

Suurinta osaa saaresta reunustavat mangrovemetsät, mutta sieltä täältä löytää rauhallisia rantoja. Pacifico Beachille on General Lunasta tunnin skootterimatka ja Alegria Beachille puolitoista tuntia. Molemmat rannat ovat syrjäisyytensä takia todella rauhallisia.

Suosituin päiväretki vie General Lunasta kolmelle lähisaarelle: Guyam, Daco ja Naked Island. Jälkimmäinen on hiekkasärkkä, jolla ei ole ainoatakaan rakennusta tai pensasta. Meri on upean turkoosia, kuten kaikilla muillakin saarilla. Lounasta voi nauttia Dacolla, saarista suurimmalla, jolla on pieni kylä ja useita ravintolakojuja. Tarjolla on erinoimaisia grillattuja mereneläviä.

Kolmen saaren veneretket maksavat noin 1500 pesoa per vene.

Sugba Lagoon Siargao
Sugba Lagoon on suosittu päiväretken kohde. Kuva: Antti Helin

Toinen suosittu päiväretki vie saaren länsipuolelle Del Carmeniin, josta pääsee venekyydillä Sugba Lagoonille. Laguuni on varsin kaunis, mutta todella suosittu, ja väenpaljous voi verottaa tunnelmaa. Laguunin keskellä on puurakennus, jonka vetonaulana on kolme metriä korkea vesihyppytorni. Myös kajakkeja voi vuokrata. Laguunilta venematka jatkuu yleensä kauniille hiekkasärkkäsaarelle, jossa voi nauttia lounasta.

Magpupungkon vuorovesiallas on kuin luonnon luoma uima-allas. Kuva: Dale de Vera / Unsplash

Kolmas suosittu nähtävyys on General Lunasta noin 45 minuutin ajomatkan päässä sijaitseva vuorovesialla Magpupungko. Tänne tulee suunnata laskuveden aikaan, jolloin paikalla paljastuu luonnon muodostama uima-allas. Vuorovesiallas on oikeastaan aika hauska paikka, mutta suosio tekee siitä vähän banaalin. Ota maski ja snorkkeli mukaan: altaassa ui kaloja!

Hienoja merimaisemia löytää myös päiväretkellä Bucas Granden saarelle, jonka nähtävyytenä Sohoton Cave, karstijyrkänteiden kätkemä laguuni.

Kalastaminen Siargaolla

Siargaon vedet ovat hyvin kalarikkaat, ja saarta pidetäänkin yhtenä Filippiinien parhaista kohteista urheilukalastukseen. Purjekalojen narraaminenkaan ei ole tavatonta.

Parhaana kalastuskautena pidetään elokuuta, jolloin Siargaolla järjestetään myös kansainvälinen kalastuskilpailu.

Kalastusretkiä voi kysellä majataloista tai suoraan kalastajilta. Kovin suosittuja ne eivät kuitenkaan ole.

Siargaon ravintolat

Siargao ravintolat
CEV-ravintola tekee General Lunassa huippuluokan ceviche- ja kinilaw-annoksia. Kuva: Antti Helin

Siargaon ravintolat ovat keskittyneet General Lunaan. Koko saaren kuuluisin ravintola on Kermit, joka tekee erinomaisia pizzoja. Kermit on todella suosittu, mutta se ei ota vastaan pöytävarauksia, joten kannattaa saapua ajoissa.

Kannattaa ehdottomasti käydä syömässä myös CEVissä, joka tarjoilee huippuluokan cheviche- ja kinilaw-annoksia. Kinilaw on filippiiniläinen versio maailman maineeseen nousseesta eteläamerikkalaisesta chevichestä. Täällä se tehdään todella hyvin, ja annokset näyttävätkin kuin taideteoksilta.

Siargao Coffee Corner
Coffee Corner sijaitsee keskeisellä paikalla General Lunan rantakylässä. Kuva: Antti Helin

Tarjolla on monta muutakin kivaa ruokapaikkaa kuten varsin tasokkaita crepejä tekevä, viihtyisä Crepes Siargao ja italialaisfilippiiniläistä ruokaa kokkaava La Carinderia. Kivan näköinen sushipaikka on Sushi Nori, joka jäi tosin itseltäni testaamatta.

Näiden ravintoloiden hintataso on varsin korkea Filippiinien mittapuulla – mutta ravintoloiden tason mukainen. Tosin edullisiakin ruokapaikkoja löytyy, kuten erinomaisia grilliherkkuja kokkaava Natribu Bar & Grill.

Siargaon hotellit ja majoitus

Siargao Isla Cabana
Isla Cabana on General Lunan hienoimpia hotelleja. Kuva: Antti Helin

Siargaon trendikkyys näkyy myös saaren majapaikkojen hintatasossa, joka on laatuun nähden ylihintainen. Eivätkä monet majatalot edes sijaitse rannalla. Mukavasta bungalowista kannattaa varautua maksamaan 2000–3000 pesoa.

Alle 1500 peson on vaikea löytää säällistä majoitusta – paitsi yhteismajoituksesta esimerkiksi Lumad Hostelissa.

Hostelli Siargao
Lumad Hostel. Kuva: Antti Helin

Mukava, keskihintainen paikka on Villa Pagoda, joka sijaitsee aivan General Lunan parhaiden ravintoloiden vieressä ja vieläpä rannalla. Nimensä ruotsalaisen Simonin pitämä paikka on saanut rannalla olevasta puisesta tornista, johon voi kiivetä chillailemaan.

General Lunan hienoimpia majapaikkoja on Isla Cabana, jolla on kaksi uima-allasta.

Surfing Carabao – suomalainen majatalo Filippiineillä

suomalainen majatalo Filippiinit
Surfing Carabao on viihtyisä suomalainen majatalo General Lunasa. Kuva: Antti Helin

Jos aikoo vuokrata skootterin, erinomainen valinta majapaikaksi on suomalaisen pariskunnan Kaisa ja Lee Kasemetsin pitämä Surfing Carabao, joka sijaitsee rauhallisella rantaosuudella noin 10 minuutin ajomatkan päässä General Lunan keskustasta.

Suomalainen majatalo Siargao
Surfing Carabaon tunnelmallisissa huoneissa nukutaan kuin prinsessat. Kuva: Antti Helin

Majatalo on tyylikäs ja hinta–laatusuhde kohdallaan. Suomi-meininkiä täällä ei sovi odottaa tai pelätä, sillä asiakaskunta on kansainvälinen. Majatalo on todella pidetty ja suosittu, joten huone kannattaa varata hyvissä ajoin.

Majatalo on vain aikuisille. Syynä on se, että Kasemetseilla on useita pelastettuja katukoiria, joista osa pelkää lapsia. Ennen pelastamistaan ne joutuivat valitettavasti paikallisten tenavien kiusaamiksi.

Puppy Puddle Siargao – auta Siargaon koiria!

Koirien ohella Surfing Carabao pitää huolta myös luonnosta. Kuva: Antti Helin

Kaisa Kasemets tekeekin Siargaolla aktiivisesti työtä katukoirien hyväksi. Hän on perustanut ystäviensä kanssa Puppy Puddle Siargao -järjestön, joka rokottaa ja kastroi koiria.

Näin pyritään auttamaan paikallisia, joilla ei ole itse useinkaan varaa viedä koiriaan eläinlääkäriin, minkä takia ne lisääntyvät valtoimenaan ja sairastuvat helposti.

Puppy Puddle Siargao on järjestänyt jo useita Animal Health Day -tapahtumia, joissa on kastroitu yli tuhat eläintä ja annettu yli 600 rabies-rokotusta.

Kaisa kertoo jo 20 euron lahjoituksen olevan iso raha: sillä saadaan leikattua kaksi koiraa tai maksettua 10 rabies-rokotusta.

Paras aika matkustaa Siargaolle

Parasta aikaa matkustaa Siargaolle ovat kevät, kesä ja syksy. Vuodenvaihteessa Siargaolla on sadekausi – ja sataa voi paljon. Sadekaudella Siargaolle voi osua myös taifuuneja.

Matka Siargaolle

Dinagat Filippiiniit
Siargaolta matkaa kannattaa jatkaa Surigaolle, josta voi tehdä retken Dinagatin paratiisisaarille. Kuva: Antti Helin

Siargaolle on hyvät lentoyhteydet Manilasta ja Cebulta. Kannattaa huomioida, että lennot ovat säästä riippuvaisia.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja.

Siargaon lentokenttä Sayak Airport (IAO) sijaitsee saaren itäpuolella noin 40 minuutin automatkan päässä General Lunasta. Pikkubussikyyti maksaa 200 pesoa per henkilö. Jos et löydä lentoja Siargaoon, kokeile hakemalla lentokentän nimellä (Sayak).

Siargaon satama on Dapassa, noin puolen tunnin tricycle-matkan päässä General Lunasta. Kyyti maksaa noin 300 pesoa per tricycle. Mukaan mahtuu useampi henkilö.

Veneyhteys on Mindanaon Surigaoon, vielä hyvin tuntemattomaan matkakohteeseen. Kannattaa varata useampi päivä myös Surigaolle: vuonna 2022 avattu suomalainen majatalo Surigao Dream järjestää sorklausta delfiinien ja valashaiden kanssa sekä retkiä Dinagatin paratiisisaarille, jotka ovat säilyneet vielä salaisuutena.

Siargao – kokemuksia

Tämän Siargao-oppaan on kirjoittanut Filippiineille ties kuinka monta kertaa matkustanut Antti Helin, jonka vaimo on kotoisin Siargaon vieressä sijaitsevasta Surigaosta: ”Omat muistoni Siargaolta ovat aika oikeastaan aika hassut. Kävin Siargaolla ensimmäisen kerran 2000-luvun alussa tehdessäni Mondoon repparia Filippiineiltä. Jätin lopulta kirjoittamatta koko saaresta, koska se tuntui silloin niin syrjäiseltä ja tuntemattomalta. Ajattelin, kuka kumman suomalainen tänne koskaan eksyisi? Filippiinit oli silloin muutenkin perin tuntematon kohde suomalaisille.”

”Seuraavan kerran kävin Siargaolla vuonna 2008 osana Filippiinien häämatkaa. Kun saavuimme General Lunaan, majatalossa oli oudon vaisu tunnelma. Syy selvisi, kun kysyimme kajakkeja lainaan. Kajakkien vuokraaminen ei onnistunut, koska Mindanaolla edelleen vaikuttavat kommunistisissit olivat edellisenä päivänä ottaneet saaren näytösluonteisesti hetkeksi haltuunsa ja vieneet huvikseen melat mukanaan!”

”Viimeisimmän reissuni tein kesällä 2019 ja saarta tuskin tunnisti entisekseen – mutta hyvässä mielessä. Juuri nyt Siargao on mainio saari matkustaa. Palvelut ja tunnelma ovat kohdaallaan. Eikä kommunistisissejäkään tarvitse enää pelätä. Ainakaan todennäköisesti.”

Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Siargaosta.

Katso tarjoukset Siargaon majoitukseen.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi