Moalboal – sukella tai snorklaa sardiiniparvessa

Moalboal
Moalboalin sardiiniparvet ovat maailmankuuluja. Kuva: Giachen’s World / Unsplash

Moalboal on noussut yhdeksi Filippiinien suosituimmista sukellus- ja snorklauskohteista kiitos valtavien sardiiniparviensa. Miljoonien sardiinien parvet ovat todella isoja. Siis aivan todella valtavia. Kaloja on oikeasti aivan sairas määrä.

Vaikka monessa paikassa ympäri maailmaa olenkin käynyt ja sukeltanut, missään päin ei ole tullut ikinä nähtyä vastaavia kalaparvia, ei edes lähellekään saman kokoisia.

Moalboal tunnetaan myös Aasia parhaana kohteena vapaasukeltamiseen: 60 metrin päässä rannasta on jo 60 metriä syvää. Veneitä ei tarvita, vaan syvyysennätyksiä pääsee kokeilemaan rannasta uimalla.

Moalboal sijaitsee Cebun saarella, noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Cebun kaupungista (ja lentokentältä). Kartalla matka näyttää lyhyeltä, mutta Filippiinien tiet ovat valitettavan hitaita ajaa.

Moalboalin rannat

Moalboal saari
Moalboalin edustalla sijaitseva Pescador Island on hieno sukelluskohde. Kuva: Ken Suarez / Unsplash

Moalboalin vilkkain matkailukeskittymä on Panagsama Beach, jonka edustalla sardiiniparvet kerääntyvät. Varsinaista hiekkarantaa ei ole, mutta sardiinien kanssa pääsee snorklaamaan suoraan rannasta. Pieniä majataloja ja ruokapaikkoja riittää.

Sardiiniparvien alle tehdään myös sukelluksia. Parvet uivat noin 3–12 metrin syvyydessä.

Snorklaus- ja sukellustouhut ovat keskittyneet tänne sen takia, että Panagsaman edustalla on hieno, syvyyksiin putoava koralliriutta – ja täältä on myös lyhyin matka pienelle Pescador Islandille, jonka vesistä löytyy lisää sukellettavaa.

Pescador-saaren koralleja. Kuva: Olga Tsai / Unsplash

Jos kaipaa kunnollista hiekkarantaa, sellainen löytyy viiden kilometrin päästä pohjoiseen. Kauniilla Bas Daku White Beachilla on Panagsamaa tyylikkäämpi ja rauhallisempi tunnelma. Ranta on Cebun saaren parhaita. Myös täällä voi snorklata suoraan rannasta – koralliriutta alkaa noin 30 metrin päässä hiekalta.

Katso tarjoukset Moalboalin majoitukseen.

Moalboalin suomalainen majatalo

Sardiinien ohella Moalboalin vesissä näkee kilpikonnia. Kuva: Jeremiah del Mar / Unsplash

Moalboalista löytyy myös suomalainen majatalo. Nivalasta kotoisin oleva Kari on pyörittänyt filippiiniläisen vaimonsa kanssa Bonita Oasis Beach Resortia jo 15 vuotta. Huoneita on 14. Asiakaskunta on pääosin sukeltajia.

Majatalo sijaitsee kivalla paikalla Panagsaman ja White Beachin välissä. Panagsaman rientoihin kävelee vartissa. Tricyckelillä matka taittuu muutamassa minuutissa.

Bonita Oasiksesta voi vuokrata skootterin. Bonita järjestää myös päiväretkiä.

Moalboal – näkemistä ja tekemistä

Moalboal vapaasukellus
Moalboal on suosittu vapaasukelluskohde – taitoa voi myös opetella täällä. Kuva: Giachen’s World / Unsplash

Moalboaliin matkustetaan sukeltamaan ja snorklaamaan, mutta monenlaista muutakin tekemistä ja näkemistä löytyy.

Puolen tunnin ajomatkan päässä ovat Kawasan vesiputoukset kanjoneineen ja kaikkine aktiviteetteineen. 25 kilometrin päässä on puolestaan paikallisten suosima pienempi Mantayupan Falls -vesiputous.

Lähellä on myös patikointiin sopiva Osmeña Peak. Vajaa tunti kävelyä parkkipaikalta huipulle, josta kauniit näkymät Cebun saaren länsi ja itärannikolle. Helppo reitti kävellä vaikka muksut mukana.

Busay Cave on 200–300 metriä syvä luola täynnä lepakoita puolen tunnin ajomatkan päässä. Viimeisimpään onkaloon asti päästäkseen täytyy ottaa mukaan uikkarit ja taskulamppu. Matka luolan suulle prätkällä tai nelivetoautolla. Tie on todella huonokuntoinen ja perushenkilöautolla tyyliin mahdoton ajaa.

Moalboal matka

Moalboalin kaupungin keskustaan on Cebulta bussilla noin kolmen tunnin matka ja sieltä trisyckelillä 10 minuutin ja 100 peson matka Panagsama Beachille tai Suomi-hotellille.

Cebuun on hyvät yhteydet eri puolilta Aasiaa lentoyhtiöllä Cebu Pacific. Cebusta on myös lentoyhteys Surigaolle, josta löytyy pian toinen suomalainen majatalo.

Moalboal kokemuksia

Moalboalista kirjoitti Aleksi Katajala, joka rakentaa Filippiinien Surigaolle majataloa Surigao Dream.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi