Filippiinit-matkaopas

Dinagatin kauniita maisemia.
Banca-veneet tulevat tutuiksi Filippiineillä. Tämä kuva on Mindanaolta, Surigaon vierestä Dinagatilta. Kuva: Antti Helin

Filippiinit on Kaakkois-Aasian paras matkakohde saarihyppelyyn – 7000 saaren saaristossa riittää upeita rantoja koluttavaksi useammallekin Filippiinien-lomalle. Enemmän saaria on vain Indonesialla, mutta Filippiineillä on paljon helpompi matkustaa.

Filippiineillä matkailijat palkitaan upeilla ja yllättävän autioilla hiekkarannoilla, Unescon luonnonperintökohteen arvon saaneilla koralliriutoilla ja huikeilla surffiaalloilla. Filippiinien-matkan palkinnoista paras on kuitenkin hulvaton kansakunta, jossa aasialaisuus sekoittuu latinohenkiseen vauhdikkuuteen ja sujuvaan englannintaitoon.

Filippiinit on Aasian harvoja maita, jossa pystyy juttelemaan melkein kenen tahansa vastaantulijan kanssa. Ja juuri ihmisten kohtaamisestahan syntyvät ne parhaat matkamuistot.

The Beachin (suomeksi Laguuni) kirjoittanut Alex Garland onkin kertonut saaneensa inspiraationsa kirjalleen nimenomaan Filippiineistä, tarkemmin sanottuna El Nidosta, mutta sijoittaneensa tapahtumat lopulta Thaimaahan, joka on Filippiinejä paljon suositumpi matkakohde.

Filippiinit olikin pitkään sivussa Kaakkois-Aasiaa kiertävien reppureissaajien reitiltä ja poissa matkailijoiden mielestä. Viime vuosina tilanne on muuttunut, ja Filippiinien-matkailu on kovassa kasvussa, myös suomalaisten keskuudessa.

Mutta ei huolta: Filippiinit on lomakohteena vielä kaukana Thaimaan suosiosta eikä Filippiineillä todellakaan tarvitse pelätä matkustavansa turistirysään. Filippiinien-matkalla jokainen voikin edelleen löytää oman yksinäisen saariparatiisinsa.

Filippiinien parhaat kohteet

El Nido
Filippiinien maineikkaimpia kohteita on turkoosin meren ja upeiden karstisaarien El Nido. Kuva: Antti Helin

Filippiinit jaetaan kolmeen maantieteelliseen alueeseen: Luzoniin, Visayasin saaristoon ja Mindanaoon, joista kaikista kerrotaan alla tarkemmin.

Helppona nyrkkisääntönä voi pitää, että Luzon on paras kohde Filippiinien nähtävyyksien ihailuun ja Visayas saarihyppelyyn. Visayasissa sijaitsevat esimerkiksi suositut saaret Cebu, Boracay ja Bohol.

Filippiinien kuuluisin matkakohde on nykyisin Palawan-saarella sijaitseva El Nido, jonka maisemat ovat huikaisevan kauniit. Palawan sijaitsee hieman erillään Filippiinien muusta saaristosta Borneon kyljessä.

Vähiten matkailua on Mindanaolla, josta kuitenkin löytyy Filippiinien suomalainen majatalo. Majatalo sijaitsee Surigaolla, jonka vetonaulana ovat delfiinit, valashait ja Dinagatin upeat, salaiset autiosaaret.

Luzon – koe Filippiinien parhaat nähtävyydet

Riisiterassit on komea ja muinainen näky. Kuva: Jojo Nicdao, Flickr CC
Banauen riisiterassit on komea ja muinainen näky. Kuva: Jojo Nicdao, Flickr CC

Luzon on Filippiinien ”pääsaari”, jolla sijaitsee pääkaupunki Manila. Vaikka pääkaupungista puuttuvatkin maailmanluokan nähtävyydet, on Manila kiehtova kohde kaoottisista suurkaupungeista pitäville.

Luzonistakin toki löytyy mukavia rantoja, mutta Filippiinien parhaisiin ne eivät kuulu. Lähin kuuluisa rantakohde Manilasta katsottuna on Puerto Galera, joka sijaitsee Mindoro-saarella Luzonin edustalla.

Rantalomailun sijaan Luzonille kannattaakin matkustaa katsomaan Filippiinien parhaita nähtävyyksiä: mahtavia Banauen riisiterasseja ja Viganin idyllistä vanhaakaupunkia.

Banauen riisiterassit ovat todellinen maailmanluokan ihme: Ennen ajanlaskun alkua ifugao-heimo louhi Cordillerojen vuoriston jättiläisen portaita muistuttaviksi riisiterasseiksi, joita viljellään edelleen. Perille pääsee Manilasta yöbussilla.

Viganissa pääsee puolestaan kokemaan, miltä Filippiinit näytti Espanjan siirtomaavallan aikaan. Vigan on yksi Aasian parhaiten säilyneistä vanhoista kaupungeista.

Jatkamalla Viganista matkaa puolitoista tuntia pohjoiseen, saapuu Bataciin, jossa voi ihmetellä Marcosin mausoleumia. Filippiinejä vuosikymmenet julmana ja korruptoituneena diktaattorina hallinneella Ferdinand Marcosilla on edelleen kannatusta varsinkin hänen kotiseuduillaan. Marcosin kuvankaunis vaimo Imelda Marcos muistetaan parhaiten 3000 kenkäparistaan (joita voi ihailla Manilassa Marikina Shoe Museumissa).

Taal Volcano
Manilan lähellä Taalissa voi ihailla erikoista tulivuorta ja vanhoja kolonialismin ajan taloja. Kuva: Ray in Manila, Flickr CC

Vigania lukuun ottamatta paljon muita vanhoja kaupunkeja ei Filippiineillä ole säilynyt, sillä maa kärsi pahoin toisessa maailmansodassa niin japanilaisten hyökkääjien kuin amerikkalaisten ”vapauttajienkin” käsissä. Amerikkalaisten pommituksissa tuhoutui myös Manilan historiallinen keskusta, josta on jäljellä enää kalpea muisto.

Toiseksi paras paikka Filippiineillä ihailla espanjalaista rakennusperintöä on Taal, jonka keskustassa on säilynyt useita historiallisia taloja. Vanhoja talojaankin paremmin Taal tunnetaan erikoisesta tulivuorestaan.

Ja mikä parasta – Taalissa on helppo käydä vierailulla Manilasta käsin.

Visayas – saarihyppelijän paratiisi Filippiineillä

Plantation Bayn uima-altaat ovat niin suuret, että niissä voi meloa kajakilla.
Cebulla sijaitsevan Plantation Bayn uima-altaat ovat niin suuret, että niissä voi meloa kajakilla.

Luzonia parempi matkakohde Filippiinien-rantalomalle on Visayas-saaristo, jossa sijaitsevat monet Filippiinien kuuluisimmista saarista kuten Boracay ja Bohol.

Visayasin saarille matkusta kätevästi Cebun, Filippiinien toiseksi suurimman kaupungin kautta. Cebulta on hyvät lento- ja laivayhteydet ympäri Filippiinejä.

Kannattaakin harkita lentämistä suoraan Cebun kansainväliselle lentokentälle Manilan sijaan, sillä Cebu on kaupunkina monin verroin Manilaa pienempi ja helpommin lähestyttävä. Manilan tapaan myös Cebusta löytää vilkasta yöelämää ja hyvät ostosmahdollisuudet.

Lue lisää Cebusta.

Mindanao – Filippiinit seikkailijalle

Surigaosta voi tehdä retkiä Dinagatin upeille autiosaarille. Kuva: Antti Helin

Vähiten matkailua on Mindanaolla, jonka eteläosissa asuu merkittävä muslimiväestö. Mindanao sopiikin parhaiten omaehtoiselle, seikkailuja ja tutkimattomia polkuja etsivälle matkaajalle.

Mindanaolla on toistaiseksi vain yksi kuuluisa matkakohde, surffiaalloistaan tunnettu, reppureissaajien suosima Siargao.

Mutta potentiaalia on vaikka mihin. Siargaon vieressä on Surigao, jonka edustalla ui valtavia delfiiniparvia ja valashaitakin näkee veneretkillä. Vieressä ovat Dinagatiin upeat, salaiset paratiisisaaret.

Mindanaon matkailun kehittymistä on rajoittanut muslimi- ja kommunistisissien läsnäolo eri alueilla. Suurin osa Mindanaosta on kuitenkin turvallista seutua matkailijalle. Lue lisää, mitä Filippiineillä pitää varoa.

Filippiinien parhaat paikat nähdä valashaita

Donsol valashai
Valashaiden kanssa pääsee snorklaamaan Donsolissa. Kuva: Antti Helin

Filippiinit on kaiketi maailman paras paikka nähdä valashai, maailman suurin kala. Merten jättiläiset kasvavat toistakymmentä metriä pitkiksi. Ihmisille lempeät planktonin syöjät ovat vaarattomia.

Varmimmin valashaita näkee Cebun-saarella Oslobissa, jossa tosin valashaita ruokitaan, jotta ne pysyisivät alueella.

Toinen kuuluisa paikka nähdä valashaita on Donsol, joka sijaitsee Luzonin eteläisimmässä järjessä. Donsolissa valashaita ei ruokita ja valashaiturismi on täällä järjestetty WWF:n tuella.

Oma suosikkimme valashaiden bongaamiseen on kuitenkin Leyte-saaren eteläisimmässä kärjessä sijaitseva Pintuyan, jossa on vain yksi majatalo ja valashaita saa ihailla omassa rauhassaan. Tämä on ihastuttavan salainen paikka!

Pintuyanissa voi helposti vierailla myös Surigaossa sijaitsevasta suomalaisesta majatalosta käsin.

Filippiinien parhaat kohteet sukeltajalle

malapascua-sukellus
Filippiinien Malapascua-saari on maailman parhaita paikkoja nähdä kettuhaita.

Moni matkustaa Filippiineille varta vasten sukelluslomalle. Kaakkois-Aasiassa Filippiinejä parempi sukelluskohde on vain Indonesia, mutta Filippiinien kohteet ovat pääosin Indonesiaa helpommin saavutettavissa.

Poikkeuksen tekee Filippiinien paras sukelluskohde, syrjäisellä Sulunmerellä sijaitseva Tubbataha Reef, Unescon luonnonperintökohde. Merenalaista elämää kuhisevalle riutalle pääsee vain usean päivän liveaboard-sukellussafarilla, joista useimmat lähtevät Palawan-saaren pääkaupungista Puerto Princessasta.

Palawanin vieressä sijaitseva Coron-saari tunnetaan puolestaan yhtenä maailman parhaista hylkysukelluskohteista. Toisen maailmansodan aikana saaren edustalle upotettiin kokonainen laivasto japanilaisaluksia.

Muita upeita sukelluskohteita löytää ympäri Filippiinejä, melkein minne vain päin saaristoa matkustaakin. Hyvää sukeltamista on lähes jokaisessa Filippiinien lomakohteessa. Erinomainen ja helppo lomakohde sukeltajalle on esimerkiksi Bohol, jossa on hyväkuntoset koralliriutat ja paljon kilpikonnia.

Moalboal on puolestaa kuuluisa valtavista sardiiniparvistaan, ja Malapascualla näkee harvinaisia kettuhaita.

Uusi ja nouseva sukelluskohde on Leyte, jossa käy vielä matkailijoita olemattoman vähän.

Entä onko Filipppiineillä suomalaista sukelluskeskusta? Ei tietääksemme, ainakaan vielä toistaiseksi. Sukellus Asiaan -blogin Niko ja Teija pyörittivät usean vuoden ajan sukelluskeskusta Cebun saarella, mutta ovat sittemmin muuttaneet takaisin Suomeen. Nyt he ovat mukana Surigao Dreamin toiminnassa ja tekemässä siitä suomalaisten sukeltajien seuraavaa suosikkikohdetta.

Lue lisää sukeltamisesta Filippiineillä.

Filippiinien parhaat paikat snorklata

Filippiinit-pandan-island
Pandan-saarella Mindoron kupeessa näkee varmasti merikilpikonnia.

Koralliriutoista ja merenalaisista otuksista nauttiakseen ei Filippiineillä tarvitse välttämättä sukeltaa. Myös snorklaamiseen on loistavat mahdollisuudet ympäri Filippiinejä, melkein jokaisessa Filippiinien lomakohteessa.

Filippiinien paras paikka snorklata on pieni Apo-saari, jota ympäröivät koralliriutat ovat säilyneet upeassa kunnossa, ja kilpikonnia näkee enemmän kuin ehtii laskea.

Kilpikonnia näkee runsaasti paljon myös Bohol-saaren vesissä sekä Mindoro-saaren länsipuolella (Mindoro Occidental) sijaitsevalla pienellä ja idyllisellä Pandan-saarella. Kyseessä on juuri sellainen saari, jollaisia ei uskoisi enää olevan olemassakaan. Pienellä saarella on vain yksi majatalo, ja saarta ympäröivät upeat, suojellut koralliriutat täynnä pinnanalaista elämää.

Filippiinit on myös hyvä paikka harrastaa ja opetella vapaasukeltamista. Cebun saarella sijaitsevaa Moalboalia pidetään Aasian parhaana vapaasukelluspaikkana: 60 metrin päässä rannasta on jo 60 metriä syvää. Veneitä ei tarvita, vaan syvyysennätyksiä pääsee kokeilemaan rannasta uimalla.

Filippiinit ja surffaus

Filippiinien kaiketi paras paikka opetella surfaamaan on Luzonilla sijaitseva La Union. Aaltoja on sekä helppoja että vaativampia. Breikit ovat hiekalle toisin kuin melkein kaikissa muissa Filippiinien surffikohteissa, joissa aallot kaatuvat koralleille ja loukkaantumisen riski on suurempi.

Pikkuruisesta La Unionista on tullut manilaisen “surffaavan keskiluokan” suosima viikonloppukohde, mutta arkisin on hyvin hiljaista. Manilasta pääsee perille yöbussilla.

Filippiinien kuuluisin surffikohde on kuitenkin Mindanaon edustalla sijaitseva saari Siargao, jonka rannalle vyöryy maineikas Cloud Nine -aalto. Oikeaan vuodenaikaan Coud Ninen kerrotaan kilpailevan tasaväkisenä Havaijin parhaiden aaltojen kanssa.

”Aalto on saanut nimensä siitä, että sillä ratsastaessaan tuntee leijuvansa pilvissä”, paikallinen lainelautailija kertoi.

Cloud 9 on vaativa aalto, mutta Siargaolta löytyy aaltoja myös aloitteleville surffareille.

Ruoka Filippiineillä

Filippiinit-ruoka-lechonFilippiiniläiset rakastavat possujuhlia!

Mutta entäpä Filippiinien ruoka? Kyllähän Aasiaan suuntautuvalta matkalta odotetaan myös hyvää ruokaa. Miten mahtaa Filippiinit pärjätä ruokarintamalla?

Filippiiniläinen keittiö ei nauti maailmalla suurta mainetta. Monelle matkailijalle filippiiniläinen ruoka saattaakin olla pienoinen pettymys. Mutta ei huolta! Filippiineillä on myös omat, erinomaiset kansallisherkkunsa ja tarjolla on runsaasti myös maailman keittiöitä.

Filippiiniläiset rakastavat sianlihaa. Mitä rasvaisempaa ja rapeammaksi paistettua possu on, sen parempi. Varma valinta filippiiniläisten ruokien listalta on kansallisruoka adobo, soijassa ja etikassa haudutettu herkullinen possu- ja kanapata.

Myös mereneläviä on runsaasti tarjolla. Esimerkiksi tonnikala ja edullista ja aina tuoretta.

Lue lisää filippiiniläisestä ruuasta.

Yöelämä Filippiineillä

Filippiinien yöelämästä vastaavat Aasian parhaat livebändit. Filippiiniläinen San Miguel -olut on kylmää ja halpaa.

Filippiinien vauhdikkain yöelämän matkakohde on Manila. Myös Cebussa vilkas yöelämä, ja kaupungista löytyy jopa suomalainen baari.

Filippiinien rantakohteista vilkkain yöelämä löytyy Boracaylta ja Puerto Galerasta.

Filippiinien kulttuuri

Filippiinien kulttuuri eroaa muusta Kaakkois-Aasiasta, sillä filippiiniläiset ovat kiihkeitä katolisia. Kirkkoja löytyy joka notkelmasta. Tunnelma on niissä rempseä: joulupäivän messussa ketään ei haittaa pikkupoika, joka ampuu ympäriinsä lahjaksi saamallaan leikkirynnäkkökiväärillä.

Eläinrääkkäystä tai ei, kukkotappelut ovat suosittua huvia Filippiineillä. Areenoita on jokaisessa kaupungissa ja kylässä. Kukkotappeluissa on yllättäen myös jotakin ylevää. Kukkotappelujen vedonlyönnin kun sanotaan olevan Filippiinien korruption kyllästämässä yhteiskunnassa ainoa asia, joka perustuu rehellisyyteen.

Filippiinien luonto

Filippiinit tarsier
Kummituseläin tarsier on Filippiinien erikoisimpia eläimiä.

Luonto on Filippiineillä trooppista ja hyvin vehreää. Saarille on kehittynyt omalaatuisensa luonto, jonka asukkaista kiehtovimpia on muun muassa Boholilla tavattava kummituseläin eli tarsier. Suurisilmäisillä ja nyrkinkokoisilla kummituseläimillä on supermiehen voimat. Ne voivat hypätä jopa 40 kertaa oman pituutensa verran – ihmisen kokoon suhteutettuna se tarkoittaisi lähes sadan metrin loikkia.

Mindanaon korkeinta vuorta, Mount Apoa, ympäröivissä suojelluissa viidakoissa elää puolestaan maailman komein kotka, filippiinienkotka, jonka siipienväli voi olla jopa kaksi metriä. Jättiläislintua kutsutaan myös apinansyöjäkotkaksi, koska se elää pääasiassa apinoita popsimalla.

Tulivuoria on etenkin Luzonin saarella, jonka tulivuorista kuuluisimpia ovat Tal Volcano, Mount Pinatubo ja Mount Mayon. Jälkimmäistä voi ihailla yhdessä Donsolin valashaiden kanssa.

Halvat lennot Filippiineille

Edullisimmat lennot Filippiineille löytyvät hakukoneella, jolla voi etsiä myös Filippiinien sisäisiä lentoja.

Filippiinien vinkit

Käytännön matkailutietoa ja vinkkejä Filippiineillä matkustamiseen löytyy sivulta Näin matkustat Filippiineillä.

Filippiinien kokemuksia

Tämän Filippiinit-matkaoppaan kirjoittaja Antti Helin on naimisissa filippiiniläisen maailmankansalaisen kanssa ja matkustaa vaimonsa kotimaassa säännöllisesti. Hän pyörittää yhdessä ystävänsä Aleksin kanssa Surigaolle nousevaa Surigao Dream -majataloa.

Kerro sivun lopusta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Filippiinien matkoiltasi ja auta muita suunnittelemaan täydellinen Filippiinien-matka.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Kannattaisi poistaa tuo kukkotappelua ihannoiva kirjoitus. Kyseessä on eläinrääkkäys ja vaikka se jossain maassa on yleistä ei tarvitse kirjoittaa siitä noin positiivisesti.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi