El Nido – opas maailman kauneimpaan saaristoon

El Nido
El Nidon autiosaarilla meri on säihkyvän turkoosia. Kuva: Antti Helin

El Nido ei ole pelkästään Filippiinien kaunein matkakohde. Kyseessä on koko maailman kaunein saarikohde. El Nidon edustalla avautuu jylhien karstikallioiden saaristo, jolla on upeita autiorantoja. Meri on säihkyvän turkoosia ja kristallinkirkasta.

Maailmanlaidalle ei saavuta sattumalta. Minut ovat johdattaneet El Nidoon filippiiniläisten ystävieni tarinat kotimaansa kaikkein kauneimmista saarista. Ja saaria Filippiineillä on kaikkiaan 7000, eli kyse ei ole aivan pienestä lupauksesta.

Seurassani oleva kolmikymppinen kanadalainen reissaaja Telly naurahtaa, kun kysyn, mikä toi hänet El Nidoon.

”Se oli muuan postikortti, jonka näin vuosia sitten.”

Istumme pienessä veneessä, joka keikkuu aalloilla taivaallisissa maisemissa. Ympärillämme jylhät karstikivisaaret nousevat merestä kuin aaveet, täysin tyhjästä ja yllättäen, yllään pilvien tanssivat harsot. Jyrkänteiden kätköissä on turkoosin meren reunustamia, satumaisia palmurantoja.

”Korttiin oli kuvattu kuvankaunis laguuni ja tekstissä luki Palawan, Filippiinit. Siitä asti olen toivonut pääseväni tänne”, Telly kertoo.

Palawan on 380 kilometriä pitkä mutta vain 50 kilometriä leveä saari, joka kurkottaa Filippiineiltä kohti Borneota. Aivan pitkulaisen saaren luoteiskärjessä sijaitsee El Nido, pieni kylä, jonka edustalla avautuu karstisaarten koristama Bacuit-lahti.

Edes postikortti ei osannut valmistaa Tellyä maisemiin, jotka perillä odottivat. Jopa punapipoinen mertensuojelija, legendaarinen tutkimusmatkailija Jacques Cousteau kutsui Palawania kauneimmaksi paikaksi, jossa hän oli käynyt. Asiantuntevampaa lausuntoa voi tuskin toivoa.

El Nidon saarilla

El Nido
El Nidon saariretket tehdään huikeisiin maisemiin. Kuva: Antti Helin

Näin hienon väristä merta ei uskoisi olevan olemassakaan. Kauempana ulapalla vesi on kuin syvän sinistä mustetta, autiosaarten rantoja lähestyttäessä se vaihtelee koboltinsinisestä ultramariiniin ja turkoosiin. Aivan rannassa vesi on niin kirkasta, että se näyttää yhtä valkoiselta kuin silkinpehmeä hiekka, jota laineet hyväilevät.

Jos vesi voi olla herkullisen väristä, täällä se on. Se on kuin karamelliväreillä värjättyä. Mereen pulahtaessa tuntee hyppäävänsä valtavaan makeisaltaaseen.

Sinisestä unelmasta nousee jyrkkäreunaisia karstisaaria, jotka koreilevat toinen toistaan oudommilla muodoilla. Jotkut on päällystetty viidakon vihreällä veralla, toiset ovat pelkkää teräväreunaista kiveä ja näyttävät jättimäisiltä uuden vuoden tinoilta.

Jokainen saari on varattu yllätyksillä. On paratiisimaisilla poukamia ja salaisia laguuneita, joihin pitää uida luolien kautta.

Olemme kanadalaisen Tellyn ja muutaman muun matkalaisen kanssa päiväretkellä Bacuitin lahdella. Koska karstisaaret ovat suojeltuja eikä niillä ole kuin kolme ekologisuudestaan palkittua resorttia, asumme monien muiden matkalaisten tapaan El Nidossa, romuluisessa rantakylässä, joka toimii porttina Bacuitin lahdelle.

El Nidon matkailu kasvaa

El Nido Laguuni
Karstivuorten saarille kätkemät laguunit ovat suosittu nähtävyys El Nidolla. Vasemmalla Big Lagoon, oikealla Small Lagoon. Kuva: Jules Bss / Unsplash

Kymmenisen vuotta sitten arvovaltainen National Geographic Traveler -lehti nimesi El Nidon maailman upeimpien matkakohteiden joukkoon. Sitä ennen harva oli kuullutkaan El Nidosta. Sittemmin lukemattomat matkailulehdet ja matkabloggaajat ovat seuranneet perässä ja ylistäneet El Nidoa, josta on tullut yksi Filippiinien kuuluisimmista matkakohteista.

Vaikka komeita karstikallioita löytyy myös Thaimaan Krabista ja Vietnamin Halong Baylta, meri ei tavoita niissä lähimainkaan yhtä paratiisimaisia sävyjä kuin Bacuitin lahdella – eikä niissä ole jäljellä samanlaista koskemattomuuden tuntua.

Vaikka matkailijamäärät El Nidoon ovat viime vuosina moninkertaistuneet, on matkailu täällä vielä lapsenkengissään verrattuna Thaimaan ja Vietnamin kuuluisiin karstisaarimaisemiin.

Syynä on ainakin osin syrjäinen sijainti. El Nidoon päästäkseen on edelleenkin näettävä ainakin jonkin verran vaivaa. Lähimmälle kunnon lentokentälle on useiden tuntien bussikyyti.

Kätketyllä rannalla

El Nido
El Nidon maisemat ovat kuin satukirjasta. Kuva: Cris Tagupa / Unsplash

Olemme jälleen uudella veneretkellä. Näyttää siltä kuin suuntaisimme kohti pystysuoraa, toistasataa metriä korkeaa kiviseinää. Mutta kuin taikaiskusta meri muuttaa värinsä turkoosiksi ja kallioiden välistä paljastuu oikeasta kulmasta katsottuna reitti Kätketylle rannalle.

Rannalla nuotiopuut savuavat yhä.

”Joku on viettänyt täällä yötä”, venemiehemme ja oppaamme, parikymppinen tähtisilmä Ryan myhäilee.

”Toin itsekin tänne kerran nuoren ranskalaispariskunnan kolmeksi yöksi.”

Ranskalaiset olivat häämatkalla. Ryan odotteli yöt veneessä kallioiden takana, kokkasi ruoat ja hoiti kynttiläkattaukset.

”Päivät kiertelimme saarilla. Retki oli hyvin…” Ryan sanoo ja miettii hetken oikeaa sanaa. ”Eksklusiivinen.”

Kätketty ranta on osuvasti nimetty, sillä se ”löydettiin” vasta viitisentoista vuotta sitten. Sitä ennen rannasta tiesivät vain paikalliset linnunpesänkerääjät, joiden pääskysluolia sijaitsee korkealla saaren kalkkikivikallioilla.

Mistä El Nido sai nimensä?

El Nidon maisemissa viihtyvät myös pääskyset, joiden pesät ovat haluttua kauppatavaraa. Kuva: Alejandro Luengo / Unsplash

Pääskysenpesien kerääjät eivät turhaan hiisku apajistaan, sillä kiinalaisten himoitsemat aasialaisten pääskysten pesät kuuluvat maailman kalleimpiin herkkuihin: Hongkongissa niistä maksetaan yli 2 000 euroa kilolta.

Pesät ovat lintujen sylkeä, joka puhdistetaan korsista, kuivataan ja tarjoillaan keittona. El Nidon pesien sanotaan olevan maailman parhaita – kylä on saanut niistä nimensäkin. Nido tarkoittaa espanjaksi linnunpesää.

”Pesille kiivetään pitkin köyttä, joka on 50 kertaa tämän pituinen”, Ryan sanoo ja levittää kätensä apposen auki. Turvavaljaita ei ole. Kerääjät kietovat köyden jalkansa ympärille kuin trapetsitaiteilijat ja pitelevät taskulamppua hampaissaan.

Ryan on itsekin kerännyt pesiä, mutta valittelee, että turistien seurassa hänen kuntonsa on rapistunut, eikä hänestä ole enää huimapäiden hommaan. Ryanin kuusikymppinen, rautasorminen isä sen sijaan keikkuu yhä jyrkänteillä.

Saaret kuin uni

El Nido
El Nidon saariretket tehdään paikallisilla banca-veneillä. Kuva: Antti Helin

Kuukausia myöhemmin, kun turkoosin meren lumo, kalkkikivisaaret, huolettomat veneretket ja kauhistuttava kahdeksan tunnin paluumatka mutatietä pitkin El Nidosta Puerto Princesaan ovat enää haalistuva muisto, mietin välillä, oliko pääskyssaarten ylimaallinen kauneus tottakaan, vai pelkkä muistini valhe.

Bacuitin lahden sadunomaisuutta kun lisää se, että saaret ovat asumattomia ja niillä vain käväistään, viivähdetään kuin unessa.

Epäilyksen hetkinä muistelen kanadalaisen Tellyn tarinaa siitä, miten hän löysi perille. Palawanilla todellisuus oli kerrankin jopa postikorttimaisemia kauniimpi.

El Nidon kylä

El Nidon kylä on komealla paikalla mutta tunnelmaltaan romuluinen. Kuva: Eibner Saliba / Unsplash

Varsinainen El Nidon kylä on ulkoasultaan vaatimaton: on peltikattoja, edullisia majataloja, nuhjuisia ravintoloita ja jokunen rantabaari. Sijainti on sentään upea valtavan kalkkikivijyrkänteen varjossa.

Rantaa reunustavat veneet, jotka vievät päiväretkille saaristoon. Päiväretkiohjelmia on neljäksi päiväksi, tosin niilläkin näkee vain pienen osan alueen autiorannoista, joita sanotaan olevan 300.

Kylän hauskimpia majapaikkoja on boutique-henkinen Spin Designer Hostel. Pitkäaikainen klassikkopaikka istuskeluun on Art Café, joka on ollut olemassa suunnilleen yhtä kauan kuin El Nidossa on ollut matkailua.

Corong Corong Beach

El Nido
El Nidon kylän vieressä sijaitseva Corong Corong Beach on rento paikka asua. Kuva: Antti Helin

Hyvä vaihtoehto varsinaiselle El Nidon kylälle on asua viereisellä Corong Corong Beachilla. Ranta ei itsessään ole kummoinen, mutta tunnelma on paljon lupsakampi kuin täyteen ahdetussa pääkylässä.

Saariretkille pääsee suoraan myös tältä rannalta. El Nidon pääkylään on vain lyhyt skootteri- tai tricycle-matka.

Rannan tyylikkäimpiä majapaikkoja on El Nido Mahogany Resort. Ruokapaikoista erityismaininta menee jo nimen perusteella yksinkertaiselle intialaiselle ravintolalle Gandhi’s Revenge. Kuka voisi vastustaa Gandhin kostoa?

Katso tarjoukset El Nidon majoitukseen.

Marimegmeg Beach – voi kauhistusta!

Kun jatkaa matkaa Corong Corongilta vielä vähän matkaa eteenpäin, saapuu Marimegmeg Beachille (tunnetaan myös nimellä Vannilla Beach). Se oli alueen näteimpiä rantoja (jos saaria ei oteta huomioon), kunnes ennen ihan aution rannan luona aloitettiin isot rakennustyöt.

Nyt rannalle tullessa tervetuliaaksi toivottaa isoa Mäkkäri. Kyllä, McDonalds. Ja monenlaista muutakin rakennusprojektia on vireillä. Saa nähdä, millaiseksi paikaksi Marimagmeg muodostuu.

Vaan ei huolta! Tästä kun jatkaa eteepäin niin alkaa löytyä rantoja, jotka ovat edelleenkin pääosin autioita.

Las Cabanas Beach – käy ihailemassa auringonlaskua

Pienen rantakivikon takana Marimegmegiltä onkin sitten sitten Las Cabanas Beach, jolla on Las Cabanas Beach Resort upealla paikalla hiekkaniemen kärjessä. Vaikkei täällä asuisikaan, kanattaa käydä ainakin auringonlaskudrinkeillä.

Niemenkärjestä voikin sitten kävellä ihan autioille rannoille. Kaikkein näteimmät rannat löytyvät tietysti veneretkillä.

Lio Beach – kun El Nido keskiluokkaistuu

Jos taas lähtee kylästä toiseen suuntaan, El Nidon pikkuruisen lentokentän kohdalla saapuu Lio Beachille, jossa näyttää siltä, että sitä ollaan kehittämässä alueen ”luksusrannaksi”. Muutama jo avattu rantaravintola näyttää suunnatun keskiluokkaiseen makuun. Siistiä mutta vähän sielutonta.

Pari isompaa hotelliakin on jo avattu, kute Seda Lio.

Nacpan Beach – pääsaaren komein ranta

Lio Beachilta kun jatkaa kilometrikaupalla pohjoiseen, saapuu pitkälle ja komealle Nacpan Beachille. Matkaa El Nidon kylästä on 20 kilometriä, mutta tunnelma on kuin toisesta maailmasta. Täällä on tilaa ja rauhaa, vaikka rannalle onkin muutama majapaikka jo noussut.

Luksusluokan majoitusta överiteltoissa tarjoaa Nacpan Beach Glamping. Huomattavasti edullisempaa majoitusta tarjoaa Mad Monkey Hostel Nacpan Beach.

Täältä kertyy aika pitkä venematka El Nidon saarille, mutta ranta on jo itsessään niin komea, että täällä kannattaa asustaa vaikka muutama päivä ihan sen takia. Seuraavilla lahdilla on lisää hienoja rantoja.

Diapela Beach – Palawanin reunalla

Reilun tunnin ajomatka päässä (35 km) El Nidon kylästä ollaankin sitten jo aivan Palawanin reunalla. Täältä löytyy kaunis Diapela Beach ja pari muutakin rantaa, joiden nimeä en edes tiedä.

El Nidon saarihotellit

El Nidon hiennoimmat majapaikat löytyvät saarilta satumaisen kauniista maisemista. Kannattaa kokeilla – jos budjetti antaa myöten. Yö maksaa useita satoja euroja. Hotelleista hienoimpia ovat Matinloc Resort ja Miniloc Island.

El Nidon nähtävyydet

Saarihyppelyn lisäksi El Nidossa voi tutustua mangrovemetsän saloihin Aberawan-joella tai käydä Ille-luolassa, jossa asusti neoliittisen kauden ihmisiä 8000 vuotta sitten.

Paras aika matkustaa El Nidoon

Koska pääosassa – ja oikeastaan ainoana syynä matkustaa El Nidoon – ovat veneretket upeaan saaristoon, kannattaa tänne matkustaa kirjaimellisesti hyvän sään aikaan.

Paras aika matkustaa El Nidoon kestää tammikuulta huhtikuulle, jolloin sataa vähiten. Eniten sataa heinä-, elo- ja syyskuussa.

Touko- ja joulukuu ovat shoulder seasonia, jolloin voi olla hyvä sää tai sataa paljon, kuten kävi bloggari Rosita Juuriselle (Matkaopas vapauteen). Veneretket jäivät häneltä kokonaan tekemättä, kun joulukuussa iski taifuuni.

Matka El Nidoon

El Nido sijaitsee Palawanin saaren pohjoisosassa. El Nidoon on päivittäisiä lentoja sekä Manilasta että Cebusta, mutta lennot ovat kohtuullisen kalliita (noin 100 euroa suuntaansa), sillä lennot joudutaan operoimaan pienillä koneilla El Nidon lentokentän kiitoradan lyhyestä pituudesta johtuen.

Suosittu tapa matkustaa El Nidoon onkin lentää edullisesti Palawanin pääkaupunkiin Puerto Princesaan, josta on noin kahdeksan tunnin bussimatka El Nidoon.

Matkan Puerto Princesan ja El Nidon välillä voi jakaa myös osiin pysähtymällä matkan varrella esimerkiksi Port Bartonin rauhallisessa rantakohteessa, ja matkaamalla loppuosan matkasta veneellä.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja.

El Nido – kokemuksia

Omasta matkastani El Nidoon on jo useita vuosia. Siinä välissä El Nidon maine on kasvanut ja siitä on tullut Filippiinien suosituimpia matkakohteita. Voit kertoa sivun tämän sivun kommenttiosuudessa kokemuksiasi ja viime hetken kuulumisia El Nidosta. Millainen on El Nidon meininkin nykyisin?

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi