Cebu – täältä alkaa Filippiinien saarihyppely

Cebu on portti Visays-saaristoon.
Cebu on portti Visays-saaristoon. Kuvassa: Plantation Bay -hotellin uima-allas Lapu Lapun saarella, jolla sijaitsee Cebun lentokenttä. Kuva: Antti Helin

Cebu on portti Visayas-saaristoon. Täältä alkaa monen Filippiinien saarihyppelyreissu. Cebu on sekä saaren että kaupungin nimi.

Miljoonan asukkaan kaupungissa on vilkas kansainvälinen lentokenttä ja hyvät laivayhteydet eri puolille Filippiinien saaristoa. Moni jättääkin kokonaan Manilan väliin ja matkustaa Filippiineille juuri Cebun kautta.

Cebun kaupungissa, Cebu Cityssä, on muutama kiinnostava nähtävyys, joille voi varata aikaa päivän tai pari. Sitten voikin jo hyvin jatkaa matkaa.

Cebu City sijaitsee aika lailla keskellä nimikkosaartaan. Saaren kiehtovimmat kohteet sijaitsevat kaupungista etelään: valtavista sardiiniparvistaan tunnettu Moalboal ja valashaiden Oslob.

Cebu Citystä pohjoiseen, aivan saaren pohjoiskärjen edustalla on puolestaan Malapascuan saari, joka on maailman parhaita paikkoja sukeltaa kettuhaiden kanssa.

Mactan-saari ja Cebun lentokenttä

cebu-2886
Plantation Bayn uima-allas on valtava, turkoosi tekolaguuni. Kuva: Antti Helin

Aivan Cebun keskustan vieressä, pitkän sillan päässä, on Mactan-saari, jolla sijaitsee Cebun lentokenttä.

Saarella on myös useita hotelleja, joissa voi levähtää päivän tai parin ajan lennon jälkeen – tai ennen paluulentoa. Hotellien rannat eivät ole kummoiset, mutta monessa niistä on erinomaiset uima-altaat.

Varsinkin paluumatkalla kannattaa asua mieluummin Mactanissa kuin Cebulla, niin ei jämähdä ennen lentoa Mactanille johtavien siltojen ruuhkiin.

Cebun satama sijaitsee puolestaan kaupungin puolella. Mactanin/lentokentän ja sataman välillä siirtymiseen kannattaa varata reippaasti aikaa.

Mactanin hotelleista ikimuistoisin – varsinkin perheille – on Plantation Bay Resort, jolla on kauniit, laguunimaisen uima-altaat. Altaat ovat niin isot, että niissä voi jopa meloa kajakilla!

Mactanista löytää myös edullisesti hyviä hotelleja kuten todella viihtyisä ja kotoisa Costabella Tropical Beach Hotel (noin 70 euroa).

Jos haluaa vain edullisen ja helpon majapaikan lentokentän läheltä, sellaiseksi sopii hyvin Eloisa Royal Suites.

Cebu Cityn nähtävyydet

Cebun katedraali.
Cebun katedraali. Kuva: Antti Helin

Cebu City on tavallaan Filippiinien versio Turusta: maan toiseksi tärkein kaupunki, joka on historiallisesti pääkaupunkiakin merkittävämpi. Cebuanojen eli cebulaisten ja manilalaisten välillä on samanlainen terve kilpailu- ja naljailusuhde kuin helsinkiläisillä ja turkulaisilla.

Kovin ihmeellinen tai houkutteleva kaupunki ei ole, mutta kyllä Cebussa on oma viehätyksensä. Kaupungin nähtävyydet kiertää päivässä. Samalla pääsee kokemaan ja näkemään eläväisen filippiiniläisen kaupungin elämää paljon pääkaupunkia Manilaa helpommin lähestyttävässä paketissa.

Keskustassa meren äärellä on tunnelmallinen pieni San Pedron linnoitus. Cebussa on myös komea katedraali.

Katedraalia kiehtovampi ja arvossapidetympi kirkko on tosin Basilico St. Nino. Korallikivestä tehdyssä basilikassa on pieni, juhlapukuun puettu St. Ninon eli Jeesus-lapsen patsas. Pyhiinvaeltajat käyvät ihmettä toivoen hieromassa lasikaappia, joka suojaa patsasta.

cebu-magalhaes-risti
Magalhaesin risti. Kuva: Antti Helin

Santo Ninon basilikan vieressä on pieni kappeli, jonka sisällä on niin sanottu Magalhaesin risti. Näkyvissä oleva risti on repoduktio, joka sisällä suojassa sanotaan olevan alkuperäisen, löytöretkeilijä Ferdinand Magalhaesin Filippiineille tuoman ristin.

Paikka on tärkeä pyhiinvaelluskohde filippiiniläisille, sillä Magalhaesin ajatellaan tuoneen kristinuskon saaristoon ja kyseisen ristin olevan Filippiinien ensimmäinen risti. Hieman nurinkurisesti tosin Filippiinien kansallissankari on heimopäällikkö Lapu Lapu, joka surmasi Magalhaesin Cebun edustalla Mactan-saarella.

Mainio vierailukohde on Museo Sugbo, joka toimii vanhassa kaupunginvankilassa. Museo esittelee Cebun historiaa ajalta ennen kolonialismin aikaa toiseen maailmansotaan asti.

Kiehtovia ovat esimerkiksi esillä olevat pääkallot, joiden otsa on litassa. Lättänää kalloa pidettiin aikoinaan kauneusihanteena, jonka saavuttamiseksi pienten vauvojen otsat painettiin lyttyyn. Pääkalloilla on kultakoriseita etuhampaissa. Cebussa oli aikoinaan niin paljon kultaa, että orjillakin oli kultakoristeita.

Museossa kannattaa kysyä, onko ilmaista opasta tarjolla, niin saa paljon kokoelmista paljon enemmän irti kuin ilman opasta.

Suomalainen baari Cebu Cityssä

Cebussa on laaja valikoima ravintoloita. Muista käydä ainakin Zubu Chonissa (useita osoitteita kauppakeskusten yhteydessä) syömässä Filippiinien erikoisuutta, kokonaisena grillattua, rapeakuorista possua.

Zubu Chon tekee sen niin erinomaisesti, että Anthony Bourdain on julistanut: ”Best pig… Ever!”

Cebun keskustassa, Mango Square Mallissa, on myös suomalainen baari, Semi-Final Sports Bar.

Cebun parhaat rannat

Pitkä ja kapea Cebun saari on maisemiltaan kaunis, mutta sillä on yllättävän vähän omia mainitsemisen arvoisia hiekkarantoja.

Poikkeuksen tekee Moalboal, jossa on kaunis valkoinen hiekkaranta. Parhaiten Moalboal tunnetaan kuitenkin sukellus- ja snorklauskohteena, jonka vetonaulana ovat valtavan kokoiset sardiiniparvet.

Valkoisia hiekkarantoja löytää myös Cebun pohjoiskärjen edustalla sijaitsevilta Malapascuan ja Bantayanin saarilta. Jälkimmäinen on käytännössä puhtaasti rantakohde, Malapascualla pääsee myös sukeltamaan kettuhaiden kanssa.

Oslobin valashait

Oslobissa snorklataan jättiläisten kanssa.
Oslobissa snorklataan jättiläisten kanssa. Kuva: Antti Helin

Kolmen tunnin bussimatkan päässä Cebun kaupungista sijaitsee Oslob, vaatimaton kylä, joka on tullut kuuluisaksi valashaista.

Oslobin edustalla näkee takuuvarmasti valashaita, sillä niitä ruokitaan. Kokemus on kaukana luonnollisesta muttei niin paha kuin voisi kuvitella.

Lue lisää Oslob.

Kawasan Falls – Cebun seikkailullinen vesiputous

Viime vuosina Cebun uudeksi hittikohteeksi on noussut myös Kawasan Falls, jossa käydään yleensä seikkailemassa Moalboalista käsin. Täällä pääsee kiipeilemään ja hyppimään vesiputouksilla oppaan johdolla.

Cebun hotellit

Cebun Mactan-saaren hotellit ovat huikeita. Tämä kuva on Plantation Baysta, joka on ehdottomia suosikkejamme.
Cebun Mactan-saaren hotellit ovat huikeita. Tämä kuva on Plantation Baysta, joka on ehdottomia suosikkejamme.

Cebussa on paljon hotelleja kaikissa hintaluokissa. Hotellia valitessa kannattaa miettiä, haluaako asua Cebun keskustassa vai Mactan-saarella, jolla myös lentokenttä sijaitsee. Saaren yhdistää kaupunkiin pitkä silta.

Keskustassa asuessa pääsee parhaiten nauttimaan Cebun yöelämästä ja Mactanilla rantaelämästä.

Mactan on myös kätevä asuinpaikka varsinkin lennolle lähdettäessä. Esimerkiksi Waterfront Airport Hotel and Casinosta voi kävellä suoraan lentokentälle. Muutkin Mactanin hotellit ovat vartin taksimatkan päässä lentokentältä, kun taas kaupungista pitää ruuhkien varalta varata matkaan enemmän aikaa.

Cebun keskustassa nuorekkaaseen makuun vastaan bilehenkinen Mad Monkey Hostel.

Katso tarjoukset Cebun majoitukseen.

Cebu – lennot

Mactan-saaren rantaa Plantation Bayn edustalla.
Mactan-saaren rantaa Plantation Bayn edustalla.

Cebu on filippiiniläisen halpalentoyhtiö Cebu Pacificin kotikenttä, ja Cebuun onkin hyvät lentoyhteydet eri puolilta Filippiinejä ja Aasiaa. Katso parhaat lentohinnat Cebuun.

Cebusta on myös vilkkaat laivayhteydet ympäri Filippiinejä. Visayas-saariston lisäksi laivoilla pääsee niin Manilaan kuin Mindanao-saarellekin.

Suomesta Cebuun lentää kätevästi esimerkiksi Bangkokin, Singaporen tai Hongkongin kautta.

Jatka matkaa Cebusta

Filippiinit tarsier
Cebun naapurissa Boholissa odottavat söpöt kummituseläimet. Kuva: Ville Palonen

Melkein Cebu Cityn edustalla on suuri ja kiehtova saari Bohol, jonne pääsee lautalla parissa tunnissa. Bohol tunnetaan kummituseläimistään, Suklaakukkuloistaan ja hyvänä sukelluskohteena.

Cebun saaren eteläosista Oslobista matkaa voi jatkaa lautalla (Liloan Port) Negros-saarelle ja sen keskuksen Dumagueten kautta upealle sukelluskohteelle Apo Islandille tai leppoisalle Siquijor-saarelle.

Cebun eteläosista, esimerkiksi Malapascualla vierailun jälkeen, matkaa voi jatkaa vähän tunnetulle Maspaten saarelle. Lautat Polambaton satamasta.

Cebussa on kaksi bussiasemaa, eteläinen ja pohjoinen, joista bussit kulkevat kyseisiin ilmansuuntiin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi