10 x Suomen parhaat kylpylät

kylpylä Bomba
Nurmeksessa olevan uusitun Bomban kylpylän teema on kuuman ja kylmän vuoropuhelu. Kuva: Sokos Hotel Bomba

Suomi on kylpylöiden luvattu maa, ainakin kylpylöiden määrällä mitattuna: Suomessa toimii ainakin puolensataa kylpylää. Mutta mitkä ovat Suomen parhaat kylpylät? Sellaiset suomalaiset kylpylät, joihin kannattaa varta vasten matkustaa, jotka tarjoavat jotakin ikimuistoista, jotain enemmän kuin muut?

Alla ovat Kerran elämässä -sivuston valinnat Suomen parhaimmiksi kylpylöiksi. Artikkelin lopusta löytyy kommenttiosuus, jossa voit kertoa omia vinkkejäsi ja kokemuksiasi Suomen kylpylöihin.

Yksi kylpylä on tästä listasta poissa: Haikon kartanon kylpylä esitellään Suomen parhaiden kartanoiden yhteydessä.

Suomen perinteikkäin kylpylä – Runni, Iisalmi

kylpylä Runni
Mannerheimin huone Runnin kylpylähotellissa.

Suomessa on kylpylöitä vähän joka kulmalla, mutta on vain yksi Runni.

Iisalmen Runni on yksi Suomen vanhimpia kylpylöitä. Runnin terveyslähteen rautapitoista vettä tiedetään käytetyn parantamiseen jo 1700-luvun puolivälistä, ja se maistuu lomalaisille edelleen.

Runnin hoitoihin kuuluvat muun muassa perinteinen jäsenkorjaus ja kuppaus. Myös hemmotteluhoitoja on tarjolla.

Vuonna 1904 rakennettu Kartanohotelli eli nykyinen Spa Hotel Runni yhdistää nykyajan mukavuudet ja perinteisen tunnelman. Erityisen romanttinen on Runnilla 1919 lomailleen Mannerheimin mukaan nimetty Carl Gustaf -huone, jossa on näkyvillä alkuperäiset hirsiseinät.

Runnin kylpylän maisemat ovat viehättävät, ja museovirasto on nimennyt Runnin kylpylän sekä viereisen Saarikosken museokanavan valtakunnallisesti merkittävien kulttuuriympäristöjen joukkoon.

Katso tarjoukset Spa Hotel Runniin tai lue lisää Savosta.

Suomen elämyksellisin kylpylä – Cirque de Saimaa, Imatra

Saimaan rannalla, Imatran kupeessa sijaitseva Holiday Clubin pyörittämä Cirque de Saimaa -kylpylä on nimensä mukaan hakenut sisustukseensa inspiraation modernista sirkusmaailmasta. Kylpylän lupauksena on olla Suomen elämyksellisin kylpylä.

Kylpylässä on vesiliukumäkiä, mutta myös rauhallisia altaita. Suolasaunaakin pääsee kokeilemaan. Lapsille on puolestaan oma pieni iglusaunansa, jossa näytetään piirrettyjä.

Lähellä ovat myös Angry Birds Activity Park ja (kammottavasti nimetty) Atreenalin Seikkailupuisto Saimaa, jossa pääsee tasapainoilemaan yläilmoissa puihin ripustetuilla seikkailuradoilla.

Kylpylän yhteydessä majoitusta tarjoaa Holiday Club Saimaa.

Bonusta kylpylä saa tietenkin siitäkin, että Cirque de Saimaalta on lyhyt matka katsomaan Imatrankoskea, yhtä Suomen matkailuihmeistä.

Suomen herkullisin kylpylä – Naantalin kylpylä, Naantali

kylpylä Naantali
Naantalin kylpylä. Kuva: Naantali Spa / Visit Finland

Naantalin kylpylä ei loista allasostojensa koolla vaan ruuallaan. Etenkin thairuuan ystäville Naantali Spa on lähes pakollinen kohde. Kylpylän Thai Garden -ravintolaa pidetään yleisesti Suomen parhaana thairavintolana, ja Thai Garden -ravintola onkin saanut Thaimaan valtion virallisen tunnustuksen makujensa aitoudesta.

Naantalin kylpylän yhteydessä on monta muutakin hyvää ravintolaa.

Naantalin kylpylän vahvuuksiin kuuluu myös ihastuttava Naantalin vanhakaupunki, jonne pääsee kylpylästä Naantalin kylpylän omalla ”kaupunkijunalla”. Kyyti on hauska etenkin lasten kanssa.

kylpylä Naantali muumihuone
Muumihuone Naantalin kylpylähotellissa. Kuva: Naantali Spa / Visit Finland

Lapsista puheen ollen: Naantalin kylpylästä voi varata Muumihuoneen! Kannattaa olla ajoissa liikenteellä, huone on suosittu.

Pääasiallisesti Naantalin kylpylä kuitenkin houkuttelee pariskuntia.

Vaikka Naantali onkin kesäkaupunki, on Naantalin kylpylä houkutteleva kohde myös talvella. Kylpylän lämmitetty ulkoilma-allas on unohtumaton kokemus talviöinä!

Majoitusta on Naantali Spassa niin kylpylän huoneissa kuin viereen ankkuroidussa hotellilaivassakin.

Katso yhden yön tarjous Naantali Spahan (alk. 78 euroa) tai lue lisää Naantalista.

Suomen trooppisin kylpylä – Break Sokos Hotel Eden, Oulu

kylpylä Eden Oulu
Break Sokos Hotel Edenissä kylvetään trooppisissa tunnelmissa valtavan lasikuvun alla. Kuva: Visit Finland

Eden oli tiennäyttäjänä muille Suomen kylpylöille, kun Ouluun avattiin vuonna 1989 Suomen ensimmäinen subtrooppinen merikylpylä. Nykyisin kylpylä kantaa nimeä Break Sokos Hotel Eden.

Suuren lasikuvun alla oleva kylpylä on edelleen vaikuttava ilmestys. Lapset viihtyvät vesiliukumäissä ja vastavirtajoessa, kun aikuiset voivat rentoutua lämpimissä porealtaissa.

Tarjolla on turkkilaisia höyrysaunoja, suomalaisia saunoja ja sekasauna, jossa voi saunoa kerralla koko perheen voimin. Erikseen varaamalla saa käyttöönsä turvesaunan.

Sittemmin trooppisella teemalla ratsastavia kylpylöitä on avattu niin Turkuun, Nokialle kuin Kuusamoonkin.

Break Sokos Hotel Eden erottuu kuitenkin edukseen sijainnillaan. Kylpylä sijaitsee meren rannalla 4,5 kilometrin päässä Oulun keskustasta Nallikarin komealla hiekkarannalla.

Lue lisää Pohjanmaan matkailusta.

Kasnäsin kylpylähotelli – saariston paras kylpylä

Bengtskärin majakka
Kasnäsin kylpylähotellista kannattaa käydä vierailulla Bengtskärin majakkasaarella. Kuva: Antti Viitala / Visit Finland

Mikä olisikaan tunnelmallisempi paikka vetäytyä viettämään rauhaisaa kylpylälomaa kuin Saaristomeri? Kasnäsin kylpylähotelli sijaitsee aivan Kemiönsaaren eteläisimmässä kärjessä, Kemiön huvivenesataman vieressä. Omaa venettä ei tarvita, sillä Kasnäsiin pääsee mantereelta siltoja pitkin.

Komeiden kotkotusten sijaan kylpylä luottaa rauhalliseen saariston tunnelmaan. Majoittuminen on mökeissä, joiden terassilta aukeavat merinäkymät.

Plussaa Kasnäsin kylpylähotelli saa mahdollisuuksista hienoille päiväretkille Saaristomerellä. Kasnäsin satamasta pääsee yhteysaluksilla niin Bengtskärin majakalle, Örön linnakesaarelle kuin Rosalan viikinkikeskukseenkin.

Saaristokylpylä on auki vuoden ympäri. Matka taittuu vaivattomasti niin Turusta kuin Helsingistäkin käsin.

Katso tarjoukset Kasnäsin kylpylähotelliin.

Peurungan kylpylä – Keski-Suomen paras kylpylä

kylpylä Peurunka
Peurungan kylpylä. Kuva: Julia Kivelä / Järvi-Suomi

Suomen kylpyläkartta on itään ja etelään päin kallellaan: idässä ja etelässä kylpylöitä on vaikka kuinka, mutta Keski-Suomessa on oikeastaan vain Peurunka.

Ja Peurunka täyttää aukon erinomaisesti. Entinen sotainvalidien kuntoutuskeskus on luonut nahkansa ja muuttunut elämykselliseksi koko perheen kylpyläksi, jossa lapset on otettu erityisen hyvin huomioon. Perheitä varten Peurungassa on lastenaltaan hauska kiipeilyrata ja pohjoismaiden pisimmäksi väitetty 130-metrinen vesiliukumäki. Hupia riittää myös stadionmaisessa pääaltaassa, jossa voi uida myötä- tai vastavirtaan.

Toki Peurungassa järjestetään edelleen myös monenlaista kuntoutustoimintaa. Asumisvaihtoehtoja on monentasoisia.

Katso tarjoukset Spa Hotel Peurunkaan.

Suomen paras kylpylä shoppailijalle – Flamingo Spa, Vantaa

kylpylä Vantaa Flamingo
Flamingo Span vesipuisto.

Myönnetään, suhtauduimme hieman epäilevästi Flamingo Spahan, mutta se meille suotakoon: kuka nyt haluaisi mennä kylpylään ostoskeskuksen yhteydessä, ja vielä Vantaalla lentokentän vieressä?

Millainen kylpylä se sellainen on, joka ei ole lähelläkään luonnon vesistöjä?

Mutta ei voi mitään: Flamingo Span vähemmän idyllisen sijainnin korvaavat kylpylän monipuoliset palvelut. Lapsille on mahtava vesipuisto ja aikuisille oma ”rauhoitettu” K18-alueensa.

kylpylä Vantaa Flamingo aikuisten osasto
Flamingo Span aikuisten osasto.

Kun päälle laskee vielä Jumbo-ostoskeskuksen ravintolat ja elokuvateatteri, niin Falmingosta kuoriutuu hieman yllättäen erinomainen viikonloppuretriitti niille helsinkiläisille, jotka haluavat helpon ja vaivattoman rentoutumishetken ja pakopaikan arjesta.

Ja kyllä Flamingoon kannattaa saapua kauempaakin: Flamingosta kymmenen minuutin ajomatkan päässä on esimerkiksi mainio tiedekeskus Heureka. Parissakymmenessä minuutissa ehtii puolestaan ajamaan Tuusulanjärvelle ihailemaan suomalaisen kultakauden taiteilijoiden koteja.

Eli tällä kertaa tunnustamme ennakkoluulomme pahasti vääriksi!

Katso tarjoukset Flamingo Span kylpylähotelliin.

Suomen romanttisin kylpylä – Koli Relax Spa, Lieksa

kylpylä Koli
Koli Relax Spa on yksi Suomen ihanimmista kylpylöistä. Kuva: Laura Huttunen

Suomen mahtavimpien kansallismaisemien äärellä Kolilla on pieni mutta hyvin romanttinen kylpylä Koli Relax Spa.

Koli Relax Spa on suunnattu puhtaasti aikuiseen makuun. Kylpylän suurista ikkunoista ja ulkoilma-altaalta avautuvat upeat näkymät Kolin maisemiin – joita voi ihastella kuohuviinilasi kädessä! Erityisen mieleen jäävä kokemus lämmitetyssä ulkoilma-altaassa kölliminen on talvisin.

Pielinen Koli
Pielinen nähtynä Ukko-Kolin laelta. Kuva: Visit Finland

Rentoutua voi kuudessa erilaisessa kylvyssä ja elämyssuihkussa. Saunoja on niin perinteinen kuin höyrysaunakin, sekä aromisauna.

Tarjolla on laaja myös valikoima monenlaisia hoitoja ja hierontoja.

Katso tarjoukset Break Sokos Hotel Koliin tai lue lisää Kolista.

Bomban kylpylä – kuuman ja kylmän vuoropuhelua Pielisen rannalla

kylpylä Bomba Pielinen
Bomban kylpylän terassilla on poreammeita, joista käsin voi ihailla Pielisen järvimaisemaa. Kuva: Sokos Hotel Bomba

Nurmeksessa sijaitseva Spa Bomba saa nimensä sen naapurissa olevasta matkailunähtävyydestä, karjalaistyyppisestä Bomban talosta. Break Sokos Hotel Bomban yhteydessä oleva kylpylä on remontoitu perusteellisesti ja avattu uudestaan vuoden 2017 syksyllä. Lopputulos on erittäin onnistunut: kylpylän valtavista maisemaikkunoista on huikea näkymä Pieliselle.

Bomban tyylikäs kylpylä sopii etenkin aikuiseen makuun. Teemana on kylmän ja kuuman vuoropuhelu, jonka kokee monella tavalla: elämyssuihkuissa, hieromalla jäähilettä iholle saunan jälkeen, tai kokeilemalla vierekkäin olevia kuuma- ja kylmävesialtaita. Lämmin vesi on 40-asteista, ja kylmä vesi 6-asteita – melkein kuin avannossa!

kylpylä Bomba kylmäallas
Bomban kylpylässä on vierekkäin 6-asteinen kylmäallas ja 40-asteinen lämminallas. Kuva: Sokos Hotel Bomba

Saunoja on kolme kappaletta: karjalainen Kyly, kalevalainen Sampo, sekä (tavanomaista kuumempi) höyrysauna Taivaankansi.

Allasosastolta löytyy 25-metriä pitkä uima-allas sekä porealtaita, joista osa on ulkona terassilla – ulkokylpyyn pääsee vuoden jokaisena päivänä, myös talvisin! Pieliseen on vain 30 metrin matka, ja bonuksena laiturin vieressä on yleinen hiekkaranta.

Katso tarjoukset Break Sokos Hotel Bombaan tai lue lisää Bombasta.

Hangon kylpylä – kylpylöiden paras comeback

kylpylä Hanko Regatta
Kasinot ja kylpylät kuuluivat yhteen Euroopassa belle epoquen aikaan. Hangossa voikin viettää melkein klassista kylpylälomaa suuntaaalla Regatan kylpylästä kuvassa näkyvälle Hangon kasinolle, joka tosin toimii nykyisin ravintolana. Kuva: Thomaca / Shutterstock

Hanko nousi aikoinaan maineeseen juuri kylpyläkaupunkina, joka oli venäläisten aatelisten suosiossa. Venäjän vallankumouksen melskeiden ja lopulta toisen maailmansodan myötä kylpylätoiminta loppui Hangosta kokonaan.

Vasta vuonna 2017 Hankoon avattiin uudestaan kylpylä. Hangon kylpylä toimii ihanan jugendhotellin Hotelli Regatan yhteydessä. Moderni kylpylä ottaa suurilla ikkunoillaan kaiken irti komeista merimaisemista.

Katso tarjoukset Hotel Regattaan.

Järvisydän – Suomen erikoisin kylpylä

kylpylä Järvisydän Rantasalmi
Rantasalmi Järvisydän. Kuva: Järvisydän / Visit Finland

Rantasalmelle Saimaan maisemiin avattu Järvisydän tuo virkistävää vaihtelua Suomen kylpylöihin jotka tapaavat turhan usein kopioida toistensa tyyliä. Järvisydän on rohkeasti erilainen: kylpylä on louhittu kallion halkeamaan ja sisustuksessa on käytetty reippaasti niin luonnonkiveä kuin uppotukkejakin. Ikkunoista avautuvat järvimaisemat.

Perinteisempien saunojen ja kylpylähoitojen lisäksi Järvisydämessä pääsee kokeilemaan myös infrapunasaunaa ja turvehoitoja.

Majoitusta on niin hotellirakennuksessa kuin rantahuviloissakin. Sviiteissä ja huviloissa on omat porealtaat.

Katso tarjoukset Järvisydämen kylpylähotelliin.

Entäpä Ikaalisten kylpylä?

kylpylä Ikaalinen
Ikaalisten kylpylä on puitteiltaan varsin perinteinen. Kuva: Olli-Pekka Latvala, Visit Tampere

Mikä tulee ensimmäisenä mieleen Ikaalisista? Tietenkin kylpylä.

Ikaalisten kylpylä on aikamoinen klassikko Suomen kylpyläkartalla – Tampereen pohjoispuolelle Ikaalisiin perustettiin kylpylä jo vuonna 1884, Naantalin kylpylän innoittamana.

Aivan aluksi Ikaalisten kylpylän nimi oli tyylikkäästi perustajansa, kauppias G. N. Eräsen mukaan Eräsen sauna.

Monen omistajan- ja nimenvaihdoksen jälkeen Ikaalisten kylpylä kantaa nykyisin virallista nimeä Scandic Ikaalisten kylpylä.

Jep, arvasit oikein: tykkäisimme enemmän Eräsen saunasta.

Alkuperäisestä kylpylästä ei valitettavasti ole jäljellä enää muuta kuin merkintä historiassa, eikä Ikaalisten kylpylä ole oikein osannut panostaa tulevaisuuteenkaan niin, että se eroaisi kummemmin muista kylpylöistä. Ikaalisten kylpylä ratsastaakin pitkälti vanhalla maineellaan.

Sijainti on hieno Kyrösjärven rannalla. Tampereelle on ajomatkaa puolisen tuntia.

Katso tarjoukset Ikaalisten kylpylähotelliin.

Kokemuksia kylpylöistä

Mikä on sinun suosikkisi Suomen kylpylöistä? Entä onko sinulla varoittavia esimerkkejä huonoista kokemuksista? Kerro omia kokemuksiasi suomalaisista kylpylöistä ja auta lukijoitamme valitsemaan sopiva kohde kylpylälomalle.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

  1. Kiannon Kuohut Suomussalmella kannattaa kokea! Näköalat altailta Jalonkosken uomaan ja mäntykankaille rauhoittavat. Siistit tilat, kahvila ja simulaattorigolf, hyvin varusteltu kuntosali ohjaajineen ja päivittäiset monipuoliset vesijumpat ovat todella hyvä lisä lomailuun.

  2. Imatran kylpyläkin on kokeilemisen arvoinen paikka, viime vuonna tehty lisäosa tuo luksusta mm. kuuma-altaineen kylpylän kokemuksiin. Ihanat vesihierontapisteet hoitavat koko kroppaa ja lähtiessä on aina niin rento ja hyvä olo :)

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi