Haikon kartano – kylvyssä Edelfeltin jalanjäljillä

Haikon kartano
Haikko on Suomen tunnetuimpia kartanoita. Päärakennus näyttää vanhalta, mutta on itse asiassa 1900-luvun alusta. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Haikon kartano on Suomen taatusti tunnetuin kartano. Porvoon lähellä sijaitseva Haikko on toiminut pitkään kylpylänä ja helsinkiläisten hemmottelupaikkana, jossa voi kokea olevansa aivan toisessa maailmassa vain vajaan tunnin matkan päässä pääkaupungista.

Haikon kartano on ainakin rakennuksensa puolesta Suomen komein kylpylä – Haikon päärakennus on suomalaisten kartanorakennusten aatelia.

Bonuksena rentoutuslomalle tulee se, että täällä tulee samalla tehtyä matka Suomen kulttuurihistoriaan.

Albert Edelfelt – Haikon kartanon kuuluisin vieras

Edefeltin ateljee Haikon kartanon mailla. Kuva: Juho Kuva.
Edelfeltin ateljee Haikon kartanon mailla. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Haikon kartanossa vierailleista suomalaisista merkkihenkilöistä nousee erityisesti esiin taidemaalari Albert Edelfelt. Edelfelt vietti Haikon kartanon maisemissa peräti 24 kesää saaristomaisemia maalaten.

Edelfeltin Haikossa maalaamiin teoksiin kuuluvat muun muassa Lapsen ruumissaatto, Merellä, Ulkosaaristossa sekä Kristus ja Mataleena. Jälkimmäisessä teoksessa Mataleena-tytön mallina toimi Edelfeltien taloudenhoitajaflikka ja taustana metsikkö ateljeerakennuksen vieressä.

Edelfeltin päiviin Haikossa voi tutustua kartanon lähellä sijaitsevassa Edelfeltin ateljeemuseossa.

Kannattaa tosin muistaa, että varsinainen Haikon kartano on muuttunut paljon Edelfeltin ajoista. Nykyinen päärakennus on vuodelta 1913 ja se sijaitseekin aivan eri paikassa kuin Edelfeltin aikaan.

Haikon kylpylä ja majoitus

Mutta entäpä se varsinainen Haikon kartanon kylpylä? Haikko Manor Spa on suunnattu etenkin aikuisille. On höyrysauna, poreammeita, kylmäkaivo sekä tuoksukylpyjä pariskunnille ja monenlaisia kauneushoitoja. Erikoisuutena on järkyttävän kylmä huippukylmähoito.

Majoitusta Haikossa tarjotaan kahdessa paikassa: sekä modernin ilmeettömässä kylpylähotellissa että vanhan ajan tunnelmaa henkivässä kartanossa. Katso tarjoukset Haikon kartanoon.

Samalla kannattaa käydä tietysti myös vieressä sijaitsevassa Porvoossa.

Haikon kartano kokemuksia

Kerro omia kokemuksiasi Haikon kartanosta. Mitä pidit vierailusta, vastasiko se odotuksiasi?

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi