Haikon kartano – kylvyssä Edelfeltin jalanjäljillä

Haikon kartano
Haikko on Suomen tunnetuimpia kartanoita. Päärakennus näyttää vanhalta, mutta on itse asiassa 1900-luvun alusta. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Porvoon lähellä sijaitseva Haikon kartano on Suomen taatusti tunnetuin kartano, se kun avattiin maamme ensimmäisenä kartanohotellina jo vuonna 1966. Kahdeksaa vuotta myöhemmin kartanon viereen valmistui kylpylärakennus.

Siitä pitäen Haikon kartano on toiminut helsinkiläisten hemmottelupaikkana, jossa voi kokea olevansa aivan toisessa maailmassa vain vajaan tunnin matkan päässä pääkaupungista.

Bonuksena rentoutuslomalle tulee se, että Haikossa tulee samalla tehtyä matka Suomen kulttuurihistoriaan, sillä taitelija Albert Edelfelt vietti vietti Haikon kartanon mailla yli 20 kesää saaristomaisemia maalaten. Edelfelt oli niin innokas vierailija, että hän rakennutti kartanon maille jopa ateljeensa, joka toimii nykyisin pienenä museona.

Haikon kartanon päärakennus ei tosin vastaa enää Edelfeltin aikaa – se paloi muutama vuosi taiteilijan kuoleman jälkeen. Hieno on nykyinenkin rakennus vuodelta 1913. Sen suunnitteli sankariarkkitehti Armas Lindgren. Hänen tunnetuimpia töitään ovat Suomen kansallismuseon rakennus sekä Hvitträsk-huvila, jotka hän piirsi yhdessä Eliel Saarisen ja Herman Geselliuksen kanssa.

Haikon kartanon kylpylä ja majoitus

Mikään ei tietystikään ole täydellistä, ei myöskään Haikon kartano. Armas Lindgren olisi saanut kaiketi sydänkohtauksen, jos olisi nähnyt Haikon kartanon modernin kylpylä- ja hotellirakennuksen, joka valmistui vuonna 1974. Sitä ei voi kutsua varsinaiseksi kaunokaiseksi. Se on kuin 1970-luvun arkkitehtoonisista painajaisista. Sen kun purkaisi ja rakentaisi tilalle jotain kaunista, niin Haikossa olisi ainesta todelliseksi luksuskohteeksi.

Lisärakennuksessa sijaitsevat huoneet ovat varsin pieniä: kokoa niillä on vain 17 neliötä. Hääparien suosiossa olevat sviitit sijaitsevat sentään kartanossa ja niillä riittää kokoa ja näköä.

Haikon kartanon kylpylä on suunnattu aikuisille. On höyrysauna, poreammeita, kylmäkaivo sekä tuoksukylpyjä pariskunnille ja monenlaisia kauneushoitoja. Erikoisuutena on järkyttävän kylmä huippukylmähoito (–120 Celsiusta).

Huoneiden hintaan sisältyy puolentoista tunnin vierailu kylpylässä ja sen ajankohta suositellaan varaamaan etukäteen.

Katso tarjoukset Haikon kartanoon.

Savustettua härkää Kartanon ravintolassa

Herraskaisen elämyksen kruunaa tietysti illallinen kartanon ravintolassa. Pöytä tulee varata etukäteen.

Kolmen ruokalajin menu alkaen 68 euroa ja pääruuat noin 40 euroa. Ruokalajien klassikko on savustettu härkä, jota on tarjoiltu kartanossa jo vuodesta 1966. Moni käy syömässä sitä kerta toisensa jälkeen.

Kylpylärakennuksen puolella on toinenkin, edullisempi bistrohenkinen ravintola, josta saa esimerkiksi hampurilaisia. Mutta eihän se pärjää tunnelmaltaan kartanon ravintolalle.

Vaihtoehtona on myös suunnistaa illalliselle Porvooseen, jossa on useita hyviä ja kartanoravintolaa edullisempia ruokapaikkoja.

Albert Edelfelt – Haikon kartanon kuuluisin vieras

Edefeltin ateljee Haikon kartanon mailla. Kuva: Juho Kuva.
Edelfeltin ateljee Haikon kartanon mailla. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Albert Edelfelt oli niin innokas vierailija, että hän rakennutti Haikkoon ateljeen, joka toimii nykyisin pienenä museona. Esillä on valokuvia, Edelfeltin piirroksia ja taiteilijalle kuuluneita esineitä.

Edelfelt oli Suomen ensimmäinen kansainvälisesti tunnettu taiteilija. Hänen opastuksellaan moni nuorempi taiteilija rohkeni muuttaa Ranskaan hakemaan oppia ja menestystä.

Edelfeltin Haikossa maalaamista teoksista kuuluisimpia on Kristus ja Mataleena, jossa hän siirsi Kristuksen ja Maria Magdaleenan kohtaamisen kotimaiseen koivumetsään. Jeesuksella on jalassaan tuohivirsut.

Mataleenan mallina oli Edelfeltin nuori taloudenhoitajatar, jonka järkyttyneen ilmeen taiteilija sai aikaan juttelemalla tämän hiljattain kuolleesta aviomiehestä. Maalauksen taustana on ateljeerakennuksen viereinen metsikkö.

Albert Edelfelt maalasi taulunsa Lapsen ruumissaatto (1879) ja Ritiäissaatto (1880) tässä, melko ennallaan säilyneessä maisemassa. Kuva: Petri Koskinen

Kartanonpuisto

Haikon kartanoon kuuluu 14 hehtaarin kokoinen kartanonpuisto, jossa on käyskentely tuo luksusta lomailuun. Puistossa on pieniä lampia, siltoja ja suihkulähde.

Haikkoon Lennätinvuori

Kartanonpuiston ohella Haikon kartanon vieressä on toinenkin upea ulkoilukohde, kartanon taustalla kohoava Telegrafberget eli Lennätinvuori. Korkealta ja metsäiseltä mäeltä avautuvat hienot näkymät merelle.

Lennätinvuori on suojeltu luonnonsuojelualueena jo 1960-luvun alussa. Nimensä kukkula on saanut lennätinlinjasta, joka rakennettiin jo Krimin sodan aikana 1800-luvun puolivälissä.

Romanttinen viikonloppu Haikossa

Miten sitten parhaiten viettää romanttinen viikonloppu Haikossa? Suosittelemme keskittymään lauantaina kartanon lähikohteisiin, kylpemään hyvin ja syömään kartanon ravintolassa. Kylpeä kannattaa nimenomaan lauantaina, jotta täydellisen raukeat ovat taatut.

Sunnuntaiaamun voi ottaa rennosti hotellihuoneessa ”emmiskellen”, sillä aamiaista tarjoillaan kello 11 asti. Sitten voikin jo suunnata vaikkapa kävelylle tai shoppailemaan Porvooseen.

Haikon kartano kokemuksia

Kerro omia kokemuksiasi Haikon kartanosta. Mitä pidit vierailusta, vastasiko se odotuksiasi?

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi