Jurmo (Parainen) – rantarosvojen saari

jurmo
Karuus ja idyllisyys kohtaavat Jurmon saarella. Kuva: Kristian Bäckström, Wikimedia

Kaukana Saaristomerellä sijaitseva Jurmo on todella karu saari. Niin karu, että se on jo vaikuttavaa. Täällä ei ole oikeastaan yhtään mitään muuta kuin pitkiä kivisiä rantoja. Suomenkielen sanan jurottaa voisikin hyvin korvata sanalla jurmottaa.

Siksi onkin aika lailla tajunnan räjäyttävää se, että täällä on asuttu keskiajalta lähtien. Kuka kumma on valinnut tämän saaren asuinpaikakseen? Meitä on moneksi.

Nykyisinkin saarella on pysyviä asukkaita kymmenkunta. Lisäksi on ylämaan karjaa ja alpakoita. Kesäisin Jurmo hieman vilkastuu matkailijoista ja mökkiläisistä. Nähtävyytenä on hellyttävä merimieskappeli ja Jurmon luontotupa, joka esittelee Saaristomeren luontoa ja historiaa.

Kun on aikansa ihmetellyt Jurmon karuutta, alkaa siitä löytää kauneutta. Kivet kaikki kuin omia yksilöitään, jäkälin koristeltuja. Meri pauhaa taustalla.

Jos on sen verran kova jurmottaja, että Suomen eteläisin saari Utö kuulostaa liian kuuluisalta ja siksi ”turistiselta”, kannattaa tulla Jurmoon.

Erityisen mielenkiintoiseksi saaren tekevät tarinat entisaikain rantarosvoista. Perimätiedon mukaan jurmolaiset kalastajat hankkivat lisäansioita katalin keinoin. Saarelaiset sytyttivät öisin tulia, joita ohi kulkeneet laivat luulivat majakan valoksi ja purjehtivat niiden ohjaamana karille jurmolaisten ryöstettäväksi.

Kun Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa kuuli rosvouksesta, hän lähetti sotilaansa polttamaan saaren metsät ja kylän maan tasalle. Siitä pitäen Jurmo on ollut enimmäkseen puuton, vaikka pieni mäntymetsikkö onkin saarelle istutettu.

Paraisten alueella sijaitsevaa Jurmoa ei sovi sekoittaa samannimiseen saareen Ahvenanmaan vesillä.

Laivat Jurmolle

Jurmo
Jurmoon voi ottaa pyörän mukaan yhteysalukselle. Kuva: Visit Turku

Jurmoon matkataan yhteysaluksella Nauvon Pärnäisistä Saariston rengastien varrelta. Laivamatka kestää kolmisen tuntia. Kesäisin saarelle kulkee myös laiva pari kertaa viikossa Turusta.

Lue lisää Saaristomerestä