Jurmo – rantarosvojen saari

jurmo
Karuus ja idyllisyys kohtaavat Jurmon saarella. Kuva: Kristian Bäckström, Wikimedia

Kaukana Saaristomerellä sijaitseva kivikkoinen Jurmo on vaikuttava saari kaikessa karuudessaan. Erityisen mielenkiintoiseksi saaren tekevät tarinat entisaikain rantarosvoista.

Perimätiedon mukaan jurmolaiset kalastajat hankkivat lisäansioita katalin keinoin. Saarelaiset sytyttivät öisin tulia, joita ohi kulkeneet laivat luulivat majakan valoksi ja purjehtivat niiden ohjaamana karille jurmolaisten ryöstettäväksi.

Kun Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa kuuli rosvouksesta, hän lähetti sotilaansa polttamaan saaren metsät ja kylän maan tasalle. Siitä pitäen Jurmo on ollut enimmäkseen puuton, vaikka pieni mäntymetsikkö onkin saarelle istutettu.

Nykyisin saarella on pysyviä asukkaita kymmenkunta. Kesäisin Jurmo tosin vilkastuu matkailijoista ja mökkiläisistä. Nähtävyytenä on hellyttävä merimieskappeli ja Jurmon luontotupa, joka esittelee Saaristomeren luontoa ja historiaa.

Laivat Jurmolle

Jurmo
Jurmoon voi ottaa pyörän mukaan yhteysalukselle. Kuva: Visit Turku

Jurmoon matkataan yhteysaluksella Nauvon Pärnäisistä. Laivamatka kestää kolmisen tuntia. Kesäisin saarelle kulkee myös laiva pari kertaa viikossa Turusta.

www.jurmo.com

Lue lisää Saaristomerestä