Saaristomeri – maailman suurin saaristo

Saaristomeri
Että linnakesaari osaakin olla idyllinen. Tervetuloa Örön saarelle! Kuva: Visit Turku

Tuhansien saarien Saaristomeri on yksi Suomen suurimpia luonnonihmeitä. Saaristo on melkein kuin elävä olio, vaikka se elääkin hieman hitaammassa tempossa, mihin me ihmiset olemme tottuneet: kalliokareet kasvavat luodoiksi parissa sadassa vuodessa.

Saaristomeren alueella on laskettu olevan yli 17 000 saarta – vastaavanlaista saaristoa ei ole missään muualla maailmassa.

Saaristomeren eläimiin kuuluvat niin merikotka kuin norppa ja harmaahyljekin.

Omaa venettä ei tarvita, vaan Saaristomerellä pääsee liikkumaan yhteisaluksilla.

Saaristomeren parhaat nähtävyydet

Saaristomeren maisemat ovat dramaattisimmillaan Bengtskärin karulla majakkasaarella. Kuva: Visit Finland

Saaristomerellä on käytännössä kaksi matkailualuetta. On Saariston rengastie, joka kulkee Paraisten ja Nauvon kautta Naantaliin. Matkalle osuvat niin Nauvon jatulintarha kuin Seilin spitaalisten saarikin.

Toinen Saaristomeren kiehtova alue avautuu Kemiönsaaren edustalla. Kemiön nähtävyyksiin kuuluvat Rosalan Viikinkikeskus ja ulkosaariston kauniit maisemat, joihin kannattaa tutustua Bengtskärin majakalla ja Örön linnoitussaarella.

Alla esitellään Kemiön reitin nähtävyydet. Oma sivunsa kertoo Saariston rengastiestä.

Kemiö

Suurella Kemiön saarella on paljon nähtävää ja koettavaa. Sagalund on tunnelmallinen ulkomuseo, jonka Museovirasto on luokitellut merkittäväksi kulttuuriympäristöksi. Sagalund koostuu talonpoikaistaloja, torppa, vanha koulu ja käräjätalo.

Amos Andersonin kesähuvila Söderlångvikin kartano on puolestaan Suomen kiehtovimpia kartanoita.

Kemiönsaaren nähtävyyksiin kuuluvat myös Taalintehtaan ruukkialue ja Saaristomeren omalaatuista luontoa esittelevä luontokeskus Sinisimpukka.

Kemiönsaaren tunnelmallisimpia majapaikkoja on viihtyisä Kasnäsin kylpylähotelli, joka sijaitsee aivan Kemiön eteläkärjessä, Kasnäsin sataman vieressä. Hotellista käsin pääsee kesäisin kätevästi yhteisaluksilla niin Rosalan viinkinkikeskukseen kuin Bengtskärin majakallekin.

Högsåra ja Saaristomeren paras kahvila

Högsåra on idyllinen saari, eikä vähiten mainion Farmors Cafén ansiosta (avoinna kesäisin joka päivä 10–22). Lapset voivat tutustua kotieläimiin, ja kahvilasta voi vuokrata polkupyöriä. Keisarinsataman rannassa voi uida.

Högsåraan pääsee yhteysaluksella Kemiönsaaren Svartnäsistä.

Rosalan Viikinkikeskus

Turun saariston viikinkiaikaiseen historiaan voi tutustua upeassa Rosalan Viikinkikeskuksessa, jossa on kokonainen rekonstruoitu viikinkikylä.

Suomessa ei tosin koskaan asunut varsinaisia viikinkejä, mutta Saaristomeren asukkaat olivat vilkkaassa vuorovaikutuksessa kuuluisien skandinaavisten naapuriensa kanssa.

Viikinkikeskuksessa on monipuolisesti palveluita ravintolasta museokauppaan. Yöpyä voi yhdessä museorakennuksista, komeassa viikinkipäällikön hallissa. Viikinkikeskuksessa voi järjestää jopa häät!

Heinäkuun lopulla Viikinkikeskuksessa järjestetään vuosittain viikinkipäivät, jolloin keskukseen saapuu koko joukko hurjia viikinkejä esittelemään sotaisia taitojaan.

Rosalan Viikinkikeskuksen aukioloajat: joka päivä 15.5–15.9.

Yhteysalukset Rosalaan lähtevät Kemiönsaaren Kasnäsistä.

www.rosala-viking-centre.com/fi/

Bengtskärin majakka

Yksinäisellä kalliosaarella sijaitseva Bengtskärin majakka on Suomen upeimpia majakkoja ja kiehtova retkikohde. Majakkasaarelle voi myös jäädä yöksi.

Yhteysalukset Bengtskäriin lähtevät Kemiönsaaren Kasnäsistä.

Örön linnakesaari

Saaristomeri
Örön linnakesaari on Saaristomeren uusin nähtävyys. Kuva: Visit Turku

Örön linnakesaari on Saaristomeren uusin nähtävyys. Suomen armeijan käytössä ollut saari avautui yleisölle vasta vuonna 2015. Örössä on suorittanut varusmiespalvelustaan esimerkiksi Sauli Niinistö, Suomen nykyinen presidentti ja armeijan ylipäällikkö.

Niinistön muistot eivät ole kovin kultaiset: hän on valitellut muun muassa saaren ruokahuoltoa, joka saattoi olla usein pelkkää makaronikeittoa, eikä lomillekaan päässyt saarelta ensimmäiseen kahteen kuukauteen.

Saaren valvontatornit ovat edelleen armeijan käytössä ja yleisöltä suljettuja.

Örön linnoittivat venäläiset vuosina 1915–1917, ja suomalaiset kunnostivat saaren isot tykit vuonna 1929. 12-tuumaiset tykit tulivat tarpeeseen jatkosodassa, jossa niillä osallistuttiin Bengtskärin taisteluun ja ammuttiin venäläisiä Hankoniemellä ja Russarössä asti. Tykkien kantama kun on huikeat 45 kilometriä!

Toiseen tykeistä pääsee tutustumaan. Lisäksi saarella on pienempiä 6-tuumaisia tykkejä.

Saarella on kaksi noin viiden kilometrin mittaista vaellusreittiä. Toinen vie saaren eteläkärkeen ja toinen pohjoisosiin. Örön eteläkärjestä avautuvat upeat maisemat Bengtskärin majakkasaarelle asti.

Örölle voi matkata päiväksi tai jäädä yöksi. Örön matka kannattaa suunnitella etukäteen ja varata ajoissa sekä majoitus että ateriat.

Saarella on vierasvenesatama, hotelli, hostelli (sänkypaikka noin 30 euroa) ja muutama mökki, joita voi vuokrata (noin 100 euroa/yö). Oman teltan kanssa Örössä saa yöpyä ilmaiseksi.

Yhteysalukset Örön saarelle lähtevät Kemiönsaaren Kasnäsistä.

Vuokraa mökki Saaristomereltä

Saaristomereltä löytyy kymmeniä vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä. Katso tarjoukset saariston vuokramökkeihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi