Saaristomeri – nämä ovat Turun saariston parhaat kohteet

Turun saaristo hylje
No se on terve! Turun saaristossa voi bongata suloisia hylkeitä. Tämä on kuvattu Bengtskärin majakalla. Kuva: Visit Kimitoön

Tuhansien saarien Saaristomeri on yksi Suomen suurimmista luonnonihmeistä. Saaristomeren on lukematon määrä saaria, lähteestä riippuen noin 20 000–40 000. Vastaavanlaista saaristoa ei ole missään muualla maailmassa (paitsi Ruosissa, jos ihan rehellisiä ollaan).

Saaristo on melkein kuin elävä olio, vaikka se elääkin hieman hitaammassa tempossa, mihin me ihmiset olemme tottuneet: kalliokareet kasvavat luodoiksi parissa sadassa vuodessa, ja luodot muuttuvat saariksi tuhannessa.

Maankohoamisen tempo tuntuu hitaalta, mutta historian saatossa se on ollut hurja: Saaristomerellä on asuttu ainakin 8000 vuoden ajan, minkä aikana maa on kohonnut kymmeniä metrejä. Pronssikaudellakin ulkosaaristo oli nykyisen Nauvon paikkeilla. Muutos on ollut valtava.

Kivikauden asukkaita paikalle houkuttelivat kaiketi kalastus ja hylkeenpyynti, ja hylkeet voivat edelleenkin pulskasti saaristossa.

Saaristomeren menestystarinoihin kuuluu myös merikotka, joka oli kuolla 1970-luvulla Suomesta sukupuuttoon, pitkälti ympäristömyrkkyjen takia. Onnistueen suojelutyön ansiosta komeita lintuja on kuitennkin nykyisin helppo nähdä liitelemässä taivaalla. Kun vuonna Suomessa 1975 kuoriutui neljä merikotkan poikasta, nykyisin poikasia kuoriutuu noin 500 vuodessa.

Saaristomeren luonto on omalaatuista. Kalliot ovat kaljuja ja uurteisia kuin vanhan miehen otsa, männyt lyhyitä ja käppyräisiä kuin japanilaiset bozaipuut. Kukat kukkivat karussa ympäristössä hennon kauniisti.

Omaa venettä ei tarvita, vaan Saaristomerellä pääsee liikkumaan losseilla ja yhteysaluksilla.

Saaristomeri matkakohteena

Saaristomeri Saariston renngastie
Turun saaristossa liikkuu kätevästi lossien ja yhteysalusten avulla. Kuvassa Björkön venevajat Saariston rengastien varrella. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Saaristomerellä on käytännössä kolme matkailualuetta. Näistä kaksi sijaitsee Turun saaristossa ja kolmas on Ahvenanmaa.

Turun saariston kuuluisin kohde on Saariston rengastie, joka kulkee Turusta Paraisten ja Nauvon kautta Naantaliin. Matkalle osuvat niin Finbyn jatulintarha kuin pahamaineinen Seilin saarikin, jolla toimi aikoinaan spitaalisten parantola.

Saariston rengastieltä pääsee ulkosaaristoon tekemällä retken Utöhön, Suomen eteläisimmälle saarelle.

Toinen Turun saariston kiehtova alue avautuu Kemiönsaaren edustalla. Kemiön nähtävyyksiin kuuluvat Rosalan Viikinkikeskus ja ulkosaariston kauniit maisemat, joihin kannattaa tutustua Bengtskärin majakalla ja Örön linnoitussaarella.

Rannikkoreitti – hyvä vaihtoehto Saariston rengastielle

Kemiö Viikinkikeskus
Rannikkoreitin varrella on Rosalan viikinkikeskus. Kuva: Visit Kimitoön

Rannikkoreitti on mainio vaihtoehto kuuluisammalle Saariston rengastielle. Rannikkoreitin varrella osuvat itse asiassa rengastietä mielenkiitoisemmat nähtävyydet.

Reitti kulkee osin saaristossa, osin mantereella. Tunnelmat ovat silti hyvin merelliset. Toisin kuin Saariston rengastien, tämän kiertolenkin voi tehdä vain polkupyörällä, sillä reittiin kuuluu autoton lauttayhteys Bengtskärin majakan ja Hangon välillä.

Rannikkoreitti kulkee Mathildedalin ruukilta Kemiönsaaren, Rosalan viikinkikeskuksen, Bengtskärin majakan, Hangon ja Tammisaaren kautta takaisin Mathildedaliin. Matkalla voi myös poiketa Tammisaaresta Raaseporin linnalla.

Kannattaa tutustua myös Mathildedalin ruukkialueen vieressä sijaitsevaan Teijon kansallispuistoon, jonka maisemat ovat kuin Suomi pienoiskoossa.

Rannikkoreitin varrelta voi vuokrata polkupyörän, vaikkapa matkan alkupisteestä Mathildedalista.

Turun saariston parhaat nähtävyydet

Bengtskärin majakka
Bengtskärin majakkasaari on Saaristomeren vaikuttavin nähtävyys. Kuva: Antti Viitala / Visit Finland

Saaristomeren paras nähtävyys on ilman muuta lähes elokuvamaisen jylhä Bengtskärin majakka – onkin aikamoinen ihme, ettei siitä ole vielä elokuvaa tehty.

Toinen hyvin tarinallinen kohde on Nauvon edustalla Seili, joka toimi aikoinaan spitaalisten ”parantolana”. Ei saarella kukaan parantunut, vaan Sakari Topelius kirjoitti Seilistä osuvasti: ”Ken tästä käy, saa kaiken toivon heittää.”

Mystisin nähtävyys on Nauvossa, Saariston rengastien varrella, sijaitseva Finbyn Jatulintarha. Nauvossa sijaitsee myös saariston paras baari, hotelli Lanternan yhteydessä toimiva Suomen ainoa absinttibaari. Valitettavasti baari on avoinna vain tilauksesta.

Kulttuurinystävälle mielenkiintoisin paikka on Söderlångvikin kartano, jossa lomaili teollisuuspohatta ja taiteiden sekä tieteiden tukija Amos Anderson.

Lapsille hauskin saari on Rosala, jossa pääsee tutustumaan viikinkien elämään.

Saarista tunnelmallisin on Suomen eteläisin – ja kaukaisin – asuttu saari, Utö.

Hyljesafarit Saaristomerellä

saaristomeri harmaahylje
Hallin poikanen. Voiko söpömpää otusta ollakaan? Kuva: Guido Muratore / Visit Finland

Saaristomerellä voi osallistua myös hyljesafarille. Suomen hyljekanta on nykyisin suuri – hylkeitä sanotaan olevan yhtä paljon kuin 1930-luvulla.

Hylkeitä voi nähdä vähän siellä sun täällä, jopa Ruotsinlaivan kyydistä, mutta kaikkein parhaana ja varmimpana paikkana pidetään Sandbäckin hylkeidensuojelualuetta, joka sijaitsee kaukana avomerellä Kustavin saaristossa. Retkiä järjestetään Uudestakaupungista.

Pikkuruisella luodolla voi nähdä kerralla satoja halleja eli harmaahylkeitä, Itämeren hylkeistä suurimpia. Halliuros voi kasvaa kahden metrin mittaisiksi ja painaa yli 300 kiloa. Näky on kuin luontoelokuvassa.

Retkien ohjelmaan kuuluu vierailu Isokarin majakalla, jonka suunnitteluun osallistui empire-arkkitehti Engel. Matkalla nähdään myös merimetsojen valtaamia saaria ja kalasääskenpesiä linjataulujen päällä.

Noin sata euroa maksavat retket kestävät koko päivän. Yleisöretkiä on yleensä muutama vuodessa, touko–kesäkuussa. Retken voi myös varata koska vaan touko–lokakuussa kokonaan omalle porukalle (max 12 henkeä). Hyljesafarit ovat hyvin riippuvasia säästä – huonon sään sattuessa retket perutaan.

Saariston paras kylpylä

Kemiö Kasnäs
Kasnäsin saaristokylpylän edustalla on kanis pikkuranta. Kuva: Visit Kimitoön

Turun saaristossa pääsee myös kylpylälomalle – sekä kesällä että talvella. Viihtyisä Kasnäsin kylpylähotelli sijaitsee täydellisellä paikalla Kasnäsissä, Kemiönsaaren eteläkärjessä, jonne pääsee mantereelta helposti autolla tietä ja siltoja pitkin.

Vieressä on Kasnäsin satama, josta pääsee päiväretkille eri puolille Kemiönsaaren saaristoa.

Kasnäsista lähtevät lautat esimerkiksi Rosalan viikinkikeskukseen, Örön linnakesaarelle ja Bengtskärin majakalle.

Kehon lisäksi tässä kylpylässä hellitään myös makunystyröitä: vieressä on kalatehdas, mikä takaa takuutuoreet herkut kalapainotteisessa lounasbuffetissa.

Saariston parhaat majapaikat

mökki kemiö
Villa Sudsvedja saattaa hyvinkin olla Suomen tyylikkäin vuokramökki. Kuva: Visit Kimitoön

Turun saaristossa on useita upeita majapaikkoja. Saariston rengastien ja Kemiön saaristossa olevat majapaikat esitellään kyseisillä sivuilla. Muutama tunnelmallinen majapaikka sijaitsee myös hieman näiden suosittujen reittien ulkopuolella.

Sellainen paikka on esimerkiksi Saaristohotelli Vaihela, jonne on Naantalista puolentoista tunnin ajomatka. Matkalle osuu kaksi lossia. Maalaisidylli yhdistyy täällä saaristolaistunnelmaan.

Aivan ihana pikku saari on Nauvon edustalla sijaitseva Brännskär, jossa voi yöpyä Brännskär Stugorin mökeissä. Saarella ei ole autoja, vaan kaikkialla kävellään pitkin karun kauniita polkuja halki kallioiden ja käppyrämäntyjen. Saarella on myös kahvila ja pikkuruinen uimaranta. Yhteysalukset M/S Nordep kulkee Nauvon Kirjais Port -satamasta.

Suomen kenties komein vuokramökki löytyy Kemiönsaarelta, Söderlångvikin kartanon läheltä. Villa Sundsvedjassa saaristo kohtaa wow-arkkitehtuurin. Perille pääsee helposti tietä pitkin.

Golfia saaristossa

Saaristo golf
Bjärkas Golf & Country Clubissa voi pelata golfia saaristomaisemissa. Kuva: Visit Kimitoön

Saaristossa pääsee tietysti pelaamaan myös golfia. Saariston rengastien varrella Paraisissa on Archipelagia Golf Club.

Kemiönsaarella on puolestaan Bjärkas Country & Golf Club, joka toimii myös suosittuna hotellina.

Vuokraa mökki Saaristomereltä

Saaristomereltä löytyy kymmeniä vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä. Katso tarjoukset saariston vuokramökkeihin.

Liikkuminen Saaristomerellä

Saaristomerta on helppo kiertää ilman omaa venettäkin. Sisäsaaristossa saaret on kytketty toisiinsa silloilla ja losseilla, ja ulkosaariston asutuille saarille vievät ilmaiset yhteysalukset. Joillekin nähtävyyssaarille – kuten linnakesaari Örölle ja Bengtskärin majakalle – vievään laivakyytiin pitää ostaa lippu.

Saaristomeri kokemuksia

Saaristomeri on täynnä toinen toistaan ihanampia paikkoja, emmekä me varmasti tunne niitä kaikkia. Kerro siis alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Saaristomeren parhaista kohteista ja auta vinkeilläsi lukijoitamme. Kiitos!

Jos pidit tästä sivusta, arvostamme kovasti, jos jaat sen sosiaalisessa mediassa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi