Örö – linnakesaari on Saaristomeren paras retkikohde

Saaristomeri
Örön linnakesaarella riittää bunkkereita ja komeita maisemia. Kuva: Visit Turku

Örön linnakesaari on saaristomeren paras retkikohde – jos yksi saari pitäisi valita ylitse muiden. Öröllä on kaikkea: rantoja ja kirkasta merta, seikkailullisia raunioita, harvinaislaatuista luontoa ja vieläpä hyvät ravintola- ja majoituspalvelut. Tämä on todellinen Seikkailujen saari.

Öröön ehtii tutustua päivässä, mutta hyvä idea on jäädä yöksi, jotta ehtii nauttia saaresta kaikessa rauhassa.

Yleisölle saari avautui vasta vuonna 2015 ja siitä on nopeasti tullut yksi Saaristomeren suosituimmista saarista.

Meri on Örön edustalla niin kirkasta, että hyväkuntoiset levät ja meriruoko kuultavat pinnan alta kuin korallit. Taustalla näkyy Krapulakallion valvontatorni, joka on edelleen armeijan käytössä. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Sitä ennen se oli Suomen armeijan käytössä. Örössä on suorittanut varusmiespalvelustaan esimerkiksi Sauli Niinistö, Suomen nykyinen presidentti ja armeijan ylipäällikkö.

Niinistön muistot eivät tosin ole kovin kultaiset. Hän on valitellut muun muassa saaren ruokahuoltoa, joka saattoi olla usein pelkkää makaronikeittoa, eikä lomillekaan päässyt saarelta ensimmäiseen kahteen kuukauteen.

Kokonaan armeija ei ole saarelta poistunut. Saaren valvontatornit ovat edelleen armeijan käytössä ja yleisöltä suljettuja.

Kävelyreittejä on saarella kaksi, joista vierailijat tapaavat valita jomman kumman. Sen kiertäessä meneekin puoli päivää mukavasti.

Perille pääsee helposti maksullisilla venekyydeillä Kasnäisten satamasta Kemiöstä.

Örö – saapuminen

Örön vanhat kasarmirakennukset on maalattu punaisiksi. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Öröhön tutustuminen alkaa saaren vierasvenessatamasta, johon saavutaan myös maksullisilla venekyydeillä.

Sataman kauniilla rantakallioilla on purilaisia tarjoileva RantaBistro, pieni kauppa ja infopiste, josta voi vuokrata polkupyöriä. Pyörät ovat kätevät, jos haluaa taittaa matkaa nopeasti, mutta saaren ympäri käveleekin ihan näppärästi.

Myös saunavuoron voi varata ja kysellä opastettujen kävelyiden perään.

Vierasvenesatamasta on lyhyt kävely kauniille entiselle kasarmialueelle, joiden puutaloissa on nykyisin ravintola ja hyvinkin viehättävä hotelli.

Örön tykit ja linnoitukset

Krapulakallion pikkutykki. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Kasarmialueen vieressä on Örön kuuluisin nähtävyys, 12-tuumainen tykki. Se on niin mahtavan kokoinen, että tykki näyttää ihan elokuvalavasteelta tai joltain mistä Paroni von Münchhausen saattaisi satuilla, mutta kyllä se oikea on. Ja aikamoinen asehistoriallinen harvinaisuus maailmankin mittakaavassa.

Jatkosodassa sillä osallistuttiin Bengtskärin taisteluun ja ammuttiin venäläisiä Hankoniemellä ja Russarössä asti.

Katso hetkeksi horisonttiin. Bengtskärin majakka pilkistää siellä 13 kilometrin päässä. Se on näille tykeille ihan kulman takana. Maksimakantama kun on huikeat 45 kilometriä! Ammukset painavat lähes 500 kiloa.

Taisteluhauta vie bunkkeriin 6″ kierroksen varrella. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä
Öröltä voi edelleen löytää hylsyjä muistona armeija-ajoilta. Jätä ne paikoilleen – hylsyt ovat osa saaren historiaa. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Saarella on myös pienempiä, kuusituumaisia tykkejä sekä linnoituksia siellä täällä. Juuri bunkkerit ja taisteluhaudat tekevät Öröstä kivan kohteen lasten kanssa sillä ne tuovat patikointiin seikkailun tuntua. Minkä tahansa kallion päältä saattaa löytyä puolustusasema.

Alun perin Örön linnoittivat venäläiset vuosina 1915–1917. Pian sen jälkeen saari päätyi itsenäistyneen Suomen haltuun.

Kaikkiaan Örön historia ulottuu 3500 vuoden taakse, jolloin sen eteläosan kalliot nousivat merestä maankohoamisen myötä. Saari on siis selvästi nuorempi kuin vaikkapa pyramidit.

Örön vaelluspolut

Saaren eteläosissa kiertävä 6″ vaelluspolku vie rannalle, jolla meri on todella kirkasta. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Örö tarkoittaa nuolisaarta ja sellaiselta saari ilmasta näyttääkin. Leveä eteläpuoli kapenee pohjoisessa teräväksi kärjeksi.

Saarella on kaksi noin viiden kilometrin mittaista vaellusreittiä. Niin sanottu 6″ kierros vie saaren eteläosiin ja 120 mm kierros pohjoiskärkeen.

Molemmissa on puolensa, mutta eteläosien polku taitaa olla suositumpia ja suositeltu ensimmäiseksi kohteeksi. Maasto on monipuolista. On käppyräistä saaristometsää, rantakallioita, lehtoja ja pikkukivirantoja, joilla meri on kirkasta ja hyväkuntoiset levät kuultavat pinnan alla kuin korallit. Bunkkereissakin pääsee seikkailemaan.

6″ reitin varrelle osuu myös entinen ampuma-alue. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Eteläinen 6″ reitti myös kulkee näppäränä rengasreittinä, kun pohjoisjärjestä pitää palata samaa matkaa takaisin.

Vaan on pohjoiskärjen 120 mm reitilläkin puolensa. Sen varrelle osuvat Örön hauska vanha puhelinkoppi sekä riippusilta. Pohjoiskärjen maisemat ovat komeat. Aivan kärjessä on kuvauksellinen taisteluasema.

Reitit erkanevat toisistaan hieman kasarmialueen jälkeen.

Nykyisin saarella kävellään huvikseen, mutta varuskunnan aikana oli toisin. Saaren pääpolkuja pitkin pakon edessä tarponeet varusmiehet antoivat tärkeimmille reiteille nimet Lyhyt ja Pitkä ikävä.

Örö – majoitus

Örölle voi jäädä myös yöksi. Majoitus kannattaa varata etukäteen Örön sivuilta. Majoitusta on viihtyisässä hotellissa (alkaen 130 euroa/yö), edullisessa hostellissa (30 euroa sänkypaikka) ja muutamassa vuokrattavassa mökissä.

Oman teltan kanssa saa yöpyä ilmaiseksi.

Matka Örölle

Maksullinen laivakyyti Örön saarelle lähtee Kemiön Kasnäsistä, jonne ajaa Turusta puolessatoista tunnissa ja Helsingistä kahdessa ja puolessa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!