Bengtskärin majakka – maailman upein majakka sijaitsee Suomessa

Bengtskärin majakka
Bengtskärin majakkasaari on Saaristomeren vaikuttavimpia nähtävyyksiä. Kuva: Antti Viitala / Visit Finland

Bengtskärin majakka sijaitsee yhdellä Saaristomeren uloimmista luodoista Siellä se nousee puuttomalla kiviluodolla huimaavaan 56 metrin korkeuteen. Se on näky, jota ei hevin unohda.

Bengtskärin majakka on pohjoismaiden korkein ja – uskallamme väittää – maailman hienoin majakka. Jos tiedät toisen yhtä komean, kerro meillekin.

Kun myrskyt yltyvät oikein koviksi, aallot, lyövät luodon yli. Mutta niin vain graniittinen jugendmajakka on uhmannut vuodesta 1906 asti meren voimia – ja välillä vihollisen sotajoukkojakin.

Bengtskärin majakka sodassa ja rauhassa

Bengtskärin majakan torni sisältä. Kuva: Visit Finland

Satakunta venäläissotilasta hyökkäsi Bengtskärin majakalle jatkosodassa, mutta 30 suomalaisen vastarinta piti. Majakassa voi edelleen nähdä taistelun arpia. Tulitukea taistelijat saivat Örön linnakesaaren mahtavista tykeistä yli 13 kilometrin päästä.

Bengtskärin taistelusta kerrotaan kesäisillä majakkavierailuilla, ja samalla kuulee muitakin kiintoisia tarinoita majakan historiasta.

Yksi hauskimmista tarinoista kertoo ajasta, jolloin majakanvartijat asuivat perheineen puuttomalla luodolla vuodet läpeensä. Kun majakanvartijan lapset pääsivät viimein käymään mantereella, he ihmettelivät, että kasvaapa täällä suuria kukkia. Lapset näkivät ensimmäistä kertaa eläessään puita.

Majakan uusi kukoistus

Paula Wilson on Bengtskärin hengetär. Kuva: Visit Finland

Viimein 1960-luvulla majakka automatisoitiin ja se jäi yksin ja lähes hylättynä luodolleen. Majakka alkoi rapistua, kunnes 1990-luvun puolivälissä majakka kunnostettiin.

Bengtskärin majakan uudesta kukoistuksesta saa kiittää pitkälti rosalalaista Paula Wilsonia, joka on pyörittänyt sen matkailutoimintaa siitä pitäen.

Majakka ei rapistunut olemattomiin, vaan siitä tuli yksi Suomen ikonisimmista majakoista. Nykyisin majakalla käy jopa 15 000 vierasta vuosittain.

Bengtskärin majakan kummitus

Bengtskärin majakka
Saaristomeren maisemat ovat dramaattisimmillaan Bengtskärin majakkasaarella. Kuva: Visit Finland

Bengtskärin majakalla käy kätevästi päiväretkellä, mutta tunnelmallisimmillaan majakan kokee, jos jää yöksi. Majakan entisiin työntekijöiden asuntoihin on kunnostettu hotellihuoneita.

Yöpyminen karulla majakkasaarella olisi jo muutenkin mieleenjäävää, mutta oman lisänsä tuo se, että luodolla sanotaan kummittelevan.

Onneksi Bengtskärin kummitus, Pookineito, tunnetaan hyväntahtoisuudestaan. Pookineidon sanotaan ilmestyvän kalliolle huhuilemaan ja lähestyvästä myrskystä varoittamaan.

Suomen eteläisin paikka on vielä paljon syrjäisempi Bogskärin majakka

Kun Bengtskär on nähtvy ja koettu, voi alkaa haaveilla vierailusta vielä paljon syrjäisemmällä Bogskärin majakalla. Majakka sijaitsee pikkuriikkisellä luodolla keskellä aavaa merta 70 kilometriä Maarianhaminasta etelään. Se on Suomen eteläisin paikka.  Perille pääsee vain omalla veneellä.

Tuntuu hurjalta ajatella, että vielä 1900-luvun alussa uskomattoman yksinäisellä luodolla asuttiin. Paikalla oli suuri, miehitetty majakka, jonka saksalainen sotalaiva lopulta tuhosi ensimmäisen maailmansodan aikana.

Sodan jälkeen majakka rakennettiin uudelleen paljon pienempänä ja kokonaan automatisoituna.

Matka Bengtskärin majakalle

Bengtskärin majakka on avoinna vierailijoille kesäisin, jolloin maksullisia venekyytejä kulkee päivittäin Hangosta ja Kemiön saarelta.

Bengtskärin majakalle voi saapua myös omalla veneellä – sään salliessa. Nyt ollaan todellakin ulkosaaristossa, eikä majakkasaarelle pääse rantautumaan huonolla ilmalla. Kovalla säällä perutaan myös maksullisia venevuoroja.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

  1. Kiitos hyvästä artikkelista! Täytyy kuitenkin korjata sen verran, ettei Bengtskär ole Suomen eteläisin paikka, Bogskärin majakkasaari on paljon etelämpänä. Bengtskär on kyllä eteläisin asuttu paikka ja eteläisin turistikohde.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi