Suomen ihmeet: Bengtskärin majakka

Bengtskärin majakka
Bengtskärin majakkasaari on Saaristomeren vaikuttavimpia nähtävyyksiä. Kuva: Antti Viitala / Visit Finland

Niin etelässä kuin Suomessa pääsee, Saaristomeren uloimmalla luodolla, kohoaa yksi maamme komeimmista rakennuksista. Puuttomalla kiviluodolla seisova, 56 metriä korkea Bengtskärin majakka on pohjoismaiden korkein – ja näky, jota ei hevin unohda.

Kovimmillaan myrskyissä aallot vyöryvät luodon yli. Vuodesta 1906 asti graniittinen jugendmajakka on uhmannut karulla kallioluodolla meren voimia – ja välillä vihollisen sotajoukkojakin.

Satakunta venäläissotilasta hyökkäsi luodolle jatkosodassa, mutta 30 suomalaisen vastarinta piti. Majakassa voi edelleen nähdä taistelun arpia.

Bengtskärin taistelusta kerrotaan kesäisillä majakkavierailuilla, ja samalla kuulee muitakin kiintoisia tarinoita majakan historiasta.

Yksi hauskimmista tarinoista kertoo ajasta, jolloin majakanvartijat asuivat perheineen puuttomalla luodolla vuodet läpeensä. Kun majakanvartijan lapset pääsivät viimein käymään mantereella, he ihmettelivät, että kasvaapa täällä suuria kukkia. Lapset näkivät puita.

Viimein 1960-luvulla majakka automatisoitiin ja se jäi yksin ja lähes hylättynä luodolleen. Majakka alkoi rapistua, mutta onneksi 1990-luvun puolivälissä majakka kunnostettiin ja rosalalainen Paula Wilson perheineen alkoi pyörittää sillä matkailutoimintaa.

Paula Wilson on Bengtskärin hengetär. Kuva: Visit Finland

Paula Wilsonille pitää antaa iso kiitos siitä vaivasta ja hellästä huolenpidosta, jota hän on Bengtskärin majakkavanhukselle osoittanut – ilman häntä Bengtskärin majakka olisi saattanut vaipua unohduksiin ja rapistua lopulta peruuttamattomasti. Niin mahdottomalta kuin se nyaaakyisin tuntuukin, ilman Paula Wilsonia Suomella saattaisi olla yksi ihme vähemmän.

Nykyisin majakalla käy jopa 15 000 vierasta vuosittain.

Bengtskärin majakan kummistus

Bengtskärin majakka
Saaristomeren maisemat ovat dramaattisimmillaan Bengtskärin majakkasaarella. Kuva: Visit Finland

Bengtskärin majakalla käy kätevästi päiväretkellä vaikka Hangosta, mutta tunnelmallisimmillaan majakan kokee, jos jää yöksi. Majakan entisiin työntekijöiden asuntoihin on kunnostettu kuusi neljän hengen huonetta.

Yöpyminen karulla majakkasaarella olisi jo muutenkin tunnelmallista, mutta oman lisänsä tuo se, että luodolla sanotaan kummittelevan. Onneksi Bengtskärin kummitus, Pookineito, tunnetaan hyväntahtoisuudestaan. Pookineidon sanotaan ilmestyvän kalliolle huhuilemaan ja lähestyvästä myrskystä varoittamaan.

Matka Bengtskärin majakalle

Bengtskärin majakka on kesäisin avoinna vierailijoille. Maksullisia laivavuoroja kulkee päivittäin Hangosta ja Kasnäsistä Kemiön saarelta.

Bengtskärin majakalle voi saapua myös omalla veneellä – sään salliessa. Nyt ollaan todellakin ulkosaaristossa, eikä majakkasaarelle pääse huonolla ilmalla.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi