Tampere – täydellinen kotimaan kaupunkikohde

Tampere syntyi Tammerkosken varrelle, tehtaiden ympärille. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Tampere on täydellinen viikonlopun kaupunkikohde. Pirkanmaan pääkaupungista löytyy loistavia ravintoloita, eläväisiä baareja ja hienoja nähtävyyksiä kuten Suomen paras sauna ja upein kirkko. Museoita Tampereella on vaikka muille jakaa, ja teatterikaupunkina Tampere kilpailee laadussa ja tarjonnassa Helsingin kanssa.

Tampereella on itse asiassa niin paljon nähtävää ja tehtävää, että viikonlopun aikana ehtii kokea vain murto-osan siitä, mitä kaikkea kaupungilla on tarjottavana. Tampeereelle kannattaakin matkustaa aina kun mahdollista. Manselaisten rento elämänasenne tuo taatusti valoa arkeen – perinteisessä työväenkaupungissa ei suotta hienostella.

Tampereen sijaintikin on täydellinen – Suomen keskeisimmästä kaupungista on lyhyt matka kaikkialle.

Tampereen kaupunginosat

Tampereen kaupunginosat
Pispala on Tampereen idyllisin kaupunginosa. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Matkalijan kannalta Tampereen kiinnostavimpia alueita ovat ydinkeskustan ohella – ja oikeastaan keskustaakin enemmän – Finlaysonin ja Tampellan historialliset tehdasalueet, pitoreski Tallipiha, idyllinen Pispala ja boheemi Hiedanranta.

Lähiöromantikot voivat suunnata myös Hervantaan, yhteen Suomen suurimmista lähiöistä.

Alla esitellään tarkemmin Tampereen kiinnostavimmat kaupunginosat. Tampereen kiinnostavimpien paikkojen sijainnit näet Tampereen-kartallamme.

Etäisyydet ovat lyhyet: Hervantaa lukuun ottamatta kaikkialle on helppo kävellä, jopa Pispalaan.

Tampereen keskusta

Tampere keskusta
Tampereen raatihuone on Keskutorin katseenvangitsija. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Tampereen pääkatu on Hämeenkatu, joka kulkee rautatieasemalta koko keskustan halki. Suunnilleen puolivälissä matkaa on Hämeensilta, jota koristavat Wäinö Aaltosen Pirkkalaisveistokset. Neljä ja puolimetriä korkeat, tyyliltään herooiset pronssiveistokset kuvaavat keskiaikaisia pirkkamiehiä, jotka kävivät Pohjolassa verottamassa lappalaisia.

Heti sillan päässä odottaa Keskustori, jota reunustavat komeat rakennukset Tampereen raatihuoneesta ja teatterista kauniisiin jugendtaloihin.

Tampere keskustori
Tampereen keskustoria koristavat kauniit jugendrakennukset. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Keskustorin jälkeen kannattaa poiketa kauniiseen, jugendhenkiseen Tampereen kauppahalliin, kaupungin monipuolismpaan ruokapaikkaan. Pääsisäänkäynti on Hallituskadulta, mutta myös Hämeenkadulta pääsee kauppahalliin.

Hämeenkatu päättyy Pyynikin kirkkopuistoon, jonka maisemia hallitsee korkea Aleksanterinkirkko. Jos kääntyy vasemmalle, päätyy Tampereen työväentalolle ja Lenin-museoon. Jos taas lähtee Hämeenpuistoa oikealle, saapuu Tampereen pääkirjaston, Metson, luokse Amurin reunalle.

Metsoon kannattaa tutustua lähemminkin: kirjaston ovat suunnitelleet Suomen merkittävimpiin nykyarkkitehteihin kuuluvat Raili ja Reima Pietilä, ja sen ulkomuoto on saanut innoituksensa metsojen soidinmenosta.

Amurin työläiskorttelit

Amuri Tampere
Amurin museokorttelissa pääsee näkemään, miten Tampereen työväki asui ennen vanhaan. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Vehreä Amuri on Tampereen perinteinen työläiskaupunginosa, jossa myös Väinö Linna asui Finlaysonin tehtailla työkennellessään. Nimensä alue sai 1800-luvun puolivälissä, kun kaupunginosa rakennettiin Finlaysonin työläisten asuinalueeksi. Aluetta pidetiin kaukaisena Tammerkosken tehtaista ja yhtä syrjäisenä kun Amurinmaata Venäjällä.

Työläisille rakennetut puutalot olivat pieniä ja vaatimattomia: perheet asuivat yleensä yhdessä huoneessa ja keittiöt jaettiin useiden perheiden kesken.

Lopulta 1970- ja 1980-luvuilla Amurin puutaloalue purettiin ja tilalle rakennettiin kerrostaloja. Puutaloalueesta säilyi vain yksi kortteli, joka toimii nykyisin Amurin työläismuseokorttelina. Museo esittelee tamperelaisen työväestön elämää 1800-luvun lopulta 1970-luvun alkuun kuvitteellisten kotien ja elämäntarinoiden kautta.

Museokortteleissa toimii Tampereen tunnelmallisin kahvila, Amurin helmi. Vieressä on Tampereen taidemuseo.

Tallipiha ja Näsilinna

Tampere Tallipiha
Tampereen Tallipihan puurakennukset on koristeltu kansallisromanttisesti. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Kun työväki asui ahtaasti Amurissa, tehtaiden johtajat rakennuttivat asunnoikseen upeita palatseja kuten Pikkupalatsin, Finlaysonin palatsin ja Näsilinnan.

Näsinpuistossa sijaitseva, vuonna 1898 valmistunut komea, uusbarokkinen Näsilinna toimii nykyisin Tampereen yläluokan elämää esittelevänä Milavida-museona. Vaan eipä edes yläluokan elämä ollut pelkkää ruusuilla tanssimista: tehtaanjohtaja Peter von Nottbeckin molemmat pojat kuolivat ennen aikojaan umpisuolentulehdukseen.

Näsilinnan vieressä on tunnelmallinen Tallipihan alue, jonka koristeellisiin vanhoihin puutaloihin on perustettu putiikkeja ja kuppiloita. Tallipiha toimi aikoinaan tehtaanjohtajan hevostallina ja palkollisten asuinkortteerina.

Tampereen vanhat tehdasalueet

Tampereen keskustan vanha tehdasalue on valokuvaajan unelma. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Tampere syntyi tehtaidensa ympärille, ja Finlaysonin sekä Tampellan vanhat, pääosin punatiiliset tehdasalueet hallitsevat edelleen Tampereen näkymiä. Nykyajan hengessä ne tosin toimivat kulttuuritehtaina.

Entisissä tehtaissa on oppilaitoksia ja luovan alan yrityksiä – sekä tietysti Tampereen työläishistoriasta kertovia museoita. Tamperetta ei voi ymmärtää, jos ei tunne Tampereen teollisuus- ja työläishistoriaa – kannattaakin ehdomasti käydä Finlaysonin tehtailla Työväenmuseo Werstaassa.

Finlaysonin ohella myös Tampellan vanhaat tehtaat ovat kulttuurikäytössä. Museokeskus Vapriikin yhteydessä on useita museoita kuten Suomen ensimmäinen Pelimueso.

Kaunein reitti Finlaysonin vanhoille tehtaille kulkee pitkin kapeaa Puuvillatehtaankatua, jonka varrella on säilynyt on idyllisiä puutaloja aivan tehdasalueen kupeessa.

Hienoimmat maisemat Finlaysonin ja Tampellan tehdasalueille avautuvat puolestaan Satakunnan sillalta. Tehdasrakennusten ohella Satakunnan sillalta voi ihailla kahta taivasta tähyävää jugendtornia. Ensimmäinen kuuluu Tampereen pääpaloasemalle ja jälkimmäinen Tampereen tuomiokirkolle.

Pispala ja Rajaportin sauna

Pispala Tampere
Pispala on häkellyttävän kaunis kaupunginosa. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Tampereen kaunein asuinalue on harjun rinteellä, upeissa järvimaisemissa sijaitseva Pispala. Idyllisempää asuinpaikkaa saa Suomesta hakea. Pispalassa ja viereisessä Tahmelassa viihtyneiden kulttuurihenkilöiden lista onkin pitkä ja vaikuttava: alueella ovat asuneet esimerkiksi Yrjö Jylhä, Aaro Hellaakoski, Olavi Virta, Hannu Salama, Aki Kaurismäki, Seela Sella, Pauli Hanhiniemi, Heikki Salo ja Mikko Alatalo.

Pispalaan vahvimmin yhdistetty kulttuurihenkilö on kuitenkin runoilija ja työläiskirjailija Lauri Viita, jonka romaani Moreeni kuvaa erityisesti Pispalaa. Lauri Viidan entinen koti toimii Lauri Viidan kotimuseona, joka on tosin auki hyvin satunnaisesti.

Tervetuloa rajan taa! Rajaportin saunan hauska kassaluukku. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Kauneuden ja kulttuurihistorian ohella Pispalaan vetää Rajaportin sauna. Suomen vanhin edelleen toimiva yleinen sauna avattiin jo vuonna 1906 – eikä saunaa ole sen koomin juuri modernisoitu. Varaudu eksoottiseen kokemukseen.

Pispalan elämyksiin kuuluu Tampereen legendaarisin grilli, Vaakon Nakki, jonka klassikkoherkku on Kuuma koira eli höyrytetty sokerimunkki makkaralla. Pispalan toinen maineikas pikaruokapaikka on hauskasti nimetty Pizpala, joka tarjoaa juuri sitä, mitä nimikin lupaa.

Jos pikaruoka ei ole illan juttu, niin kannattaa istua alas Pispalan Pulteriin, joka tarjoilee hyviä pihvejä ja maistuvaa kotiruokaa. Pulteri avattiin jo vuonna 1968.

Hiedanranta

Hiedanranta Tampere
Hiedanrantaa koristavat hienot graffitit. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Tampereen uusi ja nouseva alue on Hiedanranta, vanha selllutehdasalue, josta ollaan rakentamassa kokonaan uutta asuinaluetta.

Lielahden vanhan kartanon vieressä sijaitsevat Hiedanrannan entiset tehdaskiinteistöt kuten keikka- ja biletila Kuivaamo ovat hienojen grafftien peitossa ja alueella järjestetään monenlaista boheemia toimintaa.

Tampere lasten kanssa

Särkänniemen huvipuiston härvelit tyydyttävät taatusti vauhdinhimon. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Perhekohteena Tampere on Suomen parhaita. Särkänniemen huvipuiston lisäksi Tampereella pääsee tutustumaan muumien maailmaan upouudessa Muumimuseossa, joka avattiin Tampere-taloon vuonna 2017.

Tove Jansson lahjoitti Muumimuseon kokoelman jo aikaa sitten, mutta kesti vuosikymmeniä, kunnes se sai arvolleen sopivat tilat. Nyt kelpaa käydä Tampereella tutustumassa Suomen rakastetuimpien satuhahmojen maailmaan.

Lapsia ja lapsenmielisiä kiinnostaa taatusti myös Tampereen toinen uusi museo, Suomen pelimuseo, jossa pääsee kokeilemaan kymmeniä pelejä.

Tampereen ruokapaikat

Tampereen ravintolamaailma elää kukoistuskauttaan, ja Tampereen ravintolat keräävät kehuja ympäri Suomea. Ravintolatrendien harjalla on esimerkiksi liharuokaan nose-to-tail-asenteella erikoistunut Bertha.

Edullisesti Tampereella herkuttelee kauniissa, jugendtyylisessä Kauppahallissa, josta saa niin Tampereen parhaan kalakeiton, sushit kuin hampurilaisetkin.

Ja tietysti Tampereella on myös pakko maistaa mustaamakkaraa, mieluiten Tammelan torilla.

Lue lisää: Tampereen parhaat ravintolat

Tampereen yöelämä

Solo Sokos Hotelli tornin huipulla on Suomen ainoa pilvenpiirtäjäbaari Moro. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Tampereen yöelämään tutustuminen kannattaa aloittaa Suomen ainoassa todellisessa pilvenpiirtäjäbaarissa, hotelli Solo Sokos Tornin huipulla 88 metrin korkeudessa sijaitsevassa Sky Bar Morossa. Näkymät ovat huikeat ja parhaimmillaan tietenkin auringonlaskun aikaan. Hintatasokin on sen verran kansainvälinen, että yhden drinkin jälkeen kannattaa jatkaa matkaa.

Perinteisiin tunnelmiin loistava valinta on Kummeli-sketsisarjastakin tuttu, vuonna 1965 avattu Ohranjyvä – kun kaikki menee pieleen, mennään Ohranjyvään. Holvimaista tilaa koristavat kanta-asiakkaiden kuvat paperista leikattuina siluetteina. Heti ovella kyltti mainostaa, koska on seuraava läskisoosi-ilta.

Tampereen panimoravintoloista kuuluisin on Finlaysonin entisellä tehdasalueella sijaitseva Plevna, mutta voiton vie Pyynikin Brewhouse, joka sijaitsee keskustassa upeassa vanhassa talossa. Pyynikin pienpanimon oluita voi kokeilla kerralla useita maistelulautasella ja herkullisen ruokalistan on suunnitellut Hans Välimäki. Maista ainakin syntisen kermaista Kaikkien aikojen kalajuttua.

Deli 1909 on oiva viinibaari ja Tuulensuu puolestaan mainio gastropub, jonka laajassa olutvalikoimassa riittää maisteltavaa. Boheemia tunnelmaa tarjoilee teatteriravintola Telakka.

Ja tietysti Tampereelta löytyy myös salakapakka – jos jaksaa etsiä. Satakunnankadun varrella sijaitseva Tiima on salakapakan henkeen tehty cocktailbaari.

Suomen gay-historian havinaa voi kokea Mixeissä, Suomen vanhimmassa yhä toimivassa homobaarissa.

Tampereen parhaat paikat ostoksille

Tampereen uusin ja suurin kauppakeskus on Ratina, jonka katseenvangitsijana toimii periskoopilta näyttävä Periscope-ravintola. Hauskaa, että Suomessa panostetaan vihdoin myös kauppakeskusten ulkomuotoon.

Kivoja pikkuputiikkeja löytää Tallipihan idyllisestä miljööstä.

Tampereen joulutori

Joulun alla Tampereen Keskustori muuttuu joulutoriksi. Toinen tunnelmallinen joulunajan kohde on Tallipiha, joka koristellaan tunnelmallisesti.

Tampereen parhaat majapaikat

Tammer Hotel Tampere
Grand Hotel Tammer on Tampereen hienoin hotelli. Kuva: Aki Rask / Visit Tampere

Tampereen hotellien komea vanha daami on vuonna 1929 avattu Grand Hotel Tammer, todellinen art deco -kaunotas, jossa Mannerheimkin viihtyi. Erityisen hieno on hotellin mahtava juhlasali. Hotellin sijaintikin on mainio vanhojen, elämyksellisten tehdaskorttelien ja Tampereen tuomiokirkon välissä.

Mainio, edullinen vaihtoehto on Dream Hostel & Hotel, joka on noteerattu maailman designlehdissäkin. Palkintoja kahminut hotelli on tyylikäs ja kodikas. Alakerrassa on hostelli, yläkerrassa hotelli. Sijainti on aivan Tampere-talon ja Muumimuseon vieressä.

Kolmas mielenkiintoinen hotelli on Solo Sokos Hotel Torni, Suomen korkein hotelli. Suomen korkeimpiin taloihin lukeutuva hotelli nousee lähes 90 metrin korkeuteen. Hotellin sisustus johdattaa Manse-rockin kulta-aikoihin: aulaa koristaa kaksi Juice Leskisen kitaraa sekä Olli Lindholmin ja Pate Mustajärven esiintymisasut.

Katso tarjoukset Tampereen hotelleihin.

Tampere kokemuksia

Tampereen kokemuksia kertoi matkailutoimittaja Antti Helin, joka haluaisi muuttaa Tampereelle, niin mainiosta kaupungista on kyse. Kerro kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi ja vinkkejäsi Tampereelle.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi