Suomen parhaat joulukohteet

Suomi joulukohteet
Suomessa on useita ihania joulutoreja. Niistä suurin on Tuomaan markkinat Helsingissä. Kuva: Maija Astikainen / Helsinki Marketing

Mitkä ovat Suomen parhaat joulunajan kohteet? Joulusta nauttimiseen voi ottaa varaslähdön viikonloppumatkalla Suomen parhaisiin joulukaupunkeihin.

Suomen parhaissa joulukohteissa voi tavata Suomen virallisen joulupukin ja nauttia Suomen parhaiden joulumyyjäisten tunnelmasta.

Entäpä Suomen paras joululahja? Se on taatusti teos Kerran elämässä Suomi – 321 kohdetta kotimaassa, joka avaa aivan uusia näkökulmia kotimaanmatkailuun.

Joulu Turussa –  joulurauhan julistus ja Turun joulumarkkinat

Joulurauhan julistus
Joulurauhan julistus ei ole mennyt päin Prinkkalaa, vaikka se julistetaankin Prinkkalan talon parvekkeelta. Perinne on jatkunut jo hämmästyttävät 700 vuotta. Kuva: Kari Vainio / Visit Turku

Turku on Suomen tärkein joulukaupunki. Näin on ollut jo 1300-luvulta lähtien, jolloin Turun Vanhalla Suurtorilla aloitettiin joulurauhan julistaminen.

Perinne on jatkunut hämmästyttävät 700 vuotta, minkä aikana joulurauha on tiettävästi jäänyt julistamatta vain muutaman kerran, viimeksi talvisodan ilmapommitusten pelossa vuonna 1939.

Kyseessä on siis aikamoinen kerran elämässä -kokemus. Eli jos Suomessa aikoo viettää yhden joulun poissa mummolasta, se kannattaa tehdä Turussa.

Joulurauha julistetaan Prinkkalan talon parvekkeelta jouluaattona kello 12. Sama talo tunnetaan tietysti myös sanonasta Päin Prinkkalaa. Siitä voit lukea lisää sivulta Turku.

Suurtorin viereen Turun tuomiokirkon edustalle pystytetään Turun joulun symboli, suuri joulukuusi.

Turun tuomiokirkko on jylhä näky synkkänä joulukuun yönä. Valoa luo kaupungin joulukuusi. Kuva: Esko Keskioja / Visit Turku

Turun joulutunnelmista voi toki nauttia myös ennen jouluaattoa. Vanhan Suurtorin joulumarkkinat järjestetään Turun Tuomiokirkon kupeessa neljänä joulua edeltävänä viikonloppuna.

Turun joulumarkkinoilta voi ostaa paikallisten tuottajien jouluherkkuja sekä vaatteita, koruja ja lahjatavaroita niin kotimaisilta kuin ulkomaisiltakin käsityöläisiltä. Joulumarkkinoiden ohjelmaan kuuluvat myös joulunäytelmät ja musiikkiesitykset.

Turun joulumyyjäiset eivät jää pelkästään Vanhan Suurtorin joulumarkkinoihin. Kotimaisten suunnittelijoiden vaatteita ja sisustustavaroita on tavannut päästä penkomaan Turku Design Now! -joulumyyjäisissä (Ketarantie 31) kahtena joulua edeltävänä viikonloppuna. Toivotaan, että myyjäiset järjestetään myös talvella 2021.

Lisää kotimaista muotoilua löytyy Uuden Muotoilun Joulumarketista, jotka on tavattu pitää itsenäisyyspäivän tienoilla. Kyseessä ovat Suomen suurimpiin kuuluvat designalan joulumyyjäiset. Markkinat pidetään Logomon kulttuurikeskuksessa rautatieaseman takana.

Katso tarjoukset Turun majoitukseen.

Joulu Helsingissä – Stockmannin jouluikkuna ja Tuomaan markkinat

Helsinki joulukatu
Upeasti valaistu Aleksanterinkatu johtaa Stockmannin jouluikkunoille. Kuva: Jussi Hellsten / Helsinki Marketing

Onneksi Stockmann ei mennyt konkurssiin eikä tavarataloa suljettu. Sillä miten olisi käynyt helsinkiläisten lasten joulun? Helsingin jouluperinteisiin kuuluvat olennaisesti Stockammin jouluikkunat, joita käyvät katsomassa kaupungin kaikki lapsiperheet. Millaiset koristeet on täksi jouluksi keksitty?

Stockmannin ikkunat on koristeltu hienoin kuvaelmin jo vuodesta 1949, eli perinteitä riittää. Jouluikkunat paljastetaan marraskuun alkupuolella.

Stockmannin jouluikkunoiden kanssa yhteen kuuluvat erottamattomasti Helsingin joulukadut, upeasti valaistut Aleksantarinkatu ja Esplanadi.

Helsingin keskustassa voi luistella vähän kuin New Yorkissa. Kuva: Jussi Hellsten / Helsinki Marketing

Helsingin jouluanajan vetonauloja on myös Rautatientorin jo perinteinen luistinrata – kun käyttää tarpeeksi mielikuvitusta, on tunnelma vähän kuin New Yorkissa Rockefeller Centerin radalla.

Kivoja paikkoja joulunajan viettoon ovat myös Suomenlinna ja Seurasaari, joihin molempiin on tavattu järjestää omat joulupolkunsa.

Helsingistä löytyy myös Suomen suurin ja suosituin joulutori, Tuomaan markkinat. Helsingin Senaatintorilla järjestettävillä markkinoilla on ollut vuosittain yli 300 000 kävijää (ennen korona-aikaa).

Tunnelmaa luovat mahtavan kokoinen joulukuusi, vanhan ajan karuselli sekä kaupungin huippuravintoloiden pitämät ruokakojut.

Katso tarjoukset Helsingin majoitukseen.

Tampere ja Tallipihan joulumyyjäiset

Tampere Tallipiha
Tampereen Tallipihan puurakennuset on koristeltu kansallisromanttisesti. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Osataan sitä viettää joulua Tampereellakin. Jos Tampereen suurimmat joulumarkkinat ovatkin Keskustorilla, tunnelmallisimmat löytyvät Tallipihalta.

Tallipiha, vanha hevostallien alue, sijaitsee Finlaysonin tehdasalueen takana ja koostuu koristeellisista vanhoista puutaloista. Tallipihan joulumyyjäiset kestävät marraskuun lopulta jouluaaton aattoon.

Lisäpisteitä talvinen Tampere saa Laukontorilla sijaitsevasta modernista Kuuma-saunasta, jossa pääsee pulahtamaan avantoon aivan keskustassa.

Lue lisää Tampereesta tai katso tarjoukset Tampereen majoitukseen.

Rovaniemi on joulupukin kaupunki

Joulupukin Pajakylä on nähtävä, vaikka se aikamoinen turistirysä onkin.
Joulupukin Pajakylä on nähtävä, vaikka se aikamoinen turistirysä onkin. Kuva: Visit Finland

Joulupukki asuu Rovaniemellä, senhän tietävät kaikki. Vai oliko se Korvatunturilla?

Rovaniemi on ominut joululupukin menestyksekkäästi itselleen: Rovaniemellä sijaitseva Joulupukin Pajakylä eli Santa Claus Village on Lapin suosituimpia turistinähtävyyksiä, ja Joulupukin virallisen kotikaupungin aseman Rovaniemi sai jo hyvän aikaa sitten ihan EU-tasolta.

Pajakylässä on monenlaista nähtävää Joulupukin tuvasta ja postitoimistosta hysky- ja poroajeluihin, jääveistoksiin sekä igluhotelliin. Ja tietenkin pitkä rivi matkamuistomyymälöitä. Joulupukin saa tavata ilmaiseksi, mutta yhteisestä kuvasta joutuu maksamaan maltaita.

Joulupukin Pajakylä on auki ympäri vuoden ja sijaitsee aivan napapiirin kohdalla, kahdeksan kilometriä Rovaniemen keskustasta. Perille pääsee omalla autolla tai Rovaniemen keskustasta bussilla numero 8.

Kansainvälisen matkailun kasvu on tehnyt Rovaniemestä kiehtovan kaupunkikohteen, vaikkei joulupukkia haluaisikaan tavata. Valtakadulla on vieretysten toinen toistaa kivempia hotelleja ja ravintoloita.

Korvatunturi ruskan aikaan. Kuva: Ville Palonen

Jos Joulupukin Pajakylä tuntuu liian kaupalliselta, voi aitoa Joulupukkia lähteä etsimään myös hiihtämällä kohti Korvatunturia, joka sijaitsee aivan itärajalla Urho Kekkosen kansallispuistossa, Savukosken kunnassa. Matkaa Rovaniemeltä on noin 300 kilometriä.

Kannattaa huomioida, että Korvatunturi sijaitsee Suomen ja Venäjän rajavyöhykkeellä, ja Korvatunturin valloitukseen pitää hakea ensin lupa Suomen rajavartiolaitokselta.

Korvatunturin maine Joulupukin kotipaikkana juontaa vuoteen 1927, jolloin legendaarinen satusetä Markus-setä kertoi Lastentunti-radio-ohjelmassaan tietävänsä, missä Joulupukki asuu. Vastaus oli Korvatunturi.

Lue lisää Rovaniemestä tai katso tarjoukset Rovaniemen majoitukseen.

Porvoon joulumarkkinat

Suomen joulukohteet Porvoo
Porvoo kutsuu joulunajanviettoon. Kuva: Visit Porvoo

Suomen kuuluisimpien joulukohteiden joukkoon kuuluu tietysti myös Porvoo. Kukapa ei olisi kuullut Porvoon joulumarkkinoista?

Keskiaikaisten mukulakivikatujen Porvoo on romanttinen mihin aikaan vuodesta tahansa, mutta erityisen tunnelmallinen joulun aikaan, kun pikkukaupunki koristellaan juhla-asuun.

Porvoon joulumarkkinat järjestetään Vanhan Porvoon sydämessä Vanhalla Raatihuoneentorilla yleensä sinä viikonloppuna, joka osuu mahdollisimman keskelle joulukuuta.

Toinen Porvoon suosittu joulutapahtuma on Taidetehtaan joulumarkkinat.

Loviisa ja vanhan ajan joulukodit

Loviisa on kiva kesällä, mutta tunnelmallisimmillaan talvella. Kuva: Thomas Gartz, Flickr CC

Jos Porvoon kuuluisat joulumarkkinat ovat jo tulleet tutuiksi aikaisempina vuosina, kannattaa suunnata Loviisaan.

Loviisan ihana puutaloidylli on säilynyt aikamoisena salaisuutena – Loviisassa käy paljon vähemmän matkailijoita kuin Porvoossa.

Joulukuun toisena ja kolmantena viikonloppuna Loviisan vanhat puutalot koristellaan Wanhan Ajan joulukodeiksi ja asukkaat toivottavat vieraat tervetulleiksi koteihinsa. Voiko ihanampaa tapaa ollakaan päästä perinteisiin joulutunnelmiin?

Joulupukin voi bongata Olavinlinnassa!

Joulupukki joutuu linnaan Savonlinnassa. Siinäpä olisikin lähtökohta seuraavalle suomalaiselle jouluelokuvalle. Kuka pelastaisi joulupukin linnan tyrmästä? Kuva: Visit Finland

Joulutunnelmiin pääsee myös Itä-Suomessa. Savonlinnassa on tavattu järjestää Olavinlinnan Tuomaan markkinat. Suomessa on tuskin toista yhtä tunnelmallista paikkaa  joulumyyjäisille.

Tuomaan markkinat on järjestetty perinteisesti vain yhden viikonlopun aikana joulukuun puolivälissä. Päivistä vilkkain on ollut lauantai, jolloin Joulupukki on käynyt vierailulla Olavinlinnassa. Vielä kun pukki karauttaisi aarian Savonlinnan oopperajuhlien henkeen.

10 x Suomen parhaat talvikohteet – koe nämä jäätävän hienot elämykset!

Suomen parhaat hiihtokeskukset

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi