Suomen parhaat joulukohteet

Mitkä ovat Suomen parhaat joulunajan kohteet? Joulusta nauttimiseen voi ottaa varaslähdön viikonloppumatkalla Suomen parhaisiin joulukaupunkeihin.

Suomen parhaissa joulukohteissa voit tavata Suomen virallisen joulupukin ja nauttia Suomen parhaiden joulumyyjäisten tunnelmasta.

Entäpä Suomen paras joululahja? Se on taatusti teos Madventures Suomi, joka avaa aivan uusia näkökulmia kotimaanmatkailuun.

Kannattaa huomioida, että tällä sivulla esitellyt joulunajan tapahtumat saattavat peruuntua koronan takia. Ainakin Helsingin Tuomaan markkinat on jo ilmoitettu perutuiksi.

Turun joulurauha ja joulumarkkinat

Turun Tuomiokirkko on tunnelmallinen näky pakkasyönä. Kuva: Anne Saarinen / Visit Finland

Turku on Suomen tärkein joulukaupunki, ja näin on ollut peräti 700 vuoden ajan, kun Turun Vanhalla Suurtorilla on luettu joulurauhan julistus.

Perinne on jatkunut Turussa jo 1300-luvulta lähtien, ja joulurauha on tiettävästi jäänyt julistamatta vain muutaman kerran, viimeksi Talvisodan ilmapommitusten pelossa vuonna 1939.

Joulurauha julistetaan Prinkkalan talon parvekkeelta jouluaattona kello 12. Eli jos Suomessa aikoo viettää yhden joulun poissa mummolasta, se kannattaa tehdä Turussa.

Turun joulutunnelmista voi toki nauttia myös ennen jouluaattoa. Vanhan Suurtorin joulumarkkinat järjestetään Turun Tuomiokirkon kupeessa  neljänä joulua edeltävänä viikonloppuna lauantaisin ja sunnuntaisin marraskuun lopulta alkaen.

Prinkkalan talo Turun Vanhalla Suurtorilla. Kuva: Antti Helin

Turun joulumarkkinoilta voi ostaa paikallisten tuottajien jouluherkkuja sekä vaatteita, koruja ja lahjatavaroita niin kotimaisilta kuin ulkomaisiltakin käsityöläisiltä. Joulumarkkinoiden ohjelmaan kuuluvat myös joulunäytelmät ja musiikkiesitykset.

Voimia jouluostoksille saa vaikkapa tarjolla olevasta herkullisesta porohotdogista.

Eivätkä Turun joulumyyjäiset jää pelkästään Turun Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoihin. Kotimaisten suunnittelijoiden vaatteita ja sisustustavaroita on tavannut päästä penkomaan Turku Design Now! -joulumyyjäisissä (Ketarantie 31) kahtena joulua edeltävänä viikonloppuna.

Lisää kotimaista muotoilua löytyy Uuden Muotoilun Joulumarketista, jotka pidetään yleensä itsenäisyyspäivän tienoilla. Kyseessä ovat Suomen kenties suurimmat designalan joulumyyjäiset. Markkinat pidetään Logomon kulttuurikeskuksessa rautatieaseman takana.

Lue lisää Turku.

Suomen paras jouluikkuna löytyy Helsingistä

Suomenlinnassa kannattaa käydä myös talvella. Kuva: Kevin Tadema / Unsplash

Suomen parhaita joulukatuja ovat Helsingin kauniisti valaistut Aleksantarinkatu ja Esplanadi. Stockmannin tavaratalon jouluikkunoita on aivan pakko käydä katsomassa. Millaiset koristeet on täksi jouluksi keksitty?

Stockmannin ikkunat on koristeltu hienoin kuvaelmin jo vuodesta 1949, eli perinteitä riittää. Jouluikkunat paljastetaan marraskuun alkupuolella.

Helsingin Senaatintorilla järjetetään puolestaan Suomen suurin ja suosituin joulutori, Tuomaan markkinat. Kävijöitä on ollut vuosittain yli 300 000. Tunnelmaa luovat mahtavan kokoinen joulukuusi, vanhan ajan karuselli sekä kaupungin huippuravintoloiden pitämät ruokakojut.

Helsingin jouluanajan huveihin kuuluu myös Rautatientorin jo perinteinen luistinrata – kun käyttää tarpeeksi mielikuvitusta, on tunnelma vähän kuin New Yorkissa Rockefeller Centerin radalla.

Kiva paikka joulunajan tunnelmaan pääsemiseen on myös Suomenlinna, jonne on tehty marraskuun lopulta tammikuun alkuun seikkailullinen Linnoitustontun reitti.

Tampere ja Tallipihan joulumyyjäiset

Tampere Tallipiha
Tampereen Tallipihan puurakennuset on koristeltu kansallisromanttisesti. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Osataan sitä viettää joulua Tampereellakin. Jos Tampereen suurimmat joulumarkkinat ovatkin Keskustorilla, tunnelmallisimmat löytyvät Tallipihalta.

Tallipiha, vanha hevostallien alue, sijaitsee Finlaysonin tehdasalueen takana ja koostuu koristeellisista vanhoista puutaloista. Tallipihan joulumyyjäiset joka marraskuun lopulta jouluaaton aattoon.

Lisäpisteitä talvinen Tampere saa Laukontorilla sijaitsevasta modernista Kuuma-saunasta, jossa pääsee pulahtamaan avantoon aivan keskustassa.

Rovaniemi on joulupukin kaupunki

Joulupukin Pajakylä on nähtävä, vaikka se aikamoinen turistirysä onkin.
Joulupukin Pajakylä on nähtävä, vaikka se aikamoinen turistirysä onkin. Kuva: Visit Finland

Joulupukki asuu Rovaniemellä, senhän tietävät kaikki. Vai oliko se Korvatunturilla?

Rovaniemi on ominut joululupukin menestyksekkäästi itselleen: Rovaniemellä sijaitseva Joulupukin Pajakylä eli Santa Claus Village on Lapin suosituimpia turistinähtävyyksiä, ja Joulupukin virallisen kotikaupungin aseman Rovaniemi sai jo hyvän aikaa sitten.

Pajakylässä on monenlaista nähtävää Joulupukin tuvasta ja postitoimistosta hysky- ja poroajeluihin, jääveistoksiin sekä igluhotelliin. Ja tietenkin pitkä rivi matkamuistomyymälöitä. Joulupukin saa tavata ilmaiseksi, mutta yhteisestä kuvasta saa maksaa maltaita.

Joulupukin Pajakylä on auki ympäri vuoden ja sijaitsee aivan napapiirin kohdalla, kahdeksan kilometriä Rovaniemen keskustasta. Perille pääsee omalla autolla tai Rovaniemen keskustasta bussilla numero 8.

Kansainvälisen matkailun kasvu on tehnyt Rovaniemestä kiehtovan kaupunkikohteen, vaikke joulupukkia haluaisikaan tavata. Valtakadulla on vieretysten toinen toistaa kivempia hotelleja ja ravintoloita.

Korvatunturi ruskan aikaan. Kuva: Ville Palonen

Jos Joulupukin Pajakylä tuntuu liian kaupalliselta, voi aitoa Joulupukkia lähteä etsimään myös hiihtämällä kohti Korvatunturia, joka sijaitsee aivan itärajalla Urho Kekkosen kansallispuistossa, Savukosken kunnassa. Matkaa Rovaniemelle on noin 300 kilometriä.

Kannattaa huomioida, että Korvatunturi sijaitsee Suomen ja Venäjän rajavyöhykkeellä, ja Korvatunturin valloitukseen pitää hakea ensin lupa Suomen rajavartiolaitokselta.

Korvatunturin maine Joulupukin kotipaikkana juontaa vuoteen 1927, jolloin legendaarinen satusetä Markus-setä kertoi Lastentunti-radio-ohjelmassaan tietävänsä, missä Joulupukki asuu. Vastaus oli Korvatunturi.

Rovaniemi – opas pohjoisen rentoon pääkaupunkiin

Porvoon joulumarkkinat

Suomen paras joulu
Porvoo on ihanan tunnelmallinen talvella. Kuva: Visit Porvoo

Suomen kuuluismpien joulukohteiden joukkoon kuuluu tietysti myös Porvoo. Kukapa ei olisi kuullut Porvoon joulumarkkinoista?

Keskiaikaisten mukulakivikatujen Porvoo on romanttinen mihin aikaan vuodesta tahansa, mutta erityisen tunnelmallinen joulun aikaan, kun pikkukaupunki koristellaan juhla-asuun.

Porvoon joulumarkkinat järjestetään Vanhan Porvoon sydämessä Vanhalla Raatihuoneentorilla yleensä joulukuun keskelle osuvana viikonloppuna.

Toinen Porvoon suosittu joulutapahtuma on Taidetehtaan joulumarkkinat.

Porvoo – lue vinkit Suomen idyllisimpään kaupunkiin

 

Loviisa ja vanhan ajan joulukodit

Jos Porvoon kuuluisat joulumarkkinat ovat jo tulleet tutuiksi aikaisempina vuosina, kannattaa suunnata Loviisaan.

Loviisan ihana puutaloidylli on säilynyt aikamoisena salaisuutena – Loviisassa käy paljon vähemmän matkailijoita kuin Porvoossa.

Joulukuun toisena ja kolmantena viikonloppuna Loviisan vanhat puutalot koristellaan Wanhan Ajan joulukodeiksi ja asukkaat toivottavat vieraat tervetulleiksi koteihinsa. Voiko ihanampaa tapaa ollakaan päästä perinteisiin joulutunnelmiin?

Joulupukin voi bongata Olavinlinnassa!

Tonttujen on hyvä kurkkia Olavinlinnan ikkunoista. Kuva: Pete Heck
Tonttujen on hyvä kurkkia Olavinlinnan ikkunoista. Kuva: Pete Heck, Visit Finland

Ihaniin joulutunnelmiin pääsee myös Itä-Suomessa. Savonlinnassa on tavattu järjestää Olavinlinnan Tuomaan markkinat. Suomessa on tuskin toista yhtä tunnelmallista paikkaa  joulumyyjäisille.

Tuomaan markkinat on järjestetty perinteisesti vain yhden viikonlopun aikana joulukuun puolivälissä. Päivistä vilkkain on ollut lauantai, jolloin Joulupukki on käynyt vierailulla Olavinlinnasa.

Lisää vinkkejä joulun ja talviloman viettoon Suomessa löydät sivulta Suomen parhaat talvikohteet.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi