Porvoo – aina yhtä ihana

Porvoon historiallisia venevajoja. Kuva: Martin Kubista / Shutterstock

Porvoon on Rauman ohella Suomen kuuluisin ja hienoin puutalokaupunki. Erityisen hienoksi vanhan Porvoon tekee kaupungin sijainti mäellä, mikä tekee Porvoosta Suomen muita lättäniä puutalokaupunkeja dramaattisemman näköisen. Kaupungin ylle kohoaa Porvoon kaunis kivikirkko.

Poikkeuksellista Suomen oloissa on sekin, että vanhan Porvoon epäsäännöllinen asemakaava on keskiajan peruja, vaikka suurin osa Porvoon vanhoista taloista onkin rakennettu vuoden 1760 tulipalon jälkeen.

Suomessa ei ole säilynyt toista suoraan keskiajalta periytyvää kaupunkirakennetta. Porvoon vanhojen korttelien kujilla saakin hyvän kuvan siitä, millainen oli suomalainen rannikkokaupunki 500 vuotta sitten.

Tärkeä osa vanhan Porvoon näkymiä ovat joenrannan punaiset ranta-aitat. Niihin maailman meriltä saapuneet purjelaivat purkivat aikoinaan lastinsa. Ranta-aitat maalattiin punamullalla jo 1700-luvun lopulla kuningas Kustaa III:n vierailua varten. Nykyään ranta-aitassa on mahdollista yöpyä: touko-kesäkuussa majoitusta tarjoaa vieraiden kehuma Ida-Maria Old Town B&B.

Porvoon maine yhtenä Etelä-Suomen hienoimmista nähtävyyksistä takaa myös sen, että kaupungissa riittää matkailupalveluita vieraiden nautittavaksi. On viihtyisiä kahviloita, houkuttelevia putiikkeja, herkullisia ravintoloita ja tunnelmallisia pikkuhotelleja.

Porvoo ei ole kuitenkaan myynyt sieluaan turismille, vaan vanha Porvoo on edelleen myös paikallisten asuttama ihanan tunnelmallinen asuinalue.

Porvoo talvella: Porvoon joulumarkkinat

Porvoo on ihanan tunnelmallinen talvella. Kuva: Visit Porvoo

Suomi on täynnä kivoja kesäkaupunkeja, mutta Porvoo on ihana paikka ympäri vuoden. Talvella Porvoo voi tuntua jopa kesäistäkin Porvoota tunnelmallisemmalta, kun muita matkailijoita on vain kourallinen, ja vanhat kadut ovat lumenvalkoiset.

Joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna Porvoossa järjestetään Wanhan ajan joulumarkkinat. Lumoavasta tunnelmasta pitävät huolen 1800-luvun asuihin sonnustautuneet kauppiaat ja kauniisti valaistu vanha toriaukio.

Vanhan Porvoon nähtävyydet

Porvoon kuuluisin nähtävyys on 1400-luvulla rakennettu Porvoon tuomiokirkko, joka edustaa myöhäisgotiikkaa. Kirkon katto tuhoutui vuoden 2006 tuhopoltossa, mutta on korjattu.

Porvoon raatihuone (1764) on puolestaan Suomen vanhin alkuperäisessä asussaan säilynyt raatihuone. Rakennuksessa toimii Porvoon historiallinen museo.

Runebergin kotimuseo

Hieman vanhan keskustan ulkopuolella on Suomen kansallisrunoilija Runebergin koti, jossa kirjailija asui elämänsä viimeiset 25 vuotta – ja niistä viimeiset 14 vuotta vuodepotilaana. Runeberg muutti Porvooseen vuonna 1837 kaupungin lukion Kreikan kirjallisuuden lehtoriksi. Talonsa hän osti kirjailijapalkkioillaan.

Runeberg voi kuulostaa nykysuomalaisesta etäiseltä hahmolta, mutta hän oli aikansa julkkis ja menestyskirjailija. Runebergin elämä herää kiinnostavasti henkiin museovierailulla, kiitos mainioiden museo-oppaiden.

Porvoon taidetehdas

Porvoo ei ole pelkkää historian lehtien havinaa. Porvoon idyllinen tunnelma on houkutellut kaupunkiin asumaan paljon eri alojen taiteilijoita.

Porvoon taiteellisuus pääsee valloilleen Taidetehtaassa (Läntinen Aleksanterinkatu 1), joka on yhdistelmä konserttisalia, taidehallia, taidelainaamoa ja ravintoloita. Samaan pakettiin mahtuu myös kauppakeskus.

Porvoon hotellit

Porvoon näkee helposti päiväretkellä Helsingistä, mutta kaupungista löytyy niin tunnelmallisia hotelleja, että Porvooseen kannattaa jäädä yöksi.

Porvoon hotelleista kenties kaikkein tyylikkäin on Hotelli Pariisin Ville, joka on nimetty pariisilaistuneen kuvanveistäjä Ville Vallgrenin mukaan. Boutique-tyylisen hotellin kaikki kymmenen huonetta on sisustettu yksilöllisesti.

Toinen unohtumaton majapaikka on Hotelli Onni, joka sekin panostaa yksilöllisiin huoneisiin. Hotelli Onnissa voi yöpyä vaikka safaritunnelmissa.

Edullista majoitusta tarjoaa Porvoo Hostel (Porvoon Retkeilymaja), joka sijaitsee Alva Forsiuksen yli sata vuotta sitten perustamassa synnytyslaitoksessa. Hostellista löytyy simppeleitä ja siistejä 1-6 hengen huoneita ja ilmainen pysäköinti.

Porvoon ravintolat

Porvoon kuuluisin ravintola oli Timbaali, Suomen ensimmäinen etanoihin erikoistunut ravintola. Nykyään tiloissa toimii Meat District -ravintola, joka on myös mainio ruokapaikka. Etanoita saa edelleen, laardissa ja valkosipulissa valmistettuna. Meat Districtin katseenvangitsija on seinänlevyinen lihakaappi, jossa lähituottajilta hankittuja ruhonosia riiputetaan, ennen kuin ne päätyvät (keittiön kautta) asiakkaiden lautasille.

Porvoon toinen klassikkoravintola on hienostunut Wanha laamanni. Ravintoloiden eliittiä on myös lemmikkipossun mukaan nimetty Sicapelle.

Eräs vierailemisen arvoinen ravintola on vanhan kaupungin ulkopuolella Taidetehtaalla sijaitseva Bistro Sinne. Tämä on monien mielestä Porvoon paras ravintola – ainakin kalaruokien ollessa kyseessä.

1700-luvun puutalossa toimiva Cafe Postres hurmaa artesaanijäätelöillä.

Risteily Helsingistä Porvooseen

Helsingistä pääsee Porvooseen autolla alle tunnissa. Bussilla menopaluulippu maksaa 15 euroa.

Tunnelmallisin tapa matkustaa Helsingistä Porvooseen on Ms JL Runeberg. Risteily kauniiden saaristomaisemien halki kestää 3,5 tuntia. Matkalla nähdään myös Haikon kartano.

Meno-paluuristeily maksaa 39 euroa, mutta suositeltavampaa on risteillä yhteen suuntaan (18e) ja palata bussin kyydissä (9e). Runeberg-alus lähtee Helsingin Kauppatorilta kello 10 ja Porvoosta kello 16.

Porvoon vinkit ja kokemukset

Kerro omia Porvoon vinkkejäsi ja auta muita matkailijoita kokemaan täydellinen Porvoon-matka.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi