Porvoo – lue vinkit Suomen idyllisimpään kaupunkiin

Porvoo
Porvoo taika on kauneimmillaan pienillä, keskiaikaisilla kujilla. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland

Porvoo on Suomen kuuluisin ja hienoin puutalokaupunki Rauman ohella. Erityisen ihanaksi vanhan Porvoon tekee kaupungin sijainti mäellä, muut Suomen kauneimmat puutalokaupungit kun ovat tasaisella maalla.

Mäkisyys tekee Porvoosta poikkeuksellisen dramaattisen näköisen. Maisemia kannattaakin ihailla myös Porvoonjoen vastarannalta, vaikkapa Vanhan Helsingintien sillalta.

Suurin osa Porvoon vanhoista taloista on rakennettu vuoden 1760 tulipalon jälkeen, mutta vanhankaupungin epäsäännöllinen asemakaava on keskiajan peruja. Sekin on poikkeuksellista Suomen oloissa. Vanhan Porvoon kadut ovat ihanan kapeita ja mutkittelevia.

Vastaavaa, suoraan keskiajalta periytyvää kaupunkimaisemaa ei muualta Suomesta löydy. Porvoon vanhojen korttelien kujilla saakin hyvän kuvan siitä, millainen oli suomalainen rannikkokaupunki 500 vuotta sitten.

Porvoon maine yhtenä Uudenmaan hienoimmista nähtävyyksistä takaa myös sen, että kaupungissa riittää matkailupalveluita vieraiden nautittavaksi. On viihtyisiä kahviloita, houkuttelevia putiikkeja, herkullisia ravintoloita ja tunnelmallisia pikkuhotelleja.

Porvoo ei ole kuitenkaan myynyt sieluaan turismille, vaan vanha Porvoo on edelleen myös paikallisten asuttama ihanan tunnelmallinen asuinalue.

Jokikatu ja Välikatu – Vanhan Porvoon pääkadut

Vanhan Porvoon pääkatu
Porvoon Jokikadulla riittää kesäisin vilskettä. Kuva: Julia Kivelä Visit Finland

Porvoon vanhankaupungin ”pääkatuja” ovat Jokikatu ja Välikatu, jotka molemmat johtavat kaupungin uudelta puolelta Vanhalle raatihuoneentorille Vanhan Porvoon sydämeen. Molemmat kadut ovat kapeita ja nättejä ja kävelijöille pyhitettyjä.

Molempien varrella on paljon kauppoja, ravintoloita ja kahviloita. Jokikatu on hyvinkin vilkas, Välikatu hieman rauhallisempi.

Varhan Porvoon muut kadut ovatkin sitten yleensä hyvinkin uneliaita. Esimerkiksi Välikadun viereistä ihanaa Vuorikatua pitkin voi kävellä kaikessa rauhassa keskustasta suoraan Porvoon tuomiokirkolle, jos ei ihmisvilinä miellytä.

Porvoo kahvila Helmi
Astu sisään ihanaan kahvila Helmeen! Kuva: Julia Kivelä Visit Finland

Välikadun varrella, aivan Vanhan raatihuoneen takana, on Porvoon ihanin kahvila, kahvi- ja teehuone Helmi, jonka yläkerrassa toimii ihana, yhden huoneen majatalo Helmen Budoaari.

Jokikadun lähes pakollisia pysähdyspaikkoja on puolestaan PetriS Chocolate Room, jonka kakut ja konvehdit sulavat suuhun.

Jokikadulla sijaitsee myös Porvoon hotelleista tyylikkäin, Hotelli Pariisin Ville. Pariisilaistuneen kuvanveistäjä Ville Vallgrenin mukaan nimetyn boutique-hotellin kaikki kymmenen huonetta on sisustettu yksilöllisesti.

Vanha raatihuoneentori – aloita täältä Porvoon kierros

Kapea Ralinginkuja laskeutuu Vuorikadulta alas Vanhalle raatihuoneentorille. Kuva: Julia Kivelä Visit Finland

Vanhan Porvoon sydän on Vanha raatihuoneentori, jonka näkymiä hallitsee vuonna 1764 valmistunut Vanha raatihuone. Se on Suomen vanhin alkuperäisessä asussaan säilynyt raatihuone. Rakennuksessa toimii Porvoon museo, joka esittelee kaupungin historiaa.

Vieressä sijaitsevaan Holmin taloon on sisustettu varakkaan porvoolaisen porvarin talo 1700-luvulta.

Raatihuoneentorille kannattaa suunnata heti alkuun Porvoon matkalla. Aukiolta voikin sitten lähteä harhailemaan ympäri viereisiä pikkukujia – vaikkapa ylös kapeaa ja söpöä Ralinginkujaa, joka alkaa heti raatihuoneen kulmalta.

Ralinginkuja johtaa kauniille Vuorikadulle, joka vie Porvoon Tuomiokirkolle.

Porvoon tuomiokirkko – Porvoon kuuluisin nähtävyys

Porvoo kaunis katu
Kaunis Kirkkokatu nousee kohti Porvoon tuomiokirkkoa. Kuva: Julia Kivelä Visit Finland

Porvoon kuuluisin nähtävyys on 1400-luvulla rakennettu, myöhäisgotiikkaa edustava Porvoon tuomiokirkko. Kirkon katto tuhoutui vuoden 2006 tuhopoltossa, mutta on korjattu.

Kirkon kulmalla on Ville Vallgrenin tekemä Albert Edelfeltin rintakuva. Kyseessä on kunnianosoitus Porvoossa syntyneelle ja kuolleelle taiteilijalle – joka viihtyi erinomaisesti Pariisissa, kuten myös kuvanveistäjä Vallgren.

Jos Edelfelt kiinnostaa, kannattaa käydä myös hänen Ateljeemuseossaan, joka sijaitsee Haikon kartanon yhteydessä Porvoon edustalla.

Tuomiokirkon kulmalla sijaitsee ihana Hotelli Onni, joka panostaa Pariisin Villen tapaan yksilöllisiin huoneisiin. Hotelli Onnissa voi yöpyä vaikka safaritunnelmissa.

Vanhat ranta-aitat

porvoo
Porvoon vanhat ranta-aitat hehkuvat tunnelmaa. Taustalla näkyy keskiaikainen Porvoon tuomiokirkko. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland

Tärkeä osa vanhan Porvoon näkymiä ovat joenrannan punaiset ranta-aitat. Niihin maailman meriltä saapuneet purjelaivat purkivat aikoinaan lastinsa. Ranta-aitat maalattiin punamullalla jo 1700-luvun lopulla kuningas Kustaa III:n vierailua varten.

Ranta-aittoja ihailee parhaiten Porvoonjoen vastarannalta. Raatihuoneentorin kulmalta pääsee ravintola Fryysinrannan sisäpihalle ihailemaan vanhaa aitta miljöötä.

Toinen aitoissa toimiva ravintola on Ranta-Aitta, johon on sisäänkäynti Jokikadun puolelta.

Nykyisin vanhoissa rata-aitoissa on myös mahdollista yöpyä. Raatihuoneen torin laidalla toimiva Old Town B&B Ida-Maria vuokraa touko-kesäkuussa ranta-aittaan tehtyä pientä, mutta vieraiden kehumaa huonetta.

Runebergin talo – käy myös täällä!

Kauniita puutaloja on säilynyt paljon myös varsinaisen Vanhan Porvoon ulkopuolella uuden keskustan alueella. Yksi vanhoista taloista on Suomen kansallisrunoilija Runebergin koti, joka sijaitsee Runeberginkadun ja Aleksanterinkadun kulmassa.

Kirjailija asui täällä elämänsä viimeiset 25 vuotta – ja niistä viimeiset 14 vuotta vuodepotilaana. Runeberg muutti Porvooseen vuonna 1837 kaupungin lukion Kreikan kirjallisuuden lehtoriksi. Talonsa hän osti kirjailijapalkkioillaan.

Runeberg voi kuulostaa nykysuomalaisesta etäiseltä hahmolta, mutta hän oli aikansa julkkis ja menestyskirjailija. Runebergin elämä herää kiinnostavasti henkiin museovierailulla, kiitos mainioiden museo-oppaiden.

Runebergin talolle on vajaan 10 minuutin kävely Raatihuoneen torilta, ja muutama minuutti linja-autoasemalta.

Porvoon taidetehdas – koe kaupungin modernimpi tunnelma

Porvoo ei ole pelkkää historian lehtien havinaa. Porvoon idyllinen tunnelma on houkutellut kaupunkiin asumaan paljon eri alojen taiteilijoita.

Porvoon taiteellisuus pääsee valloilleen Taidetehtaassa (Läntinen Aleksanterinkatu 1), joka on yhdistelmä konserttisalia, taidehallia, taidelainaamoa ja ravintoloita. Samaan pakettiin mahtuu myös kauppakeskus.

Porvoon taidetehtaalle kävelee Runebergin talolta alle viidessä minuutissa pitkin Aleksanterinkatua ja siltaa pitkin yli Porvoonjoen.

Näsinmäen hautausmaa

Luulitko jo, että Porvoo on tuttu ja olet nähnyt kaikki nähtävyydet? Miten olisi Näsinmäen hautausmaa? Hautausmaan hieman erikoisempana vetonaulana on Suomen kuuluisimman terroristin, Eugen Schaumanin hauta.

Suomen sortovuosia vastustaakseen Schauman ampui Helsingissä nykyisin valtioneuvoston portaikossa Venäjän kenraalikuvernöörin Bobrikovin ja heti perään itsensä. Alun perin Schauman haudattiin Malmille nimettömään hautaan, mutta jo muutamaa vuotta myöhemmin hänen hautapaikkansa vaihdettiin Porvooseen sukuhautaan. Komean hautamuistomerkin rahoituksen keräsivät ylioppilaat.

Erityisen vaikuttava on Ville Vallgrenin ja hänen vaimonsa Viivi Paarmio-Vallgrenin hauta. Sen enkelipatsaan on veistänyt Viivi itse.

Näsinmäessä on myös Runebergin hauta. Hautausmaan kauniin kappelin on suunnitellut Gustaf Nyström, jonka kädenjälkeä ovat muun muassa Helsingin Säätytalo ja Turun taidemuseo.

Porvoon hotellit

Porvoon näkee helposti päiväretkellä Helsingistä, mutta kaupungista löytyy niin tunnelmallisia hotelleja, että Porvooseen kannattaa jäädä yöksi.

Jo edellä esiteltyjen Hotelli Pariisin Villen (vanhankaupungin pääkadulla) ja Hotelli Onnin (Tuomiokirkon kulmalla) ohella Porvoossa on toki muitakin majapaikkoja.

Edullista majoitusta tarjoaa Porvoo Hostel (Porvoon Retkeilymaja), joka sijaitsee upeassa puutalossa, Alva Forsiuksen yli sata vuotta sitten perustamassa synnytyslaitoksessa. Hostellista löytyy simppeleitä ja siistejä 1–6 hengen huoneita ja ilmainen pysäköinti.

Hostellin vieressä on Porvoon uimahalli. Vanhaakaupunkiin kävelee täältä vajaassa parissakymmenessä minuutissa.

Toinen edullinen majapaikka on Porvoonjoen toisella puolen sijaitseva Budget Hotel Easystay, joka toimii entisessä vanhainkodissa. Vanhaankaupunkiin on noin vartin kävely.

Katso tarjoukset Porvoon majoitukseen.

Porvoon ravintolat

Porvoon kuuluisin ravintola oli pitkään Timbaali, Suomen ensimmäinen etanoihin erikoistunut ravintola. Nykyään tiloissa toimii ravintola Meat District, joka on sekin mainio ruokapaikka. Etanoita saa edelleen, laardissa ja valkosipulissa valmistettuna.

Meat Districtin katseenvangitsija on seinänlevyinen lihakaappi, jossa lähituottajilta hankittuja ruhonosia riiputetaan, ennen kuin ne päätyvät (keittiön kautta) asiakkaiden lautasille. Sijainti heti Vanhan raatihuoneen takana, Jokikadun kulmassa.

Nimeään on vaihtanut myös toinen Porvoon klassikkoravintola. Entisen Wanhan laamannin tiloissa toimii nykyisin ravintola Salt.

Porvoon parhaiden ravintoloiden joukkoon kuuluu Hotelli Onnin ravintola Sicapelle, joka on saanut nimensä kuvanveistäjä Ville Vallgrenin lempipossulta.

Kasvisruokaan on erikoistunut Ani’s Cafe, joka on muuttanut uusiin tiloihin todella keskeiselle paikalle Välikadulle Vanhan raatihuoneen viereen.

Ehdottomasti vierailemisen arvoinen on myös vanhan kaupungin ulkopuolella Taidetehtaalla sijaitseva Bistro Sinne. Tämä on monien mielestä jopa Porvoon paras ravintola – ainakin kalaruokien suhteen.

Klovharun – unohtumaton retki Porvoon saaristoon

Porvoon edustalla levittäytyy upea saaristo. Sen suosituimpia kohteita on Söderskärin majakka, jolla tosin vierailee kätevimmin Helsingistä käsin.

Porvoon kiehtovin saari, melkeinpä vain kiviluoto, on Klovharun, jolla Tove Jansson vietti lähes 30 kesää elämänkumppaninsa taidegraafikko Tuulikki Pietilän kanssa. Äärimmäisen karulla saarella kasvaa vain yksi pihlaja.

Suurimman osan vuodesta Klovharun on yksityiskäytössä, mutta saari avataan heinäkuisin aina yhden viikon ajaksi vierailijoille. Silloin pääsee käymään myös Toven ja Tuulikin yksinkertaisen kauniissa mökissä.

Täältä pieneltä saarelta taiteilijapariskunta löysi oman rauhansa ja oman maailmansa, jossa he saivat olla juuri sellaisia kuin tahtoivat. Vähän niin kuin heidän ystävänsä, omalaatuinen ruotsalainen vapaaherra Källskärin saarella Ahvenanmaalla.

Porvoo talvella – koe Porvoon joulumarkkinat

Porvoo on ihanan tunnelmallinen talvella. Kuva: Visit Porvoo

Suomi on täynnä kivoja kesäkaupunkeja, mutta Porvoo on ihana paikka ympäri vuoden. Talvella Porvoo voi tuntua jopa kesäistäkin Porvoota tunnelmallisemmalta, kun muita matkailijoita on vain kourallinen, ja vanhankaupungin kadut ovat lumenvalkoiset.

Joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna Porvoossa järjestetään Wanhan ajan joulumarkkinat. Lumoavasta tunnelmasta pitävät huolen 1800-luvun asuihin sonnustautuneet kauppiaat ja Raatihuoneentorin kaunis valaistus.

Porvoon linja-autoasema

Porvoon bussiasema sijaitsee torin yhteydessä. Linja-autoasema on Suomen vilkkaimpia. Bussimatka Helsinkiin kestää tunnin verran ja busseja kulkee vähän väliä. Bussilla meno–paluulippu maksaa noin 15 euroa.

Vanha Porvoo alkaa heti nurkan takaa linja-autoasemalta, Mannerheiminkadu toiselta puolen. Kävelyä kertyy vain muutama minuutti.

Linja-aseman seutu on muuten tylsä, mutta torin laidalla on yksi viehättävä rakennus, kaunis vanha pankki. Siinä toimii erinomainen Café Cabriole. Kannattaa käydä, ihan vaikka vain pankkiholviin tehtyjen vessojen ansiosta.

Risteily Helsingistä Porvooseen

Tunnelmallisin tapa matkustaa Helsingistä Porvooseen on risteily M/S J. L. Runebergilla. Risteily kauniiden saaristomaisemien halki kestää 3,5 tuntia. Matkalla nähdään myös Haikon kartano.

Meno–paluuristeily maksaa 39 euroa, mutta suositeltavampaa on risteillä yhteen suuntaan (18 e) ja palata bussin kyydissä (9 e). Runeberg-alus lähtee Helsingin Kauppatorilta kello 10 ja Porvoosta kello 16.

Porvoon vinkit ja kokemukset

Kerro omia Porvoon vinkkejäsi ja auta muita matkailijoita kokemaan täydellinen Porvoon-matka.

Jos pidit tästä artikkelista, arvostamme kovin, jos jaat sen vaikkapa Facebookissa.

Booking.com

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi