Uudenmaan nähtävyydet

Mustion linna. Kuva: Juho Kuva.
Uusimaa tunnetaan kartanoistaan. Mustion linnassa kummittelee. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Uusimaa on kulttuuririkasta seutua Etelä-Suomessa Helsingin ympärillä. Uudenmaan historiasta muistuttavat kartanot, keskiaikaiset kirkot, ruukit ja vanhat puutalokaupungit Helsingin lähellä.

Suomen kulttuurihistorian kannalta Uudenmaan keskeinen nähtävyys on Tuusulanjärvi, jonka rannoilla on useita Suomen kultakauden taiteilijain kotimuseoita.

Uudenmaan puutalokaupungit

Loviisan puutaloidylli on säilyttänyt vanhan asunsa. Samoissa maisemissa Sibeliuskin viettin lapsena kesiään.
Loviisan puutaloidylli on säilyttänyt vanhan asunsa. Samoissa maisemissa Sibeliuskin viettin lapsena kesiään.

Uudellamaalla on säilynyt useampikin kaunis puutalokaupunki. Näistä kuuluisin on Porvoo, jossa on mukava käydä nauttimassa kauniin puutalomiljöön lisäksi hyvistä palveluista kuten herkullisista ravintoloista.

Huomattavasti tuntemattomampi puutalokaupunki on Porvoosta itään sijaitseva Loviisa. Kun Porvoon keskiaikanen puutalokeskusta houkuttelee runsaasti matkailijoita, käy idyllisessä Loviisassa vain kourallinen matkailijoita. Suosittelemme!

Helsingistä lounaaseen sijaitsevat puolestaan Hanko ja Tammisaari. Tammisaaren tunnelmallisessa puukaupungissa voi tehdä tuttavuutta entisaikain vähemmän idylliseen puoleen eli julkisiin häpeärangaistuksiin.

Hangon kasino henkii belle epoquen tunnelmaa. Kuva: Thomaca / Shutterstock

Tammisaaresta vielä henkäys etelämmäksi on aurinkoinen kesäkaupunki Hanko, Suomen eteläisin paikka mantereella. Hankoon kutsuvat hiekkarannat ja ihanat, belle epoquea henkivät puuhuvilat.

Kun Porvoossa ja Loviisassa käy helposti Helsingistä päiväretkelläkin, kertyy Hankoon matkaa jo sen verran, että Hankoon kannattaa jäädä yöksi. Matkan varrellakin kun on hienoja nähtävyyksiä kuten Fiskarsin ruukki ja Raaseporin linna.

Hangon hotelleista upeimpia on sankariarkkitehti Lars Sonckin vuonna 1898 suunnittelema linnamainen jugendhuvila Hotelli Regatta. Hotelli on auki vuoden ympäri, ja hiljattain hotellin yhteyteen avattiin tyylikäs kylpylä.

Uudenmaan kartanot

Haikko on Suomen tunnetuimpia kartanoita. Kuva: Juho Kuva.
Haikko on Suomen tunnetuimpia kartanoita. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Porvoon lähellä sijaitseva Haikon kartano on yksi Suomen kiehtovimmista kartanoista ja täydellinen viikonlopun rentoutumiskohde Helsingistä.

Mustion linna on Haikon kartanon ohella toinen Uudenmaan komeista ja kiehtovista kartanohotelleista. Jos Haikon kartanossa tutustutaan Albert Edelfeltin perintöön, tehdään Mustion linnassa tuttavuutta kummitusten kanssa.

Lue lisää Haikon kartanosta, Mustion linnasta ja muista Suomen kiehtovimmista kartanoista.

Taiteilijoiden kotimuseot Uudellamaalla

Aleksis Kiven viimeisiin päiviin toi valoa vain hänen pienen huoneensa ikkuna. Kuva: Antti Helin

Suomen kultakauden taiteilijat löysivät Tuusulanjärven rannoilta oman rauhallisen maaseutuparatiisinsa lähellä Helsingin melskettä.

Tuusulanjärven rannoilla oli taiteilijakotinsa niin Sibeliuksella kuin taidemaalari Pekka Halosellakin, jotka muuttivat seudulle maineensa huipulla, juhlittuina sankaritaiteilijoina.

Tuusulanjärvellä asui hetken aikaa myös Aleksis Kivi, Suomen kansalliskirjailija, joka eli ja kuoli köyhyydessä. Aleksis Kiven kuolinmökki edustaa taiteilijan ammattikunnan toista puolta, sitä, että kaikki nerot eivät saa arvostusta elinaikanaan.

Yksi taitelija puuttui Tuusulanjärveltä. Akseli Gallen-Kallela päätti rakentaa oman kotinsa, Tarvaspään, nykyisen Espoon alueelle.

Vaikuttava kotimuseo on myös Kirkkonummella sijaitseva Hvitträsk, jonka rakennuttivat erämaa-ateljeekseen ja kodikseen arkkitehtikolmikko Eliel Saarinen, Herman Gesellius ja Armas Lindgren. Vuonna 1903 valmistunut rakennus on todellinen jugendkaunotar.

Uudenmaan keskiaikaiset nähtävyydet

Raaseporin linna
Raaseporin linnan rauniot. Kuva: Helen Simonsson, Flickr CC

Raaseporin linna on historialtaan surkuhupaisin Suomen linnoista: Raaseporin linna selvisi useista taisteluista, mutta linna hylättiin lopulta sen olutkellarin romahdettua.

Uudenmaan toinen merkittävä keskiaikainen nähtävyys on Lohjalla sijaitseva Pyhän Laurin kirkko. Kyseessä on Suomen merkittävin keskiaikainen kuvakirkko Hämeessä sijaitsevan Hattulan Pyhän ristin kirkon ohella. Kirkon uskonpuhdistukselta säilyneet seinämaalaukset ovat aikamoista keskiajan visuaalista ilotulitusta.

Paavolan tammi – Suomen kaunein puu

Paavolan tammi
Paavolan tammi on kuin Suomen oma, mystinen maailmanpuu. Kuva: Panu Kosonen, Outdoors Finland, Flickr CC

Lohjalla Mustion linnan ja Pyhän Laurin kirkon lähettyvillä sijaitseva Paavolan tammi on noussut maineeseen Suomen kauneimpana puuna. Puu bongattiin alun perin Retkipaikka-sivustolla, jonka jälkeen puusta on tullut aikamoinen julkkis.

Ja kyllähän se kauniilta näyttää: mahtavan tammen jykevät oksat levittäytyvät kauas kuin maailmaa ja taivasta syleillen. Jos Suomessa kuvattaisiin fantasiaelokuvia, Paavolan tammi pääsisi varmasti kuvauspaikaksi.

Boheemi Fiskars

Fiskars on kaunis ja eläväinen vanha ruukkialue. Vanhat tehdasrakennukset toimivat nyt käsityöläisten ja taiteilijoiden työpajoina. Fiskarsissa voi yöpyä ihanan historiallisessa ruukkirakennuksessa Hotelli Tegelissä.

Sammatti ja Elias Lönnrot

Suomen historian ylivoimaisesti tärkein kirjailija, Kalevalan koonnut Elias Lönnrot, syntyi Sammatissa Paikkarin torppaan, joka toimii kesäaikaan kotimuseona.

Lönnrot on haudattu Sammatin hautausmaalle Sammatin kauniin vanhan puukirkon viereen. Lönnrotin hautaa koristava tähti kuvastaa Lönnrotia Suomen omana itämaan tietäjänä, joka keräsi itäisiltä mailta Kalevalan ja Kantelettaren runot Suomen kansan kulttuuriperinnöksi.

Uudenmaan nähtävyydet kartalla

Uudenmaan nähtävyyksien sijainnit näet Suomen kartallamme.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!