Mustion linna – tällainen on Suomen kuuluisin kummituskartano

Mustion linnan päärakennus. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Mustion linna on Suomen kuuluisimpia kartanoita – ja hyvästä syystä. 1700-luvun lopulla rakennetussa kartanossa ovat vierailleet kaksi Venäjän tsaaria ja yksi Ruotsin kuningas. Ja kartanossa kummittelee.

Voiko kartanolta vielä enempää vaatia?

Voi. Erityisen kiehtovan kohteen Mustion linnasta tekee Mustion legendaarisimman kartanonherran Haljmar Linderin traaginen tarina.

Mustion linna sijaitsee Uudellamaalla Raaseporissa, tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.

Mustion hyväntahtoisen linnaherran traaginen tarina

Mustion linna
Mustion linnan tunnelmia sisältä. Kyllä kelpasi kartanonherra Hjalmar Linderin järjestää juhlia näissä puitteissa. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Kartanossa asusti 1900-luvun alkuvuosina Hjalmar Linder, jota kutsuttiin Suomen rikkaimmaksi mieheksi. Hänen elämänsä tuntui olevan yhtä juhlaa.

Biseksuaalinen Linder nai Mannerheimin siskon (avioliitto päättyi tosin eroon), keräsi taidetta, järjesti suuria juhlia, nautti metsästämisestä ja osti yhden Suomen ensimmäisistä autoista (vuonna 1902). Linderin vieraina Mustion linnassa kävi muun muassa Sibelius.

Linder rikastui paperitehtaalla, ja hänestä tuli Suomen edistyksellisimpiä teollisuuspohattoja: Linder otti tehtaallaan käyttöön kahdeksantuntisen työpäivän, tarjosi työntekijöilleen ilmaiset lääkkeet ja maksoi sairauspäivistä palkkaa, vaikka laki ei sitä vielä vaatinutkaan.

Vaan lopulta hyväsydämisen kartanonherran elämä särkyi pirstaleiksi. Syynä oli hänen mielipidekirjoituksensa, jonka hän julkaisi Hufvudstadsbladetissa Suomen sisällissodan jälkeen. Kirjoituksen otsikko oli ”Jo riittää verilöyly”, ja Linder vaati lopettamaan punavankien joukkoteloitukset, sulkemaan vankileirit ja armahtamaan vangit.

Linder leimattiin maanpetturiksi, ja hän joutui lähtemään maanpakoon. Omaisuutensa menettänyt Linder viilsi lopulta ranteensa auki hotellihuoneessa Ranskan Marseilles’ssa.

Mustion linnan kummitus

Mustion linnassa voi yöpyä – jos ei pelkää kummituksia! Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Vaan ei Linderin tarina siihen päättynyt. Kuolemansa jälkeen hänen väitetään palanneen kummittelemaan vanhaan kotikartanoonsa.

Eikä siinä vielä kaikki. Mustion linnassa uskotaan liikkuvan muitakin kummituksia. Kartanon ylimmässä kerroksessa kerrotaan asustavan Harmaan rouvan, ja toisessa kerroksessa viihtyvät niin Valkoinen rouva kuin kuningas Kustaa III:n haamukin.

Siinä lienee kummituksia kerrakseen yhdelle kartanolle.

Kuninkaan huone

Vaikkei kummituksia näkisikään, näkee kartanovierailulla niin sanotun Kuninkaan huoneen. Siinä kerrotaan kaikkien kolmen Mustion linnassa vierailleen kuninkaallisen nukkuneen: Ruotsin kuningas Kustaa III sekä Venäjän keisarit Aleksanteri I ja Aleksanteri II.

Kartano henkii muutenkin menneiden aikojen eleganssia. Hjalmar Linderin matka-arkutkin pääsee näkemään: ne olivat merkiltään Louis Vuittonit.

Vierailu Mustion linnassa

Mustion Linnan siipirakennusta kutsutaan ”Edelfeltiksi”. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Arkkitehtuuriltaan Mustion linna on kustavilainen eli se edustaa ruotsalaista uusklassismia. Nykyisin Mustion linna toimii museona, lähiruokaan panostavana ravintolana ja hotellina.

Lähettyvillä on muutakin nähtävää kuten Fiskarsin ja Billnäsin ruukit. Ajomatkaa esimerkiksi Helsinkiin on tunnin verran, mikä tekee Mustion linnasta erinomaisen viikonloppukohteen.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi