Hamina – ihaile linnoituskaupungin yllättävää Muumi-maalausta

Haminan keskusta on säilyttänyt kauniin vanhan asunsa puutaloineen. Kuva: Antti T. Nissinen, CC

Hamina on maailmankin mittakaavassa poikkeuksellinen kaupunki: Haminan pyöreä asemakaava edustaa renessanssin ajan ideaalikaupunkimallia, jollaisia ei ole maailmassa montaa säilynyt.

Haminan kahdeksankulmaiselta keskusaukiolta lähtee kahdeksan säteittäistä katua, joita yhdistää kaksi ympyräkatua. Kauniin, vanhan asunsa säilyttänyttä keskustaa ympäröi tähdenmuotoinen linnoituskehä bastioneineen.

Haminan linnoitusta alettiin rakentaa Ruotsin vallan alla vuonna 1722, Pietari Suuren pelossa. Työt olivat vielä pahasti kesken 1742, kun venäläiset joukot marssivat kaupunkiin. Seuraavana vuonna tehdyssä Turun rauhassa valtakuntien raja siirtyi Kymijoelle kauas Haminan länsipuolelle, ja Haminasta tulikin Venäjän rajalinnoitus.

Vilkkainta aikaa Haminassa on kesäisin järjestettävä Hamina Tattoo -sotilasmusiikkifestivaali. Muina aikoina Hamina tuntuu hieman unohtuneen matkailijoilta, vaikka kaupungin keskusta onkin yksi Suomen näteimmistä.

Haminan pyöreä Raatihuoneentori

Haminan raatihuone on Engelin käsialaa. Kuva: Estea / Shutterstock

Haminan keskipiste on pyöreä Raatihuoneentori, jonka keskellä on Engelin suunnittelema empiretyylinen Haminan raatihuone. Aukion reunoilla on kaksi kirkkoa.

Vaaleansinisen, kreikkalaiselta temppeliltä näyttävän luterilaisen Johanneksen kirkon on suunnitellut niin ikään Egel. Oranssin Pietarin ja Paavalin ortodoksikirkon on suunnitellut puolestaan ranskalainen arkkitehti Louis Visconti, jonka käsialaa on myös Napoleonin hauta Pariisin Invalidikirkossa.

Haminan kaupunginmuseo – kurkista Katariinan kammariin

Haminan ortodoksisen Pietarin ja Paavalin kirkon on suunnitellut sama kaveri, joka teki Napoleonin haudan Pariisin Invalidikirkkoon. Kuva: Sergey_S / Shutterstock

Oranssin kirkon vieressä Kadettikoulunkadulla on toinkin oranssi rakennus. Siinä toimii Haminan kaupunginmuseo.

Jo vuonna 1760 valmistunut rakennus on ehtinyt olla monessa käytössä. Se on toiminut asuntona, pakkahuoneena, leipomona ja räätälin liikkeenä. Kesällä 1783 talossa kohtasivat serkukset Katariina Suuri ja Ruotsin kuningas Kustaa III, jotka kävivät neuvotteluja kolmen päivän ajan tavoitteenaan parantaa maiden välejä.

Katariinan saapumista kaupunkiin tervehti linnoituksen tykistön 101 kunnialaukasta, ja paimenpukuiset tytöt asettelivat ruusuja keisarinnan eteen. Kustaa saapui seuraavana päivänä juhlallisuuksista pahasti myöhästyneenä; hän oli juuri murtanut kätensä Hämeenlinnassa ratsastusonnettomuudessa.

Neuvotteluja ei voi pitää suurena onnistumisena. Viisi vuotta myöhemmin Kustaa III kävi jo sotaan Venäjää vastaan tavoitteenaan suistaa Katariina valtaistuimelta. Kaksi vuotta kestänyt sota on päässyt historiankirjoihin vain pienenä mainintana, sillä se ei johtanut merkittävään lopputulokseen suuntaan tai toiseen.

Museon kohokohtana on Katariinan kammari, joka on sisustettu kuninkaallisten tapaamista esitteleväksi huoneeksi.

Reserviupseerikoulun päärakennus.
Haminan Reserviupseerikoulun päärakennus.

Kadettikoulunkatu johtaa lopulta komealle Puolustusvoimien reserviupseerikoulun (RUK) päärakennukselle. Se aloitti toimintansa vuonna 1819 Haminan kadettikouluna ja muuttui vuonna 1920 reserviupseerikouluksi.

Haminan linnoituksen vartiorakennus ja keskusbastioni

Raatihuoneentorilta, Engelin sinisen kirkon vierestä, Mannerheimintie johtaa Haminan linnoituksen vanhalle vartiorakennukselle.

Aikoinaan linnoitukseen oli vain kolme sisäänkäyntiä, joista kutakin vartioi samantapainen vartiorakennus. Kaupunkiin saapujien tuli luovuttaa portinvartijoille passinsa ja mahdollisesti mukana olleet aseensa.

Portin oikealla puolen on varsin hyvin säilynyt, maavalleista koostuva bastioni. Vallien viertä kannattaa kävellä oikealle, jolloin saapuu niin sanotulle Keskusbastionille. Se on entisöity ja antaa parhaan kuvan Haminan puolustusmuurista.

Kesäisin Keskusbastionissa järjestetään suuren telttakatoksen alla Hamina Tattoon pääkonsertit.

Haminan seurahuone ja Tove Janssonin upeat maalaukset

Haminan seurahuone on Suomen klassisia, historiallisia hotelleja. Jos tämä paikka sijaitsisi jossain vilkkaammassa matkailukaupungissa, se olisi jo itsessään nähtävyys. Haminan seurahuone avattiin hotelli–ravintolana jo vuonna 1890, mikä tekee yhden Suomen vanhimmista yhä toimivista hotelleista.

Hotellin sisätilat kärsivät pahasti vuoden 1951 tulipalossa, minkä jälkeen Tove Jansson maalasi seinämaalaukset Marski-salin kabinettiin. Viisi metriä leveät, fantasiamaiset maalaukset ovat kerrassaan ihastuttavat. Ne kuvaavat kuvaavat myrskyävää merta ja salskeita upseereita kauniine daameineen. Merenneitokin on päässyt mukaan.

Muumifanitkaan eivät pety – signeerauksensa viereen Jansson on maalannut pikkuruisen Muumipeikon. Kunhan vaan Hamina keksisi mainostaa näitä maalauksia muumihulluille japanilaisille!

Marski-sali on auki vierailijoille kesäisin ti–pe klo 10–18 ja la–su 10–16.

Hotellin sijainti on upea Haminan vanhassakaupungissa, mutta sen 12 huonetta ovat olleet perustasoa. Toivotaan, että hotelli saa uutta potkua hiljattaisen omistajanvaihdoksen myötä.

Katso tarjoukset Haminan seurahuoneeseen.

Merellinen Hamina ja Pelle Miljoonan patsas

Tervasaaressa, Haminan keskustan edustalla, on monipuolinen vierasvenesatama. Meren äärellä, Tervasaareen perällä, rummuttelee myös Haminassa syntyeen Pelle Miljoonan patsas. Elämää suurempi punkkari on saanut kokoaan pienemmän patsaan.

Haminan alueella on noin 400 saarta, joista moneen voi rantautua omalla veneellä. Kiinnostava kohde on Tammio, jolla on yksi Suomenlahden parhaiten säilyneistä vanhoista  kalastajakylistä. Tammiolle järjestetään kesäisin retkiä Kotkasta.

Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon kuuluvalta syrjäiseltä Ulko-Tammiolta löytyy Metsähallituksen autiotupa.

Haminan autogrilli

Haminan linja-autoaseman vieressä toimiva Haminan autogrilli on Suomen maineikkaimpia grillejä – etenkin Haminassa RUK:n käyneiden keskuudessa. Monet entiset aliupseerikokelaat matkustavat grillille pitkiäkin matkoja menneitä muistelemaan – ja tuovat perheensäkin mukanaan.

Mirja Virtasen jo yli 30 vuotta pitämä grilli tunnetaan erityisesti makkaraperunoistaan, mutta mainetta on niittänyt myös lihapiirakka, johon voi valita mielin määrin täytteitä.

Salpalinja – käy katsomassa Suomen Kiinanmuuria

Salpalinja
Bunkkerin korsutykki Miehikkälän Salpalinja-museossa. Kuva: Jaripk / Wikimedia Commons

Haminasta kun jatkaa vielä 30 kilometriä itään, saapuu Virolahden bunkkerimuseoon ja vielä hieman syrjemmällä sijaitsevaan Miehikkälän Salpalinja-museoon. Molemmat esittelevät Salpalinjan puolustuksia.

Salpalinja on itärajan ihme. Talvisodan jälkeen Mannerheim käski linnoittaa Suomen itärajan Neuvostoliiton uuden hyökkäyksen varalta. Syntyi 1200 kilometriä pitkä linnoitusketju Salpalinja, Suomen historian suurin rakennustyömaa, pohjoinen versio Kiinanmuurista.

Salpalinjalla ei kuitenkaan koskaan taisteltu: jatkosodassa Neuvostoliiton hyökkäys pysäytettiin Salpalinjan itäpuolella. Salpalinjaa ei silti rakennettu turhaan: vahvan linnoitusketjun uskotaan vähentäneen Neuvostoliiton intoa hyökätä pitemmälle.

Matka Haminaan

Haminan linja-autoasema sijaitsee kauniissa vanhassa puurakennuksessa keskustan vieressä. Helsingistä ja Kotkasta on hyvät bussiyhteydet. Kotkaan on alle puolen tunnin ajomatka, Helsingiin reilut puolitoista tuntia.

Katso tarjoukset Haminan hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!