Vanuatu – tulen ja turkoosin saaret

vanuatu matkailu
Sukeltamassa Esperitu Santon lähellä Bokissa Private Island Resortissa. Kuva: Roderick Eime, Flickr CC

Vanuatu on yksi Tyynenmeren parhaista matkakohteista seikkailunhaluiselle matkailijalle. Vanuatulla voi nähdä alkuperäisen version benji-hypystä, seurata jatkuvaa tulivuorenpurkausta ja sukeltaa maailman suurimpiin kuuluvalle hylylle. Vanuatun kava-juomakin on Tyynenmeren tujuinta.

Jos Islanti on tulen ja jään saari, voi Vanuatua hyvällä syyllä kutsua tulen ja turkoosin saariksi. Vanuatu kun on maaperältään äärimmäisen vulkaaninen ja yksi maailman parhaista – ja ainoista – paikoista nähdä pulppuavaa laavaa.

Ja meri – se on Vanuatun ympärillä parhaimmillaan niin turkoosia kuin toivoa saattaa. Mikään varsinainen rantaparatiisi Vanuatu ei kuitenkaan ole, vaikka muutama hieno ranta löytyykin.

Rantojen sijaan Vanuatulle kannattaa matkustaa Tyynenmeren hienoimpiin kuuluvien elämysten perässä.

Vanuatun pääsaari Efate

Vanuatulle lennetään pääkaupunkiin Port Vilaan, joka sijaitsee pienellä Efaten saarella. Lennon jälkeen illalla voikin saman tien suunnata baariin maistelemaan paikallista kotipolttoista: kuraveden väristä kava-juomaa.

Kava-baareja on Port Vilassa vähän joka kulmalla, ja ne tunnistaa edessä hehkuvasta lampusta. Jos lamppu on sammutettu, on kava siltä illalta juotu loppuun.

Kava-baareissa on rauhallinen, lähes harras tunnelma. Miedosti huumaava kava ei ole ilolientä, vaan sen on tarkoitus rauhoittaa ja rentouttaa.

Port Vilasta voi käydä snorklaamassa aivan kaupungin edustalla sijaitsevalla pikkuruisella Hideaway Islandilla. Veneitä kulkee pitkin päivää. Vanuatun parhaat kokemukset odottavat kuitenkin muilla saarilla.

Mukava ja edullinen majapaikka Port Vilassa on ystävällisen aussipariskunnan pitämä Traveller’s Budget Motel.

Esperitu Santo ja Vanuatun parhaat sukelluskohteet

Suurin osa matkailijoista suuntaa Efatelta Esperitu Santolle, Vanuatun suurimmalle saarelle, jonne on 200 kilometrin lentomatka.

Esperitu Santon keskus on pikkukaupunki Luganville, jonka vieressä sijaitsevat Vanuatun kuuluisimmat sukelluskohteet, hylky SS President Coolidge sekä Million Dollar Point.

SS President Coolidge oli valtava, lähes 200 metriä pitkä luksusristeilijä, joka kuljetti toisessa maailmansodassa sotilaita ja upposi amerikkalaisten omiin miinoihin aivan rannan edustalle. 20–70 metrin syvyydessä kyljellään makaava SS President Coolidge on yksi maailman suurimmista ja komeimmista, huvisukeltamiseen sopivista hylyistä.

Lähettyvillä sijaitsevalle Million Dollar Pointille amerikkalaiset dumppasivat puolestaan sodan päätyttyä veteen valtavan määrän sotavarusteita, joita olisi ollut liian vaivalloista kuljettaa muualle. Pinnan alla 15–30 metrin syvyydessä näkee niin panssarivaunuja kuin jeeppejäkin.

Espiritu Santon muihin nähtävyyksiin kuuluu Vanuatun kauneimpiin kuuluva hiekkraranta, Champagne Beach.

Katso tarjoukset Luganvillen majoitukseen.

Vanuatun tulivuoret

vanuatu tulivuori
Mount Yasur on purkautunut useamman kerran tunnissa satojen vuosien ajan. Kuva: K McLean, Flicrk CC

Vanuatulla on peräti kaksi maailman hienoimpiin kuuluvaa tulivuorta.

Tanna-saarella sijaitseva Mount Yasur on kuin luonnon järjestämä ilotulitus. Maailman aktiivisimpiin kuuluva tulivuori on jo satojen vuosien ajan singonnut ilmaan tulta ja tappuraa, yleensä muutaman kerran tunnissa.

Italian Stromboli-tulivuorella voi kokea samanlaisia purkauksia, mutta Mount Yasurilla niitä pääsee seuraamaan paljon Strombolia lähempää.

Mount Yasuriin on helppo tutustua: paikalliset majatalot järjestävät retkiä tulivuorelle, jolle on helppo nousta omatoimisestikin. Huipulle 361 metrin korkeuteen on vain noin tunnin patikka. Komeimmillaan elämys on pimeän aikaan. Pääsymaksu on vajaat parikymmentä euroa.

Tanna-saarella voi myös tutustua erikoiseen John Frum -kulttiin, jonka jäsenet pitävät tulivuorta pyhänä.

Viidakkoisella Ambrym-saarella on puolestaan useita kraattereita, kuuluisimpana Mount Arum, jossa näkee pulppuavaa laavaa. Ambrymiin tutustuminen vaatii Tannaa seikkailullisempaa mieltä: kraattereille on reipas viidakkopatikointi ja huipun tuntumassa leiriydytään. Varaa mukaan lämmintä vaatetta. Opastettu kahden päivän retki maksaa noin 150 euroa.

Tulivuoriseikkailun ohella Ambrymilla voi snorklata ja rentoutua kuumissa lähteissä.

Alkuperäinen benji-hyppy Vanuatulla

vanuatu
John Frumia odotellaan Tanna-saarella. Kuva: Thomas Ballandras, Flickr CC

Vanuatun Pentecost-saarella hypätään edelleen benji-hyppyä perinteiseen tapaan. Huhtikuussa saaren eteläosien asukkaat pystyttävät korkeita puutorneja, joista he hyppäävät joustavat liaanit nilkkoihin sidottuina 20–30 metrin korkeudelta.

Kylänvanhin valitsee liaanit arvioimalla hyppääjien painon mukaan: tarkoituksena on, että hyppääjän olkapää koskettaa maata. Liaani ei saa tietenkään olla liian pitkä, muttei liian lyhytkään, muuten hyppääjä uhkaa törmätä torniin.

Ikivanhasta rituaalista käytetään Vanuatulla nimityksiä Gol ja Nanggol.

Satoja vuosia vanhan perinteen tarkoituksena on taata hyvä jamssisato. Hyppääminen toimii nuorukaisille myös aikuistumisriittinä. Ennen ensimmäistä hyppyä äiti pitää käsissään jotain lapsuuden suosikkiesinettä, joka heitetään pois hypyn jälkeen. Pojasta on tullut mies.

Nykyisin hyppääminen tuo vaurautta myös turismidollareiden muodossa. Turistien kiinnostuksen ansiosta vuosittainen rituaali järjestetäänkin nykyisin viikoittain huhtikuusta kesäkuulle.

Turismi Pentecostilla on edelleen pienimuotoista, kuten Vanuatulla ylipäätään, joten millekään turismimarkkinoille ei tarvitse pelätä joutuvansa. Tunnelma on Gol-rituaalissa edelleen hyvin aito.

Ennen huimaavia hyppyjään miehet loitsuavat, laulavat ja tekevät pantomiimimaisia liikkeitä. Naiset kannustavat tanssimalla yläosattomissa.

Turistien ei yleensä anneta kokeilla hyppäämistä turvallisuuteen vedoten – syynä on osin myös se, että vanuatulaiset haluavat suojella kulttuuriaan liialta kaupallistumiselta.

Liikkuminen Vanuatulla

Saarten välillä liikutaan yleensä lentäen. Lentokoneet ovat pieniä, joten matkatavarat kannattaa pitää minimissään.

Vanuatun hintataso

Edullisimmat majatalot maksavat Vanuatulla alle 20 euroa yöltä. Paikallisilla toreilla voi syödä muutamalla eurolla, ja majatalojen ravintoloissakin syö yleensä alle kymmenellä. Sen sijaan aktiviteetit maksavat Vanuatulla usein pitkän pennin. Rahaa kuluu myös lentämiseen saarelta toiselle.

Mukaan kannattaa varata reippaasti käteistä, sillä Port Vilan ja Luganville ulkopuolelta ei juuri pankkiautomaatteja löydy.

Katso tarjoukset Vanuatun majoitukseen.

Paras aika matkustaa Vanuatulle

Sademetsien peittämä Vanuatu on sateista seutua. Viileintä ja kuivinta aikaa on kesä–lokakuu. Eniten sataa marras-huhtikuussa, joka on myös kuuminta aikaa.

Jos haluaa päästä seuraamaan perinteistä benji-hyppyä Vanuatulla, saaristoon kannattaa matkustaa huhti–kesäkuun välillä.

Jos taas haluaa kokea John Frum -kargokultin juhlapäivän, Vanuatulla pitää käydä keskellä sadekautta helmikuussa.

Tarvitseeko Vanuatulle viisumia?

EU:n kansalaisina suomalaiset eivät tarvitse Vanuatulle viisumia alle 90 päivän lomamatkalle.

Matka ja lennot Vanuatulle

Vanuatulle lennetään yleensä pääkaupungin Port Vilan kansainvälisen lentokentän kautta, josta matkaa voi jatkaa pienemmillä lentokoneilla muille saarille.

Port Vilaan on varsin hyvät lentoyhteydet Australian Sydneystä, Melbournesta ja Brisbanesta, joista Vanuatulle lentävät sekä Virgin Australia että Vanuatu Air. Jälkimmäinen lentää Bribanesta myös suoraan Esperitu Santolle muutamana päivänä viikossa.

Katso lentotarjoukset Vanuatulle.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi