Tahiti ja Ranskan Polynesia

Ranskan Polynesia
Fakaravalta ja muilta Ranskan Polynesian atolleilta löytyvät täydelliset rantamaisemat.

Ranskan Polynesiasta mieleen tulevat yleensä Seurasaariin kuuluvat Tahiti, Moorea ja Bora Bora, joille suuntautuukin suurin osa alueen matkailusta. Mutta Ranskan Polynesia on paljon muutakin. Tyynenmeren keskellä sijaitsevan valtavan saariston yli sata saarta ulottuvat 2000 kilometrin matkalla. Joukossa on niin jylhän vuoristoisia saaria kuin kuvankauniita atollejakin.

Ranskan Polynesiaan voi matkustaa niin rantalomalle kuin sukeltamaankin. Saaristo on myös maailman parhaita paikkoja valaiden katsomiseen – ja valaiden kanssa uimiseen.

Seurasaarten lisäksi kannattaa harkita matkustamista myös Ranskan Polynesian muihin osiin. Lähes 400 kilometriä Tahitista sijaitseva Tuamotu on maailman suurin atolliketju, jonka 80 atollia ovat levittäytyneet alueelle, joka vastaa kooltaan läntistä Eurooppaa. Tuamotun atolleille kuten Rangiroalla ja Fakaravalle matkustetaan etenkin sukeltamaan.

Syrjäisimpiä saarista ovat Tahitilta lähes 1500 kilometrin päässä sijaitsevat Marquesassaaret.

Kyllä: Ranskan Polynesian etäisyydet hämmästyttävät. Laivalla pääsee käytännössä liikkumaan vain Tahitin ja Moorean välillä, kaikki muut etapit taitetaan lentäen.

Tahiti – Ranskan Polynesian kuuluisin saari

Ranskan Polynesian saarista kuuluisin on Tahiti, jolla sijaitsevat Ranskan Polynesian pääkaupunki Papetee ja vilkkain lentokenttä. Itse asiassa Tahiti on nimenä niin kuuluisa, että Tahiti tuntuu usein synonyymilta Ranskan Polynesialle.

Jo pelkkä Tahitin nimen lausuminen vie ajatukset trooppiseen paratiisiin, jossa meri on sinistä, naiset kauniita ja maisemat vehreitä. Mielikuvasta saadaan kiittää pitkälti saarella 1890-luvulla asunutta taiteilija Paul Gauguinia, joka ikuisti Tahitin idyllin tauluihinsa.

Matkakohteena vuoristoinen Tahiti voi tosin olla pieni pettymys, ainakin jos etsii täydellistä paratiisirantaa. Tahitin rannat ovat pääasiassa mustaa laavahiekkaa, joka voi olla päivällä sietämättömän kuuma jalkapohjille. Poikkeuksen tekee saaren paras ranta, valkohiekkainen La Plage de Maui.

Surffareille Tahiti on melkein pyhiinvaelluskohde, sillä saaren edustalla sijaitseva Teahupo’o on yksi maailman kuuluisimmista ja täydellisimmistä aalloista. Se on myös mahtavimmillaan erittäin vaarallinen ja vaatinut useita kuolonuhreja. Onneksi Tahitilta löytyy helpompiakin aaltoja, myös aloitteleville surffareille.

Moni lomailija viettää Tahitilla vain yön tai pari matkalla Ranskan Polynesian kauniimmille saarille.

Katso tarjoukset Tahitin hotelleihin.

Moorea – Ranskan Polynesian suosituin saari

Moorea Ranskan Polynesia
Moorean maisemat ovat mahtavat.

Tahitia paremmin rantalomalle sopii vajaan 20 kilometrin päässä sijaitseva Moorea, jolla rannat ovat Tahitia valkeammat – tosin rantojen terävä korallikivi voi sekin pistellä jalkoja. Moorean kuuluisin ja suosituin ranta on Temae Plage.

Moorea on helppo ja kelpo vaihtoehto ”Tahitin lomalle”. Tahitilta pääsee perille kohtuuhinnalla päivittäisillä lautoilla ja majoitustakin on Moorealla moneen makuun ja hintaan.

Ranskan Polynesia Moorea
Hait odottavat sukeltajaa Moorealla Ranskan Polynesiassa. Kuva: Ville Palonen

Moorealla pääsee myös sukeltamaan ja snorklaamaan sekä koralliriutoilla että haiden kanssa. Vieläkin kauniimmat koralliriutat tosin löytyvät Bora Boralta ja huikeammat haisukellukset kaukaisilta atolleilta.

Moorean huikein elämys on mahdollisuus snorklata ryhävalaiden kanssa heinäkuulta lokakuulle.

Katso tarjoukset Moorean hotelleihin.

Bora Bora – maailman kaunein saari

Bora Bora Ranskan Polynesia
Bora Bora on maailman kaunein saari.

Jos haluaa kokea Ranskan Polynesian maisemat upeimmillaan (ja rahat riittävät), kannattaa matkustaa Bora Boralle. Pieni saari kohoaa merestä vehreänä, terävähuippuisena vuorena. Ympärillä säihkyy laguunin suojaama turkoosi vesi. Bora Boran koralliriutat kuuluvat Ranskan Polynesian parhaisiin.

Bora Bora on maailman kaunein saari – ja yksi kalleimmista. Bora Boran hotellit ovat mallia superluksus. Nicole Kidman suuntasi täällä häämatkallaan St. Regis Bora Bora Hoteliin.

Matkaa Tahitille on 270 kilometriä.

Raiatea – polynesialaisten pyhällä paikalla

Bora Boran vieressä sijaitsevalla Raiatealla voi käydä tutustumassa polynesialaisen kulttuurin tuhat vuotta sitten basalttikivistä kokoamaan pyhään paikkaan, Marae Taputapuateaan. Paikalla on sanottu uhratun myös ihmisiä sodanjumala Orolle. Uuden-Seelannin hurjien maorien sanotaankin olleen alun perin kotoisin Raiatealta.

Polynesialainen kulttuuri koki kovan kolauksen, kun länsimaiset lähetyssaarnaajat saapuivat alueelle 1800-luvulla. Puiset jumalkuvat poltettiin. Tatuoinnit, alastomuus ja vapaa seksuaalisuus kiellettiin.

Viime vuosikymmeninä Polynesian vanha kulttuuri on virinnyt uudestaan: esimerkiksi tatuoinneista on tullut jälleen suosittuja. Tosin perinteisesti erityisesti naiset tatuoitiin: pakaroidensa tatuointeja näyttämällä neidot saattoivat näyttää olivatko he jo sukukypsiä ja edelleen vapaita.

Huahine – paikallista tunnelmaa

Jos Tahiti ja Moorea tuntuvat turhan vilkkailta ja Bora Bora kalliilta, kannattaa suunnata Seurasaarista Huahineen, joka on edellisiä vähemmän tunnetumpi. Hiekkarannat ovat Huahinelle kauniita ja tunnelma kuuluisampia Seurasaaria paikallisempi ja vähemmän kaupallinen. Faren kaupungissa muutama reppureissaajien suosima majatalo.

Katso tarjoukset Huahinen majoitukseen.

Rangiroa ja Fakarava – parhaat sukelluskohteet

Fakaravan atollin maisemat ovat suoraan unelmista. Kuva: Ville Palonen.

Häikäisevän kauniita rantoja löytyy myös esimerkiksi Rangiroan ja Fakaravan atolleilta. Molemmat kuuluvat Tuamotun atolliketjuun. Hiekkarantojakin enemmän atollit tosin tunnetaan sukelluksistaan. Molemmat kuuluvat maailman parhaisiin paikkoihin sukeltaa haiden kanssa.

Rangiroalla voi Tiputa Pass -sukelluksella nähdä kerralla yli sata haita. Näkyvyys pinnan alla voi olla jopa huikeat 60 metriä. Joulukuulta maaliskuulle voi nähdä myös suuria vasarahaita. Haita riittää myös Fakaravan atollin vesissä, esimerkiksi sukelluskohteessa Garuae Pass.

Molempien atollien parhailla sukelluspaikoilla virtaukset ovat kovat, ja kohteet sopivat parhaiten kokeneille sukeltajille.

Matkaa Tahitille on lähes 400 kilometriä.

Katso tarjoukset Rangiroan hotelleihin.

Kauniit ja kaukaiset Marquesassaaret

Merestä nousee vehreitä, terävähuippuisia saaria kuin sadussa. Marquesassaaret ovat Ranskan Polynesiaan kuuluva syrjäinen ja dramaattisen kaunis saaristo.

Marquesassaarille ei matkata rantalomalle, vaan nauttimaan huikeasta luonnosta ja saarten kulttuurihistoriasta.

Saarille on haudattu niin Paul Gauguin kuin belgialainen trubaruuduuri Jacques Brel, jotka molemmat vetäytyivät Marquesassaarten rauhaan viettämään viimeiset elinvuotensa. Heidän lisäkseen Marquesassaaret ovat inspiroineet kirjailijoista niin Herman Melvilleä kuin Robert Louis Stevensoniakin, jotka molemmat kirjoittivat saaristosta.

Aldous Huxleyn romaanissa Uljas, uusi maailma Marquesassaaret toimivat puolestaan yhteiskuntaan sopeutumattomien ja turhan itsenäisten ajattelijoiden karkotuspaikkana.

Sukellukset Ranskan Polynesiassa

Ranskan Polynesia
Fakaravan sukelluksilla näkeää haita elämänsä kyllyydestä. Kuva: Ville Palonen

Sukeltamaan ja snorklaamaan pääsee melkein jokaiselta saarelta. Ranskan Polynesian korallipuutarhat ovat varsin kauniit, mutteivät kuulu maailman hienoimpiin. Suurin syy matkustaa Ranskan Polynesiaan sukeltamaan ovat hait, joita on alueella paljon, etenkin Rangiroan ja Fakaravan atolleilla.

Lue lisää Ranskan Polynesian sukelluksista.

Valaiden katselu Ranskan Polynesiassa

Ranskan Polynesia on maailman parhaita paikkoja valaiden bongaamiseen – ja yksi harvoista, jossa voi uida valaiden kanssa. Ryhävalaiden kanssa pääsee snorklaamaan retkillä, joita järjestetään Moorealla sekä syrjäisellä Rurutulla.

Ryhävalaat viihtyvät Ranskan Polynesian vesissä heinäkuulta lokakuulle, jolloin valaat voi nähdä hoivaamassa pienokaisiaan ja suorittamassa näyttäviä pariutumisrituaaleja.

Ranskan Polynesian valuutta ja hintataso

Näistä maisemista kannattaa jo vähän maksaakin. Fakaravan atolli, Ranskan Polynesia. Kuva: Ville Palonen.

Ranskan Polynesia kuuluu Ranskaan muttei Euroopan unioniin. Valuuttana on euron sijaan paikallinen Frangi.

Hintatasoltaan Tahiti ja Ranskan Polynesia on kallis. Pienellä budjetilla ei kannata lähteä näin kauas matkustamaan.

Edullista majoitusta löytyy jonkin verran Ranskan Polynesian saarilta, mutta aika karustakin majatalosta joutuu usein maksamaan sata euroa, kun taas kahdella sadalla eurolla pääsee jo mukavaan rantahotelliin. Myös syöminen ravintoloissa on kallista.

Retket ja aktiviteetit Ranskan Polynesiassa

Voit varata kätevästi netistä Ranskan Polynesian retket, risteilyt ja muut aktiviteetit.

Paras aika matkustaa Tahitille ja Ranskan Polynesiaan

Parasta – ja vilkkainta – aikaa matkustaa Tahitille ja Ranskan Polynesiaan on kesä-syyskuu, jolloin ilma on viileimmillään ja kuivimmillaan. Tämä on myös hyvää aikaa nähdä valaita.

Suosittua aikaa on myös joulu- ja tammikuu, jolloin taivas on useimmiten sininen, sadekuurojen ollessa lyhyitä.

Ilmastoltaan miellyttäviä ovat myös loka- ja marraskuu mutta turisteja ei ole paljoa.

Helmikuu on kuumimpia kuukausia, ja sateisinta Tahitilla ja Ranskan Polynesiassa on maalis–huhtikuussa.

Matka Tahitille ja Ranskan Polynesiaan

Ranskan Polynesiaan lennetään Tahitin kansainvälisen lentokentän kautta. Ja Tahiti on kaukana. Oikeastaan niin kaukana kuin Suomesta pääsee: aikalailla maapallon toisella puolella. Tahitille matkustaessa tulee lennettyä niin paljon, että samalla vaivalla voi tehdä maailman ympärimatkan ja yhdistää matkaan muitakin kaukaisia kohteita.

Tahitille on lentoja niin Australiasta, Uudesta-Seelannista kuin Pääsiäissaariltakin.

Moni yhdistää vierailun Ranskan Polynesiassa Uuden-Seelannin matkaan. Lentoja Tahitille on esimerkiksi Uuden-Seelannin Aucklandista, josta lento kestää noin viisi tuntia.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Tahitille.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!