Sukellus Ranskan Polynesiassa – haita, haita ja vielä enemmän haita

Ranskan Polynesia Fakarava
Fakaravan sukelluksilla näkeää haita elämänsä kyllyydestä. Kuva: Ville Palonen

Sukeltaminen Ranskan Polynesiaan kuuluvilla Moorealla ja Fakaravalla tarjoaa unohtumattomia elämyksiä haiden valtakunnassa. Ranskan Polynesian haisukellukset kuuluvat lajissaan maailman parhaisiin.

Fakarava – sukellus virran vietävänä

Fakarava Ranskan Polynesia
Fakaravan atollin hiekkarannat ovat kuin suoraan matkailumainoksesta. Kuva: Ville Palonen

Nauhamainen Fakaravan atolli on 60 kilometriä pitkä, mutta maakannaksen leveys mitataan sadoissa metreissä. Lentokenttäkin on niin lyhyt, että ennen koneeseen astumista matkatavaroiden lisäksi on punnittu myös matkustajat.

Minulle kuivan maankamaran pinta-alalla ei ole merkitystä, sillä Fakaravalla on parempaakin tekemistä kuin kookospalmun varjossa laiskottelu. Atolli on nimittäin kuuluisa haisukelluksistaan.

Garuae Pass, toinen Fakaravan atolliin johtavista väylistä, tarjoaa erään maailman upeimmista vedenalaisista seikkailuista. Ensin hypätään 600 metriä syvään mereen nostoliivi tyhjänä ja vajotaan virran mukana minuutissa 35 metrin syvyydessä odottavaan atollin ulkoreunaan. Sukelluksen hurjasta alusta selvittyä on aika rauhoittua ja katsella ympärille.

Fakarava Ranskan Polynesia
Fakaravan atolli, Ranskan Polynesia. Kuva: Ville Palonen.

Näkyä ei unohda koskaan. Atollin 800 metriä leveän suuaukon edustalle on kokoontunut saalistamaan satapäinen harmaariutta-, mustaevä- ja valkoevähaiden parvi.

Seuraava huippuhetki on lempinimeltään Garuae Express. Se on vuorovesivirta, joka imaisee sukeltajat atollin sisäpuolelle seitsemän solmun vauhdilla.

Sukelluksen aikana ehditään liitää melkein kolmen kilometrin mittainen matka vedenalaisen kanjonin läpi. Lopuksi vene poimii atollin sisäpuolelta kyytiinsä sukeltajat, joiden kasvoilla komeilee typertyneen onnellinen hymy.

Moorea – sukellus haiparven keskelle

Ranskan_Polynesia_03
Moorean sukelluksilla parimetriset riuttahait tulevat lähes kosketusetäisyydelle. Kuva: Ville Palonen

Sukellusopas on vasta sitomassa venettä kiinni poijuun, kun ensimmäinen evä rikkoo vedenpinnan. Sitten näkyviin ilmestyy toinen ja kolmaskin hai.

Vettä halkovat evät tuovat monelle mieleen kauhuelokuvat, mutta minut valtaa suorastaan lapsellinen innostus: nuo otukset on nähtävä lähempää ja heti! Vedän sukellusvarusteet niskaani pikavauhtia ja loikkaan ensimmäisenä laidan yli.

Vesi on kirkasta kuin uima-altaassa. Mutta neljänkymmenen metrin näkyvyys ei ole ainoa asia, joka hämmästyttää Moorean saarella sukeltaessa. Veneen ympärillä kiertää kahdenkymmenen hain parvi kiireettömästi, kuin nautiskellen.

Laskeudun oppaan perässä pohjan tuntumaan. Parimetriset mustaevä- ja harmaariuttahait uivat lähemmäs kiinnostuneina. Sulavalinjaisia hahmoja katsellessani tajuan, etten ole kertaakaan sukelluksillani nähnyt näiden saalistajien syövän.

Puolen tunnin ihmettelyn jälkeen puolitoistametrinen harmaariuttahai loukkaa henkilökohtaista tilaani ja uskaltautuu kosketusetäisyydelle. Yritän potkaista sitä räpylällä. Ohi menee, mutta niin menee haikin – ainakin tällä kertaa.

Lue lisää:

Ranskan Polynesia

Lue lisää sukellus-aiheisia matkatarinoita

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi