Näin löydät halvat äkkilähdöt

Kun mieli kaipaa lomalle, tartu äkkilähtöön.
Kun mieli kaipaa lomalle eikä määränpäällä ole niin väliä, tartu äkkilähtöön.

Äkkilähdöt ovat loistava tapa matkustaa edullisesti. Äkkilähdöt sopivat niille, joita ei haittaa matkalle lähtö lyhyellä varoitusajalla, ja jotka ovat avoimia matkakohteen suhteen eli tärkeintä on päästä matkaan eikä määränpäällä ole niin väliä.

Äkkilähdöillä tarkoitetaan yleensä pakettimatkoja, jotka myydään viime hetkillä, vain lyhyen aikaa ennen matkapäiviä. Hinta on yleensä sitä edullisempi, mitä lähempänä matka on. Äkkilähtöjä voi ostaa vaikka seuraavalle päivälle.

Yleensä hintaan kuuluvat lennot ja majoitus, mutta usein on tarjolla myös pelkkiä lentoja alennettuun hintaan. Äkkilähtöjä on myös risteilyille.

Tärkein äkkilähtö-vinkki – älä aikaile!

Jos ja kun löytää sopivan matkatarjouksen, kannattaa toimia saman tien: sopivia äkkilähtöjä voi olla tarjolla vain muutama, joten omaa paikkaansa ei kannata menettää liikaa empimällä ja aikailemalla.

Parhaat äkkilähtö-kohteet

Rodokselle saa usein äkkilähtöjä. Rantojen lisäksi elämyksä riittää Rodoksen linnoitetussa vanhassa kaupungissa. Kuva: Philippos Philippou / Shutterstock

Äkkilähtöjä on tietysti eniten sinne, minne muutenkin matkustetaan eniten. Äkkilähtöjä löytääkin helpoiten suomalaisten suosituimpiin kohteisiin kuten kesäisin Kreetalle ja Rodokselle, Mallorcalle, Bulgariaan, Kroatiaan ja Turkin rantakohteisiin.

Äkkilähdöt suuntautuvat yleensä kohteisiin, joilla on turistirysän maine, mutta siitä ei kannata välittää. Suositut kohteet eivät ole syyttä suosittuja: yleensä niissä on rantojen ohella upeita nähtävyyksiä koettavana.

Talvikaudella äkkilähtöjä löytää Kanariansaarten ohella eksoottisempiin kaukokohteisiin kuten Thaimaahan, Meksikoon, Dominikaaniseen tasavaltaan ja Kuubaan, joista on tullut suosittuja valmismatkakohteita.

Paras aika äkkilähdölle

Parhaat äkkilähtö-tarjoukset löytää yleensä hieman vilkkaimman matkustus-sesongin ulkopuolella. Jos haluaa matkustaa välttämättä joulun pyhinä, hiihtolomalla tai heinäkuussa, ei lomaa kannata laskea halpojen äkkilähtöjen varaan. Vilkkaimpien sesonkien matkat varataan yleensä loppuun hyvissä ajoin.

Äkkilähtö – varaudu yllätyksiin

Kanariansaaret on klassinen äkkillähtökohde. Kuvassa Playa de Amadores Gran Canarialla. Kuva: Ingus Kruklitis / Shutterstock

Äkkilähtöön sisältyy yllätyselementti. Kyseessä kun ovat matkat, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet alun perin myymättä. Hotelli voi olla huonommasta päästä tai hotellia – ja jopa kohdetta – saattaa joutua vaihtamaan kesken matkan. Kannattaakin lukea tarkkaan, mitä äkkilähtö oikeasti sisältää. Usein hotelli on vielä matkaa varattaessa määrittelemätön eli se selviää vasta paikan päällä.

Vieläkin naurattaa erään tuttavan kokemus, kun hän osti yhden hengen äkkilähtö-matkan Kanariansaarille jaetulla majoituksella huoneistohotellissa. Hän joutui jakamaan huoneiston kolmen suomalaisen kännääjän kanssa. Sängyt oli päällystetty muovilla ja yksi kämppäkaveri toi huoneistoon maksullisia naisia harva se yö.

Kaveri osasi onneksi ottaa matkan maailmankatsomusta avartavana kokemuksena.

Huonot kokemukset äkkilähdöistä ovat onneksi harvinaisia, varsinkin jos vähän katsoo sen perään, millaiseen matkatarjoukseen tarttuu.

Äkkilähdöt Aurinkomatkat, TUI ja Tjäreborg

Kreetalle löytää helposti äkkilähtöjä kesäisin. Kuvassa Balosin kuvankaunis poukama. Kuva: Luxerendering / Shutterstock

Käytännössä jokaisella suomalaisella pakettimatkoja myyvällä matkatoimistolla on omat sivunsa äkkilähdöille. Kovin suurta eroa eri matkatoimistojen välillä ei ole.

Monipuolisin valikoima äkkilähtöjä tuntuu olevan TUI:lla (entinen Finnmatkat), jolla pääsi kesällä 2018 äkkilähdöille peruskohteden ohella esimerkiksi Montenegroon ja Sardiniaan.

Myös Aurinkomatkoilla on monipuolisesti Äkkilähtökohteita. Tjäreborgilla on Kreikan ohella paljon etenkin Bulgariaa, samoin Matkavekalla.

Äkkilähtöjä kannattaa käydä katsomassa myös hieman pienemmiltä matkatoimistoilta kuten Top10Matkatarjoukset -sivustolta. Hakua voi rajata kätevästi esimerkiksi matkakohteen, matkan keston ja lähtökentän perusteella. Äkkilähdölle pääsee Helsingin lisäksi myös Oulusta, Turusta ja Tampereelta.

Äkkilähdöt kaupunkikohteisiin

Jos onni käy, Lontooseen matkustaa edullisesti äkkilähdöllä. Kuva: R. Classen / Shutterstock

Rantakohteiden lisäksi äkkilähtöjä löytää myös kaupunkikohteisiin. Viime hetken tarjouksia on niin lentoihin, hotelleihin kuin lennot+hotelli-paketteihinkin. Varsinkin hieman sesongin ulkopuolella voi löytää erinomaisia äkkilähtöjä Euroopan mielenkiintoisimpiin kaupunkeihin.

Katso Ebookersin tarjoukset kaupunkilomien äkkilähtöihin.

Äkkilähdöt Tallinnaan ja Tukholmaan

Matkapojat myy edullisia äkkilähtöjä Tallinnaan ja Tukholmaan. Tarjoukset kattavat joko päiväristeilyn tai laivamatkan ja muutaman yön hotellimajoituksen.

Katso Matkapoikien äkkilähdöt.

Lentojen äkkilähdöt

Se aika on jo kaukana takana, kun vaikkapa Finnair myi edullisia standby-lippuja Finnairin omalla äkkilähdöt-sivullaan. Syynä lentojen standby-lippujen myynnin lopettamiseen ovat lentojen tiukentuneet turvamääräykset ja se, että lentoyhtiöt ovat siirtyneet joustavaan hinnoitteluun: lentolippujen hinnat elävät joka tapauksessa koko ajan kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Pelkkien lentojen äkkilähtötarjouksia myydään kuitenkin edelleen isojen matkanjärjestäjien äkkilähtöjen sivuilla. Tällöin lennetään pakettimatkojen charter-lennoilla, mutta hotelli ei kuulu hintaan.

Vertaa eri lentoyhtiöiden tarjouksia tai lue lisää siitä, miten löytää halvat lennot.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi