Airbnb – tiedä tämä asunnonvuokrauspalvelusta!

airbnb huono kokemusAsunnonvarauspalvelu Airbnb on nerokas idea, joka toimiikin yleensä hyvin käytännössä. Tosin ei aina.

Pähkinänkuoressa Airbnb:n idea on, että kuka tahansa voi varata asuntonsa tai vaikka vain huoneen asunnostaan matkailijoiden käyttöön ja ansaita niin lisätuloja. Matkailijoille Airbnb tarjoaa vaihtoehtoisen majoitusmuodon hotellien rinnalle.

Airbnb-pavelulla on hyvä ja huonot puolensa, jotka on hyvä tuntea, jos aikoo varata majoituksen Airbnb:n kautta.

Liikkeellä kannattaa olla seikkailullisella asenteella, sillä yllätyksiä voi tulla.

Tämä artikkeli pohjautuu kirjoittajan omiin kokemuksiin Airbnb:n käytöstä ja tarjoaa kullanarvoisia vinkkejä kaikille, jotka aikovat varata majoituksen Airbnb:n kautta.

Miten Airbnb toimii?

Periaatteessa Airbnb:n käyttö on helppoa ja kätevää (käytännössä näin ei aina ole, mistä lisää tuonnempana).

Tässä käsitellään Airbnb:n käyttöä matkailijan näkökulmasta – asunnon vuokraamisesta minulla ei ainakaan vielä toistaiseksi ole kokemuksia.

Asuntoja varatakseen on kirjauduttava Airbnb:n käyttäjäksi, jonka voi tehdä vaivattomasti vaikkapa Facebook-tilinsä välityksellä.

Sitten vaan asuntoja varaamaan. Asuntojatarjouksia voi valikoida niin hinnan kuin sijainninkin mukaan. Asunnon sijainnista saa varausvaiheessa hyvän kuvan, mutta tarkka sijainti paljastuu vasta, kun varaus on hyväksytty.

Asunnon voi varata vaikka vain yhdeksi yöksi tai pitemmäksi ajaksi. Monessa asunnossa on tosin vähintään muutaman päivän minimiaika.

Hintoja vertaillessa kannattaa huomioida, että osa asunnonvälittäjistä laittaa päälle siivousmaksun, joka voi olla varsin hintava. Kaikki eivät siivousmaksua veloita. Mahdollinen siivousmaksu on selkeästi merkitty.

Kun sopiva kämppä on löytänyt, omistajalle lähetetään Airbnb:n kautta varauspyyntö. Sitten odotetaan, että omistaja vastaa 24 tunnin sisällä, hyväksyykö hän vuokralaisen. Jos omistaja hyväksyy, kaupat ovat syntyneet.

Ennen varaamista on myös mahdollista lähettää potentiaaliselle asunnonomistajalle viestejä, joissa voi kysyä lisää yksityiskohtia asunnosta. Eli sikaa ei tarvitse ostaa säkissä.

Jos omistaja ei syystä tai toisesta haluakaan asuntoaan vuokrata, pitää etsintää jatkaa. Kannattaa huomioida, että varauksia voi tehdä vain yhden kerrallaan ja pahimmillaan odottaa vastausta 24 tuntia, että voi tehdä seuraavan varauksen (muuten on vaarasssa tehdä kaksi erillistä varausta, ja vaikka tuplavarauksen voikin perua, syntyy siitä kustannuksia).

Kun kaupat ovat syntyneet, vuokranantajan kanssa vaihdetaan Airbnb:n palvelun välityksellä viestejä siitä, miten vuokralainen saa avaimet käsiinsä. Joskus omistaja toimittaa ne henkilökohtaisesti, joskus taas avaimet on saa asunnon ovimieheltä.

Airbnb:n hyvät puolet

Airbnb on kätevimmillään silloin, kun on liikkeellä isolla porukalla ja/tai menossa eurooppalaiseen tai amerikkalaiseen kaupunkiin, jossa on kalliit hotellit, ja jossa hotellien huoneetkin usein ahtaat kuten vaikkapa New Yorkissa.

Airbnb:stä löytää yleensä majoituksen hotelleja edullisemmin (mutta ei aina). Ja vaikka hinta ei aina päihittäisikään hotellihuoneen hintaa, on tilaa yleensä käytössä enemmän kuin hotelleissa. Lisäksi käytössä on yleensä käytössä asunnon keittiö.

Edullista Airbnb:n käyttö on etenkin silloin, jos majoitusta etsii usean hengen seurue. Suurimpaan osaan tarjolla olevista majoituksista mahtuu enemmän vieraita kuin tavalliseen hotellihuoneeseen eli siinä missä hotellista pitäisi varata kaksi huonetta Airbnb:n kautta varamaalla selviää yhden huoneen hinnalla.

Rahaa voi säästää siinäkin, että kokkailee aterioita huoneiston keittiössä. Jos näin aikoo tehdä, kannattaa etukäteen tarkistaa, miten hyvin keittiö on varusteltu. Joissakin vuokralla olevissa huoneistoissa keittiövälineet voivat olla hyvin minimaaliset.

Keittiön käyttömahdollisuus on mainio etenkin innokkaille kotikokeille, jotka pääsevät shoppailemaan ruokatarpeita vaikkapa paikallisille toreille ja kauppahalleihin.

Ainakin periaatteessa Airbnb:n kautta varattu majoitus on myös persoonallisempi kuin hotellihuoneet. Ideaalitapauksessa vieras voi selailla vaikkapa kirjoja omistajan kirjahyllystä ja kuunnella levykokoelmaa (jos tällä sellainen antiikin aikainen muinaismuisto vielä tarjolla on).

Tosin iso osa Airbnb:n kautta välitettävistä asunnoista alkaa olla ammattimaisten vuokraajien tarjoamia, jolloin huoneiden sisustus on minimissään.

Monet myös kokevat Airbnb:n tarjoaman asumismuodon hotelleja tunnelmallisemmaksi vaihtoehdoksi, sillä Airbnb:n kautta pääsee asumaan paikallisten asuinalueille. Tämäkään ei tosin enää aina pidä välttämättä paikkaansa, sillä suosituissa matkailukaupungeissa kuten vaikkapa Pariisissa monet paikallisten trendikkäistä asuinalueista ovat muuttunut ”airbnb-getoiksi”, joissa iso osa asunnoista on jo airbnb-käytössä.

Paikallisimman kokemuksen saa yleensä varaamalla koko asunnon sijaan vain huoneen asunnosta. Tällöin tulee tutustuttua myös vuokranantajaan. Pelkän huoneen varaaminen on yleensä myös selvästi koko asunnon varaamista edullisempaa.

Airbnb:n huonot puolet

Näin kauniilla Airbnb-asunnolla houkuteltiin ansaan.
Airbnb:n kautta voi saada näin upean kämpän selvästi hotellia edullisemmin… vai voiko? Tällä kuvalla huijari houkutteli Airbnb:n käyttäjiä ansaan Dubaissa.

Ja sitten Airbnb:n huonoihin puoliin. Airbnb:n käyttö on monimutkaisempaa ja huoneen varaaminen vie enemmän aikaa kuin hotellin varaaminen. Hotelleista saa vastauksen saman tien, Airbnb:stä joutuu usein odottamaan edellä mainitun 24 tuntia. Ja jos ei tärpännyt, pitää tehdä seuraava varaus ja odotella taas mahdollisesti kokonainen vuorokausi.

Muutaman päivän vierailun takia tuskin kannattaa nähdä vaivaa varaamisrumban takia ja vaihtaa viestejä asunnon omistajien kanssa.

Airbnb ei siis sovi nopeaan, viime hetken varaamiseen.

Yksityishuoneistoissa ei myöskään ole hotellin palveluita, kuten valmista aamiaista tai päivittäistä siivouspalvelua, jos niitä kaipaa.

Myöskään mitään laatunormeja ei ole. Perillä odottaa aina yllätys, mitä saa.

Airbnb:n vastaus laadunvalvontaan on vertaisarviointi eli käyttäjät voivat lukea muiden käyttäjien arvosteluja huoneistoista.

Valitettavasti ongelma on se, että jos kokemus on ollut huono, Airbnb peruuttaa varauksen ja tarjoaa mahdollisuuden varata uuden kämpän tilalle (jos onnistuu saamaan yhteyden Airbnb:n legendaarisen ontuvaan asiakaspalveluun ja vakuuttamaan Airbnb:n henkilökunnan asunnon ongelmista). Tällöin kyseistä majoitusta ei pääse arvostelemaan, sillä arvostella pystyy vain toteutuneita varauksia eli iso osa huonoista kokemuksista jää kokonaan arvostelematta.

Ja vaikka saisikin yhteyden Airbnb:n asiakaspalveluun, tulee paikan päällä aikamoinen hätä etsiä sopiva korvaava majoitus.

Airbnb ei myöskään tarkista kovinkaan tehokkaasti vuokranantajien taustoja, ja kuinka se voisikaan, sillä Airbnb:n listoilla on jo yli puoli miljoonaa asuntoa tai huonetta. Liikkeellä onkin valitettavasti myös useita huijareita (lue artikkelimme Varo Airbnb-huijausta!).

Ja sitten on vielä ongelmana Airbnb: joustava peruutussysteemi. Peruuttaminen on joustavaa etenkin vuokranantajan näkökulmasta: turhankin yleistä vaikuttaa Airbnb:stä jätettyjen valitusten perusteessa olevan se, että vuokranantaja peruuttaa syystä tai toisesta varauksen viime hetkillä, vain muutamaa päivää ennen matkaa. Koeta siinä sitten etsiä korvaavaa edullista majoitusta varsinkaan vilkkaimpina turistisesonkeina.

Huonot kokemukset eivät ole mitenkään harvinaisia. Itsekin olen päässyt niitä todistamaan: New Yorkissa asunnon vuokraaja koetti murtautua keskellä yötä kännissä sisään hakemaan viinoja baarikaapistaan. Dubaista asuntoa varatessani minulta yritettiin puolestaan huijata rahani.

Airbnb:n huonoksi puoleksi voi laskea myös sen, että palvelua käyttäessään tulee usein rikkoneeksi tietämättään paikallista lakia tai ainakin Airbnb:n omia sääntöjä. Monessa kaupungissa Airbnb kiertää vuokraamislakeja eli vuokraajalla ei ole minkäänlaista lisenssiä toimintaan ja verojen maksaminenkin on vuokraajan oman tunnon vastuulla.

Airbnb:n omat säännöt määräävät, että asunnonvuokraajien pitäisi omistaa asuntonsa. Näin ei kuitenkaan usein ole, vaan usein vuokralaiset vuokraavat asuntoaan eteenpäin. Matkailijalle tästä ei ole muuta haittaa kuin se, että jos oikea omistaja saa toiminnasta vihiä, hän saattaa karkottaa matkalaisen asunnosta. Tätäkin on tapahtunut.

Airbnb:n asiakaspalvelu. Tästä jo tuossa mainittiinkin. Se on ylimielistä ja hidasta. Koska Airbnb on loma-asuntojen välittämisessä selvä markkinajohtaja ja nykyään lähes synonyymi toiminnalle, ei se joudu kilpailemaan hyvällä asiakaspalvelulla.

Viimeisimpänä ja vähäisimpänä huonona puolena voi mainita sen, että lomallaan voi saada ikäviä katseita kerrostalon muilta asukkailta, jotka ovat kyllästyneet siihen, että heidän kotitalonsa on muuttunut osittain hotelliksi.

Koeta siinä sitten vaikkapa nauttia kerrostalon uima-altaasta, kun talon pysyvät asiakkaat luovat tyytymättömiä katseita. Itsekin olen yöpynyt Airbnb:n kautta kerrostalossa, jonka aulassa on paperilappu, jossa valitetaan asuntojen vuokraamisesta muutaman päivän vieraille.

Mitä mieltä sitten olen Airbnb:stä?

Vaikka en mitenkään ihannoikaan Airbnb:tä, omien kokemuksieni mukaan Airbnb:n hyvät puolet vievät silti voiton huonoista. Airbnb on hyvä lisä hotellien rinnalle.

Joskus aion laittaa vielä kokeilla Airbnb:tä myös asunnon vuokraajan näkökulmasta – ja ehkä jopa ilmoittaa tulot verotuksessa.

Yleensä suosin hotelleja niiden vaivattomuuden takia ja koska olen luonteeltani viime hetken varaaja (ja vaimoni alkaa olla saanut tarpeeksi Airbnb:n aiheuttamista stressitiloista) mutta käytän Airbnb:tä edelleen silloin, kun sopivanhintaista hotellia ei tunnu löytyvän tai olen matkalla isomman porukan kanssa ja haluamme asua kaikki samassa tilassa.

Airbnb:n vaihtoehdot

Airbnb:n vanavedessä markkinoille on tullut muitakin vastaavia palveluita, kuten Interhome.fi, Roomorama, HomeAway ja Tripadvisorin omistama Flipkey.

Omat kokemukseni näistä ovat toistaiseksi olemattomat, joten en osaa niiden toimivuutta arvostella.

Kokeilla kannattaa ainakin siinä tapauksessa, jos Airbnb:n kautta ei löydy sopivaa asuntoa esimerkiksi suosituimpina matkustusaikoina.

Lue lisää Airbnb:stä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

  1. Olen varannut jo tammikuussa 2020 3vrk Gdanskiin 1.5-4.5.2020 ja maksanut ennakkoa puolet hinnasta n 200€.
    En ole yrityksistä huolimatta saanut rahojani takaisin. Syy peruuntumiseen on Covid19 ja lentojen peruuntuminen.

  2. Airbnb kokemuksia, älä edes yritä saada rahojasi takaisin kun tulet huijatuksi täysin asuinkelvottomaan ”mökkiin”
    Puoli vuotta tapeltu asiasta eikä mitään tukea ko. järjestelmästä. Rahat meni ja täys luotto. En voi kellekkään suositella reklamaation yrittämistä kun tulette petetyksi.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi