10 x Suomen kauneimmat maisemat – oletko jo kokenut nämä upeat paikat?

Kilpisjärvi ja mahtava Saanatunturi. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland

Mistä on Suomen kansan sielu tehty? Se on tehty maisemista. Suomalainen kansallistunne on rakennettu maisemien ja Kalevalan varaan, sillä muuta kansallisaarretta ei maassamme ole ollut. Suomesta puuttuvat suurvaltahistorian mukanaan tuomat prameat pytingit ja sankarikuninkaat.

Kansallisuusaatteen kulta-kaudella suomalaiset taiteilijat ikuistivat etenkin Pohjois-Karjalan, Hämeen ja Pirkanmaan kauneimpia maisemia kankaalle, runoihin ja säveliin.

Syntyi ajatus kansallismaisemasta, jossa maisema ja Suomen kansan sielu ovat yhtä. Näissä Suomen kauneimmissa maisemissa suomalaiselle tulee edelleen tippa silmään ylpeydestä.

Näkymä Ukko-Kolilta – Suomen kuuluisin maisema

Kolin laelta näkyy Pielinen. Kuva: Riekkinen / Shutterstock

Turha sitä on kiertelemään: Pohjois-Karjalassa Ukko-Kolin laelta aukeaa Suomen kuuluisin kansallismaisema. Ja syystä onkin: korkean vaaran laelta, valkoisena hehkuvilta kvartsikallioilta avautuu huikea, saarien täplittämä näkymä Pielisellä.

Kolin maisemat iskostuivat suomalaisten mieliin 1800-luvun lopulla, kun suomalaiset taiteilijat kävivät Pohjois-Karjalassa etsimässä ja ikuistamassa Kalevalan tunnelmia.

Kolilla kävi tunnelmoimassa myös Jean Sibelius. Finlandiaa säveltäessään Sibeliuksella ei kuitenkaan ollut mielessään Koli vaan Aulanko.

Aulanko – Suomen kauneimmin soiva maisema

Aulangon kansallismaisema kauneimmillaan. Kuva: Teemu Tretjakov / Visit Finland

Upealta, jugendhenkiseltä Aulangon näkötornilta avautuvat kauniit, perihämäläiset maisemat, jotka innoittivat Sibeliusta säveltämään Finlandian.

Edessä avautuu kapea, käärmeenlailla mutkitteleva Vanajavesi, jonka maisemassa kohtaavat tuuheat metsät ja viljavat pellot. Kuulokkeet korvaan ja Sibeliusta soimaan, eikä upeampaa kansallisromanttista maisemaelämystä voi kuvitella!

Sibelius ei muuten ollut ainoa Aulangon näkymistä nauttinut kuuluisuus: myös elokuvaohjaaja Alfred Hitchcock on käynyt ihailemassa Aulangon maisemia.

Hitchcock asusti vierailullaan tyylikkäässä funkkishotellissa, joka kantaa nykyisin nimeä Scandic Aulanko.

Bengtskär – Suomen karusti kaunein maisema

Bengtskärin majakka
Bengtskärin majakkasaari on Saaristomeren vaikuttavimpia nähtävyyksiä. Kuva: Antti Viitala / Visit Finland

Suomen eteläisimmällä luodolla seisova, 56 metriä korkea Bengtskärin majakka on pohjoismaiden korkein – ja näky, jota ei hevin unohda.

Karulla kiviluodolla ei kasva ainoatakaan puuta. On vain kaunis jugendmajakka, muutama puutölli ja Saaristomeren jylhä yksinäisyys.

Imatrankoski – kaunein kadonnut maisema

Imatrankoski kuohuu kesäisin kerran päivässä. Kuva. Antti Helin

Mitä ihmettä padottu koski tekee tällä listalla? Kun Imatran voimalaitoksen mahtavan padon sulkuportit avataan kesäiltoina ja Vuoksi päästetään virtaamaan hetken vapaana, on näky huumaava.

Vuoksi kuohuu ja kohisee kivisessä uomassaan niin hurjana, että on helppo ymmärtää, miksi Imatrankoskesta tuli aikoinaan Suomen ensimmäinen matkailunähtävyys.

Bonuksena jylhää koskimaisemaa koristaa Suomen oma satulinna, Imatran valtionhotelli, jugendin mestariteos.

Saana – Lapin kaunein maisema

Näkymä Saana-tunturin laelta. Kuva: Good Mechanic / Shutterstock

Lapissa riittää niin paljon hienoja maisemia, että niillä olisi voinut täyttää vaikka koko tämän listan. Runsaudenpula tekee Lapin kauneimman maiseman valitseminen on vaikeaa, eikä apua saa edes Suomen taiteen kultakauden mestareilta, jotka eivät juurikaan Lappiin asti suunnanneet.

Mutta jos yksi pitää nostaa ylitse muiden, Lapin kaunein maisema voi hyvinkin aueta Suomen komeimman tunturin, Saanan, laelta. Linnamaisen jykevä Saana on vaikuttava myös Kilpisjärven tasalta ihailtuna.

Komeista Käsivarren tuntureista Saana on myös helpoimmin saavutettavissa: tienvarresta on matka huipulle vain runsaat neljä kilometriä. Kauneimmillaan ruska-aikaan.

Lue lisää: Kilpisjärven mahtava Saana – Lapin upein päivävaellus?

Helsingin kauppatori mereltä – Suomen kaunein kaupunkimaisema

Helsingin tuomiokirkko ja Kauppatori. Kuva: Scanrail1 / Shutterstock

Erämaiden ohella kauniita maisemia löytyy toki myös kaupungeista. Suomen kaunein kaupunkimaisema on Helsingin kauppatori mereltä nähtynä, vaikkapa Suomenlinnaan kulkevan lautan kyydistä. Valkoisen tuomiokirkon kruunaama näkymä kauppatorille on täydellisen harmoninen, niin kuin empire-tyyliin kuuluukin.

Helsingin empire-tyylistä keskustaa kannattaa ihailla myös Tuomiokirkon juurella, Senaatintorilla, Suomen kauneimmalla aukiolla.

Jos Suomen kaunein aukio onkin Helsingissä, löytyy Suomen kaunein katu Turusta.

Läntinen rantakatu – Suomen kaunein katu

Läntisen rantakadun maisemia Turussa Apteekkimuseon kulmilla Turun tuomiokirkko pilkistää joen toisella puolen. Kuva: Estea / Shutterstock

Turun keskustassa Aurajoen vartta seuraava, kauniiden vanhojen talojen reunustama Läntinen rantakatu on Suomen ihanin katu. Joen toiselle puolen, Turun tuomiokirkolle ja Vanhalle suurtorille, avautuvat huikeat näkymät.

Tunnelmaa lisäävät joenvartta reunustavat vanhat puut ja Aurajoen ylittävät pittoreskit sillat.

Katu on myös sopivan eläväinen ravintoloineen ja kahviloineen – Läntinen rantakatu edustakin eurooppalaista kaupunkikulttuuria parhaimmillaan. Täydet pisteet Turulle!

Puijon torni – Suomen pyörryttävin maisema

puijon torni kuopio
Puijon tornista avautuvat huikeat näkymät Kallavedelle. Kuva: Juha Määtä / Vastavalo / Visit Finland

Puijon mäeltä on jo kauan ihailtu maisemia. Puijon ensimmäinen näkötorni valmistui Kuopioon vuonna 1856, ja nykyinen 75 metriä korkea Puijon torni on vuodelta 1963. Kun torniin lisätään mäen korkeus, pääsee Kallavettä katsomaan 224 metriä järvenpinnan yläpuolelta.

Ja kyllähän Kallaveden saarien täplittämä järvenselkä on hieno. Jopa pyörryttävän kaunis. Vai johtuuko tunne siitä, että tornin näköalatasanne pyörii?

Puijon torni oli Pohjoismaiden ensimmäinen pyörivällä ravintolalla varusteltu näkötorni. Ja ainakin näkymiltään Puijon torni on edelleen taatusti Suomen paras maisemaravintola.

Kaukolanharju – Suomen vaarallisin maisema hiuksille

Kaukolan harjun maisemia ei valitettavasti enää pääse ihailemaan auringonlaskun aikaan – ainakaan näkötornista käsin. Kuva: Antti Helin

”Se saa hiukseni harmaantumaan!” Suunnilleen näillä sanoilla Albert Edelfelt tuskaili äidilleen tehtävän vaikeutta. Edelfeltin halusi ikuistaa Hämeessä Kaukolanharjulla sen ohikiitävän hetken, kun auringonlasku on kultaisimmillaan juuri ennen auringon painumista horisontin taakse.

Maisemassa yhdistyvien kullan, hopean, rubiinin, topaasin ja onyksin sävyjen ikuistamiseen oli kerralla vain vartin verran aikaa.

Vaiva kannatti: teosta Kaukolanharju auringonlaskun aikaan (1890) pidetään yhtenä Suomen taiteen kultakauden avainteoksista.

Kuuluisaa maisemaa voi ihailla vuonna 1926 valmistuneesta näkötornista. Torni on tosin auki vain kesäisin kello 12–18, joten kultainen hetki jää näkemättä. Onneksi liki labyrinttimainen järvimaisema on hieno päiväsaikaankin.

Edelfelt muuten nai maisemassa näkyvän kartanon tyttären. Kuinka romanttista!

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi