Suomen kauneimmat maisemat – oletko jo kokenut nämä upeat paikat?

Näkymä Saana-tunturin laelta. Kuva: Good Mechanic / Shutterstock

Mistä on Suomen kansan sielu tehty? Se on tehty maisemista. Suomalainen kansallistunne on rakennettu maisemien ja Kalevalan varaan, sillä muuta kansallisaarretta ei maassamme ole ollut. Suomesta puuttuvat suurvaltahistorian mukanaan tuomat prameat pytingit ja sankarikuninkaat.

Kansallisuusaatteen kulta-kaudella suomalaiset taiteilijat ikuistivat etenkin Pohjois-Karjalan, Hämeen ja Pirkanmaan kauneimpia paikkoja kankaalle, runoihin ja säveliin.

Syntyi ajatus kansallismaisemasta, jossa maisema ja Suomen kansan sielu ovat yhtä. Näissä Suomen kauneimmissa paikoissa suomalaiselle tulee edelleen tippa silmään ylpeydestä.

Lisää huikeita maisemia löytää upouudesta teoksesta Suomen upeimmat luontokohteet.

Näkymä Ukko-Kolilta – Suomen kuuluisin maisema

Kolin laelta näkyy Pielinen. Kuva: Riekkinen / Shutterstock

Turha sitä on kiertelemään: Pohjois-Karjalassa Ukko-Kolin laelta aukeaa Suomen kuuluisin kansallismaisema. Ja syystä onkin: korkean vaaran laelta, valkoisena hehkuvilta kvartsikallioilta avautuu huikea, saarien täplittämä näkymä Pielisellä.

Kolin maisemat iskostuivat suomalaisten mieliin 1800-luvun lopulla, kun suomalaiset taiteilijat kävivät Pohjois-Karjalassa etsimässä ja ikuistamassa Kalevalan tunnelmia.

Nykyisin elämyksen kruunaa ihana Break Sokos Hotel Koli, joka sijaitsee aivan huipun tuntumassa. Hotellin kylpylä on yksi Suomen tunnelmallisimmista.

Kolilla kävi tunnelmoimassa myös Jean Sibelius. Finlandiaa säveltäessään Sibeliuksella ei kuitenkaan ollut mielessään Koli vaan Aulanko.

Lue lisää: Itä-Suomen parhaat kohteet

Koli – näin nautit Suomen kansallismaisemasta

Aulanko – Suomen kauneimmin soiva maisema

Aulangon kansallismaisema kauneimmillaan ruskan aikaan. Kuva: Teemu Tretjakov / Visit Finland

Hämeenlinnan vieressä sijaitsevalta jugendhenkiseltä Aulangon näkötornilta avautuvat kauniit, perihämäläiset maisemat, jotka innoittivat Sibeliusta säveltämään Finlandian.

Kapea, käärmeenlailla mutkitteleva Vanajavesi kohtaa tuuheat metsät ja viljavat pellot. Kuulokkeet korvaan ja Sibeliusta soimaan, eikä upeampaa kansallisromanttista maisemaelämystä voi kuvitella!

Sibelius ei muuten ole ainoa Aulangon näkymistä nauttinut maailmanluokan tähti: myös elokuvaohjaaja Alfred Hitchcock on käynyt ihailemassa Aulangon maisemia.

Hitchcock asusti vierailullaan tyylikkäässä funkkishotellissa, joka kantaa nykyisin nimeä Scandic Aulanko.

Aulanko – nämä maisemat innoittivat Sibeliuksen säveltämään Finlandian

Bengtskär – Suomen karusti kaunein maisema

Bengtskärin majakka
Bengtskärin majakkasaari on Saaristomeren vaikuttavimpia nähtävyyksiä. Kuva: Antti Viitala / Visit Finland

Suomen eteläisimmällä luodolla seisova, 56 metriä korkea Bengtskärin majakka on pohjoismaiden korkein – ja näky, jota ei hevin unohda.

Karulla kiviluodolla ei kasva ainoatakaan puuta. On vain kaunis jugendmajakka, muutama puutölli ja Saaristomeren jylhä yksinäisyys.

Bengtskärin majakka on avoinna kesäisin. Maksullisia laivavuoroja kulkee päivittäin Hangosta ja Kemiön saarelta.

Imatrankoski – kaunein kadonnut maisema

Imatrankoski kuohuu kesäisin kerran päivässä. Kuva. Antti Helin

Mitä ihmettä padottu koski tekee tällä listalla? Kun Imatran voimalaitoksen mahtavan padon sulkuportit avataan kesäiltoina ja Vuoksi päästetään virtaamaan hetken vapaana, on näky huumaava.

Vuoksi kuohuu ja kohisee kivisessä uomassaan niin hurjana, että on helppo ymmärtää, miksi Imatrankoskesta tuli aikoinaan Suomen ensimmäinen matkailunähtävyys.

Bonuksena jylhää koskimaisemaa koristaa Suomen oma satulinna, Imatran valtionhotelli, jugendin mestariteos.

Imatralle on Helsingistä vain kolmen tunnin ajomatka, Lappeenrantaan puoli tuntia.

Imatrankoski – tällainen on Suomen suurin luonnonihme

Saana – Lapin kaunein maisema

Kilpisjärvi ja mahtava Saanatunturi. Kuva: Julia Kivelä / Visit Finland

Lapissa riittää niin paljon hienoja maisemia, että niillä olisi voinut täyttää vaikka koko tämän listan. Runsaudenpula tekee Lapin kauneimman maiseman valitseminen on vaikeaa, eikä apua saa edes Suomen taiteen kultakauden mestareilta, jotka eivät juurikaan Lappiin asti suunnanneet.

Mutta jos yksi pitää nostaa ylitse muiden, Lapin kaunein maisema voi hyvinkin aueta Suomen komeimman tunturin, Saanan, laelta. Linnamaisen jykevä Saana on vaikuttava myös Kilpisjärven tasalta ihailtuna.

Komeista Käsivarren tuntureista Saana on myös helpoimmin saavutettavissa: tienvarresta on matkaa huipulle vain runsaat neljä kilometriä. Kauneimmillaan ruska-aikaan.

Kilpisjärvi on pienehkö mutta norjalaisten shoppailijoiden ansiosta vilkas tienvarsikylä, josta löytyvät niin matkaajan peruspalvelut kuin mukavasti majoitustakin. Suosittuja majapaikkoja ovat Kilpisjärven Retkeilykeskus (vaihtoehtoina huone, pikkumökki tai oma teltta) ja Lapland Hotel Kilpis.

Kilpisjärven mahtava Saana – Lapin paras päivävaellus

Helsingin kauppatori mereltä – Suomen kaunein kaupunkimaisema

Helsingin tuomiokirkko ja Kauppatori. Kuva: Scanrail1 / Shutterstock

Erämaiden ohella kauniita maisemia löytyy toki myös kaupungeista. Suomen kaunein kaupunkimaisema on Helsingin kauppatori mereltä nähtynä, vaikkapa Suomenlinnaan kulkevan lautan kyydistä. Valkoisen tuomiokirkon kruunaama näkymä kauppatorille on täydellisen harmoninen, niin kuin empire-tyyliin kuuluukin.

Helsingin empire-tyylistä keskustaa kannattaa ihailla myös Tuomiokirkon juurella, Senaatintorilla, Suomen kauneimmalla aukiolla.

Jos Suomen kaunein aukio onkin Helsingissä, löytyy Suomen kaunein katu Turusta.

Läntinen rantakatu – Suomen kaunein katu

Läntisen rantakadun maisemia Turussa Apteekkimuseon kulmilla Turun tuomiokirkko pilkistää joen toisella puolen. Kuva: Estea / Shutterstock

Turun keskustassa Aurajoen vartta seuraava, kauniiden vanhojen talojen reunustama Läntinen rantakatu on Suomen ihanin katu. Joen toiselle puolen, Turun tuomiokirkolle ja Vanhalle suurtorille, avautuvat huikeat näkymät.

Tunnelmaa lisäävät joenvartta reunustavat vanhat puut ja Aurajoen ylittävät pittoreskit sillat.

Katu on myös sopivan eläväinen ravintoloineen ja kahviloineen – Läntinen rantakatu edustakin eurooppalaista kaupunkikulttuuria parhaimmillaan. Täydet pisteet Turulle!

Puijon torni – Suomen pyörryttävin maisema

puijon torni kuopio
Puijon tornista avautuvat huikeat näkymät Kallavedelle. Kuva: Juha Määttä / Vastavalo / Visit Finland

Puijon mäeltä on jo kauan ihailtu maisemia. Puijon ensimmäinen näkötorni valmistui Kuopioon vuonna 1856, ja nykyinen 75 metriä korkea Puijon torni on vuodelta 1963. Kun torniin lisätään mäen korkeus, pääsee Kallavettä katsomaan 224 metriä järvenpinnan yläpuolelta.

Ja kyllähän Kallaveden saarien täplittämä järvenselkä on hieno. Jopa pyörryttävän kaunis. Vai johtuuko tunne siitä, että tornin näköalatasanne pyörii?

Puijon torni oli Pohjoismaiden ensimmäinen pyörivällä ravintolalla varusteltu näkötorni. Ja ainakin näkymiltään Puijon torni on edelleen taatusti Suomen paras maisemaravintola.

Lue lisää: Savon parhaat nähtävyydet

Sulkavan linnavuori – Suomen rautakautisin maisema

Sulkavan linnavuori talvella
Sulkavan linnavuori on upea kohde myös talvella. Kuva: Isidorus Finn, Wikimedia Commons

Mikseivät Suomen kultakauden taiteilijat maalanneet tätä maisemaa? Tämähän on ihan täyttä Kalevalaa.

Sulkavan linnavuori kohoaa pystysuorana jyrkänteenä 55 metriä Saimaan yläpuolelle. Täällä jos missä kalevalalaiset sankarit olisivat hyvinkin voineet pitää muinaislinnaansa ja hoviaan.

Samalla kannatta tutustua myös Sulkavan kirkonkylään. Saimaan vesistössä on säilynyt kauniita vanhoja puutaloja ja menneen ajan maisemaa. Melkein vieressä on Tiittalan kartano, viehättävä vanha puukartano, jonka artesaani aamiainen vie kielen (ja sydämen) mennessään.

Kaukolanharju – Suomen vaarallisin maisema hiuksille

Kaukolan harjun maisemia ei valitettavasti enää pääse ihailemaan auringonlaskun aikaan – ainakaan näkötornista käsin. Kuva: Antti Helin

”Se saa hiukseni harmaantumaan!” Suunnilleen näillä sanoilla Albert Edelfelt tuskaili äidilleen tehtävän vaikeutta. Edelfeltin halusi ikuistaa Hämeessä Kaukolanharjulla sen ohikiitävän hetken, kun auringonlasku on kultaisimmillaan juuri ennen auringon painumista horisontin taakse.

Maisemassa yhdistyvien kullan, hopean, rubiinin, topaasin ja onyksin sävyjen ikuistamiseen oli kerralla vain vartin verran aikaa.

Vaiva kannatti: teosta Kaukolanharju auringonlaskun aikaan (1890) pidetään yhtenä Suomen taiteen kultakauden avainteoksista.

Kuuluisaa maisemaa voi ihailla vuonna 1926 valmistuneesta näkötornista. Torni on tosin auki vain kesäisin kello 12–18, joten kultainen hetki jää näkemättä. Onneksi liki labyrinttimainen järvimaisema on hieno päiväsaikaankin.

Edelfelt muuten nai maisemassa näkyvän kartanon tyttären. Kuinka romanttista!

Pähkänänkallio – salaisuudesta some-suosikiksi

suomen parhaat matkakohteet
Oulangan kansallispuistossa Kuusamossa voi kokea Suomen luonnon kauneimmillaan. Kuva: Julia Kivelä, Visit Finland

Oulangan kansallispuisto Kuusamossa on täynnä toinen toistaan kauniimpia maisemia. On upea Kiutaköngäs, mahtavasti jyrisevä Jyrävä ja idyllisen komea Myllykoski. Maisemista kaunein avautuu kuitenkin Pähkänänkallion laelta.

Kitkajoki kiemurtelee alapuolella metsän halki kuin kalevalalainen jättiläiskyy. Usein syysaamuina näkymää korostaa entisestään mystinen usva.

Pähkänänkallio on Karhunkierroksen varrella, mutta lähelle pääsee myös autolla Rukalta.

Ja silti Pähkänänkallion maisema säilyi pitkään lähes salaisuutena. Koronakesänä 2020 sen maine kuitenkin räjähti somessa ja matkailijamäärät kasvoivat niin paljon, että Oulangan kansallispuiston järjestyssääntöä jouduttiin muuttamaan ja sulkemaan näköalapaikka vierailijoita 1.4.–15.8. väliseksi ajaksi. Syynä on se, että alueella pesii tuolloin muuttohaukka.

Karhunkierros – opas Suomen legendaarisimmalle vaellusreitille

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi