Aulanko – nämä maisemat innoittivat Sibeliuksen säveltämään Finlandian

Näitä Aulangolta avautuvia hämäläisiä maisemia Sibelius mietti Finlandiaa säveltäessään.
Näitä Aulangolta avautuvia hämäläisiä maisemia Sibelius mietti Finlandiaa säveltäessään.

Jos pitäisi valita Suomesta yksi näkötorni, jossa ainakin jokaisen suomalaisen pitäisi käydä, se olisi Aulangon näkötorni. Jugendhenkinen, 30 metriä korkea graniittinen näkötorni on jo itsessään aikamoinen ilmestys, ja siltä avautuvat hämäläiset näkymät innoittivat Sibeliusta säveltämään Finlandian.

Aulangon näkötornilta ihaillaan kapeaa, käärmeenlailla mutkittelevaa Vanajavettä, joka on ollut tärkeä vesireitti Suomen historiassa. Sitä todistaa Vanajaveden rannoilla olleiden linnavuorten ketju.

Maisemassa kohtaavat tuuheat metsät ja viljavat pellot. Kuulokkeet korvaan ja Sibeliusta soimaan, eikä upeampaa kansallisromanttista luontoelämystä voi kuvitella!

Eikä Sibelius ole ainoa Aulangon maisemista nauttinut kuuluisuus: myös elokuvaohjaaja Alfred Hitchcock on käynyt ihailemassa näkymiä.

Näkötornin tasanteen alta jyrkät portaat vievät niin sanotulle Karhuluolalle, jossa on karhuperhettä esittävä patsas.

Miten Aulangon näkötornille pääsee?

Näkötornin juurelle pääsee ajamaan autolla, mutta sinne on myös mukava patikoida puolentoista kilometrin matka tyylikkään funkkishotelli Scandic Aulangon luota. Matkalle osuu vehreää metsää, joutsenlampi ja vanhan ajan huvimaja.

Aulangon metsäpuiston perusti 1800-luvun lopulla eversti Hugo Standertskjöld, joka oli tehnyt Venäjällä suuret voitot aseteollisuudella.

Kummallinen nähtävyys hotellin vieressä on varta vasten raunioksi rakennettu graniittilinna.

Scandic Aulanko – legendaarinen funkkishotelli

Tuskin mihinkään muuhun hotelliin liittyy Suomessa yhtä paljon elokuvahistoriaa kuin vuonna 1938 valmistuneeseen funkkishotelliin Aulankoon. Suomi-filmien klassikko-ohjaaja Valentin Vaala ohjasi useita elokuvia Hämeen maisemissa ja oli tuttu vieras hotellissa.

Myös Alfred Hitchcock asusti hotellissa etsiessään kuvauspaikkoja Lyhty-elokuvaansa varten. Valitettavasti Aulangon rauniolinna ja näkötornit eivät lopulta päätyneet elokuvaan.

Hotellilla on myös tragediansa. Kesällä 1939 hotelilla vietettiin elokuvan Rikas tyttö loppukaronkkaa, kun lupaava nuori näyttelijätär Sirkka Sari kiipesi hotellin katolle ja savupiippuun, josta hän putosi kuolemaansa.

Nykyisin Aulanko kuuluu Scandic-ketjuun, ja hotellin palveluihin kuuluvat kylpylä ja golfkenttä.

Katso tarjoukset Scandic Aulankoon.

Hämeenlinna – koe nämä nähtävyydet kolmen linnan kaupungissa!

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi