Helsingin rautatieasema ja Makkaratalo – Suomen hienoin asema ja pääkaupungin rumin talo

Helsingin rautatieasemaa koristavat Emil Wikströmin veistämät Lyhdynkantajat. Kuva: Mikhail Varentsov / Shutterstock

Helsingin päärautatieasema on upea jugendkaunotar, ja se on usein rankattu maailman kauneimpien rautatieasemien joukkoon. Asemaa vastapäätä onkin sitten Makkaratalo, Helsingin rumin ja vihatuin rakennus.

Siinäpä vasta verraton kaksikko.

Helsingin rautatieaseman suunnitteli kansallisromanttiseen jugendtyyliin Suomen merkittävimpiin arkkitehteihin lukeutuva Eliel Saarinen. Hänen toinen näkyvä työnsä Helsingissä on Kansallismuseo. Saarinen niitti mainetta myös Yhdysvalloissa.

Aseman pääsisäänkäyntiä koristavat toisen jugendtyylin mestarin, kuvanveistäjä Emil Wikströmin, suunnittelemat graniittiset Lyhdynkantaja-patsaat.

Entäpä Rautatieaseman sisätilat? Sisältä löytyy valtakunnan hienoin hampurilaisravintola: Burger King on vallannut rautatieaseman komean jugendsalin.

Vuonna 2021 rautatieaseman tiloihin avattiin myös upea uusi hotelli, Scandic Grand Central Helsinki.

Lyhdynkantajat – Rautatieaseman mainosmannekiinit

Emil Wikströmin veistämistä Lyhdynkantajat-patsaista on tullut VR:n suosittuja mainoshahmoja, jotka animoidaan tekemään milloin mitäkin televisioruudulla. Mainoksissa patsaat tunnetaan nimellä Kivimiehet. Wikström tuskin arvasi, millaisin hittihahmon hän loisi.

Patsaiden mallina kerrotaan olleen Wikströmin ateljeekodin, Pirkanmaalla sijaitsevan Visavuoren, puutarhuri. Patsaiden hiustyyli on körttiläinen.

Rautatientori ja Suomen kansallisteatteri

Päärautatieaseman vieressä levittäytyy Rautatientori, jota sitäkin kannattaa pysähtyä ihailemaan tarkemminkin. Pienine kauneusvirheineenkin Rautatientori on vaikuttava kokonaisuus.

Vakituista toritoimintaa aukiolla ei ole ollut vuosikymmeniin, vaan se toimii lähiliikenteen bussiasemana. Talvisin Rautatientorille on ollut tapana pystyttää luistinrata.

Aukion vastakkaisissa päissä seisovat uusrenessassia edustava Ateneumin taidemuseo ja jugentyylinen Kansallisteatteri.

Kansallisteatteri on arkkitehtinsa, Onni Tarjanteen, ylivoimaisesti tunnetuin työ. Hänen toiseksi kuuluisin rakennuksensa oli Heimolan talo, joka purettiin 1969 Kluuvin ruman uudisrakennuksen tieltä.

Rautatientorin laidalla sijaitsevat Helsingin kasino ja sitä vastapäätä Radisson Blu Plaza Hotel, varma valinta, jos haluaa asua aivan rautatieaseman vieressä.

Aleksis Kiven patsas – valheellista suurmiesmäisyyttä

Aleksis Kivi
Aleksis Kiven suurmimespatsas Helsingin Rautatientorilla. Kuva: Antti Helin

Kansallisteatterin edessä on Aleksis Kiven mahtipontinen patsas. Kannattaa katsoa lähempääkin, patsas on varsin mielenkiintoinen.

Suomen kuuluisimman kuvanveistäjän, Wäinö Aaltosen, veistämässä patsaassa on jykevää suurmiesmäisyyttä: tuolissaan suvereenin itsetietoisena istuva Aleksis Kivi on kuin Suomen versio Abraham Lincolnin patsaasta Washingtonissa.

Patsas ei luo kovinkaan autenttista kuvaa Kiven elämästä. Kiven oli vaikea saada arvostusta elinaikanaan, ja Suomen kansalliskirjailija eli ja kuoli köyhyydessä. Patsaan ohella Aleksis Kiven myyttiin kannattaakin tutustua Tuusulanjärvellä Aleksis Kiven kuolinmökissä.

Wäinö Aaltosen kunniaksi on sanottava, ettei patsas vastaa hänen tulkintaansa Kivestä. Aaltonen suunnitteli alun perin Kivestä kubistisen ja sellaisena paljon monisyisemmän patsaan, mutta se ei suurelle yleisölle kelvannut.

Aaltosen kubistista versiota Aleksis Kivestä voi käydä ihailmassa Mäntässä.

Makkaratalo – Helsingin rumin rakennus

Rautatientorin kauneusvirheenä on legendaarisen ruma Makkaratalo, jonka paikalta purettiin kaunis Skohan talo vuonna 1965. Lempinimensä Makkaratalo on saanut talon toista kerrosta reunustavasta ajorampista, joka näyttää betoniselta makkarapötköltä.

Makkaratalon piirsivät arkkitehdit Viljo Revell ja Heikki Castrén, joiden erikoisalaa Suomessa tuntuu olleen vanhan kaupunkikuvan tuhoaminen betonibrutalismilla.

Taloa kun katselee, alkaa tuntua, Heikki ja Viljo olisi pitänyt castróida arkkitehdin oikeuksistaan. Kaksikko onnistui kyllä luomaan myös yhden varsin hienonkin rakennuksen – valitettavasti sitä ei tosin tehty Suomeen. Kyseessä on Toronton kaupungintalo.

Vaikka, jos ihan totta puhutaan, ei Makkaratalo ole aivan mahdoton rumilus. Todellinen ongelma on sen vieressä sijaitseva valkoinen rakennus, joka sopii vielä Makkarataloakin huonommin paikoilleen.

Makkaratalon tuhoamista on usein toivottu, mutta niin tulee tuskin tapahtumaan. Makkaratalo on jo ansainnut paikkansa Suomen arkkitehtuurin historiassa malliesimerkkinä vanhan kaupunkimiljöön hävitysaallosta 1960–70-luvuilla.

Makkaratalo heijastaa aikansa ihannekuvaa modernisoituvasta ja autoistuvasta kaupungista. Kestää kyllä varmaan vielä tovi, ennen kuin siitä tehdään Unescon maailmanperintökohde.

Legendaarinen Hotel Arthur

Kulman takana Rautatientorilta on Radissonia edullisempi Hotel Arthur. Hotellissa on vanhempi jugendpuoli ja uudemmat lisärakennukset.

Arthur on siitä legendaarinen hotelli, että sisään voi marssia huomaamatta Vuorikadun puolelta, joten hotelli oli pitkään salaisten rakastajien suosiossa.

Kuuluisuuksiakin täällä on asunut: Bill Clinton, Arnold Schwarzenegger ja Matias Rust, joka lensi vuonna 1987 pienkoneella Malmin lentoasemalta Moskovan Punaiselle torille.

Mistä herääkin kysymys – ei kai vain Bill Clintonilla ollut suomalaista rakastajatarta?

Kirjailija Aino Kallakselle, entiselle vakiovieraalle, on omistettu nimikkohuone numero 543.

Lue lisää Helsingistä tai Helsingin nähtävyyksistä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi