Kökar ja Källskär – Ahvenanmaan kiehtovat ulkosaaret

Kökar Ahvenanmaa
Kökar on Suomen idyllisimpiä saaria. Pääkylä on täyttä punaisten puuvajojen romantiikkaa. Kuva: Udo Haafke / Visit Finland

Kökar ja Källskar ovat Ahvenanmaan ulkosaariston kiehtovimmat saaret. Kökar on suuri ja kaunis ja Källskar sitäkin pienempi, karumpi ja erikoisempi.

Kökar on silkkaa harmaiden rantakallioiden ja punaisten mökkien romantiikkaa, ja se olisi jo itsessään helppo julistaa yhdeksi Suomen parhaista saarista. Kun mukaan lisää vielä Källskarin, on valinta selvä. Kökar ja Källskar muodostavat yhden Ahvenanmaan parhaista nähtävyyksistä.

Kökarissa kannattaa ehdottomasti viettää ainakin yö tai pari, varsinkin kun saaren majapaikatkin ovat erinomaiset.

Alla kerrotaan ensin Kökarista, ja sen jälkeen Källskarista.

Kökar – onko tämä saari Suomen ”Kreeta”?

Kökar
Yö laskeutuu, ja sinisen hetken tullen Kökar on yhä kauniimpi. Kuva: Rob Smith

Kökar on ulkosaariston saareksi kookas, jopa niin suuri, että se muodostaa oman kuntansa. Kuntana se sitten onkin Suomen toiseksi pienin. (Suomen pienin kunta, 99 asukkaan Sottunga, sijaitsee sekin Ahvenanmaan saaristossa.) Asukkaita Kökarissa on 250.

Nähtävyytenä on raunioita niin keskiajalta kuin vieläkin kauempaa, aina pronssikaudelta asti. Täällä on muutenkin helppo heittäytyä entisaikain lumoukseen, sillä saaren rakennukset ovat pääosin kauniita, punaisia puutöllejä.

Kökarin voinee täten julistaa Suomen Kreetaksi. Ja tällöin Kökarin kaunista pääkylää voi kutsua Suomen Haniaksi. Todella nätti kylä ainakin on punaisine mökkeineen.

Kylän vieressä on Kökarin paras majapaikka, viehättävä Brundhäll Hotel & Restaurant, josta on vartin pyörämatka kirkolle. Saman verran pyöräilymatkaa on Kökarin satamaan, johon yhteyslaivat pysähtyvät.

Kökarin kirkko ja fransiskaaniluostarin rauniot

Kökar kirkko
Kökarin söpö kirkko. Vasemmalla näkyvän rakennuksen sisällä ovat Kökarin fransiskaaniluostarin rauniot. Kuva: Visit Åland

Kökarin nähtävyytenä on uskomattoman söpö kirkko, joka sijaitsee todella upealla paikalla yksinäisillä rantakallioilla.

Kirkon vieressä on pieni, punainen, pyramidimainen puurakennus. Avaa ovi ja kurkista sisään – kyseessä on taatusti yksi Suomen pienimmistä museoista. Sisällä ovat Kökarin fransiskaaniluostarin rauniot, se vähä, mitä niistä on säilynyt ja esiin kaivettu.

Kirkon seinustalla on myös fansiskaanimunkin hautakivi. Aivan. Kökarissa toimi keskiajalla yksi Suomen harvoista fransiskaaniluostareista. Ne kaksi muuta olivat Raumalla ja Viipurissa. Suomi oli siis aikamoista perähikiää.

Luostarien toiminta loppui lyhyeen – niiden omaisuus takavarikoitiin uskonpuhdistuksessa valtiolle 1500-luvun alkupuolella.

Ötterbottenin asuinpaikka – terveiset pronssikaudelta!

Kökarin historia ulottuu vieläkin pitemmälle. Matkalla kirkolle kannattaa koukata katsomaan myös Ötterbotes boplatsia eli Ötterbottenin asuinpaikkaa, jossa on säilynyt jälkiä pronssikaudella, noin vuonna 1000 ennen ajan laskun alkua, toimineesta hylkeenpyytäjien leiristä.

Siis suomalaista muinaiskulttuuria!

Havspaviljong – Kökarin paras ruokapaikka

Kökarissa on aivan pakko käydä herkuttelemassa Havspaviljongissa, mieluiten illallisella, kun maisemat ovat kesäillan hämyssä satumaisen kauniit.

Kökar Havspaviljong sijaitsee upealla paikalla kapean lahden rantakallioilla. Ravintolasta ja sen terassilta avautuvat huikeat saaristolaisnäkymät. Puumökin sisustus henkii samaa tunnelmaa. Ahvenfileet siihen päälle ja saaristolaispäivä on täydellinen.

Havspaviljong vuokraa myös pieniä, punaisia mökkejä. Majatalo–ravintolan yhteydessä on myös vierasvenesatama, minigolf ja polkupyörien vuokrausta.

Källskär – Ahvenanmaan erikoisin saari

Källskär Ahvenanmaa paras saari
Hermes-jumala toivottaa tervetulleeksi Källskäriin – ja kutsuu poseeraamaan rinnallaan. Kuva: Robin Smith / Visit Finland

Källskär on Ahvenanmaan erikoisin saari ja kiehtovimpia nähtävyyksiä.

Oli vuosi 1965, kun ruotsalainen vapaaherra Göran Åkerhielm osti saaren kivikkoisen keskiosan itselleen ja ryhtyi rakentamaan sinne omaa pientä paratiisiaan. Hän pystytti Källskärin kallioille ja kivipelloille sankariarkkitehti Reima Pietilän suunnitteleman hirsihuvilan ja sen yhteyteen ihanan puutarhan, jota varten Åkerhielm teetti saarelle jopa oman kastelujärjestelmän.

Puutarhansa vapaaherra koristeli marmoripatsain. Saaren silmiinpistävin maamerkki on karujen kallioideen keskellä seisova Hermes-jumala. Åkerhielm rahtasi patsaan Firenzestä asti.

Hirsihuvilan lisäksi Källskärissä on muitakin mielenkiintoisia rakennuksia. Tove Jansson asusteli silloin tällöin Åkerhielmin kutsumana pienessä huvimajassa, jonka katolla oleva tähti muistuttaa kovasti Muumitalon kattokoristetta.

Janssonin elämänkumppani, taidegraafikko Tuulikki Pietilä, oli arkkitehti Reima Pietilän sisko.

Saarella on myös noidan mökki! Pieni mökki on saanut nimensä vapaaherran serkulta, neiti Morrisilta, joka asusteli mökissä pitkiä aikoja ja näytti kuuleman mukaan kovasti mustan magian harjoittajalta.

Åkerhielm luovutti saaren Ahvenanmaan maakuntahallitukselle 1980-luvun puolivälissä, eikä saarella ole pysyviä asukkaita. Eri alojen taitelijat voivat kuitenkin hakea Ahvenanmaan maakuntahallitukselta lupaa väliaikaiseen asusteluun saarella.

Matka Kökariin ja Källskärille

Kökariin kulkee lautta sekä Galtbyn satamasta Saariston rengastien varrelta että Ahvenanmaalta Långnäsin satamasta. Lauttamatka kumpaisestakin satamasta kestää noin 2,5 tuntia.

Kökarista järjestetään päiväretkiä Källskärille.

Kökar kokemuksia

Artikkelin tekemiseen on osallistunut Ahvenanmaalla asunut Henna-Mari Koski. Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Kökarista. Onko Kökar sinun mielestäsi yhtä kiehtova saari kuin kirjoitamme?

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi