Kökar – Ahvenanmaan ihana ulkosaari

Kökar Ahvenanmaa
Kökar on Suomen idyllisimpiä saaria. Pääkylä on täyttä punaisten puuvajojen romantiikkaa. Kuva: Udo Haafke / Visit Finland

Kökar on Ahvenanmaan ulkosaariston saarista kiehtovimpia. Kökar on silkkaa harmaiden rantakallioiden ja punaisten mökkien romantiikkaa, ja se olisi jo itsessään helppo julistaa yhdeksi Suomen parhaista saarista.

Kun mukaan lisää vielä mystisen naapurisaari Källskarin, on valinta selvä. Kökar ja Källskar muodostavat yhden Ahvenanmaan parhaista nähtävyyksistä.

Kökarissa kannattaa ehdottomasti viettää ainakin yö tai pari, varsinkin kun saaren majapaikatkin ovat erinomaiset.

Kökar – onko tämä saari Suomen ”Kreeta”?

Kökar
Yö laskeutuu, ja sinisen hetken tullen Kökar on yhä kauniimpi. Kuva: Rob Smith

Kökar on ulkosaariston saareksi kookas, jopa niin suuri, että se muodostaa oman kuntansa. Kuntana se sitten onkin Suomen toiseksi pienin. (Suomen pienin kunta, 99 asukkaan Sottunga, sijaitsee sekin Ahvenanmaan saaristossa.) Asukkaita Kökarissa on 250.

Nähtävyytenä on raunioita niin keskiajalta kuin vieläkin kauempaa, aina pronssikaudelta asti. Täällä on muutenkin helppo heittäytyä entisaikain lumoukseen, sillä saaren rakennukset ovat pääosin kauniita, punaisia puutöllejä.

Kökarin voinee täten julistaa Suomen Kreetaksi. Ja tällöin Kökarin kaunista pääkylää voi kutsua Suomen Haniaksi. Todella nätti kylä ainakin on punaisine mökkeineen.

Kylän vieressä on Kökarin paras majapaikka, viehättävä Brundhäll Hotel & Restaurant, josta on vartin pyörämatka kirkolle. Saman verran pyöräilymatkaa on Kökarin satamaan, johon yhteyslaivat pysähtyvät.

Kökarin kirkko ja fransiskaaniluostarin rauniot

Kökar kirkko
Kökarin söpö kirkko. Vasemmalla näkyvän rakennuksen sisällä ovat Kökarin fransiskaaniluostarin rauniot. Kuva: Visit Åland

Kökarin nähtävyytenä on uskomattoman söpö kirkko, joka sijaitsee todella upealla paikalla yksinäisillä rantakallioilla.

Kirkon vieressä on pieni, punainen, pyramidimainen puurakennus. Avaa ovi ja kurkista sisään – kyseessä on taatusti yksi Suomen pienimmistä museoista. Sisällä ovat Kökarin fransiskaaniluostarin rauniot, se vähä, mitä niistä on säilynyt ja esiin kaivettu.

Kirkon seinustalla on myös fansiskaanimunkin hautakivi. Aivan. Kökarissa toimi keskiajalla yksi Suomen harvoista fransiskaaniluostareista. Ne kaksi muuta olivat Raumalla ja Viipurissa. Suomi oli siis aikamoista perähikiää.

Luostarien toiminta loppui lyhyeen – niiden omaisuus takavarikoitiin uskonpuhdistuksessa valtiolle 1500-luvun alkupuolella.

Ötterbottenin asuinpaikka – terveiset pronssikaudelta!

Kökarin historia ulottuu vieläkin pitemmälle. Matkalla kirkolle kannattaa koukata katsomaan myös Ötterbotes boplatsia eli Ötterbottenin asuinpaikkaa, jossa on säilynyt jälkiä pronssikaudella, noin vuonna 1000 ennen ajan laskun alkua, toimineesta hylkeenpyytäjien leiristä.

Siis suomalaista muinaiskulttuuria!

Havspaviljong – Kökarin paras ruokapaikka

Kökarissa on aivan pakko käydä herkuttelemassa Havspaviljongissa, mieluiten illallisella, kun maisemat ovat kesäillan hämyssä satumaisen kauniit.

Kökar Havspaviljong sijaitsee upealla paikalla kapean lahden rantakallioilla. Ravintolasta ja sen terassilta avautuvat huikeat saaristolaisnäkymät. Puumökin sisustus henkii samaa tunnelmaa. Ahvenfileet siihen päälle ja saaristolaispäivä on täydellinen.

Havspaviljong vuokraa myös pieniä, punaisia mökkejä. Majatalo–ravintolan yhteydessä on myös vierasvenesatama, minigolf ja polkupyörien vuokrausta.

Retki Källskär-saarelle

Kökarin vierailun kohokohtia on vierailu Källskär-saarella. Omalaatuinen ruotsalaiskreivi rakennutti karulle saarelle oman pienen paratiisinsa, jolla on myös häivähdys muumihistoriaa.

Matka Kökariin

Kökariin kulkee lautta sekä Galtbyn satamasta Saariston rengastien varrelta että Ahvenanmaalta Långnäsin satamasta. Lauttamatka kumpaisestakin satamasta kestää noin 2,5 tuntia.

Kökarista järjestetään päiväretkiä Källskärille.

Kökar kokemuksia

Artikkelin tekemiseen on osallistunut Ahvenanmaalla asunut Henna-Mari Koski. Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Kökarista. Onko Kökar sinun mielestäsi yhtä kiehtova saari kuin kirjoitamme?

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Artikkeli Kökarista oli mielestäni hyvinkin onnistunut ja kuvaava kahden visiitin kokemuksella. Kumpikin kerroista on ollut huippusesongin ulkopuolella. Viime vuonna syksyllä ja tänä vuonna kesäkuun alussa. Viimeisin käynti oli pääosin lintujen tarkkailua, mutta siinä ohessa myös arjen tarkkailua ja siinä elämistä.

    Yhdyskunta saarella elää verrattain kaukana muista ja siten omaa tahtiaan. Se on eduksi Kökarille, jossa ihmiset ovat ystävällisiä ja auttavaisia sekä kiinnostuneita vierailijoista. Suunnitelmissa on tehdä tänä vuonna toinenkin reissu saareen … syksyllä. Silloin tosin saari on melko nopeasti rauhoittunut korkeakauden mukanaan tuomasta vilinästä. Osa paikoista on kiinni jo syyskuussa, mutta koettavaa saaressa silti on eikä vierailua silloin kannata sulkea pois laskuista. Linnuista kiinnostuneelle saaresta löytyy nähtävää ympäri vuoden. Nyt siellä on hyvin sijoitettuja lintulavoja ja yksi tornikin harrastelijoiden käyttöön. Syksyllä varsinkin muuttoaikaan Hamnö on suosittu paikka. Lintulava on ihan kirkon ja luostarin raunioiden vieressä.

    Mikään varsinainen menopaikka ei Kökar ole, eikä sijaintinsa vuoksi siksi toivottavasti muutukaan. Saaren arvo on juuri aidossa saaristolaiselämässä, rauhallisessa elämän tahdissa jota käskyttävät saariston luonto, sää ja yhteysalusten aikataulut.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi