Saariston rengastie – parhaat vinkit matkalle!

Saariston rengastie
Saariston rengastie on loistava kohde pyörämatkalle. Kuva: Visit Turku

Upea, noin 250 kilometriä pitkä Saariston rengastie kiertää Turun saaristoa. Saariston rengastien voi kulkea niin autolla kuin polkupyörälläkin. Saaret yhdistävät toisiinsa kymmenkunta siltaa ja kahdeksan lauttaa.

Autolla reitin ehtii ajaa päivässäkin, mutta parhaimmillaan saaristosta nauttii, kun ei turhia kiirehdi, vaan viettää matkalla yön tai miellään useamman. Näin ehtii tehdä retkiä Nauvosta kiehtovalle Seilin saarelle ja Suomen upeaan ulkosaaristoon Jurmon ja Utön saarille.

Kokonaisuudessaan Saariston regastien voi kulkea toukokuusta syyskuulle, jolloin kaikki lautat ovat liikenteessä.

Vinkki: Saariston rengastiellä liikennenöivien lauttojen aikataulujen kanssa kannattaa olla tarkkana, jottei myöhästy päivän viimeisestä lautasta. Hyvä apu on Suomen lauttaliikenteestä vastaavan Finnferriesin julkaisema appi: finferries.fi

Saariston rengastien parhaat kohteet näyttää kätevästi Saariston rengastien kartta.

Mistä saariston rengastie alkaa?

Virallisesti Saariston rengastie alkaa Turusta ja päättyy Naantaliin, ja mikäs sen parempaa, sillä molemmat kuuluvat Suomen parhaisiin kesäkaupunkeihin.

Tällä sivulla esitellään vinkit Saariston rengastien nähtävyyksille, ravintoloihin ja majapaikkoihin myötäpäivään Kuusistosta alkaen.

Vinkki: aloita matka aamusta, jotta ehdit lounaalle Nauvon vierasvenesatamaan.

Tuntemattomen linnojen Kuusisto ja Kuitia

Jo aivan Saariston rengastien alussa kannattaa poiketa hieman reitiltä ja ajaa Kuusiston saaren kärkeen: siellä ovat linnanrauniot, joista harva on kuullutkaan.

Kuusiston piispanlinna kuului Suomen katoliselle piispalle, ja protestanttista uskonpuhdistusta ajaessaan Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa määräsi linnan tuhottavaksi vuonna 1528, jottei siitä jäisi katolisille jalansijaa Suomessa.

Kuusiston piispanlinnasta kerrotaan tarkemmin viereisessä Kuusiston kartanossa.

Rengastien varrella voi ihailla toistakin vähemmän tunnettua linnaa, Kuitian kartanolinnaa, tosin vain ulkoa, sillä se on yksityisomistuksessa. Kuitian näkeminen vaatii tosin reitiltä poikkeamista ja edes-takaisin ajamista ennen Paraisia.

Parainen – Salvador Dalin taidetta

Mantereelta pääsee siltoja pikin Paraisiin, jota kutsutaan usein Turun saariston pääkaupungiksi. Paraisissa sijaitsee koko rengastien hauskin nähtävyys, ArtBank -galleria, Pohjoismaiden ainoa pysyvä näyttely Salvador Dalin taiteesta. Toki jo Dalin taide osaa viihdyttää, mutta erityisen hauskaksi taidegallerian tekee sen omistaja, Ted Wallin, joka väittää Dalin sielun siirtyneen häneen taiteilijan kuoltua. Sisäänkäynnin yllä on Stefan Lindforsin jättimäinen muurahaisveistos.

Historiallisempiin tunnelmiin pääsee keskiaikaisessa Paraisten kirkossa, jonka alttarin eteen on haudattu itse Klaus Eriksson Fleming (1535–1597), Nuijasodan antisankari ja yksi Suomen historian ristiriitaisimmista hahmoista. Suomen käskynhaltijana toimineen Flemingin johtamat joukot teloittivat nuijasodassa säälimättä talonpoikaiskapinallisia. Toisaalta Flemingiä on myös arvostettu suomalaisessa historiankirjoituksessa Suomen erillisaseman ajajana Ruotsin vallan aikana.

1400-luvun puolivälissä rakennettu ja alkuperäisen asunsa hyvin säilyttänyt kivikirkko on muutenkin hieno nähtävyys. Kannattaa kiinnittää huomiota kirkon kauniiseen, yksityiskohtia vilisevään holvaukseen.

Vaikuttava nähtävyys on myös Paraisten kalkkilouhos, jota voi ihailla turvakaiteen takaa. Vuonna 1989 toimintansa aloittanut kaivos on Pohjoismaiden suurin avolouhos ja kurottaa huimaavaan 150 metrin syvyyteen.

Ja kappas – jo alkumatkaan on kulunut niin paljon aikaa, että saatat haluta yöpyä Paraisissa. Katso tarjoukset Paraisten hotelleihin.

Vinkki: Paraisten jälkeen kannattaa pysähtyä tunnelmallisessa Sattmark kaffessa, joka sijaitsee 1750-luvun torpassa. Herkullisen prinsessakakun voimalla jaksaa kävellä Sattmarkin lapsille suunnatun seikkailullisen luontopolun. Suurempaan nälkään on tarjolla savukalaa.

Sattmarkin jälkeen otetaan ensimmäinen lautta Nauvoon – nyt ollaan ”oikeassa” saaristossa!

Nauvo – ”Saariston Riviera”

Nauvo Saariston rengastie
Nauvon jatulintarha johtaa toispuoleiseen – kenties. Kuva: Alphaios, Wikimedia.

Nauvon kirkonkylän vierasvenesatamaa kutsutaan Saariston Rivieraksi. Veneiden reunustamalla viihtyisällä rantabulevardilla on hotelleja, ravintoloita ja muotiputiikkeja. Palmujen virkaa tosin hoitavat männyt. Mutta mitäs pienistä.

Nauvoon kannattaa jäädä yöksi, jo sen takia, että voi nauttia täysin siemauksin Hotelli Lanternassa sijaitsevasta Suomen ainoasta absinttibaarista. Tummanpunaisilla samettikalusteilla istuessa tunnelma on todella kohdallaan.

Huvivenesatamassa on useampikin mainio ravintola. Köpmans tunnetaan etenkin haukipurilaisistaan. Vierasvenestaman legendaarisin ruokapaikka on kuitenkin jo legendaarista mainetta nauttiva take-away-ravintola Samurai Sushi Nagu.

Jos herkutteulta ehtii, kannattaa kurkistaa vierasvenesataman kupeessa sijaitsevaan keskiaikaiseen Nauvon kirkkoon.

Lähistöllä sijaitsee myös Suomen kiehtovimpiin muinaismuistoihin kuuluva Finbyn jatulintarha, arvoituksellinen kivilabyrintti, jonka alkuperästä ei ole varmaa tietoa.

Vinkki: Nauvon huvivenesatamasta kannattaa tehdä laivaretki Seilin saarelle, jolla on hyytävä historia. Ulkosaaristoon Jurmon ja Utön saarille pääsee puolestaan Pärnäsin satamasta.

Korppoo ja Saaristokeskus Korpoström

Gullkronan kylä Korppoossa edustaa hyvin Saaristomeren idylliä. Kuva: Udo Haafke
Gullkronan kylä Korppoossa edustaa mallikelpoisesti Saaristomeren idylliä. Kuva: Udo Haafke, Visit Finland

Korppoo on mainio paikka yöpyä ja herkutella Saariston rengastien varrella. Taiteilija Pia Rousku ja muotoilija Frank Hellgren pitävät Korppoossa vanhaan navettaan rakennettua viihtyisää Hotelli Nestoria, ja hotellin ravintola Back Pocket on Saaristomeren hienostuneimpia. Ravintolasta vastaa pariskunnan poika, William Hellgren, joka on työskennyt Tukholmassa Michelin-tähtiravintolassa.

Korppoon nähtävyytenä on Saaristokeskus Korpoström, jossa on mielenkiintoisia näyttelyitä elämästä saaristossa.

Houtskari ja Iniö

Korppoosta matka jatkuu lautalla Houtskariin, jossa kannattaa kavuta Borgbergin näkötorniin maisemia ihailemaan. Hyvällä ilmalla voi nähdä Ahvenanmaalle asti.

Kaunis nähtävyys on myös 1700-luvun alkuvuosina valmistunut Houtskarin kirkko. Punainen puukirkko henkii saaristolaistunnelmaa sydäntä särkevästi.

Kirkon lähettyvillä kannattaa pysähtyä Grill cafe Skageniin herkuttelemaan ravintolan nimikkoannoksella, tanskalaistyylisellä skagen-katkarapuleivällä.

Houtskarin jälkeen vuorossa on reitin paras lauttamatka. Houtskarin ja Iniön välillä kulkevalla m/s Antonialla kun on aivan mainio, konttiin rakennettu lauttakahvila.

Kustavi – herkulliset jäähyväiset saaristolle

Saariston rengastien henkinen päätepiste on Kustavi, jonka sillat yhdistävät mantereeseen. Kustavissa kannattaa pysähtyä Kustavin savipajaan ihastelemaan käsitöitä ja herkuttelemaan munkeilla, jotka tunnetaan ympäri saaristoa.

Kustavi on muutekin herkullinen matkakohde. Kuuluisa ruokapaikka on Vuosnaisten Meriasema, jonka lounaspöydän herkut ovat kaikki itse tehtyä. Erityisen kuuluisia ovat Meriaseman silakkapihvit.

Vinkki: Kustavista löytyvät Saariston rengastien erikoisimmat majapaikat. Vierasvenesatamana toimivan Peterzens Boathousen viihtyisä, ruokokattoinen ”majatalokylä” on tehty vanhoista satamakonteista. Palveluihin kuuluvat hyvä ravintola ja käsityökauppa.

Kustavin lerintäalue, Kustavin matkailu Lootholma, tarjoaa puolestaan mahdollisuuden majoittua aitoon keskiaasialaiseen jurttaan, jota on tosin tuunattu modernein mukavuuksin jääkaappia myöten.

Kustavista voi ajaa Louhisaaren kartanon kautta Naantaliin.

Saariston rengastieltä Ahvenanmaalle

Jos et saanut saariston maisemista vielä kylliksesi, matkaa voi jatkaa Saariston rengastieltä aina Ahvenanmaalle saakka.

Kustavista Vuosnaisten satamasta kulkee yhteyslaivoja Ahvenanmaan saaristoon, samoin Korppoosta Galtbyn satamasta. Lue lisää Saarihyppelystä Ahvenanmaalle.

Saariston rengastien lautta-aikataulut

Saariston rengastien lautta-aikataulut: finferries.fi

Opas Saariston rengastielle

Roadtripille kannattaa pakata mukaan matkaopas Omatoimimatkailijan opas Saariston rengastielle. Opas on hintava, mutta hyvin kattava ja auttaa saamaan parhaan irti upeasta saaristoreitistä.

Vuokraa mökki Turun saaristosta

Turun saaristosta löytyy kymmeniä vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä. Katso tarjoukset saariston vuokramökkeihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi