Saariston rengastie – vinkit kesän ihanalle autoreissulle

Saariston rengastie sopii loistavasti pyöräilyyn. Pyörän selässä on enemmän läsnä maisemissa kuin auton kyydissä. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Upea, noin 250 kilometriä pitkä Saariston rengastie kiertää Turun saaristoa. Saariston rengastien voi kulkea niin autolla kuin polkupyörälläkin. Saaret yhdistää toisiinsa kymmenkunta siltaa ja kahdeksan lauttaa.

Autolla reitin ehtii ajaa vain yhdessä päivässä, mutta silloin saa paahtaa menemään aika vauhdilla. Kannattaakin varata matkaan ainakin yksi yö, mielellään kaksi. Ja vieläkin upeamman kokemuksen saa, kun varaa mukaan muutaman ylimääräisen päivän ja tekee yhden päiväretken pahamaineiselle Seilille ja toisen Utölle upeaan ulkosaaristoon.

Kokonaisuudessaan Saariston regastien voi kulkea toukokuusta syyskuun alkuun asti, jolloin kaikki lautat ovat liikenteessä joka päivä. Lauttaliikennettä on yleensä jatkettu syyskuussa viikonloppuisin. Talvisin Saariston rengastietä voi ajaa Paraisilta Houtskariin asti (josta pitää palata takaisin samaa reittiä).

Saariston Rengastien voi myös kiertää esteettömästi.

Kumpaan suuntaan Saariston rengastie kannattaa kiertää?

Ja heti alkuun vielä toinenkin vinkki: suurin osa matkustajista kiertää rengasreitin myötäpäivään, kuten reitti on tässäkin artikkelissa kuvattu.

Vilkkaimpina aikoina se kannattaakin kiertää vastapäivään, jolloin välttää jonottamisen lauttoihin. Tässä on sekin hyvä puoli, että silloin saapuu Kuusiston linnanraunioille tunnelmalliseen aikaan illalla.

Saariston rengastien parhaat kohteet näyttää kätevästi Saariston rengastien kartta.

Mistä saariston rengastie alkaa?

Naantali
Naantali on Suomen aurinkoisin kesäkaupunki. Kuva: Visit Naantali

Virallisesti Saariston rengastie alkaa Turusta ja päättyy Naantaliin, ja mikäs sen mukavampaa, sillä molemmat kuuluvat Suomen parhaisiin kesäkaupunkeihin.

Tällä sivulla esitellään vinkit Saariston rengastien nähtävyyksille, ravintoloihin ja majapaikkoihin myötäpäivään Kuusistosta alkaen.

Vinkki: aloita matka aamusta, jotta ehdit lounaalle Nauvon vierasvenesatamaan.

Ihaile Kuusiston piispanlinnan raunioita

Jo aivan Saariston rengastien alussa kannattaa poiketa hieman reitiltä ja ajaa Kuusiston linnanraunioille, joista moni ei ole kuullutkaan. Ne ovat aivan ihanat!

Raunioille on vapaa pääsy ja ne ovat paljon vaikuttavammat kuin tällaisesta liki unohdetusta linnasta osaisi etukäteen arvatakaan. Raunioilla alkaa melkein kuin varkain haaveilla Kolmen muskettisoturin henkisestä seikkailuromaanista, jossa juonittelut sijoittuisivat Kuusiston piispanlinnaan.

Kuusiston piispanlinna oli Suomen katolisen piispan tukikohta. Kun Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa alkoi ajaa protestanttista uskonpuhdistusta, hän määräsi linnan tuhottavaksi vuonna 1528, jottei siitä jäisi katolisille jalansijaa Suomessa.

Suomen viimeinen katolinen piispa, Arvid Kurki, oli lähtenyt linnasta jo kuusi vuotta aiemmin pakoon tanskalaisten hyökkäystä. Pakomatka sai traagisen lopun: piispaa Ruotsiin kuljettanut laiva upposi.

Linnan historiaa esitellään tarkemmin viereisessä Kuusiston kartanossa.

Parainen – hämmästele Salvador Dalin taidetta

Kuusistosta matka jatkuu pienten siltojen kautta Paraisiin. Jos Paraisia kutsutaankin Turun saariston pääkaupungiksi, ei täällä oikein vielä tunne saaristossa olevansa.

Paraisilla sijaitsee koko rengastien hauskin nähtävyys, ArtBank -galleria, Pohjoismaiden ainoa pysyvä näyttely Salvador Dalin taiteesta.

Toki jo Dalin taide osaa viihdyttää, mutta erityisen hauskaksi taidegallerian tekee sen omistaja, Ted Wallin, joka väittää Dalin sielun siirtyneen häneen taiteilijan kuoltua.

Sisäänkäynnin yllä on Stefan Lindforsin jättimäinen muurahaisveistos.

Paraisten kirkko ja antisankari Klaus Flemingin hauta

Historiallisempiin tunnelmiin pääsee keskiaikaisessa Paraisten kirkossa, jonka alttarin eteen on haudattu itse Klaus Eriksson Fleming (1535–1597), Nuijasodan antisankari ja yksi Suomen historian ristiriitaisimmista hahmoista.

Suomen käskynhaltijana toimineen Flemingin johtamat joukot teloittivat nuijasodassa säälimättä talonpoikaiskapinallisia. Toisaalta Flemingiä on myös arvostettu suomalaisessa historiankirjoituksessa Suomen erillisaseman ajajana Ruotsin vallan aikana.

1400-luvun puolivälissä rakennettu ja alkuperäisen asunsa hyvin säilyttänyt kivikirkko on muutenkin hieno nähtävyys. Kannattaa kiinnittää huomiota kirkon holvaukseen, joka vilisee kauniita yksityiskohtia.

Vanha Malmi – Paraisten vanhakaupunki

Monelta jää huomaamatta, että Paraisissa on myös viehättävä, vanha puutalokaupunginosa Gamla Malmen eli Vanha Malmi. Sille löytää kätevästi heti kirkkoa vastapäätä, kun lähtee kulkemaan pitkin kapeaa Malminrinne-kujaa.

Talot ovat pääosin 1800-luvulta, mutta joukossa on myös rakennuksia 1700-luvun lopulta. Aikoinaan niissä asui käsityöläisiä ja merimiehiä. Taloissa pidettiin myös salakapakoita, joihin kirkkokansa saattoi sunnuntaisin poiketa.

Kulje vaikka Malminrinteen kautta Malminkadulle, Ullanrinteelle ja Lukkarinkujan kautta takaisin kirkolle. Lukkarinkujan päässä, Fredrikanaukiolla, on kahvila Fredrikastugan, jossa voi nauttia pullakahvit.

Paraisten kalkkilouhos – kurkista avolouhoksen syvyyteen

Vaikuttava nähtävyys on myös Paraisten kalkkilouhos, jota ihaillaan näköalapaikalta verkkoaidan takaa. Vuonna 1989 toimintansa aloittanut kaivos on Pohjoismaiden suurin avolouhos ja kurottaa huimaavaan 150 metrin syvyyteen.

Ja kappas – jo alkumatkaan on kulunut niin paljon aikaa, että saatat haluta yöpyä Paraisilla. Majapaikoista keskeisin on merenrannassa sijaitseva Hotel Kalkstrand.

Katso tarjoukset Paraisten majoitukseen.

Sattmark kaffe – maista prinsessakakkua

Muutama kilometri Paraisten jälkeen kannattaa pysähtyä tunnelmallisessa Sattmark kaffessa, joka sijaitsee 1750-luvun torpassa. Herkullisen prinsessakakun voimalla jaksaa kävellä Sattmarkin lapsille suunnatun seikkailullisen luontopolun. Suurempaan nälkään on tarjolla savukalaa.

Kahvila vuokraa myös pieniä ja viihtyisiä ekomökkejä, joita eräskin asiakas kuvaa näin: ”Sympaattiset mökit metsän siimeksessä. Rauhoittava pysähdyspaikka kauniilla reitillä. Ruoka ravintolassa ja aamiainen kahvilassa erinomaiset. Tulemme varmasti uudelleen.”

Sattmarkin jälkeen otetaan ensimmäinen lautta Nauvoon – nyt ollaan ”oikeassa” saaristossa!

Brännskär – Saariston rengastien paras pikkusaari

Jos on valmis näkemään hieman vaivaa ja haluaa kokea riipaisevan kaunista saaristolaistunnelmaa, tässä vaiheessa kannattaa hieman poiketa perusreitiltä ja suunnata Pikku-Nauvon reunalle Kirjaisten satamaan.

Kirjaisista pääsee muutamana päivänä viikossa yhteyslaivalla (varattava etukäteen) ja muina aikoina taksiveneellä Brännskärin saarelle, jossa kaikkialle kävellään. Saaren kallioisissa ja käppyräisissä maisemissa on upean omaleimaisia vuokramökkejä – ja ihanan yhteisöllinen tunnelma.

Nauvo – ”Saariston Riviera”

Nauvo
Nauvon vierasvenesatamaa reunustavat punaiset töllit, joissa on ravintoloita ja putiikkeja. Kuva: Sara Terho / Visit Finland

Nauvon kirkonkylän vierasvenesatamaa kutsutaan Saariston Rivieraksi. Viihtyisällä rantabulevardilla onkin useita hyviä ravintoloita ja putiikkeja ja satamassakin kelluu välillä aikamoisia huvijahteja. Palmujen virkaa hoitavat tosin männyt. Mutta mitäs pienistä.

Rantaravintoloista kuuluisimpia on L’Es­ca­le. Mainio paikka on myös haukipurilaisia tarjoileva hotelli–ravintola Köpmans, joka sijaitsee satamaan vievän Rantapolun varrella.

Nauvo Saariston rengastie
Ravintola Köpmans sijaitsee Nauvon huvivenesatamaan johtavalla Rantapolulla. Kuva: Sara Terho / Visit Finland

Jos herkuttelulta ehtii, kannattaa kurkistaa vierasvenesataman kupeessa sijaitsevaan keskiaikaiseen Nauvon kirkkoon.

Nauvoon kannattaa jäädä yöksi jo senkin takia, että voi nauttia täysin siemauksin Hotelli Lanternassa sijaitsevasta Suomen ainoasta absinttibaarista (avoinna tilauksesta).

Toinen mukava majapaikka on Nauvon kirkon vieressä sijaitseva, maalaisromantiikkaa tihkuva Majatalo Martta.

Finbyn jatulintarha – mystiikkaa Saariston rengastien varrella

Hvitsin jatulintarha Nauvossa on hämmentävä näky. Kuva: Ville Palonen

Parin kilometrin päässä Nauvon kirkolta, Finbyssa, on Suomen kiehtovimpiin muinaismuistoihin kuuluva Hvitsin jatulintarha, arvoituksellinen kivilabyrintti, jonka alkuperästä ei ole varmaa tietoa.

Jatulintarhalta muutama sata metriä eteenpäin on uusi hauska lisä Saariston rengastien majoitukseen, Gammelgård Pizza & Padel Resort. Mikä yhdistelmä! Pizzaa saaristolaisvivahteella ja mahdollisuus pelata padelia, sitä tenniksen tapaista mutta helpompaa peliä. Majoitus on entisen vanhainkodin tunnelmallisissa, joskin varsin pienissä huoneissa.

Tee retki hyytävälle Seilin saarelle

Seili saari
Seilin kirkko on palvellut onnettomia: spitaalisia ja mielisairaita. Kuva: Kristian Bäckström, Wikimedia

Vinkki: Nauvon huvivenesatamasta kannattaa tehdä laivaretki Seilin saarelle, jolla on hyytävä historia.

Ulkosaaristoon Jurmon ja Utön saarille pääsee puolestaan Pärnäsin satamasta, jonne vie tie Nauvon läpi. Samasta satamasta on myös yhteys Saariston rengastien seuraavalle saarelle Korppooseen. Tammikuussa 2023 Nauvon ja Korppoon välillä alkoi liikennöidä Suomen suurin lossi, johon mahtuu yli 50 autoa – siis lähes tuplasti enemmän kuin vanhaan lautta-alukseen.

Pärnäsin sataman lähistöllä sijaitsee Nauvon omalaatuisin majapaikka. Jos haluaa ihailla sängystä öistä tähtitaivasta, siihen sopivat Tackork Gård & Marinan lasikattoiset mökit.

Korppoo ja lautat Ahvenanmaalle

Gullkronan kylä Korppoossa edustaa hyvin Saaristomeren idylliä. Kuva: Udo Haafke
Gullkronan kylä Korppoossa edustaa mallikelpoisesti Saaristomeren idylliä. Kuva: Udo Haafke, Visit Finland

Nauvon naapurisaari Korppoo on sekin mainio paikka yöpyä ja herkutella Saariston rengastien varrella. Taiteilija Pia Rousku ja muotoilija Frank Hellgren pitävät Korppoossa vanhaan navettaan rakennettua viihtyisää Hotelli Nestoria.

Hotellin ravintola Back Pocket on Saaristomeren hienostuneimpia. Ravintolasta vastaa pariskunnan poika, William Hellgren, joka on työskennellyt Tukholmassa Michelin-tähtiravintolassa.

Hannaksen tila tarjoaa puolestaan viehättävää maatilamajoitusta. Varoitus: vierashuoneen hirsiseiniin saattaa rakastua!

Kolmas mukava majapaikka on Hjalmar’s Hotel, joka sijaitsee Korppoon pienessä keskustassa 1930-luvun esikuntatalossa. Tarjolla edullista lounasta ja lauantai-iltaisin paikallista karaokea.

Jos taas haluaa vuokrata itselleen kokonaisen mökin, sekin onnistuu. Hevosniemi on komea, kahden makuuhuoneen saaristohuvila meren rannalla.

Korppoon nähtävyytenä on Saaristokeskus Korpoström, jossa on mielenkiintoisia näyttelyitä saariston elämästä.

Korppoon Galtbyn satamasta otetaan lautta Houtskariin. Tämä on reitin ensimmäinen vähän pitempi lauttamatka ja kestää puolisen tuntia.

Korppoon satamasta lähtevät myös yhteisalukset Ahvenanmaan Kökar-saarelle. Saariston rengasreitin voikin täällä muuttaa eeppiseksi saaristokierrokseksi, jossa koko Ahvenanmaan saaristo ja palataan lopuksi mantereelle rengasreitin loppuun Vuosnaisiin.

Lue lisää: Saarihyppely Ahvenanmaalla

Houtskarin sydäntäsärkevän kaunis kirkko

Houtskar
Houtskarin kirkko henkii saaristolaistunnelmaa. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Houstkarin lauttarannasta on reilun 10 kilometrin matka Houtskarin kirkolle läpi metsien ja peltoaukeiden. 1700-luvun alkuvuosina valmistunut punainen puukirkko henkii saaristolaistunnelmaa sydäntä särkevästi.

Kauniin kirkon lisäksi kannattaa käydä kylän pienessä venesatamassa herkuttelemassa Grill Cafe Skagenin nimikkoannoksella, tanskalaistyylisellä skagen-katkarapuleivällä.

Houtskarin nähtävyytenä on myös saaren toisella laidalla sijaitseva Borgbergin näkötorni, jolle kannattaa kivuta maisemia ihailemaan. Hyvällä ilmalla voi nähdä Ahvenanmaalle asti.

Björkön venevajat ja lauttamatka idylliseen Iniöön

Saaristomeri Saariston renngastie
Björkö tunnetaan tunnelmallisista venevajoistaan. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Houtskarista matka jatkuu kahden pienen lossikyydin kautta Mossalaan. Björkö–Mossala-välisen lossimatkan tekevät erityisen valokuvaukselliseksi Björkön puolella olevat vanhat, punaiset venevajat.

Mossalan toiselta laidalta onkin sitten edessä reissun pisin lauttamatka. Se vie Iniöön. Aika ei taatusti käy pitkäksi, kiitos merimaisemien ja m/s Antonia -lautan mainion, konttiin rakennetun lauttakahvilan.

Iniössä matkailija palkitaan idyllisillä kylämaisemilla. Moni jääkin yöksi, mikä voi olla järkevää jo lautta-aikataulujenkin takia. Kodikas majapaikka on puuhuvila Villa Högbo, joka rakennettiin 1930-luvulla Iniön kunnantaloksi.

Iniöstä matka jatkuu lyhyellä lauttamatkalla Jumoon, jonka Kannvikin satamasta on vielä pitkä lauttamatka Kustaviin, Saariston rengastien henkiseen päätepisteeseen.

Kannvikin sataman vieressä sijaitsee mukiinmenevä majapaikka Café Alppila. Täällä kun yöpyy, ei tarvitse jännittää ehtiikö ja mahtuuko illan viimeiseen lauttaan.

Kustavi – herkulliset jäähyväiset saaristolle

Sillat yhdistävät Kustavin mantereeseen. Vain lyhyen matkaa Heponiemen satamasta on Peterzens Boathouse, jonka palveluihin kuuluvat hyvä ravintola ja käsityökauppa. Toinen mukava majapaikka Kustavissa on mökkimajoitusta tarjoava Kustavin Lootholma.

Seuraavaksi kannattaa pysähtyä Kustavin savipajaan ihastelemaan käsitöitä ja herkuttelemaan munkeilla, jotka tunnetaan ympäri saaristoa.

Kustavin erikoisin nähtävyys on Art Teatro, kahden hengen moderni sirkus. Maineikkaan Cirque de Soleil -sirkusryhmän kanssa maailmaa kiertänyt pariskunta asettui Kustaviin, rakensi korkean hirsirakennuksen teatterisalikseen ja alkoi pyörittää sirkusta. Kannattaa pysähtyä matkan varrella katsomaan, mikä on meininki, tai katsoa esitysten ja lapsille suunnatun sirkuskoulun ajankohdat etukäteen netistä.

Sekä Peterezensillä että Lootholmassa on vierasvenesatamat. Sellainen löytyy myös Vuosnaisten meriasemalta.

Vuosnainen ja lautat Ahvenanmaalle

Kustavista on vain lyhyt lossimatka Vuosnaisiin, jossa moni poikkeaa herkutellakseen Vuosnaisten Meriasemalla. Lounaspöydän herkut ovat kaikki itse valmistettuja, ja erityisen kuuluisia ovat Meriaseman silakkapihvit. Tarjolla on myös majoitusta.

Aivan Vuosnaisten Meriaseman vieressä tunnelmallista mökkimajoitusta tarjoaa lomakeskus Spauna.

Vuosnaisten satamasta kulkevat yhteysalukset Ahvenanmaan pohjoiselle reitille.

Loppumatka rengastietä Naantaliin

Marsalkka Mannerheim syntyi Louhisaaren kartanolinnassa Naantalin lähellä. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Näkemistä ja kokemista riittää vielä loppumatkalle Naantaliin, Suomen parhaaseen kesäkaupunkiin.

Vajaan parinkymmenen kilometrin päässä Kustavista on Taivassalo, jossa kannattaa pysähtyä hämmästelemään Pyhän ristin kirkon groteskeja seinämaalauksia. Lähettyvillä on pieni Muntin kivisilta, joka on kuin suoraan hobittien kotikylästä.

30 kilometrin päässä kirkolta on Mannerheimin synnyinkoti, Louhisaaren kartano, josta on suunnilleen saman verran matkaa Naantaliin.

Entistä hauskemmaksi kotimaanmatkailun tekee upouusi teos Kerran elämässä Suomi – 321 kohdetta kotimaassa. Olemme koonneet yksien kansien väliin, helposti silmäiltävään muotoon, Suomen upeimmat, kiehtovimmat ja erikoisimmat nähtävyydet.

Saariston rengastien lautta-aikataulut

Saariston rengastiellä liikennöivien lauttojen aikataulujen kanssa kannattaa olla tarkkana, jottei myöhästy päivän viimeisestä lautasta. Myös pitempien lauttamatkojen, kuten Iniö–Kustavi, aikataulut kannattaa tarkistaa etukäteen.

Saariston rengastien lautta-aikataulut: finferries.fi

Saariston rengastien majoitus

Saariston rengastien ehtii kiertää autolla vaikka yhdessä päivässä, mutta kun yöpyy matkalla yhden (tai mieluummin kaksikin) yötä, ehtii paikkoihin tutustua ilman kiirettä. Ja jos haluaa tehdä yhden päiväretken pahamaineiselle Seilille ja toisen upeaan ulkosaaristoon Utölle, vaaditaan jo useampikin majapaikka. Tässä suosituksemme Saariston rengastien majoitukseen:

Paraisten majapaikoista keskeisin on merenrannassa sijaitseva Hotel Kalkstrand.

Nauvon tunnelmallisin majoitus on Hotelli Lanterna. Toinen mainio paikka on haukipurilaisia tarjoileva hotelli–ravintola Köpmans.

Jos haluaa yöpyä Korppoossa, täydellinen valinta on vanhaan navettaan rakennettu viihtyisä Hotelli Nestor, jonka yhteydessä toimii kehuttu ravintola Back Pocket. Hannaksen tila tarjoaa puolestaan viehättävää maatilamajoitusta.

Iniössä kodikas majapaikka on puuhuvila Villa Högbo.

Kustavin paras majoitus on Peterzens Boathouse, jonka palveluihin kuuluvat hyvä ravintola ja käsityökauppa.

Vuosnaisten Meriasemalla voi herkutella lounaspöydän kuuluisilla silakkapihveillä. Meriaseman vieressä tunnelmallista mökkimajoitusta tarjoaa lomakeskus Spauna.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

6 KOMMENTIT

    • Kiitos kysymästä Esko! Autoilla ajetaan lauttajonoon ja sieltä jonosta rahastaja käy keräämässä maksut. Lippuja ei tarvitse eikä voi ostaa etukäteen. Homma toimii kätevästi ja näppärästi siellä lauttarannassa.

  1. Tuntematon kuusiston piispanlinna? Tunnetaan ainakin Berliiniin asti. Vein tyttöystäväni sinne liki 30 vuotta sitten, hän oli kyllä enemmän kiinnostunut mustikoista matkan varrella, en meinannut saada puskista pois.

    • Heh, Jyrki, tyttöystäväsi oli siis suunnannäyttäjä suomalaisen turismin kehittymisessä. Muilta kesti vielä muutama vuosikymmen tajuta, että sienestys ja marjastus ovat yksi Suomen kovimmista elämyksistä ulkomaalaisten silmissä :)

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi