12 x Suomen parhaat kansallispuistot

Suomen kansallispuistot
Urho Kekkosen kansallispuiston Itäkairaa hallitsevat metsä ja avarat aapasuot. Kuva: Ville Palonen

Suomessa on kaikkiaan 41 kansallispuistoa. Kuulostaako hienolta? Suomen kansallispuistojen määrä on maailmankin mittapuulla suuri, tosin monet niistä ovat kooltaan yllättävänkin pieniä. Mukaan mahtuu sentään myös muutama kunnon erämaakin.

Yhteensä Suomen pinta-alasta on suojeltu kaikkiaan noin 10 prosenttia. Sillä ei pääse maailman maiden joukossa edes sadan parhaan joukkoon. Kattavimmin luontonsa ovat suojelleet Venezuela ja Slovenia, joista molemmista on suojeltu Telegraphin mukaan 53 prosenttia.

Tähän artikkeliin on valittu 12 Suomen parasta kansallispuistoa eli täydellinen tusina, joka kannattaa kokea ainakin kerran elämässä. Puistoja ei ole rankattu paremmuusjärjestykseen vaan ne esitellään temaattisesti.

Mukana on sekä suuria erämaita että lyhyitä päiväretken kohteita. Tärkein valintakriteeri on ollut se, että kansallispuistolla on jotain poikkeuksellista tarjottavanaan.

Kansallispuistot eivät ole mitenkään kattava kuva Suomen parhaista luontokohteista. Niiden ulkopuolelle jää monta hienoa retkeilyaluetta kuten Kevon kanjoni sekä Saana- ja Halti-tunturit, jotka sijaitsevat Käsivarren erämaa-alueella. Näistä voit lukea lisää sivulta Suomen parhaat vaellukset.

Parhaiden kansallispuistojen valinta oli vaikea, ja monta hienoa kohdetta putosi pois listalta viime metreillä. Mutta sitähän listat ovat, valintoja. Kerro sivun lopusta löytyvässä kommenttiosuudessa, mitkä muut kansallispuistot olisivat ehdottomasti kuuluneet listalle.

1. Pallas-Yllästunturi – Suomen vanhin kansallispuisto

Suomen ensimmäiset kansallispuistot, Pallas-Yllästunturi ja Pyhä-Luosto, perustettiin vuonna 1938, tosin nykyistä pienempinä. Näistä huomattavasti suositumpi retkeilykohde on Pallas-Yllästunturi, jonka halki kulkeva vaellusreitti Hetta-Pallas edustaa Lapin maisemia kauneimmillaan.

Vaellus päättyy Pallaksen hiihtokeskukseen, jossa on yksi ainoa hotelli, ihanasti erähenkinen Lapland Hotels Pallas.

Samana vuonna perustetiin muuten kansallispuistot myös Petsamoon ja Porkkalanniemelle, mutta niiden tarina päättyi hetimiten toiseen maailmansotaan. Sittemmin Suomelle palautettu Porkkalanniemi on edelleenkin upea retkeilyalue, vaikkei se enää kansallispuisto olekaan.

Pallas – koe Suomen ihanin hiihtokeskus ja vanhin vaellusreitti

2. Hossan kansallispuisto – Suomen (toiseksi) uusin kansallispuisto

Suomen uusin kansallispuisto on vuoden 2022 alussa kansallispuistostatuksen saanut Salla. Kärkipaikkaa ehti muutaman vuoden ajan pitää Hossa, joka sai kansallispuiston statuksen vuonna 2017, Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Jo pitkään sitä ennen Hossa oli suosittu retkeilyalue.

Suomussalmen ja Kuusamon alueella sijaitsevan Hossan kohokohtia on Julma-Ölkyn kanjonijärvi, jonka ympäri kiertää 10 kilometrin mittainen Ölökyn Ähkäsy. Hossassa voi ihailla myös ikivanhoja kalliomaalauksia.

Lähistöllä on paljon muutakin nähtävää. Suomussalmi on maailman parhaita paikkoja ihailla karhuja luonnossa. Nähtävänä on myös komea Talvisodan muistomerkki ja yksi Suomen upeimmista ITE-taideteoksista, Hiljainen kansa.

Paras paikka majoittumiseen on kansallispuiston kupeessa sijaitseva Camping Hossan Lumo.

Hossa – kanjonijärven, kalliomaalausten ja kalastajien kansallispuisto

3. Lemmenjoki – Suomen suurin kansallispuisto

Suomen suurimmalla kansallispuistolla, Lemmenjoella, on kokoa huimat 2860 neliökilometriä. Lisäväriä alueelle tuovat kullankaivajat.

Kullankaivuun historiaan voi tutustua 25 kilometrin mittaisella Lemmenjoen Kultareitillä, joka avattiin vuonna 2018. Reitin alkuun Kultahaminaan pääsee kesäkaudella venekyydillä Njurkulahdelta.

Ota vaskooli mukaan vaellusvarusteisiin – vaikka ihan periaatteen vuoksi.

Varsinaiseen kullanhuuhdontaan tarvitaan lupa, mutta vaskoolilla voi kevyesti kokeillen etsiä kultaa ilman lupaa, kunhan siitä ilmoittaa etukäteen maanomistajalle, Lemmenjoen tapauksessa Metsähallituksen Ivalon palvelupisteelle: kerro missä, milloin ja kuka etsintää tekee.

Lemmenjoella riittää tilaa ja lääniä lähteä myös aivan omille teilleen, mistä yllä oleva videokin kertoo.

Lue lisää: Lapin parhaat matkakohteet

4. Petkeljärvi – Suomen pienin kansallispuisto

Pakkohan tämäkin on kokea – Suomen pienin kansallispuisto! Pohjois-Karjalan Petkeljärvellä on kokoa vaivaiset kuusi neliökilometriä – eli liki 500 kertaa vähemmän kuin Lemmenjoella.

Petkeljärven pieneen mittaan mahtuu kauniita harjumaisemia ja niiden äärellä asustavia majavia. Ja itärajalla kun ollaan, käy kansallispuiston alueella karhujakin möyryämässä.

Petkeljärvellä voi yöpyä Petkeljärvi Centerissä, josta löytyy huoneiden lisäksi telttailualue. Lomakeskuksen palveluihin kuuluvat ravintola, yhteiskeittiö, grillikatos ja sauna.

On oikeastaan aika hassua, että Suomen suurin ja pienin kansallispuisto perustettiin molemmat vuonna 1956, melkein ensimmäisten kansallispuistojemme joukossa.

5. Koloveden kansallispuisto – Suomen harvinaislaatuisin kansallispuisto

Koloveden kansallispuisto
Koloveden kansallispuisto on yksi Suomen parhaista melontaretken kohteista. Kuva: Ville Palonen

Kauniita maisemia löytää ympäri maailmaa, mutta saimaannorppia vain Suomen Savosta. Helpoin tapa niiden bongaamiseen on osallistua opastetulle norpparetkelle Linnansaaren kansallispuistossa.

Tunnelmallisin tapa norppien bongaamiseen on kuitenkin lähteä omatoimiselle melontaretkelle Koloveden kansallispuistoon, vedestä nousevien jyrkkien kallioiden valtakuntaan. Suojainen vesistö sopii aloittelevillekin melojille.

Tämä on todellinen saimaannorppien paratiisi, sillä suojelualueen ytimessä on kiellettyä liikkuminen (poltto)moottoriveneillä.

6. Koli – Suomen kansallisromanttisin kansallispuisto

paratiisireportteri
Ukko-Kolin huipulta on upea näkymä. Kuva: Ville Palonen

Suomen kansallisromanttisin kansallispuisto on tietysti Koli, jonka laelta Pieliselle avautuu maisemaa maamme kultakauden taiteilijat kilpaa maalasivat.

Matkakohteena Koli on niin suosittu, ettei täällä välttämättä edes tule ajatelleeksi olevansa kansallispuistossa. Aika lailla poikkeuksellista onkin, että kansallispuiston alueella on ihan oikea hotelli, Break Sokos Hotel Koli.

Hotellin ihanassa kylpylässä lilluessa tulee helposti ajatelleeksi, että Koli on myös Suomen ylellisin kansallispuisto.

Kolin kuuluisimmat maisemat ovat ihan hotellin vieressä, mutta pitemmän kaavan kautta niistä voi nauttia patikoimalla 60 kilometriä pitkän Herajärven kierroksen.

Koli – näin nautit Suomen kansallismaisemasta

7. Oulanka – Suomen kansainvälisin kansallispuisto

Karhunkierroksestaan kuuluisa Oulangan kansallispuisto on maisemiltaan Suomen kauneimpia, kiitos kuohuvien könkäidensä ja mahtavien näköalapaikkojensa. Se on myös suosituimpia ulkomaalaisten vaeltajien parissa. Kansainvälisessä lehdistössä kun Oulanka on valittu useammankin kerran Euroopan parhaiden kansallispuistojen joukkoon.

Kansainvälisyyden tunnelmaa tuo myös se, että Oulangan komeimmat nähtävyydet voi kiertää Rukalta käsin myös autolla – ihan kuin Yhdysvalloissa!

Idyllinen tukikohta Oulangan alueeseen tutustumiseen on erämaahotelli Basecamp Oulanka, jonka vierestä alkaa Pieni Karhunkierros.

Karhunkierros – opas Suomen legendaarisimmalle vaellusreitille

8. Patvinsuo – Suomen kuninkaallisin kansallispuisto

Patvinsuon kansallispuisto
Patvinsuon kansallispuistossa odottaa Suomunjärvi, jonka hiekkarannat ovat vertaansa vailla kauniina kesäpäivänä. Kuva: Ville Palonen

Jos haluaa nähdä Suomen hienoimpiin kuuluvan suon, kannattaa suunnata Pohjois-Karjalaan. Patvinsuon komea suoalue reunustaa Suomunjärveä, kaunista erämaajärveä, jota voi kiertää patikoiden tai meloen.

Eräseikkailujen päätteeksi voi rentoutua löylyissä rantasaunassa, jonka lauteille on painanut siron takalistonsa myös Hollannin kuningatar Beatrix häämatkallaan 1960-luvulla. Häämatkan kohdetta oli suositellut presidentti Kekkonen.

Kajakkeja – ja saunaillan – voi varata Suomunjärven luontokeskuksesta.

Vierailu Patvinsuolla kannattaa yhdistää ahmojen katseluun lähitienoilla sijaitsevan Erä-Eeron luona ja seikkailuun Ilomantsin maisemissa aivan itärajan tuntumassa.

9. Helvetinjärvi – Suomen helvetillisin kansallispuisto

Helvetinkolu
Helvetinkolu on synkkä ja jyrkkä rotko, jonne ei kannata mennä pikkulasten kanssa (ainakaan liukkaalla sadesäällä). Kuva: Ville Palonen

Tämä on vähän yhden ihmeen kansallispuisto, mutta se ihme on sitten sitäkin komeampi. Pirkanmaan Ruovedellä sijaitsevan Helvetinjärven kansallispuiston vetonaulana on upea kalliosola Helvetinkolu, jota pääsee ihailemaan neljän kilometrin mittaisella kierroksella Helvetistä itään.

Siinä on helvetillistä menoa kerrakseen.

Kiehtovimmillaan Helvetinjärven kansallispuisto on talvisin, kun kapeita rotkolaaksoja pitkin pääsee hiihtämään ja ihailemaan jäävesiputouksia.

Helvetinjärven maisemiin on helppo käydä tutustumassa Tampereelta käsin – tai vaikka Mäntästä, jos haluaa yhdistää luontoseikkailuihin annoksen kulttuuria upeassa taidemuseo Göstassa.

Helvetinjärven kansallispuisto – vaellus helvettiin ja takaisin

10. Pyhä-Häkki – paras paikka puunhalaamiseen

Suomen kansallispuistot Pyhä-Häkki
Pyhä-Häkin kansallispuisto Keski-Suomessa. Kuva: Ville Palonen

Suomen helpoin paikka ikiaikaisten puuvanhusten ihailuun on Jyväskylästä pohjoiseen sijaitseva pikkuruinen Pyhä-Häkin kansallispuisto. Ikimetsän tunnetuin ikipetäjä, nykyään jo kelottunut Vanha Iso Puu, aloitti kasvunsa vuonna 1518. Siinä ajassa on jo ehtinyt nähdä maailmaa monelta kantilta. Lähellä vielä kasvuvaiheessa oleva Uusi Iso Puu on sekin syntynyt jo vuonna 1641.

Metsä on säilynyt hakkuilta, siellä Keski-Suomen perältä ovat puuttuneet hyvät uittoväylät toisin kuin vaikkapa Itä-Suomessa.

Puita pääsee ihailemaan kolmen kilometrin mittaisella Mastomäen kierroksella. Tuplasti enemmän patikoitavaa tarjoaa 6,5 kilometrin mittainen Kotajärven kierros.

Pyhä-Häkkiin tutustuu kätevästi Jyväskylästä käsin päiväretkellä. Hyvä vaihtoehto on yöpyä Peurungan kylpylässä, josta on kansallispuistoon tunnin ajomatka.

11. Repovesi – Etelä-Suomen paras kansallispuisto

Etelä-Suomen komeimmat maisemat löytyvät Repoveden kansallispuistosta parin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Jylhiä kallioita ja riippusiltoja, patikointia, melontaa ja kalliokiipeilyä. Pikkuruisesta koostaan (15 km2) huolimatta Repovesi on Suomen monipuolisimpia kansallispuistoja.

Jos haluaa majoittua Repoveden lähellä, ikimuistoinen majapaikka on päheä Woikoski Feeling – Kirjokiven Kartano. Matkaa Lapinlahden pysäköintipaikalta ei ole kuin muutama kilometri. Wanhan ajan tyyliin sisustetussa kartanossa on rantasauna ja erinomainen aamiainen. Hiukan kauempana, Jaalassa, olevassa Aurantolassa on kaunis, puinen päärakennus ja mökkejä saaressa.

12. Urho Kekkosen kansallispuisto – Suomen paras kansallispuisto

Suomen paras kansallispuisto
Urho Kekkosen kansallispuistossa eivät rakkakivikot lopu kesken. Kuva: Ville Palonen

Komea nimi ja komea on puistokin. 2550 neliökilometrin suuruinen Urho Kekkosen kansallispuisto ei jää koossa kovasti jälkeen edes Lemmenjoesta. Ja vaeltamista ajatellen UK-puisto on Lemmenjokea paljon sopivampi.

Urho Kekkosen kansallispuisto sopii täydellisesti niin lyhyelle päivävaellukselle kuin parin viikon erämaaseikkailullekin. Ja vuoden ympäri. Kesällä vaelletaan, syksyllä ihaillaan ruskaa ja talvella hiihdetään pitkälle kevääseen.

Kansallispuiston vieressä sijaitsee Saariselkä, suosittu hiihtokeskus.

Urho Kekkosen kansallispuisto – Suomen paras vaelluskohde?

Lue lisää:

Suomen parhaat vaellukset

Suomen parhaat lyhyet päivävaellukset

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi