Pohjois-Karjala – kansallismaisemia, suurpetoja ja sotahistoriaa

Kolin laelta näkyy Pielinen. Kuva: Riekkinen / Shutterstock

Pohjois-Karjala on Suomen kauneimpia ja monipuolisimpia matkailualueita. Pohjois-Karjalassa pääsee näkemään ja kokemaan niin Kolin kansallismaiseman, Patvinsuon mahtavan suoalueen, itärajan taistelupaikkoja kuin Kalevalan laulumaidenkin tunnelmaa.

Pohjois-Karjala on myös maailman paras paikka nähdä ahma luonnossa – ja samalla kertaa on hyvä mahdollisuus bongata metsän kuningas, karhu.

Oman lisänsä Pohjois-Karjalan matkaan tuovat tietenkin myös karjalalaiset. Ei siitä pääse mihinkään. Karjalaiset ovat oma kansansa ja aivan muuta maata kuin monet muut suomalaiset: eläväisiä ja puheliaita. Pohjois-Karjalaan on vaikea olla ihastumatta.

Pohjois-Karjalan parhaat nähtävyydet

Ukko-Kolin huipulta on upea näkymä. Kuva: Ville Palonen

Pohjois-Karjalan nähtävyyksistä yksi on ylitse muiden: Kolin kansallismaisema, joka innoitti 1900–luvun vaihteessa Suomen taiteen kultakauden merkittävimpiä taiteilijoita Edelfeltistä Sibeliukseen.

Suomen kauneimpiin kuuluvien maisemien ihailun ohella Kolilla voi nauttia Suomen romanttisimmasta kylpylästä ja seikkailla tunnelmalliseen Pirunkirkkoon. Kokonaisuutena Koli on yksi Suomen parhaista matkakohteista.

Paaterin puukirkko on taiteilija Eeva Ryynäsen luomus. Kuva: Ville Palonen

Huikea nähtävyys on myös Pielisen toisella puolen sijaitseva Paaterin kirkko, jonka taiteilija Eva Ryynänen (1915–2001) rakensi niin mahtavista hirsistä, ettei sitä uskoisikaan ellei omin silmin näe. Lisää ihailtavaa on kirkon vieressä Ryynäsen ateljeessa.

Outokummun komea, vanha kaivosrakennus. Kuva: Otto Karikoski, Wikimedia Commons.

Suomen kaivoshistoriaan pääsee puolestaan tutustumaan Outokummun vanhalla kaivoksella. Vuonna 1910 avatulta kaivokselta sai alkunsa Outokummun tie moninkansalliseksi suuryritykseksi. Outokummusta löytyy Kaivosmuseo ja kaivosaiheinen teemapuisto Lasten kaivos.

Taiteen ystävän kannattaa pysähtyä Joensuussa taidemuseo Onnissa, jonka kokoelmiin kuuluu Suomen taiteen kultakauden merkkiteoksia Albert Edelfeltiltä ja Magnus Enckeliltä.

Bomban talo on suosittu ravintola. Kuva: Ville Palonen

Pohjois-Karjalan kaunein kaupunki on Nurmes, jossa on säilynyt Itä-Suomen laajin puutalokeskusta. Puu-Nurmeksen sijaintikin on mitä tunnelmallisin Pielisen pohjoispäätä halkovalla harjulla. Nurmeksen nähtävyyksiin kuuluu karjalaista rakennusperintöä kunnioittava komea Bomban talo, jonka ravintolassa herkutellaan karjalaisilla perinneruuilla. Vierestä löytyy tunnelmallinen upouusi kylpylä Spa Bomba.

Nurmeksesta pohjoiseen, melkein Kainuun rajalla, on Murtovaaran talomuseo, merkittävä kulttuuriympäristö ja ainoa Itä-Suomen vaara-asutuksella omistettu museo. Kuten asiaan kuuluu, museotila sijaitsee erämaassa syrjässä pääteiltä. Loppumatka museolle pitää kävellä pitkin kärrytietä. Jo Elias Lönnrot ylisti matkakuvauksissaan Valtimon alueen kauneutta.

Pohjois-Karjalan laulumailla

Uhrikivi. Kuva: Ville Palonen

Kaikkein autenttisin paikka tutustua Kalevalan perintöön on Pohjois-Karjalan eteläosissa sijaitseva Lönnrotin petäjä, jonka alla Elias Lönnrot keräsi runoja ja loitsuja runonlaulaja Kainulaiselta. Mahtava mänty on edelleen pystyssä. Samalla kannattaa tutustua Kainulaisen synkän tunnelmalliseen uhrikiveen.

Lisää Kalevalan historiaa pääsee kokemaan Ilomantsisssa sijaitsevassa Parppeinvaaran runokylässä. Ilomantsi on muutenkin ihanan tunnelmallinen matkakohde. Kun Koli on Pohjois-Karjalan matkailun kestotähti, ollaan syrjäisessä Ilomantsissa matkailun katvealueella, niin idässä kuin Suomessa pääsee.

Pohjois-Karjalan luontokohteet

Ahma on ujo suurpeto, jonka voi bongata piilokojusta käsin. Kuva: Ville Palonen

Kolin ohella Pohjois-Karjalassa on monta muutakin hienoa luontokohdetta. Lieksan erämaat ovat maailman paras paikka nähdä ahma luonnossa. Erä-Eeron piilokojuilla ahman näkee lähes varmasti, eivätkä karhutkaan ole havinaisia vieraita.

Ruunaan koskia voi laskea myös puuveneen kyydissä. Kuva: Ville Palonen

Lieksan lähellä sijaitsevat myös Ruunaan kosket, joita pidetään Suomen parhaana koskenlaskupaikkana. Ruunaalla on myös hyvä patikointireittien verkosto ja kalaisat vedet.

Patvinsuon kansallispuistossa kuljetaan pitkospuita pitkin. Kuva: Ville Palonen

Patvinsuo on puolestaan Suomen komeimpia soita. Patvinsuon kansallispuisto ympäröi Suomunjärveä, kaunista erämaajärveä, joka on mainio paikka telttailla, kalastaa ja saunoa. Suomun luontotuvasta voi vuokrata kajakkeja, majoitusta ja illaksi rantasaunan, jossa on saunonut myös Hollannin kuningatar Beatrix. Melontaretkellä voi pysähtyä yöksi Metsähallituksen ylläpitämille nuotiopaikoille.

Pohjois-Karjalan sotakohteet

Öykkösenvaaran taistelupaikalla Ilomantsissa on erinomainen näyttelyrakennus. Kuva: Ville Palonen

Taistelumaastojen katseluun Pohjois-Karjalan paras paikka on Ilomantsissa aivan itärajalla sijaitseva Möhkö, jossa käytiin jatkosodan lopulla kiivas torjuntataistelu. Taistelumaastot on entisöity hienoksi näyttelyksi.

Rukajärven tien historiaan voi tutustua puolestaan Lieksan rautatieasemalla sijaitsevassa Rukajärvi-keskuksessa, jossa esitellään Rukajärven tien sotahistoriaa valokuvien, haastattelumateriaalien ja esineistön avulla. Varsinaisella Rukajärven tiellä on pituutta 44 kilometriä itärajalle, ja matkan varrella on kymmenkunta opastetaulua.

Sadan saaren Koitere

Suomunjärvi on hyvä kohde parin päivän melontaretkelle. Kuva: Ville Palonen

Koitere on Itä-Suomen kauneimpia järviä, jonka maisemat elävät niin Kantelettaressa kuin Sibeliuksen musiikissakin. Elias Lönnrot kävi runonkeruumatkoillaan kuuntelemassa Kontiovaarassa Koitereen rannoilla runonlaulaja Mateli Kuivalattaren runoja. Kuivalatar oli tärkein Kantelettaren runojen laulajista.

Suurella järvellä retkeileminen on kuitenkin haastavaa. Kätevämpi kohde melontaretkelle on Pohjois-Karjalan puolella sijaitseva, Patvinsuon kansallispuiston ympäröimä Suomujärvi.

Öllölä ja tosielämän Väinämöinen

Ei voi kuin pitää näistä karjalaisista nimistä: voiko hienompaa paikannimeä olla kuin Öllölä?

Todellinen Kalevala-romantikko voi käydä syrjäisessä 150 asukkaan Öllölässä kunnioittamassa runonlaulaja Petri Shemeikan muistoa. Shemeikka oli eräänlainen tosielämän Väinämöinen, viimeinen suuri lunonlaulaja, jota Karjalassa käyneet Suomen kulttuuripersoonat kävivät aikoinaan tapaamassa.

Vuonna 1915 yli 90-vuotiaana kuollut Petri Shemeikka oli vielä vanhanakin komearyhtinen mies, jonka olemuksessa aikalaiset näkivät Kalevalan Väinämöisen hahmon.

Sibelius kirjoitti Petri Shemeikasta matkapäiväkirjaansa vuonna 1892: ”Tapasin Shemeikassa niin miehekkään ja ylvään muinaishengen, että tuo käyntini ja oleskeluni hänen luonaan on ollut minulle arvokkaampi kuin parhainkaan opintomatkani.”

Shemeikalle on pystytetty muistomerkki Pörtsämön erämaakalmistoon.

Pohjois-Karjalan parhaat majapaikat

Koli Relax Spa on yksi Suomen ihanimmista kylpylöistä. Kuva: Laura Huttunen

Pohjois-Karjalan paras hotelli on ilman muuta Kolin laella sijaitseva ja maastoon ihanasti sulautuva Sokos Break Koli. Kannattaa käydä myös hotellin poikkeuksellisen tyylikkäässä ja tunnelmallisessa maisemakylpylässä. Varsinkin kesän lomakuukausina huone kannattaa varata ajoissa.

Bomban kylpylän terassilla on poreammeita, joista käsin voi ihailla Pielisen järvimaisemaa. Kuva: Sokos Hotel Bomba

Toinen mielenkiintoinen kylpylähotelli on vastikään kokonaan kunnostettu ja uudistettu Break Sokos Hotel Bomba, joka sijaitsee Nurmeksessa Pielisen rannalla. Nimensä kylpylähotelli on saanut viereisestä Bomban talosta, joka edustaa karjalaista rakennusperintöä komeimmillaan.

Edullista majoitusta löytää Lieksasta designhenkisestä Timitra Hostelista. Viihtyisä hostelli sijaitsee rajavartiostolle aiemmin kuuluneessa funkkisrakennuksessa.

Toinen hotelliksi muutettu entinen rajavartioston rakennus on Möhkön Rajakartano, Suomen itäisin majoitus- ja luontopalvelupaikka, joka sijaitsee runsaat 20 kilometriä Ilomantsin kirkonkylältä itään hienoissa koskimaisemissa.

Suomunjärven rannoilta löytyy monta hyvää telttailupaikkaa. Kuva: Ville Palonen

Mainio leirintäalue löytyy Suomujärveltä, Patvinsuon kansallispuistosta. Telttailun lisäksi Suomun luontotuvalta voi vuokrata majoituksen kauniissa vanhoissa rakennuksissa – tai kanootin, jolla pääsee telttailemaan hiekkarannoille Suomujärven toiseen päähän.

Ja yksi yö kannattaa tietenkin viettää myös Lieksan suunnalla Erä-Eeron piilokojussa ahmoja ja susia bongaamassa!

Vuokraa mökki Pohjois-Karjalasta

Pohjois-Karjalasta löytyy kymmeniä vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä. Katso tarjoukset Pohjois-Karjalan vuokramökkeihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Meidän ystävä on matkaillut paljon Itä-Suomessa ja on suositellut juurikin mainitsemaasi Ruunan koskea ja sen patikointireittejä ja kalastusvesiä. Olemme itse innokkaita patikoijia joten se houkuttaisi eri toten. Hän suositteli myös mökkimajoitusta järvimasemissa.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi