Kajaani ja Sotkamo – koe maailman pohjoisin linna, Vuokatti ja Oulujärven paratiisirannat

Vuokatti maisema
Kajaani on portti Kainuun korpeen. Kuva: Visit Vuokatti

Kajaani on syrjäisen Kainuun keskus. Kainuuseen matkustetaan yleensä erämaiden ja luontoelämysten perässä, vaikkapa Kuhmon karhuja katsomaan, mutta muutama päivä kannattaa varata myös Kajaanin nähtävyyksiin tutustumiseen.

Kainuun keskuksessa pääsee maistamaan Suomen parasta ruisleipää ja kulkemaan sankaripresidentti Kekkosen jalanjäljillä.

Kajaanista vain 30 kilometrin päässä on alueen suurin vetonaula, Sotkamossa sijaitseva Vuokatin lomakeskus.

Hieno nähtävyys on myös Kajaanin vieressä levittäytyvä Oulujärvi, Suomen viidenneksi suurin järvi. Sen mahtavuutta lisäävät komeat, Suomen suurimpiin kuuluvat järvenselät ja järveä onkin kutsuttu myös Kainuun mereksi.

Se saa miettimään, että olisiko Oulujärvi paljon nykyistä suositumpi matkakohde, jos sen virallinenkin nimi olisi Kainuun meri?

Kajaanin linna – tervetuloa Suomen Siperiaan!

Kajaanin linna
Kajaanin linna on kiehtova raunioinakin. Kuva: Janne Peräaho / Wikimedia Commons

Tiesitkö, että myös Kajaanissa on ollut linna? Ja vieläpä maailman pohjoisin kivilinna. Jo Ruotsin vallan aikana Kajaania pidettiin syrjäisenä korpena, ja Kajaanin linnaan lähetettiin kruunun vihollisia pois silmistä samaan tapaan kuin myöhemmin Neuvostoliitossa vietiin toisinajattelijoita Siperiaan.

Nykyisin Kajaanin linnasta ovat jäljellä vain tunnelmalliset rauniot. Ne sijaitsevat Kajaaninjoen saarella aivan Kajaanin keskustassa.

Perille pääsee siltaa pitkin – ja heti keskustasta nähden Kajaaninjoen vastarannalla on kaupungin tunnelmallisin majapaikka, Kartanohotelli Karolineburg.

Suuri aika – Kekkosen jäljillä Kajaanissa

Kajaanin kirkko
Kekkosen muistomerkki sijaitsee puistossa Kajaanin kirkon vieressä. Kuva: Estormiz / Wikimedia Commons

Keskustan sydämessä, puistossa Kajaanin kauniin puukirkon vieressä, on hämmästyttävä Urho Kekkosen muistomerkki (Suuri aika). Kahdeksan metriä korkea patsas muistuttaa mutkalle väännettyä trumpettia.

Kekkonen syntyi vuonna 1900 Lepikon torpassa Savossa, mutta muutti perheensä mukana 11-vuotiaana Kajaaniin, jossa hän kävi koulua ylioppilaaksi asti puiston laidalla olevissa vaaleissa puurakennuksissa (Kirkkokadun ja Tapionkadun kulma). Nykyisin niissä toimivaa Väinölän koulua käyvät kehitysvammaiset.

Puiston toiselta laidalta voi kävellä Koivuskoskenkatua Kalliokadun kulmaan, jossa sijaitsee Kekkosen kotitalo (Kalliokatu 7). Taloa voi ihailla ulkopuolelta. Seinässä on Kekkosen reliefi.

Kajaanin raatihuone ja Lönnrot-keskus

Kekkosen ohella Kajaanin toinen merkkihenkilö on Elias Lönnrot, joka toimi Kajaanissa lääkärinä kahdenkymmenen vuoden ajan 1800-luvu puolivälissä. Töidensä ohessa hän teki Kajaanista käsin pitkiä rokotus- ja runonkeruumatkoja Karjalaan.

Lönnrotin muistoa Kajaanissa kunnioittaa Lönnrot-keskus, joka sijaitsee Kajaanin pienessä ja kauniissa raatihuoneessa. Rakennuksen on suunnitellut empire-tyylin mestari Engel.

Eino Leinon patsas löytyy Kajaaninjoen rannasta.

Maista Kajaanissa Suomen parasta ruisleipää

Suomen parasta ruisleipää leipoo Pekka Heikkinen & Kumpp (Välikatu 7). Leipomo on toiminut Kajaanin keskustassa 1920-luvulta lähtien, ja leipä paistetaan aidossa, koivuhaloin lämmitettävässä puu-uunissa.

Suurin syy leivän ylivertaisuuteen on harvinaislaatuisessa taikinanjuuressa. Yli 80 vuotta sitten Pekka Heikkisen leipomoon tuli töihin arkangelilainen sotavanki, joka toi mukanaan ikivanhan taikinanjuuren. Sama juuri on käytössä edelleen.

Leipomossa vaalitaan muutenkin perinteitä; kahvinkeitinkin on vuodelta 1965.

Paltaniemen kuvakirkko – kun Helvetti oli liian järkyttävä

Lisää nähtävyyksiä löytyy Kajaanin vierestä nätistä Paltaniemen kylästä, Oulujärven rannalta. Kylän sydämessä on vuonna 1726 valmistunut Paltaniemen kuvakirkko, joka on saanut nimensä maalauksistaan.

Puukirkon katto- ja holvimaalaukset ovat 1700-luvun lopulta ja Emanuel Granbergin kädenjälkeä. Maalaukset vievät matkalle luomiskertomuksesta viimeiselle tuomiolle.

Helvetistä kuitenkin poistettiin osia, sillä seurakuntalaiset pitivät maalausta liian järkyttävänä.

Pyhää ehtoollista kuvaavan alttaritaulun uskotaan olevan puolestaan Suomen ensimmäisen tunnetun naismaalarin, Margareta Capsianin (1682–1759), käsialaa.

Kirkon vieressä on pikkuruinen Keisarintalli, joka kertoo keisari Aleksanteri I:n käynnistä Kainuussa vuonna 1819.

Hövelö – näe kopio Eino Leinon kotitalosta

Hövelö kunnioittaa paikalla asuneiden suomalaisen runouden suurmiesten Elias Lönnrotin ja Eino Leinon muistoa. Kuva: SepVei / Wikimedia Commons

Eino Leino syntyi viiden kilometrin päässä Paltamon kuvakirkolta. Valitettavasti hänen kotitalonsa Hövelö purettiin vuonna 1972. Nykyisin tilalla on kopio, joka toimii näyttelytilana ja kesäteatterina.

Myös Elias Lönnrot asui parin vuoden ajan Hövelössä ennen Eino Leinon syntymää.

Manamansalo – hiekkarantoja ja Kassu Halosen taidetalo

Oulujärven mahtavat selät, Ärjänselän ja Niskanselän, erottaa toisistaan suuri saari, Manamansalo. Erikoisen nimensä saari on ilmeisesti saanut siitä, että sen pehmeää hiekkaista maaperää käytettiin aikoinaan hautapaikkana.

Manamansalo tunnetaan hiekkarannoistaan, joita on ympäri saarta. Nähtävyytenä on Manamansalossa syntyneen Kassu Halosen taidetalo, jossa on vaihtuvia näyttelyitä. Kultalevysalissa voi ihailla säveltäjälegendan kulta- ja platinalevykokoelmaa. Niin Irwin Goodmanille kuin Jari Sillanpäällekin teoksia säveltänyt Halonen on saanut sävellyksistään noin 70 kultalevyä.

Saarelle pääsee pohjoispuolelta tietä pitkin ja etelästä lossilla.

Manamansalossa on erinomainen leirintäalue.

Ärjä – koe Oulujärven paratiisisaari

Oulunjärven kauneimmat rannat löytyvät kuitenkin Manamansalon sijaan autiolta Ärjänsaarelta eli Ärjältä, jonne pääsee vain venekyydillä. Saaren rannat ovat etenkin Suomen mittapuulla erityisen komeat.

Saari sijaitsee Suomen suurimmalla järvenselällä, Ärjänselällä. Ärjä tarkoittaa tuulista ja nimi on ansaittu: aavalla selällä voi tuulla melkoisesti. Se kannattaa ottaa huomioon, jos aikoo meloa perille.

Ja mitä olisi paratiisisaari ilman merirosvoja? 1860-luvulla Oulujärvellä rellestivät Suomen sisävesien ainoa piraatit, niin sanotut Kiveksen veljekset. He olivat jääneet työttömiksi paikallisen ruukin lopetettua toimitansa ja elättivät itseään vuosien ajan ryöstelemällä Oulujärven tervatalonpoikia ja järvellä liikkuneita matkalaisia. Lopulta rosvot saatiin kiinni ja ruoskittiin rangaistukseksi.

Mikä hieno aihe elokuvalle!

Jättiläisenmaa – vietä yö Linnunpöntössä

Kainuun upein majapaikka on Manamansalon lähellä Paltamossa sijaitseva Jättiläisenmaa. Korkean vaaran laella sijaitsevasta lomakylästä voi katsella maailmaa jättilläisen silmin: korkealta ja kaukaa.

Tarjolla on majoitusta sekä päärakennuksessa että tunnelmallisia Linnunpönttöjä, kolmionmuotoisia pieniä puumökkejä, joiden lasiseinän takana aukeavat aivan mahtavat maisemat.

Tämä on yksi niistä Suomen majapaikoista, jotka tulisi kokea ainakin kerran elämässä.

Vuokatti – Kainuun matkailun vetonaula

Haapalan panimo on tuonut Vuokattiin sopivan annoksen hipsteriyttä. Kuva: Julia_Kivela / Visit Finland

Kainuun vilkkain matkailukeskus on Sotkamon upeissa vaaramaisemissa sijaitseva perinteinen loma- ja urheilukeskus Vuokatti. Sotkamon kirkonkylä on melkein vieressä, ja Kajaaniin on matkaa 30 kilometriä.

Vuokatin vetonauloina ovat laskettelukeskus, urheiluopisto, golfkentät ja Holiday Club -ketjuun kuuluva kylpylöiden klassikko Katinkulta. Aktiivista tekemistä riittää niin kesällä kuin talvellakin; esimerkiksi hiihto- ja lumilautailutunnelit vuoden ympäri.

Vuokatin hauskin majapaikka on Haapala Brewery B&B, vanha maatalo, joka on muutettu tunnelmalliseksi panimoravintolan ja majatalon yhdistelmäksi. Tällaista annosta hispsteriyttä on Vuokattiin kaivattukin.

Majoitusta löytyy myös alueen yli 200 vuokramökistä.

Hiukan hiekkaranta – rentoudu Kainuun Phuketissa

Hiukan hiekkaranta
Hiukan hiekkaranta on Sisä-Suomen hienoimpia. Kuva: Ninara, Flickr CC

Vuokatista on vain muutaman kilometrin ajomatka Sotkamoon, jonka vetonaulana on Hiukan hiekkaranta. Aivan keskustan vieressä sijaitseva ranta on sen verran upea, että se tunnetaan lempinimellä Kainuun Phuket.

Matala ja hieohiekkainen ranta sopii erinomaisesti myös perheille. Phuketin vilkas yöläemä täältä sen sijaan puuttuu.

Veikko Huovisen jäljillä Sotkamossa

Sotkamon nähtävyytenä on myös Huovishuone, johon on entisöity kirjailija Veikko ”Havukka-ahon ajattelija” Huovisen työhuone. Huovinen kävi syntymässä Savossa, mutta eli koko elämänsä Sotkamossa.

Veikko Huovinen asui naapuritalossa, mutta kun kirjailijan perikunta möi talon eteenpäin, hänen työhuoneensa sisustus siirrettiin nykyiselle paikalle keltaiseen puutaloon.

Kirjailija on saanut myös patsaan Sotkamoon. Se löytyy keskustan vierestä Hirvensaarelta, Kainuuntien varrelta.

Matka Kajaaniin

Kajaanin rautatieasema
Kajaanin rautatieasema on tehty jugendtyyliin. Kuva: Mikkoau / Wikimedia Commons

Kajaaniin pääsee myös lentäen, mutta ainoa oikea tapa on saapua junalla. Kajaanin puinen, jugendtyylien rautatieasema kun on yksi Suomen kauneimmista.

Myös Vuokatissa on viehättävä, vanha rautatieasema.

Jos Kajaani tuntuukin syrjäiseltä paikalta, niin kartalla ollaan itse asiassa lähellä Suomen maantieteellistä keskipistettä. Sinne on vain reilun tunnin ajomatka.

Katso tajoukset Kajaanin majoitukseen tai lue lisää Kainuusta.

Kajaani kokemuksia

Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Kajaanista. Missä kannattaa yöpyä, missä syödä? Olivatko Oulujärven saaret yhtä hienot kuin etukäteen kuvittelit?

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

1 KOMMENTTI

  1. Kainuun Riviera Hiisijärven hiekat ja Suomen suurin yhtäläinen vesiputous Hepoköngäs nähtävä. Ja kun tosiaan ollaan Manner-Suomen keskipisteessä niin voidaan miettiä, miten syrjässä Helsinki on.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi