5 x Suomen parhaat kyläkaupat

Makkolan tila Hattuvaara
Hattuvaaran kyläkaupan vieressä sijaitsee Makkolan museotila, jonka rakennukset ovat kuin kubistisesta taideteoksesta. Kuva: Antti Helin

Kauan eläköön vanhat kunnon kyläkaupat! Kyläkaupoista on tullut Suomessa saimaannorppaakin harvinaisempia. Kun vuosituhannen vaihteessa Suomessa oli vielä 700 kyläkauppaa, nykyisin niiden määrä on laskenut selvästi alle 300:n. Viimeisen kyläkaupan on laskettu katoavan Suomesta 2030-luvulla.

Kyläkauppojen suojeluun osallistuu parhaiten niissä vierailemalla. Onneksi kyläkauppojen tulevaisuudessa pilkistää myös aurinkoa: matkailutrendeihin kuuluu pienen ja alkuperäisen suosiminen.

Suomen parhaat kyläkaupat ovat myös keksineet uusia keinoja pärjätä suurten markettien puristuksessa. Kun yksi panostaa seudun parhaaseen lihatiskiin, toinen myy perinteisiä pussihousuja ja kolmas houkuttelee asiakkaita kaupan lisäksi villin lännen saluunalla.

Vapise ABC, nämä kyläkaupat tarjoavat oikeita elämyksiä!

Röksän kauppa – Suomen vanhin kyläkauppa

Röksän kyläkaupan lähellä on kummallinen Parikkalan patsaspuisto. Kuva: Antti Helin

Suomen vanhin yhä alkuperäisellä paikallaan toimiva kyläkauppa löytyy Etelä-Karjalasta, Röksän kauppa perustettiin jo vuonna 1873 – kauppojen perustaminen maaseudulle oli sallittu vain 15 vuotta aiemmin.

Vuonna 1934 kauppa siirtyi Röksän suvulle, joka on pitänyt ruokakauppaa siitä asti, jo kolmannessa polvessa.

Röksän kauppa on ehta ruokakauppa, joka panostaa laatuun. Erityisesti kaupan lihatiskin antimien äärelle matkustetaan kauempaakin.

Nähtävyytenä on lähettyvillä sijaitseva Parikkalan patsaspuisto, yksi Suomen merkittävimmistä ITE-taideteoksista.

Lue lisää Etelä-Karjalasta

Jalavan kauppa – tunnelmallisin kyläkauppa

Jalavan kauppa
Jalavan kaupan rakensivat vienankarjalaiset työmiehet vuonna 1883. Kuva: Estormiz, Wikimedia Commons

Vain kymmenen vuotta Röksän kaupan jälkeen, vuonna 1883, Koillismaan Taivalkoskelle valmistui vienankarjalaisen laukkukauppiaan, Stephan Jakowleffin, rakennuttama komea, puinen kauppakartano.

Vuosien varrella nimi on vaihtunut Jalavan kaupaksi, mutta omistajat ovat edelleen Jakowleffin jälkeläisiä, viidennessä polvessa.

Taivalkosken sijainti kuulostaa syrjäiseltä, mutta asiakkaita tuo sijainti Oulu-Kuusamo-tien varrella – ja Taivalkosken maine kirjailija Kalle Päätalon kotikontuna.

Kunnon vanhan ajan sekatavarakaupan tapaan myynnissä on kaikkea mahdollista vaatteista metsästystarvikkeisiin, mutta varsinaisena erikoisuutena ovat hyvälaatuiset perinnevaatteet ja kengät, joita tullaan ostamaan kauempaakin. Jalavan kaupassa toimii myös kahvila.

Kyseessä on totaalisen tunnelmallinen vierailukohde. Jalavan kaupan voikin hyvällä omalla tunnolla kruunata koko Suomen parhaaksi kaupaksi.

Hatun kyläkauppa – Karjalaa parhaimmillaan

Hattuvaara kyläkauppa
Suomen itäisimmässä kylässä, Hattuvaarassa, sijaitseva Hatun kyläkauppa on sopivasti maailman unohtama. Kuva: Antti Helin

Suomen itäisimmästä kylästä, Hattuvaarasta, löytyy kerrassaan ihastuttava kyläkauppa. Tarjolla vähän kaikkea elintarvikkeista omintakeisiin matkamuistoihin. Tunnelma on juuri niin karjalainen kuin kuvitella saattaa, ja valikoima hellyttävän kapea. Jäätelöitäkin on tarjolla vain paria merkkiä.

Kaupan nimikin jäi meille arvoitukseksi, kun kylttejäkin on kaksi: onko nimi Hatun kyläkauppa vai Tolokun tupa? Emme saaneet tolkkua.

Hattuvaaran tsasouna
Hattuvaaran tsasouna on söpö jo ulkoa, mutta odotas, kun kurkistat sisälle. Kuva: Antti Helin

Erityisen hienon kyläkaupasta tekee sen vieressä sijaitsevat nähtävyydet. Aivan vieressä on vanha tsasouna eli ortodoksinen kyläkappeli, jonka sisätilat ovat todella tunnelmalliset. Pyydä avain kyläkaupasta.

Kyläkaupan kohdalta kannattaa myös kävellä pientä polkua pitkin katsomaan ortodoksista kalmistoa ja kalmiston takana olevaa vanhaa maataloa, Makkolan museotilaa, jossa majailivat sota-aikana niin Mauno Koivisto kuin Lauri Törnikin. Museotilalla on myös kuvattu useita elokuvia kuten Lupaus.

Ilomantsin sotahistoriaan voi puolestaan tutustua lähettyvillä sijaitsevassa Taistelijan talossa.

Lue lisää Pohjois-Karjalasta

Mustan korpin saluuna – Suomen kostein kyläkauppa

Saraakallion kalliomaalaukset
Mustan korpin saluunalta johtaa tie Saraakallion kalliomaalauksille. Kuva: Antti Helin

Keski-Suomen Laukaalla sijaitseva Mustan korpin saluuna on mainio kyläkaupan, karaokebaarin ja villin lännen saluunan yhdistelmä.

Jo vuonna 1996 avattu baari on koristeltu ääriään myöten lännenrekvisiitalla, ja kyläkaupan puolelta voi hakea makkaroiden ohella myös kalastusluvat lähikaupan vesiin. Tuskin mistään muusta 300 asukkaan kylästä löytyy yhtä omintakeista juottolaa.

Ja jos baarin tunnelma vetää mukanaan, ei huolta! Musta korppi vuokraa majoitukseen asuntovaunua (alkaen 15 euroa). Nukkumaan voi kömpiä myös ilmaiseksi läheiselle laavulle. Avoinna vain kesäisin.

Kuten kunnon saluunalle onkin suotavaa, Mustan korpin saluuna sijaitsee maalaisteiden risteyksessä. Yksi teistä johtaa Saraakallion kalliomaalauksille.

Lue lisää Keski-Suomen nähtävyyksistä.

Mommilan kyläpuoti – Suomen elämyksellisin kyläkauppa

Mommilan Kyläkauppamuseo
Mommilan kyläkauppamuseo vie entisaikain tunnelmaan. Kuva: Mommilan kyläkauppamuseo

Suomi oli menettää yhden historiallisimmista kyläkaupoistaan vuonna 2005, kun Mommilan yli sata vuotta vanha kyläkauppa sulki ovensa. Muutama vuosi sitten hämäläinen kyläkauppa sai uuden elämän, kun se avattiin elämyksellisenä Mommilan kyläpuotina.

Puodissa toimii nykyisin kyläkauppamuseo, 70-luvun baari, kesäkauppa, vanhan tavaran myymälä ja kahvila. Luvassa on siis aikamoinen aikamatka menneille vuosikymmenille.

Vieressä on Mommilan kartano, jonka kauppana puoti alun perin aloitti. Kartanon omisti traagisesti kuollut teollisuusneuvos Alfred Kordelin, Suomen historian kaikkein merkittävin tieteen ja taiteen tukija.

Marraskuussa 1917 Kordelin vietti kartanossa syntymäpäiviään, kun paikalle tunkeutuneet vallankumoukselliset venäläisiä matruusit surmasivat hänet yhteenotossa Lahden suojeluskuntalaisten kanssa. Kordelinin lakimies, Risto Ryti, pelastui täpärästi.

Jykevällä mäellä seisova kartano on yksityisomistuksessa. Kartanon vieressä voi kuitenkin tutustua kuvanveistäjä Emil Wikströmin suunnittelemaan Kordelinin muistomerkkiin.

Lue lisää Hämeen nähtävyyksistä.

+ Witikkalan kartano ja Paavo Virtasen kauppamuseo

Mutta kuka on Suomen legendaarisin kyläkauppias? Hän on Paavo Virtanen, mies, jolla virtasi suonissa veren sijaan silkkaa sisua. Virtanen piti kauppaansa Jämsän lähettyvillä Huhtialla 70 vuoden ajan, aina kuolemaansa asti. Ja tietenkin ilman vapaapäiviä.

Lopulta vuonna 2000 kyläkauppias Virtanen kuoli äkillisesti täyden työpäivän päätteeksi. Hän oli 95-vuotias.

Paavo Virtasen kauppaa ei enää ole, mutta hänen muistoaan voi käydä kunnioittamassa Jämsän keskustassa Witikkalan kartanossa, jossa toimii pieni Paavo Virtasen kauppamuseo.

Witikkalan kartano on muutenkin mainio vierailukohde. Kartanossa toimii kahvila sekä tyylikäs designliike.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi