Jalavan kauppa – Suomen paras kauppa

Jalavan kauppa
Jalavan kaupan rakensivat vienankarjalaiset työmiehet vuonna 1883. Kuva: Estormiz, Wikimedia Commons

Kukapa olisi uskonut, että Suomen paras kauppa löytyy syrjäiseltä Koillismaalta, Syötteen ja Hossan kansallispuistojen välistä. Jalavan kauppa onkin todellinen Suomen ihme – sekä sijainniltaan että historialtaan.

Vuodesta 1883 Taivalkosken kirkonkylässä on seissyt koristeellinen puutalo, todellinen kauppakartano. Komean kauppatalon rakennutti Taivalkoskelle muuttanut vienankarjalainen laukkukauppias Stephan Jakowleff. Jottei koti-ikävä iskisi, hän palkkasi rakennusmiehet kotiseuduiltaan. Talo edustaakin vienankarjalaista rakennusperintöä kaunemmillaan.

Jalavan kauppa on Suomen toiseksi vanhin yhä alkuperäisellä paikallaan seisova kauppa – se vanhin on Röksän kyläkauppa Parikkalassa.

Jalavan kaupan mahtava historia

Stephan Jakowleff iski todelliseen markkinarakoon – kauppojen perustaminen maaseudulle oli sallittu lailla vain parikymmentä vuotta aiemmin.

Kauppa kukoisti. Ennen ensimmäistä maailmansotaa Jakowleff kävi poikineen kauppaa  Taivalkoskelta käsin moneen suuntaan, niin Pietariin, Tukholmaan kuin Kuolan niemimaallekin.

Perimätiedon mukaan Jakowleffien Tukholmaan toimittama helmi on päätynyt jopa Ruotsin kuninkaan kruunuun.

Jalavan kaupan valttina ovat perinnevaatteet

Jalavan kauppa on siirtynyt isältä pojalle jo viidenteen polveen. Siinä välissä Jakowleffien nimi on vaihtunut Jalavaksi. Kaupan yhteydessä on myös 1920-luvun asuinrakennus ja kivinavetta, joka toimii nykyisin juhlatilana.

Kunnon vanhan ajan sekatavarakaupan tapaan Mikko ja Laura Jalavalla on myynnissä kaikkea mahdollista vaatteista metsästystarvikkeisiin. Hyllyillä voi ihailla myös muistoja kaupan historiasta: vanhaa kassakonetta ja monenlaista entisaikain purnukkaa. Elintarvikkeiden myynnistä kauppa luopui jo 1980-luvulla.

Mutta miten ihmeessä kauppa voi kannattaa näin syrjässä? Jalavan kaupan menestykseen on kolme salaisuutta.

Vaikka Taivalkoski onkin syrjässä, sijaitsee se Oulusta Kuusamoon vievän tien varrella. Kaupasta onkin tullut kesälomalaisten suosittu pysähdyspaikka, eikä suotta: kyseessä on totaalisen tunnelmallinen vierailukohde.

Toinen syy on siinä, että kauppa on erikoistunut. Jalavan kaupan valikoima laadukkaita perinnevaatteita on Suomen parhaita. Flanellipaitoja, pussihousuja ja vanhan ajan kenkiä tullaan ostamaan kauempaakin. Nykyisin niitä voi tilata myös netistä.

Entäpä se kolmas syy suosioon? Se on Kalle Päätalo.

Kalle Päätalon koti ja monumentti

Jalavan kaupan ohella Taivalkosken kirkonkylän nähtävyytenä on Kalle Päätalon tori, jota koristaa yksi Suomen vaikuttavimmista muistomerkeistä, Taivalkosken lähellä syntyneelle kirjailijalle omistettu Kirja.

Teos koostuu jättimäisestä teräksisestä kirjasta ja siitä ”irronneista” sivuista, joihin on leikattu Päätalon hahmojen siluetteja. Muistomerkki on juuri niin mahtava kuin 26 teosta Iijoki-sarjaansa kirjoittanut Kalle Päätalo ansaitseekin.

Kalle Päätalo -fanien todellinen pyhiinvaelluskohde on kuitenkin kirjailijan kotitalo Kallioniemi, joka sijaitsee Jokijärvellä. Kesäisin ja ruska-aikaan auki olevaa kotimuseota käy katsomassa hämmästyttävät 10 000 vierasta vuodessa.

Jos harva nykynuori on lukenut Päätaloa, riittää Suomen luetuimpiin – ja vitsailluimpiin – kuuluvalla kirjailijalla edelleen vannoutuneita faneja. Taivalkoski on vilkkaimmillaan Päätalonpäivien aikaan heinäkuussa, jolloin Päätalon perintöä vaaliva kulttuuritapahtuma kerää Taivalkoskelle tuhansia juhlijoita.

Entäpä kuka oli kaikkein innokkain Päätalo-fani? Omien sanojensa mukaan Juice Leskinen, joka on sanonut lukeneensa Iijoki-sarjan seitsemään kertaan – ja viimeisen kerran takaperin.

Vierailu Jalavan kaupassa

Jalavan kauppa on kesäisin auki päivittäin, ja muinakin vuodenaikoina kiinni vain maanantaisin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!