Hossa – kanjonijärven, kalliomaalausten ja kalastajien kansallispuisto

Hossa
Hossan kansallispuisto on helppo mutta upea retkikohde. Kuva: Ville Palonen

Suomussalmella sijaitseva Hossa oli suosittu retkeilyalue ja kalastuskohde jo kauan ennen kuin siitä tuli Suomen uusin kansallispuisto itsenäisyyden juhlavuonna 2017. Hossan suurimpia vetonauloja ovat Julma-Ölkyn kanjonijärvi, Värikallion kivikautiset maalaukset ja pienten järvien kalaisat vedet.

Kalastus Hossassa

hauki
Hossan järvet ja kosket ovat hyviä kalapaikkoja. Kuva: Ville Palonen

Soutuvene lipuu hitaasti pienen järven poikki. On aivan hiljaista: ei kuulu ihmisten melua eikä ärsyttävien hyttysten ininää. Ainoa järven yli kantautuva ääni on kuikan aavemainen huuto. On niin seesteistä, että vastarannalle ilmestyy hirvilehmä pienen vasansa kanssa.

Hossa on vain sata kilometriä Napapiirin eteläpuolella, joten aurinko paistaa vielä kello kymmeneltä illalla. Illansuu on paras aika narrata kaloja, joten soutelemme hiljakseen pienen järven rantoja pitkin. Veneen perässä potkii kaksi vaappua.

Yhtäkkiä toinen vapa taipuu mutkalle. Onko se harjus? Lunastaako Hossa viimeinkin legendaarisen maineensa ”kalastajan paratiisina”?

Nopeasti käy selväksi, että siiman päässä rimpuilee hauki. Laiskasta maineestaan huolimatta vonkale tarjoaa melkoisen taistelun, ja vasta useamman hurjan loikan ja syöksyn jälkeen saamme kolmikiloisen kalan haaviin. Ei ole syytä valittaa, sillä tällaisesta kalasta riittää useampaan ateriaan. Kun paluumatkalla Metsähallituksen vuokramökille nappaamme vielä pari vaurasta ahventa, on meillä riittävä saalis: nyt laitetaan savupönttö pöhisemään!

Hossan kansallispuistossa on hyvät palvelut

Hossa
Hossan kansallispuiston hyvät polut kulkevat kuivia mäntykankaita pitkin. Kuva: Ville Palonen

Hossa on ollut suosittu retkeilyalue jo vuosikymmenten ajan, ja hyvästä syystä. Maisemaa täplittävät uskomattoman kirkasvetiset järvet, joita erottavat kuivan mäntykankaan peittämät hiekkaharjut.

Puistossa on laaja patikointireittien verkosto sekä autiotupia, laavuja ja nuotiopaikkoja, joilta löytyy valmista polttopuuta ja kuivakäymälät. Omaksi suosikiksemme nousee Muikkupuron laavu, joka on kahden järven välissä virtaavan kirkasvetisen puron varrella. Tällaisessa paikassa kelpaa keitellä kahvit ja huljutella jalkoja viileässä vedessä!

Vaeltajille tarjolla on sata kilometriä hyvin merkittyjä polkuja, jotka sopivat myös aloittelijalle. Suurimmalla osalla reiteistä ei tarvita maastokarttaa ja kompassia, vaikka jonkunlainen kartta on tietysti aina hyvä pitää mukana. 

Moni polku on suorastaan erinomainen maastopyöräilyyn. Vastaan polkee kaksi sporttista maastopyöräilijää jotka kehuvat, että Hossa on jopa parempi pyöräilykohde kuin Iso-Syöte. Polut ovat juuri sopivan kokoisia ja niiden pohja tarpeeksi kova.

Kaiken kukkuraksi ensikertalainenkin voi vuokrata melontaretkeä varten kanootin (tai soutuveneen), sillä Hossasta löytyy monta retkeilijöitä palvelevaa matkailuyritystä. Suhteellisen helppoja melontareittejä on 60 kilometriä. Talvisin hoidettuja latujakin on 60 kilometriä.

Hossan Värikallio

Hossa Värikallio
Värikallion kalliomaalauksia Hossan kansallispuistossa. Kuva: Ville Palonen

Hossan erityisin nähtävyys on Värikallio, jossa voi ihailla Suomen suurimpiin kuuluvia kivikautisia kalliomaalauksia. Neljän kilometrin polku vie parin hyttysiä vilisevän suon halki, mutta on suurimmaksi osaksi samanlaista maastoa kuin kaikki muutkin Hossan patikointipolut: korkeita ja kuivia harjuja ja kallioita, joiden päältä voi ihailla auringossa kimaltelevia pikkujärviä.

Värikallion maalaukset on tehty järvestä kohoavaan pystysuoraan kallioseinään joko veneestä käsin tai talvella järven jäällä seisten. Aikoinaan tällainen paikka edusti koko maailmankaikkeutta: veden hallitsemaa alamaailmaa ja korkealle kurottavia taivaita.

Nykyään shamaaneita ja hirviä esittäviä harakanvarpaita pääsee ihmettelemään aivan lähietäisyydeltä, sillä niiden viereen voi marssia uutta teräksistä katselulaituria pitkin. 

Vuosituhannet ovat haalistaneet kalliopiirustukset, joten avuksi pitää ottaa reppuun sullottu esittelylehtinen. Värikallion ”käyttöohjeen” (ja hyvän mielikuvituksen) avulla onnistumme näkemään hirven, pari saukkoa sekä shamaanin, jonka harteilla istuu kaksi joutsenta.

Julma-Ölkky – kanjonijärvi ja riippusilta

Hossa Julma-Ölkky
Julma-Ölkyn kanjonijärvellä voi patikoida tai meloa. Kuva: Ville Palonen

Kun palaamme Värikalliolta parkkipaikalle, on vuorossa toinen Hossan klassisista patikointireiteistä: kymmenen kilometrin kierros Julma-Ölkyn kanjonijärven ympäri. Reitin virallinen nimi on huvittavaa murrekieltä: Ölökyn Ähkäsy.

Julma-Ölkky on pitkulainen ja erämaisen jylhä pikkujärvi, jonka rannat ovat pystysuorien kallioseinien ja valtavien kivenlohkareiden peitossa. Suurin osa polusta kulkee kallioiden laella, mutta puiden välistä aukeaa komea näkymä järvelle. Siellä joku meloo vuokrakanootilla.

Jos laiskottaa, ei Julma-Ölkkyä tarvitse kiertää kokonaan. Järven puolivälissä on vuonna 2017 valmistunut riippusilta. Sen ylittämällä Ölkyn kierros on vain viiden kilometrin mittainen – ja vaikkei haluaisikaan oikaista, kannattaa kävellä sillalle ihailemaan avaraa maisemaa!

Lue lisää: Suomen parhaat lyhyet päivävaellukset

Hossa – matka ja majoitus

eräkämppä
Lounatkosken kämppä on yksi Metsähallituksen vuokraamista yksinkertaisista mökeistä. Kuva: Ville Palonen

Hossan kansallispuisto sijaitsee itärajan tuntumassa Suomussalmen ja Kuusamon puolivälissä. Matkaa Kuusamosta on noin 85 kilometriä, joten Rukalta voi vierailla Hossassa vaikka päiväretkellä.

Hossan luontokeskus on avoinna helmikuusta lokakuuhun. Paikasta löytyy kahvila, luontonäyttely, karttoja ja muuta käytännön tietoa. Lisäksi voi ostaa kalastusluvan ja vuokrata kanootin tai soutuveneen. Luontokeskuksen vieressä on Karhunkainalon leirintäalue, jossa voi yöpyä myös matkailuauton kanssa.

Hossassa on 5 autiotupaa ja 14 laavua, joiden yhteydessä on nuotiopaikka ja kuivakäymälä. Tulen tekeminen on sallittua vain rakennetuilla nuotiopaikoilla. Metsäpalovaroituksen aikaan tulet voi tehdä hormilla varustetuissa keittokatoksissa, mutta suositteleme siitä huolimatta retkikeittimen käyttämistä.

Hossan vierestä löytyy myös mökkikyliä ja muita majapaikkoja. Katso tarjoukset Hossan majoitukseen.

Lue lisää:

Suomussalmi – karhujen päämaja

Suomen parhaat lyhyet päivävaellukset

Itä-Suomen parhaat nähtävyydet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

Scandinavian Outdoor -verkkokaupasta löytyy laaja valikoima reppuja, otsalamppuja, ulkoiluvaatteita ja muita tarpeellisia retkeilyvarusteita.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi