Näin löydät halvat lennot

Tehokkain tapa etsiä halpoja lentoja ovat lentojen hintavertailusivustot. Oma suosikkimme on Skyscanner.

Iskikö matkakuume? Kerromme alla vinkit ja kokemukset, miten varata halvat lennot kätevästi – ja oikeana päivänä viikossa. Samalla kerromme kokemuksia halpoja lentoja myyvistä matkatoimistoista ja matkatoimistoja vertailevista lentojen metahakukoneista.

Käytä lentojen hintavertailusivua

Tehokkain tapa etsiä halpoja lentoja ovat lentojen metahakukoneet eli hintavertailusivustot kuten Skyscanner. Metahakukoneet vertailevat eri matka- ja lentoyhtiöiden tarjoamia lentohintoja ja näyttävät edullisimmat hinnat valitulle reitille.

Älä koskaan varaa matkaa vertailematta ensin eri lentoyhtiöiden hintoja ja reittejä!

Hintaa klikatessasi metahakukone ohjaa sinut tekemään varauksen kyseisen matkatoimiston tai lentoyhtiön (esimerkiksi Finnair tai Turkish Airlines) omilta sivuilta.

Lentohakujen kautta löydät myös pienempien paikallisten lentoyhtiöiden jatkolennot, eli voit kerralla ostaa koko matkan kotikentältä suoraan unelmien paratiisisaarelle.

Mikä on paras lentohaku? Kokemuksia Momondosta ja Skyscannerista

Johtavia lentohakukoneita ovat Skyscanner ja Momondo. Momondon ja Skyscannerin suurin ero on siinä, että Momondo tapaa näyttää nettimatkatoimistojen lentotarjouksia, kun Skyscanner näyttää useimmiten suoraan lentoyhtiöiden hintoja.

Hakutulokset voi järjestää mm. hinnan, lentojen keston, välilaskujen määrän tai lentoyhtiön mukaan. Kaikkein edullisimmat hinnat ovat usein joltain uudelta ja vähemmän tunnetulta matkatoimistolta, joka joutuu kilpailemaan aggressiivisesti hinnalla asiakkaita ja nimeä saadakseen. Uskaltaako sellaiselta ostaa lippua?

Momondo ja Skyscanner ovat valtavia kansainvälisiä yrityksiä. Voi luottaa, etteivät ne tee yhteistyötä huijaripuljujen kanssa.

Loppujen lopuksi metahakukoneiden välillä ei ole kovin suurta eroa. Lopullinen päätös muotoutuu yleensä sen mukaan, mitä on tottunut käyttämään.

Matkapörssi ja muut halpoja lentoja myyvät nettimatkatoimistot

Jos on tottunut käyttämään suoraan jotakin nettimatkatoimistoa, voi metahakukoneen käyttämisen sijaan varata lennot tietenkin myös suoraan niiden kautta. Samaan syssyyn voi myös varata hotellin eli kokonaisen matkapaketin.

Yksi hyvistä vaihtoehdoista on suomalainen Matkapörssi, jolla on houkuttelevia tarjouksia: esimerkiksi matkatavarat voi saada kaupan päälle Finnairin ja Norwegianin lennoille. Matkapörssin sivuilla voi maksaa suomalaisen verkkopankin pankkisiirrolla, jos ei jostain syystä halua käyttää luottokorttia.

Nettimatkatoimistoilla on omat hakukoneensa, jolla ne etsivät edullisimmat lentohinnat omasta inventaaristaan. Erot eri nettimatkatoimistojen tarjoamien lentohintojen välillä tulevat käytännössä siitä, miten alhaalla ne pitävät omat kulunsa. Eli mitä halvemmat hinnat on nettimatkatoimistolla, sitä huonompaa asiakaspalvelua on todennäköisesti luvassa, jos lentoja pitää syystä tai toisesta vaihtaa.

Kannattaako lennot varata suoraan lentoyhtiön sivuilta?

Metahakukoneen tai matkatoimiston käyttämiselle vaihtoehtona on etsiä lennot suoraan lentoyhtiöiden omilta sivuilta. Tai tehdä ensin lentohaku metahakukoneen tai matkatoimiston sivuilla ja käydä sen jälkeen varaamassa lennot suoraan lentotoimiston sivuilta.

Suoraan lentoyhtiön sivuilta varaaminen on joskus edullisempaa mutta usein hieman kalliimpaa kuin matkatoimistojen kautta. Syynä on se, että lentoyhtiöt joutuvat kilpailun takia myymään lentojaan edullisemmin matkatoimistoille välitettäväksi (samaan tapaan kuin hotellien varaaminen on usein edullisempaa hotellinvarauspalveluiden kautta kuin suoraan hotellista).

Suoraan lentoyhtiöiden kautta varaamisen paras puoli on se, että jos lentoihin joutuu myöhemmin tekemään muutoksia, tapahtuu se edullisimmin ja usein kätevimmin suoraan lentoyhtiöiden kautta.

Aina näin ei kuitenkaan ole: kaikkein halvimmissa lentotarjouksissa lentojen muuttaminen ei usein onnistu ollenkaan, oli lippu ostettu sitten matkatoimiston tai lentoyhtiön nettisivuilta. Lue matkalipun ehdot huolellisesti ennen ostamista!

Lentojen hinnat elävät jatkuvasti

Lentojen hinnat elävät jatkuvasti, sillä lentoyhtiöt hinnoittelevat lentojaan jatkuvasti uudelleen kysynnän ja tarjonnan mukaan. Hinnat saattavat muuttua jopa saman päivän aikana.

Kukaan ei tiedä taikareseptiä, jolla saisi aina varattua lennot halvalla. Mutta tiettyjä lainalaisuuksia on, joilla lennot saa todennäköisimmin varattua edullisesti.

Loppupeleissä lentojen varaamiseen kannattaa kuitenkin suhtautua kuin tinkimiseen marokkolaisella torilla: tee kaupat silloin, kun hinta on omasta mielestäsi kohdallaan, sillä mitään lopullista ja ”oikeaa” hintaa ei ole olemassakaan. Oikea lennon hinta on se, mitä itse pitää halpana.

Ja kun olet lennon varannut tehnyt, älä katso taaksesi! Murphyn lain mukaan kun lento olisi seuraavana päivänä varattuna ollut vielä halvempi.

Paras ohje halpojen lentojen löytämiseen: varaa lennot ajoissa!

Hyvä nyrkkisääntö halpojen lentojen löytämiseen on: varaa lennot hyvissä ajoin! Mitä aikaisemmassa vaiheessa lentosi varaat, sitä todennäköisemmin lentojen hinta on edullinen. Kun matkapäivä lähestyy, koneet täyttyvät ja reittilentojen hinnat kallistuvat.

Viime hetken superhalvat ”last minute” -äkkilähdöt ovat sattumankauppaa – jos panttaat lentojen ostamista, teet sen omalla riskilläsi! Suositus on varata lentoliput ainakin kolme viikkoa ennen matkaa – tosin edullisia lentoja voi toki löytää myös viime hetkillä.

Minä viikonpäivänä lentoliput ovat halvimmat?

Monet usein lentävät tuntuvat uskovan, että lennot ovat halvimmillaan tiistaisin varattuina. Samaa sanoo Expedia-matkatoimiston ja Airlines Reporting Corporationin vuonna 2015 julkaisema tutkimus Preparing for Takeoff: Air Travel Trends 2015: ”Tuesday appears to remain the best day of the week to find low fares on air travel booked at least three weeks in advance.”

Eli tutkimuksen mukaan tiistaisin on halvimmat lentohinnat, kunhan lennon varaa ainakin kolme viikkoa etukäteen. Ohjeeseen ei tosin kannata luottaa sataprosenttisesti. Mitä enemmän ihmisiä alkaa varata lentojaan tiistaisin, sitä enemmän tiistain hinnat todennäköisesti nousevat.

Samalla logiikalla voi päätellä, että jos on yksi päivä, jolloin lentojen pitäisi olla kalleimmillaan varsinkin lomakohteisiin, se on todennäköisesti sunnuntai, jolloin ihmisillä on eniten aikaa istua koneen ääressä suunnittelemassa lomamatkoja. Mutta sunnuntai voi puolestaan olla hyvä päivä varata lentoja suosittuihin bisnesmatkakohteisiin – sillä niihin varataan lentoja arkena.

Eli ymmärsitkin jo varmaan: lentojen varaaminen on aikamoista arpapeliä!

Lennä silloin kun muut eivät lennä

Matkusta suosituimman lomasesongin ulkopuolella. Lennot ovat kalleimmillaan suosituimpina loma-aikoina. Jos ajoittaa omat lomansa eri aikaan kuin muut lomailevat, saa lennot todennäköisesti halvimmalla. Vältä viikonloppuina lentämistä.

Lennä muualta kuin Helsingistä

Helsinki ei ole aina paras paikka lentää Suomesta. Myös esimerkiksi Turun, Tampereen ja Lappeenrannan kentiltä voi löytää edullisia lentoja. Lentohintoja miettiessä kannattaa laskea mukaan myös lentokentälle matkustamisen kustannukset.

Suorat lennot maksavat eniten

Lähes poikkeuksetta kalleimpia ovat suorat lennot. Eli suomalainen maksaa enemmän Finnairin lennosta Helsingistä Bangkokiin kuin tanskalainen, joka joutuu ensin lentämään Helsinkiin ja vaihtamaan konetta. Tämän takia Finnairin lennoilla on niin paljon pohjoismaisia matkailijoita.

Toisaalta suorat lennot ovat myös nopeimpia ja niiden hiilijalanjäki on paljon pienempi kuin välilaskullisten lentojen. Suomesta pääsee lentämään suoraan reilusti yli sataan kohteeseen – lue lista Suomen suorista lennoista ulkomaille.

Hyödynnä kanta-asiakkaan edut

Lentoyhtiöillä on erilaisia pistejärjestelmiä, joihin liittyminen on ilmaista. Kanta-asiakas saa sähköpostiinsa tarjouksia, joista ei aina edes kerrota muita kanavia pitkin. Joskus pisteillä voi maksaa osan lipun hinnasta.

Ikävä kyllä ”air mile” -pisteet ovat usein yhtä tyhjän kanssa: varsinkin harvoin lentävät (tai huipputarjouksia metsästävät) eivät niistä paljoa hyödy. Enemmän säästät, jos pystyt joustamaan matkan alku- tai loppupäästä muutaman päivän.

Lennä vain käsimatkatavaroiden kanssa

Viime vuosina monet lentoyhtiöt ovat alkaneet laskuttaa lisämaksua ruumassa kuljetettavista check-in -matkalaukuista. Halvimman lentolipun esimerkiksi Euroopan kaupunkilomalle voikin saada, kun matkustaa kevyesti pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa. Halpalentoyhtiön edullinen hinta ei loppupeleissä olekaan aina kaikista halvin.

Lentohaku – huonot kokemukset

Kaikkien lentohakukoneiden käyttö ei ole yhtä auvoista. Nettiä selaamalla löytää esimerkiksi paljon huonoja kokemuksia eTicket -palvelusta. Tämä ei tarkoita, että eTicket olisi välttämättä huono – monella on eTicketistä myös hyviä kokemuksia – kunhan vaan sanomme, että eTicketistä tuntuu olevan ihmisillä varsin paljon valitettavaa internetin keskustelupalstoilla.

Kovin hyvä maine ei nettikeskustelujen perusteella ole myöskään FlyHi-sivustolla. Yleisiä valituksia vähemmän luotettavien lentohakukoneiden toiminnasta on se, että ne näyttävät ensin hyvin edullista hintaa, jonka päälle lisätäänkin loppuvaiheessa erinäisiä ylimääräisiä maksuja kuten ylimääräisen maksun luottokortilla maksamisesta eikä hinta olekaan enää niin edullinen kuin luvattiin. Samoin asiakaspalvelua haukutaan ongelmatilanteiden sattuessa.

Kannattaa tosin muistaa se, että asiakaspalvelu on parhaimmillaankin varsin onnetonta lähes kaikilla halpalentoja välittävillä nettimatkatoimistoilla. Nettimatkatoimistojen katteet ovat hyvin pienet ja kaupankäynti tapahtuu automaattisesti, minkä johdosta niiden ei ole kannattavaa pitää yllä isoa asiakaspalveluorganisaatiota.

Eli kun varaat halvat lennot nettimatkatoimistosta, niin laske sen varaan, että jos lennot myöhästyvät tai jokin muu menee pieleen niin olet omillasi. Lue ohjeet sen varalle, että lento myöhästyy tai perutaan kokonaan.

Itse varaamme lennot (lähes) aina vertailusivuston kautta – mutta emme valitse halvinta vaihtoehtoa, vaan tunnetumman matkatoimiston tai lentoyhtiön. Usein lentolippujen hinta kuitenkin on halvempi vertailusivuston kautta ostamalla!

Tutustu Skyscannerin lentotarjouksiin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi