Parhaat matkaoppaat – mikä opaskirja kannattaa ostaa?

Vaikka netti onkin syönyt paljon painettujen matkaoppaiden suosiota, ovat vanhat kunnon matkaopaskirjat edelleen verraton apu reissuun ja etenkin matkan suunnitteluun – varsinkin jos haluaa tosissaan saada lomastaan kaiken irti. Netin matkablogit kun tarjoavat usein varsin pinnallista tietoa kirjoihin verrattuna.

Netin myötä matkaoppaiden funktio on myös hieman muuttunut. Enää opaskirjoja ei juurikaan tarvitse hotellien valitsemiseen ja löytämiseen, sillä netistä löytyy useita erinomaisia hotellinvaraussivustoja, joilta voi paitsi varata hotellit, myös lukea niistä käyttäjien arvosteluja.

Sen sijaan entistä tärkeämmäksi on tullut matkaoppaan kirjoittajan oma ääni. Lukija odottaa opaskirjasta hyvin kirjoitettua, netin sälätietoa syvempää taustatietoa kohteesta ja sen nähtävyyksistä sekä rehellisiä arvosteluja ja vinkkejä kiinnostaviin ravintoloihin ja kahviloihin.

Matkaopaskirjojen hyviin puoliin kuuluu tietenkin myös se, että niitä käyttääkseen ei tarvitse nettiyhteyttä eivätkä niistä lopu patterit kesken pitkänkään päivän.

Mutta minkä merkkinen matkaopas kannattaa valita?

Alla olevat arvostelut perustuvat vuosien kokemuksiin erilaisten matkoppaiden käyttämisestä (ja vähän niiden kirjoittamisestakin).

Tripsteri – uusi, suomalainen matkaopassarja

Tripsterin uusi Thaimaa-opas.

Tripsteri on uusin suomalainen matkaopassarja. Sarjan ensimmäinen teos, Islanti, julkaistiin syksyllä 2017 ja sitä ovat seuranneet Barcelona, Pariisi, Lontoo, Berliini, Kalifornia ja Tokio sekä allekirjoittaneen tekemät Thaimaa ja Praha.

Vuonna 2019 ilmestyvät Lissabon, New York ja Costa Brava.

Monet Tripsteri-oppaiden kirjoittajista ovat tuttuja pidetystä mutta nyt jo lakkautetusta Mondo-matkaopassarjasta, joten oppaiden laatuun voi luottaa.

Mustavalkoisiin Mondo-oppaisiin verrattuna Tripsterien nelivärinen ja tyylikäs ulkoasu on mukava parannus. Valokuvia on paljon.

Karttoja on Mondon tapaan vähän jos ollenkaan, mutta nykyisin kartat kannattaakin joka tapauksessa ladata kännykkään. Opaskirjoja täydentävät lisäksi Tripsterin karttapohjaiset mobiiliapit, joten karttapuoli tulee silläkin ratkaistua. Kaikkiin teoksiin appeja ei vielä ole, mutta suunnitteilla on.

Vaikka kirjat ovat tutuilta kirjoittajilta, eroavat tekstit selvästi Mondo-oppaista ainakin testikappaleiden Thaimaan ja Islannin osalta. Tieto on jaoteltu ja paketoitu uuteen, aiempaa suoravaavaisempaan ja helpommin lähestyttävään muotoon. Mukana on toki edelleen myös hauskaa taustatietoa kohteiden kulttuurista ja tavoista. Thaimaa-oppaasta löytää muun muassa amulettien käyttöohjeet ja vinkit, miten pitää kotihenget tyytyväisenä. Sekin opetetaan, miten lomailla aitoon thaimaalaiseen tapaan.

Mondo-sarjalla oli paljon faneja, joten on hyvä, että pidetyt kirjoittajat ovat löytäneet itselleen uuden julkaisijan.

Voit ostaa Tripsteri-oppaat kätevästi netistä.

Suomalainen matkaopas – pikkutarkka klassikko

Suomalainen matkaopas -sarja on aito ja alkuperäinen suomenkielinen matkaopassarja, eräänlainen Suomen Lonely Planet. Pieteetillä tehtyjä matkaoppaita on kustannettu iät ja ajat, ja sarja näyttää edelleen voivan hyvin, sillä uusia opaskirjoja julkaistaan välillä hengästyttävälläkin tahdilla.

Nykyisin Suomalainen matkaopas -sarjan oppaita löytää melkein kaikista suosituimmista matkakohteista. Sarjan Karjala-opas on taatusti maailman laajin lajissaan. Thaimaa oli sarjassa pitkään vahvasti edustettuna useilla eri oppailla, mutta nykyisin tarjolla näyttää olevan vain Bangkok-opas. Sangen tuoreita Aasia-oppaita ovat sen sijaan Bali sekä Vietnam – molemmat suosiossa mukavasti nousevia kohteita.

Suomalainen matkaopas -sarjan oppaissa on erinomaiset kartat ja paljon kuvia. Lonely Planet -vertaus on sikälikin osuva, että tarinallisuuden sijaan oppaat ovat hyvin faktapainotteisia ja hotelleja esitellään runsaasti. Eria asia sitten on, tarvitseeko lukija enää niin paljon hotelliesittelyjä, kun huoneet varataan yleensä netistä, josta voi samalla lukea arvosteluja.

Jos pidät Lonely Planeteista, pidät taatusti myös Suomalainen matkaopas-sarjan teoksista.

Voit tilata netistä Suomalainen matkaopas -sarjan oppaat.

Savukeidas on uusi Sankarimatkailija

Savukeitaan matkaoppaat ovat perineet hiipuneen Sankarimatkailija-matkaopassarjan roolin erikoisten oppaiden julkaisijana.

Savukeidas-oppaita on harvinaisemmista kohteista kuten Georgia. Sarjasta löytyy kyllä myös hieman populaarimpiakin kohteita kuten Rita Dahlin kirjoittama Kypros. Tosin Savukeitaan tapaan ei Kypros-opaskaan yritä koreilla kannen turistikliseillä: oppaan kannessa jöllöttävät vanhat ukot!

Yhdistävä tekijä on kirjoittajissa, jotka tapaavat olla runoilijoita ja kirjailijoita, sekä heidän intohimossaan kohteisiinsa.

Berlitz-oppaat

Suomeksi käännetyistä Berlitz-oppaista voi olla montaa mieltä. Parasta niissä on koko: Berlitz oppaat eivät paljoa paina ja ne mahtuvat mainiosti taskuun. Ja sillä mittarilla niitä pitää kai arvostellakin: perusasiat tulevat kerrottua, mutta mitään kovin syvällistä on turha kuvitella kohteista kerrottavan.

Berlitz-oppaat sopivat kyllä mainiosti huolettomille rantalomille tai lyhyille kaupunkilomille, jos haluaa saada kohteesta ja nähtävyyksistä peruskuvauksen.

Berlitz-oppaat kattavat ison osan tunnettua matkailun maailmankarttaa.

Kartta+opas ja Kaupunkimatkailijan kävelyoppaat

Toinen suosittu käännösopassarja on Kartta-opas. Oppaiden tekstisisältö on vielä Berlitz-oppaitakin niukempaa – pääosassa on kartta kuten oppaan nimikin lupaa. Karttaa täydentävät lyhyet kuvailut.

Sopii niille, joille kartta on yksityiskohtaista kohdetietoa tärkeämpää. Opassarja on suosittu ja siitä otetaan edelleen yhä uusia, tuoreita painoksia. Kartta+opas-kirjat on helppo ostaa netistä.

Jos haluaa reissuunsa mukaan hyvän kävelykartan, mutta selvästi syvällisempää tietoa mitä Kartta+opas-oppaat tarjoavat, on hyvä vaihtoehto Kaupunkimatkailijan kävelyopas, joista Karisto on julkaissut suomeksi jo useita nimikkeitä (mm. Rooma, Pariisi, Lontoo, New York, Barcelona).

Kaupunkimatkailijan kävelyoppaat ovat käännöksiä National Geographicin julkaisemasta matkaopassarjasta.

Huonosti saatavilla: Kaupunkikirjat sekä Näe ja koe

Kaupunkikirjat oli hyvin vaikuttava matkaopassarja, jonka pääosassa oli visuaalisuus: lähes kaikesta kerrotusta oli kuva, ja nähtävyyksistä oli paljon hyvin havainnollisia visuaalisia karttoja. Näyttää kuitenkin siltä, että opassarjan julkaiseminen suomeksi on lopetettu. Viimeisimmät painokset ovat vuosien takaa ja löytyvät kirjakauppojen sijaan enää kirjastoista.

Toinen visuaalisuuteen panostava opassarja oli Näe ja koe, joka oli tosin sisällöltään Kaupunkikirjoja sekavampi. Tämänkin sarjan kustantaminen näyttää lopetetun.

Lonely Planet vai Rough Guide?

Kumpi on parempi matkaopassarja, Lonely Planet vai Rough Guide?
Kumpi on parempi matkaopassarja, Lonely Planet vai Rough Guide?

Suomenkielistenn oppaiden rinnalla ovat tietenkin englanninkieliset oppaat. Markkinoita hallitsee Lonely Planet, jolle hyvä vaihtoehto on Rough Guide. Kumpi sitten kannattaa valita, Lonely Planetin vai Rough Guiden opas?

Lonely Planetin oppaissa on yleensä hyvin tasapaksu taso: kaikki oppaat ovat yhtä hyviä, mutta yksikään opas ei nouse toisen yläpuolelle. Lonely Planetin oppaat tarjoavat kohteista kattavan perustiedon, mutta harvoin jos koskaan sitä enempää. Ne on myös tehty miellyttämään mahdollisimman laajaa lukijakulmaa.

Lonely Planetilta löytää oppaita lähes jokaiselta maailman kolkalta, myös Etelämantereelta on julkaistu oma Lonely Planet Antarctica -oppaansa.

Rough Guide -oppaissa kirjoittajalle annetaan yleensä enemmän vapauksia kuin Lonely Planetin sarjassa, ja parhaimmillaan Rough Guidet voivat olla taustatiedoiltaan (historia, kulttuuri ja nähtävyydet) paljon parempia kuin Lonely Planetin oppaat. Siksi kannattaakin valita Rough Guide, jos sellainen on saatavilla matkakohteesta.

Rough Guide -oppaiden taso myös vaihtelee Lonely Planetia enemmän, ja joskus Rough Guide -oppaat voivat myös olla pienoisia pettymyksiä. Mutta riski kannattaa ottaa! Esimerkiksi Rough Guide Thaimaa -opas on ollut mahtava tietopaketti.

Blue Guide -oppaat

matkaoppaat-9011Kulttuurista ja taiteesta syvemmin kiinnostuneiden kannattaa suosiolla hylätä Lonely Planet ja Rough Guide -oppaat ja valita Blue Guide. Tämän parempia kulttuurioppaita on vaikea kuvitella! Blue Guide -oppaissa on yleensä valtavasti mielenkiintoista taustatietoa kohteen historiasta ja kulttuurista.

Hotelli- ja ravintolavinkit ovat sen sijaan paljon niukemmat kuin edellä mainituissa oppaissa.

Mondo-matkaopassarja on lopetettu

Suosittujen ja kovasti pidettyjen Mondo-oppaiden julkaiseminen on lopetettu. Kirjastosta niitä edelleen löytää. Vaikka oppaiden tieto alkaakin ajan kuluessa vanhentua, kannattaa niitä silti vielä lainata ja lukea: Mondo-oppaat ovat taidokkaasti kirjoitettuja ja täynnä mielenkiintoisia tarinoita kohteestaan. Oppaiden tekijät ovat ammattitoimittajia, jotka ovat usein asuneet kohteessaan pitkiä aikoja ja siksi tuntevat kaupunkinsa perinpohjin.

Mondo-oppaiden puutteita ovat olleet mustavalkoisten kuvien pieni määrä ja se, että kartat ovat hyvin yleisluontoisia.

Varsinainen Mondo-matkailulehti sen sijaan voi edelleen erinomaisesti, ja lehdessä julkaistaan säännöllisesti myös Kerran elämässä -tiimin tekijöiltä matkareportaaseja.

Kokemukset matkaopaskirjoista?

Kerro omat kokemuksesi eri matkaoppaista: mitkä ovat omia suosikkejasi tarjolla olevista matkaoppaista? Mitkä ovat hyviä matkaopaskirjoja, entä mitkä ovat mielestäsi kerrassaan surkeita oppaita?

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi