Tyynenmeren parhaat saaret

Bora Bora Tyynimeri
Bora Bora ilmasta kuvattuna. Käsittämättömän hieno paikka, eikö? Kuva: bccnyc, Flickr CC

Mistä on kaikkein kaukaisimmat matkahaaveet tehty? Tyynenmeren saarista. Turkoosia merta, valkoista hiekkaa ja värikkäitä koralliriuttoja löytyy toki muualtakin, mutta Tyynenmeren saarilla on jotain, mitä ei mistään muualta löydy: tunne siitä, että on todella kaukana.

Aavan valtameren toisistaan eristämät Tyynenmeren saaret ovat kiehtova matkakohde siksikin, että ne ovat vaikuttavin todiste ihmiskunnan vaeltamisen halusta. Kuinka nämä kaukaisimmat saaretkin on asutettu!

On vaatinut todellista seikkailuhenkeä lähteä alkeellisilla veneillä kohti tuntematonta aavalla Tyynellämerellä, joka peittää kolmasosan maapallon pinta-alasta. Tyynenmeren saarten asuttaminen alkoi Kaakkois-Aasiasta 4000 vuotta sitten.

Ja aikamoiset paratiisit saarilta löytyivätkin – ainakin nykymatkailijan mittapuulla. Tyynenmeren saarten palmujen reunustamat hiekkarannat ovat upeita ja meri turkoosia. Snorklaus- ja sukellusmaastot kuuluvat maailman parhaisiin.

Bora Bora Ranskan Polynesia
Bora Bora on maailman kaunein saari.

Mutta mille Tyynenmeren saarelle kannattaa matkustaa lomalle? Tyynenmerellä kun on lukemattomia saaria ja valtioita. Tällä sivulla esittelemme matkailijan kannalta kiinnostavimmat Tyynenmeren saaret.

Tyynenmeren saaret jaetaan virallisesti kolmeen alueeseen: Melanesiaan, Mikronesiaan ja Polynesiaan. Jakoon ovat vaikuttaneet saarten sijainti ja kulttuuri, mutta todellisuudessa jako on aika lailla veteen piirretty viiva.

Melanesiaa ovat Papua Uusi-Guinea ja muut Australiaa ”lähellä” olevat saarivaltiot Fidži, Vanuatu ja Salomonsaaret.

Polynesiaan kuuluvat monet Tyynenmeren kuuluisimmista saarista: Tahiti ja Ranskan Polynesia, Havaiji, Chilelle kuuluvat Pääsiäissaari sekä itsenäiset Samoa, Tonga ja Tuvalu.

Mikronesia on Filippiineistä itään levittäytyvä, hyvin hajallaan oleva pikkusaarten saaristo. Matkailijan kannalta Mikronesian kiinnostavimpia saaria ovat sukeltajia houkuttelevat Palau ja Mikronesian liittovaltio.

Tyynenmeren paras saari

papua-uusi-guinea
Heimokulttuurit kutsuvat Papua Uuteen-Guineaan. Christopher Michel, Creative Commons

Tyynenmeren paras saari on Uusi-Guinea, josta puolet kuuluu Indonesiaan ja toisen puolen muodostaa itsenäinen Papua Uusi-Guinea.

Uudesta-Guineasta tekee Tyynenmeren parhaan saaret uskomaton monipuolisuus: Papualla matkailijaa odottavat upeat sukelluskohteet, läpitunkemattomat sademetsät, eriskummalliset eläimet ja eksoottiset viidakkoheimot.

Toisaalta Uusi-Guinea on niin valtava, ettei sitä usein edes tule ajatelleeksi Tyynenmeren saarena. Pinta-alaltaan Uusi-Guinea on maailman toiseksi suurin saari Grönlannin jälkeen.

Tyynenmeren parhaat saaret rantalomalle

samoa tyynimeri
Samoa on Tyynenmeren parhaita saaria reppureissaukseen.

Tyynenmeren paras saari luksuslomalle on Ranskan Polynesiaan kuuluva Bora Bora, jonka maisemat satumaisen kauniit.

Edullista rantakohdetta etsivälle Tyynenmeren paras saarivaltio on Samoa, todellinen rantapummin unelma. Samoalla on edullisia rantamamajataloja ja päälle pääsee nauttiman aidosta polynesialaisesta kulttuurista.

Reppureissulle sopii myös Fidži, jonka saarilta löytyy myös majataloja reppureissaajan budjetille. Fidžillä on myös niin monipuolisesti tekemistä, ettei saaristossa käy aika pitkäksi pitemmälläkään matkalla.

Tyynenmeren parhaat saaret sukelluslomalle

Hait odottavat sukeltajaa Ranskan Polynesiassa. Kuva: Ville Palonen

Tyynenmeren monipuolisimpia sukelluskohteita on Palau, jossa näkee niin haita, hylkyjä, luolia kuin upeita koralliriuttojakin. Hintatasoltaankin Palau on erittäin kohtuullinen ja Tyynenmeren mittakaavalla lähellä: Palaulle on helppo lentää Filippiineiltä.

Palautakin hienompia haisukelluksia tarjoavat Ranskan Polynesia ja Fidži. Jälkimmäinen tunnetaan myös maailman kauneimmista pehmeistä koralleista.

Mikronesiaan kuuluva Chuukin laguuni on puolestaan maailman paras kohde hylkysukelluksille. Hienoja hylkyjä löytää myös Vanuatulta.

Tyynenmeren parhaat nähtävyydet

Pääsiäissaarten Moai-patsaista osa on hautautunut maahan.

Jos Tyynenmeren saaria ajatellaankin pääasiassa rantaloma- ja sukelluskohteena, löytyy kaukaisilta saarilta myös muutama upea nähtävyys.

Tyynenmeren kuuluisin nähtävyys ovat Moai-patsaat, jotka sijaitsevat Pääsiäissaarella.

Mystinen nähtävyys on myös tuhat vuotta vanha Nan Madolin rauniokaupunki Mikronesiassa.

Havaiji on puolestaan harvoja paikkoja maailmassa, jonka tulivuorilla pääsee näkemään virtaavaa laavaa.

Tyynenmeren kulttuuria hurjimmillaan pääsee kokemaan Vanuatulla, jossa nuoret miehet testaavat edelleen miehuuttaan alkuperäisellä benji-hypyllä.

Tyynenmeren parhaat bongata valaita

Tyynenmeren paras paikka bongata valaita on Tonga, jossa on mahdollista niin meloa kuin snorklatakin ryhävalaiden kanssa.

Ryhävalaiden kanssa pääsee uimaan myös Ranskan Polynesiaan kuuluvalla Moorealla.

Tyynenmeren kummallisin saari

Tyynenmeren kummallisin saari on äärimmäisen syrjäinen ja sisäänpäin kääntynyt, Isoon-Britanniaan kuuluva Pitcairn, jonka asukkaat ovat Tahitilla kapinaan ryhtyneen HMS Bounty -laivan miehistön ja näiden mukaansa ottamien tahitilaisten naisten perillisiä.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi