Havaijin Big Island – tulivuoria ja delfiinejä

Tulivuori Kilaulea
Tulivuori Kilauea virtaa laavaa mereen Havaijin Big Islandilla. Kuva: Marc Szeglat / Unsplash

Havaijin nimikkosaari Havaiji tunnetaan myös nimellä Big Island. Kokonsa puolesta se onkin ylivoimaisesti suurin Havaijisaarista: pinta-alaltaan se on yli kaksi kertaa suurempi kuin kaikki muut saaret.

Big Islandia ei tunneta hiekkarannoistaan vaan tulivuoristaan. Saarella sijaitseva Kilauea-tulivuori on maailman harvoja paikkoja, jossa voi nähdä virtaavaa laavaa. Viereinen tulivuori Mauna Kea on puolestaan niin korkea, että sille sataa lunta.

Molemmat ovat osa Hawaii Volcanoes National Parkia, joka on Unescon maailmanperintökohde.

Tuolivuorten lisäksi Big Islandille houkuttelevat matkailijoita Havaijin parhaisiin kuuluvat snorklauspaikat ja mahdollisuus snorkalata (vapaiden) delfiinien kanssa.

Ison saaren nähtävyyksiin kuuluu myös paratiisimaisen vehreyden keskellä suihkuava vesiputous Akaka Falls.

Hilo vai Kailua Kona – missä Big Islandilla kannattaa asua?

Havaiji Big Island hiekkaranta
Kailua Konan alueeseen kuuluu myös suosittu ja kaunis uimaranta Kua Bay. Kuva: Heather Morse / Unsplash

Big Islandilla on kaksi keskusta. Molempien lähettyvillä on kansainväliset lentokentät.

Saaren suurin kaupunki on Hilo, joka sijaitsee Big Islandin itärannikolla lähellä Hawaii Volcanoesin kansallispuistoa.

Saaren toinen matkailukeskus on Kailua Kona, joka sijaitsee saaren länsipuolella lähellä parhaita snorklauspaikkoja ja Big Islandin parhaita rantoja.

Käytännössä aika Big Islandilla kannattaa jakaa Hilon ja Kailua Konan välillä niin, että asuu muutaman päivän molemmissa. Kailua Konasta kun on kahden ja puolen tunnin ajomatka Volcanoesin kansallispuistoon – ja Hilosta suunnilleen saman verran Konan snorklauspaikoille.

Katso tarjoukset Hilon ja Kailua Konan majoitukseen.

Tulivuori Kilauea – Big Islandin paras nähtävyys

Virtaavaa laavaa Havaijin Suuren saaren Volcanoes National Parkissa.

Big Islandin – ja oikeastaan koko Havaijin – paras nähtävyys on tulivuori Kilauea, yksi maailman parhaista paikoista nähdä virtaavaa laavaa.

Kilauea on purkautunut vuoden 1952 jälkeen 35 kertaa. Viimeisin purkaus alkoi vuonna 1983, ja laavaa on virrannut siitä asti. Purkausta pidetään maailman pisimpään jatkuneena. Näky on samaan aikaan lumoavan pelottava ja kaunis.

Kilauea on myös maailman suosituimpia tulivuoria: vuoreen tutustuu yli kaksi miljoonaa turistia vuodessa. Purkausalueet vaihtavat paikkaa, ja varmin tapa niiden löytämiseen on osallistuminen opastetulle tulivuoriretkelle.

Kovin vaarallinen Kilauea ei ole: laavavirrat kyllä katkovat teitä ja tuhoavat rakennuksia, mutta etenevät niin hitaasti, että laavan tieltä on helppo paeta. Kilauea onkin vaatinut vain satakunta uhria. Suurimman vaaran aiheuttavat haperot laavakentät, jotka saattavat murtua jalkojen alta ja suistaa rotkoihin.

Havaijilaisten legendojen mukaan Kilauea on vuorenjumalatar Pelen ruumis. Jumalattaren mukaan on nimetty useita laavamuodostelmia, kuten Pelen kyyneleet ja Pelen hiukset. Aikoinaan saaren asukkaat hautasivat kuolleitaan laavan muodostamiin onkaloihin.

Tulivuori Mauna Kea

Havaiji Big Island Mauna Kea
Lumi ja tuli kohtaavat Havaijin Maunakea-vuorella. Kuva: mail_collector, Flickr CC

Mauna Kea eli Valkoinen vuori on Havaijin korkein. Jos onni suosii, 4200 metriä korkean Mauna Kean huipulla voi nähdä lunta – ja jopa lasketella! Hiihtoasun kruunaa havaijilainen kukkaseppele lei.

Tulivuorelle lunta sataa todennäköisimmin helmi–maaliskuussa, ja hieno puuterilumi sulaa parissa päivässä. Mauna Kean näkeminen lumipeitteessä on upea elämys: kumi sekoittuu mustaan laavakiveen ja alhaalla siintää turkoosi meri.

Hiihtovarusteita vuokraa Big Islandilla toimiva Ski Hawaii. Yritys järjestää myös jeeppikuljetukset huipulle päiväksi noin 200 eurolla.

Snorklaamista ja delfiinejä Big Islandilla

Havaiji Big Island delfiinit
Havaijin Suurella saarella pääsee uimaan delfiinien kanssa.

Kealakekuan lahti on Havaijinsaarten parhaita ellei paras snorklauspaikka. Vesi on erittäin kirkasta, korallit värikkäitä ja kaloja sekä kilpikonnia riittää.

Erityisen hienoksi snorklauspaikaksi Kelakekuan tekevät pyöriäisdelfiinit, joita näkee etenkin aamuisin uimassa ja hyppimässä lahden edustalla. Delfiinien kanssa uimiseenkin on hyvät mahdollisuudet, kunhan vain snorklaa tarpeeksi syvälle.

Kealakekua on kuuluisa myös siitä, että Kapteeni Cook menetti lahdella henkensä. Cookin muistoa kunnioittaa pieni valkoinen obeliski.

Kealakekuan lahdelle pitää patikoida alas jyrkkää mäkeä. Vaihtoehtona ovat järjestetyt veneretket.

Toinen hieno snorklauspaikka on lähettyvillä sijaitseva Hōnaunau Bay, joka tunnetaan myös nimellä Two Step. Myös täällä on mahdollista päästä uimaan delfiinien kanssa.

Yösukellus paholaisrauskujen kanssa

Suurella saarella on Havaijin ikimuistoisin sukelluskohde. Kailua-Konan rannikolla käydään öisin sukeltamassa suurten paholaisrauskujen (manta ray) kanssa. Luvassa on yksi maailman erikoisimmista rauskusukelluksista.

Pohjaan noin viiden metrin syvyyteen on laitettu voimakas vedenalainen lamppu, jonka valo houkuttelee planktonia, ja plankton paholaisrauskuja. Ja rauskut sukeltajia. Luonnon kiertokulkua siis käytännössä.

Rauskuja saapuu paikalle kymmeniä, ja ne käyvät hotkimassa planktonia niin läheltä sukeltajia, että rauskuja saa melkein väistellä.

Kilpikonnat mustalla hiekkarannalla

havaiji kilpikonnat
Kilpikonnat köllöttelevät kaikessa rannassa Big Islandin mustalla laavarannalla.

Big Islandilla näkee lähes varmasti myös kilpikonnia – ainakin käymällä Punaluun mustalla laavahiekkarannalla, joka sijaitsee etelärannikolla Kilauea-tulivuoren kupeessa. Merikilpikonnia köllöttelee yleensä kaikessa rauhassa mustalla hiekalla.

Matka Havaijin Big Islandille

Big Islandille matkustetaan yleensä Honolulun kautta lentämällä, tosin Big Islandillakin on kaksi kansainvälistä lentokenttää.

Katso lentotarjoukset Havaijille.

Lue lisää Havaijin saarista.

Big island – retket ja kiertoajelut

Voit varata kätevästi netistä Big Islandin retket, kiertoajelut ja muut aktiviteetit.

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!