Pääsiäissaari – opas mystisten patsaiden saarelle

pääsiäissaari
Monet Moai-patsaista ovat hautautuneet osaksi maahan.

Pääsiäissaari on todellinen kerran elämässä -matkakohde. Chilelle kuuluva saari on maailman syrjäisimpiä ja mystisimpiä. Etelä-Amerikan mantereelle on matkaa 3700 kilometriä, ja lähimmälle asutulle saarelle Pitcairnillekin on matkaa noin 2 000 kilometriä. Kumpuilevan saaren puuttomat maisemat ovat karut ja kaukana trooppisesta paratiisista.

Pääsiäissaarelle eli Rapa Nuille matkustetaan yhden asian takia, Moai-patsaiden, ja siinä onkin jo riittävästi syytä. Pääsiäissaaren Moai-patsaat lumoavat paitsi jylhällä ulkomuodollaan myös arvoituksellisuudellaan.

Kun ensimmäiset eurooppalaiset saapuivat saarille vuonna 1722, löivät patsaat heidät ällikällä. Miten jättimäiset patsaat saatiin liikutettua paikoilleen ja mitä tapahtui korkeakulttuurille, joka ne loi?

Pääsiäissaaren moai-patsaat

pääsiäissaari moai patsas
Pääsiäissaaren maisemat ovat karun kauniit.

Nykyisin tiedetään, että polynesialaisten saapuessa saarille noin vuonna 500 ajanlaskun alun jälkeen, olivat Pääsiäissaaret aikamoinen paratiisi. Saaria peittivät pensaat ja palmumetsät. Albatrosseja ja fregattilintuja riitti metsästettäväksi, kalaa ja pyöriäisiä pyydettäväksi.

Saarelaiset pystyttivät 887 keskimäärin neljä metriä korkeaa patsasta, jotka he liikuttivat louhoksilta paikoilleen ”kävelyttämällä” paksumahaisia patsaita köysien avulla.

Mutta vuosisatojen saatossa Pääsiäissaaren asukkaat kuluttivat luontonsa loppuun. Ensin syötiin linnut saarelta. Lopulta kaadettiin viimeisetkin puut, eivätkä saarelaiset voineet enää rakentaa veneitä päästäkseen merelle kalaan ja pyöriäisjahtiin. Yhteiskunta romahti.

Klaanit alkoivat taistella keskenään ja kaataa toistensa patsaita. Vanhat jumalat hylättiin, ja taloista muutettiin asumaan luoliin. Ruokapulassa turvauduttiin kannibalismiin. Saarelaisten keskuudessa yleistyi solvaus: ”Äitisi liha juuttui hampaideni väliin.”

Kun eurooppalaiset saapuivat saarelle, oli patsaat pystyttänyt, kerran kukoistanut Pääsiäissaarten sivilisaatio muuttunut karuksi luolamiesten eloonjäämistaisteluksi.

Pääsiäissaaren opetus

pääsiäissaari moai patsas
Muista ihailla moai-patsaita myös auringon laskiessa!

Moai-saaren patsaat muistuttavat ihmisrodun haavoittuvaisuudesta, kuinka lopulta olemme aina luonnon armoilla. Samalla moait muistuttavat ihmisrodun tyhmyydestä: viimeksi vuonna 2008 turisti vahingoitti yhtä patsaista yrittämällä varastaa sen korvan matkamuistoksi.

Kyseessä oli suomalainen nuorimies Marko Kulju. Saaren pormestari ehti jo ehdottaa korva korvasta -rangaistusta, mutta Marko selvisi lopulta 17 000 dollarin sakoilla.

Patsas on sittemmin saanut korvansa takaisin.

Suurin arvoitus tarinassa on se, miten moinen idiootti oli edes päätynyt näin syrjäisille saarille? Eikö Pattaya olisi ollut sopivampi kohde?

Pääsiäissaaren nähtävyydet

Pääsiäissaaren patsaiden paraatiposeeraus. Pääsiäissaarten patsaissa on paavolipposmaista jämäkkyyttä.

Patsaita lukuun ottamatta 6000 asukkaan saarella ei ole paljon muuta nähtävää, ja Pääsiäissaarella piipahdetaankin yleensä vain pikaisesti osana maailmanympärimatkaa.

Moai-patsaat näkee vaikka päivässä autolla kiertämällä, mutta Pääsiäissaarella vierailuun kannattaa varata aikaa muutama päivä (lentoaikataulujen salliessa), jotta ehtii käydä patikoimassa tai ratsastamassa myös syrjäisemmille ja tunnelmallisimmille patsaille.

Kannattaa käydä myös tulivuoren kraatterilla, jonka kivestä patsaat on veistetty.

Majoitus Pääsiäissaarella

Suurin osa Pääsiäissaaren hotelleista ja muista palveluista sijaitsee saaren kaupungissa Hanga Roa. Hotellien hintataso Pääsiäissaarella on noin sadan euron molemmin puolin.

Katso tarjoukset Pääsiäissaaren majoitukseen.

Lennot Pääsiäissaarelle

Pääsiäissaarelle voi lentää sekä Chilestä että Tahitilta. Lentoaikataulut kannattaa selvittää ja lennot varata hyvissä ajoin.

Katso lentotarjoukset Pääsiäissaarelle (Easter Island).

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi