Valparaiso-opas

Chile_Valparaiso_10

Trendikkäiden kukkuloiden Valparaiso

Valparaiso on historiallinen satamakaupunki, jonka kukkuloille rakennetut boheemit kaupunginosat Cerro Alegre ja Cerro Concepcion julistettiin Unescon maailmanperintökohteiksi vuonna 2003. Mutkaisten ja jyrkkien mukulakivikatujen varrella on lukemattomia pikkupuoteja, ravintoloita, baareja ja boutique-hotelleja.

Trendikkään alueen erikoisuuksia ovat seiniä peittävät komeat seinämaalaukset ja graffitit – joista suuri osa on tehty rakennusten omistajien luvalla – sekä funikulaarit eli lyhyillä junaraiteilla kulkevat ”hissit”.

Lähes miljoonan asukkaan metropoliin kuuluu myös hiekkarannoistaan tunnettu Vina del Mar, joka sijaitsee viitisen kilometriä Valparaison koillispuolella. Muita alueen nähtävyyksiä ovat runoilija Pablo Nerudan koti La Sebastiana sekä Casablancan laakson viinitiloille tehtävät päiväretket.

Milloin Chileen kannattaa matkustaa?

Chile_Valparaiso_14Eteläisellä pallonpuoliskolla ilmasto on päälaellaan: touko-elokuun viileä ja sateinen sää muistuttaa Suomen syksyä, kun taas joulu-helmikuussa päivät ovat pitkiä ja helteisiä.

Chilen kesälomasesonki on kiivaimmillaan tammi-helmikuussa, joilloin Santiagon asukkaat matkaavat sankoin joukoin Valparaisoon ja Vina del Mariin. Humboltin virta tuo kylmää vettä Chilen rannikolle, joten helmikuun helteelläkin uimavesi on viileää. Aamut ovat usein pilvisiä, iltapäivällä aurinko porottaa kirkkaalta taivaalta.

Lennot Chileen

Lento Chilen pääkaupunkiin Santiagoon kulkee yleensä Madridin, Pariisin tai Amsterdamin kautta.

Katso parhaat lentotarjoukset Chileen.

Valparaison hotellit

Santiagosta on helpointa matkustaa Valparaisoon bussilla. Matka kestää alle kaksi tuntia ja maksaa viisi euroa. Vuoroja lähtee vartin välein, joten lippua ei tarvitse ostaa etukäteen. Suomeen verrattuna Chilen linja-autot ovat erittäin mukavia ja tilavia.

Valparaisossa hauskimmat majapaikat sijaitsevat Cerro Alegren ja Cerro Concepcionen kukkuloilta, joiden entisöidyistä kortteleista löytyy kymmeniä edullisia majataloja ja laadukkaita boutique-hotelleja. Kahden hengen huoneen hinta on majapaikasta riippuen 50-150 euroa.

Katso tarjoukset Valparaison hotelleihin.

Hintataso Valparaison ravintoloissa

Iltapäivällä lounasaikaan kolmen ruokalajin aterian saa edullisimmillaan viidellä eurolla. Kahden hengen illallinen hyvässä ravintolassa maksaa juomineen noin 60-80 euroa. Luottokortti ei kelpaa aivan kaikkialla, joten käteistä on hyvä pitää mukana. Chilessä jätetään 10% juomaraha, joka sisältyy usein laskun loppusummaan.

Chile_Valparaiso_12

Valparaison kävelykierrokset

Chile_Valparaiso_13Valparaison voi jakaa karkeasti ottaen kahteen osaan: Sataman ympärillä levittäytyvään tasaiseen liikekeskustaan, sekä kukkuloilla eli Cerroilla rönsyileviin pienempiin kaupunginosiin. Alakaupungilla voi liikkua paikasta toiseen johdinbussilla (0,5e), kukkuloilla ainoa tapa liikkua paikasta toiseen on käveleminen. Jos ylämäkeen harppominen tuntuu liian hikiseltä puuhalta, Plaza Cummingsin kulmalta voi ottaa colectivo-kimppataksin (alle 1e) ylös Plazuela San Luisille ja harhailla sitten pikkukujia alamäkeen. Funikulaarit nousevat käytännössä ainoastaan lyhyen matkan cerrojen alaosaan.

Tours 4 Tips järjestää aamu- ja iltapäivisin todella suosittuja (ja suositeltavia!) kävelykierroksia. Kolmen tunnin aikana opitaan paikallisoppaan johdolla Valparaison historiasta, katutaiteesta ja funikulaareista – sekä saadaan monta pätevää ravintola- ja baarisuositusta. Kierros sopii loistavasti ensimmäisen matkapäivän ohjelmaan, mutta useamman päivän kaupungissa viettänytkin oppii paljon uutta. Tours 4 Tipsin kierrokset ovat ”ilmaisia”, mutta käytännössä oppaalle maksetaan kymmenisen euroa tippiä kierroksen lopuksi. Erinomainen kävelykierros on joka pennin arvoinen!

Chile_Valparaiso_11Valpo Street Art järjestää päivittäin kävelykierroksia, joilla tutustutaan Valparaison katutaideskeneen paikallisten graffititaiteilijoiden opastuksella. Valpo Street Art järjestää myös kolmen tunnin mittaisia työpajoja (25e, sis. maalit), joissa turistikin pääsee maalaamaan Unescon maailmanperintökohteen seiniä. Joka puolella rönsyilevistä kymmenistä tuhansista graffiteista huolimatta seiniin piirtely on virallisesti kiellettyä, mutta Valpo Street Art on hankkinut luvat työpajansa maalauspaikkoihin. Tällä kierroksella ei siis tarvitse juosta poliiseja karkuun.

Satamasta tehdään lyhyitä veneretkiä (5e), joilla Valparaison maisemia pääsee ihailemaan myös mereltä käsin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi