Chilen parhaat matkakohteet

Chile on moderni maa, josta löytyy luonnonihmeitä laidasta laitaan.

Pohjoisessa, Atacaman autiomaassa, on tuliperäisiä geysirkenttiä ja elottomia hiekkadyynejä.

Maan keskiosat tunnetaan viinitarhoista, tähtitorneista ja Etelä-Amerikan korkeimmasta vuoresta, Acongacuasta (6962m).

Eteläisessä Chilessä Patagonian turistimagneetteja ovat jäätiköt ja vaelluspolut. Vieläkin etelämmäksi mentäessä vastaan tulee syrjäinen Tulimaa – ja toki Chilestä voi matkustaa risteilyaluksella Antarktikselle asti.

Chilessä pääsee näkemään komeita jäätiköitä.
Chilessä pääsee näkemään komeita jäätiköitä.

Chilessä on helppoa ja turvallista matkustaa. Chile ja sen hintataso muistuttaa enemmän Espanjaa kuin muita Etelä-Amerikan maita.

Oppaan on kirjoittanut useita kertoja Etelä-Amerikassa matkustanut toimittaja-valokuvaaja Ville Palonen.

PatagoniaAtacama, Patagonia, Chile

Chilen eteläkärjessä sijaitseva Patagonia on luonnonystävän paratiisi. Sen vetonauloina komeilevat Torres del Painen terävähuippuiset vuoret, Glaciar Grey -jäätikkö sekä Isla Magdalena, sadantuhannen pingviinin kotisaari.

Patagonianpingviinit pesivät Chilessä, Argentiinassa ja Falklandinsaarilla. Magalhãesinsalmen keskellä olevalle Isla Magadalenalle ne saapuvat keväisin, syys-lokakuussa. Pikkupingviinien kuoriutuessa marraskuussa neliökilometrin kokoiselle asumattomalle saarelle päästetään vain pari turistialusta päivittäin. Isla Magdalenan naapurissa olevalla pikkuruisella Isla Martalla asuu tuhansia merileijonia.

Matka Patagoniaan huipentuu vaellukseen Torres del Painen kansallispuistossa. Vaikka kivikkoisilla poluilla sataa usein ja tuulee aina, maisemat ovat kaiken vaivan arvoisia.

Valle de Frances, Ranskalaisten laakso, sijaitsee Torres del Painen kansallispuiston keskellä. Lähes kolmen kilometrin korkeuteen kurottavien ”Tornien” keskellä avautuvat kansallispuiston upeimmat maisemat. Eräs Torres del Painen hienoimmistä näkymistä on Glaciar Grey -jäätikkö, jota pääsee katsomaan vaeltamisen lisäksi myös laivakyydillä.

AtacamaAtacama, Patagonia, Chile

Chilen pohjoisosaa hallitseva Atacaman autiomaa tunnetaan maailman kuivimpana paikkana. Alueen suosituin turistikeskus on San Pedro. Pikkukaupunki on pullollaan matkatoimistoja, jotka järjestävät maastopyöräilyä, hiekkalautailua sekä hevos- ja minibussiretkiä.

Suosituimpia luonnonihmeitä ovat Kuolemanlaakson hiekkadyynit sekä Valle de la Muerten ja Valle de la Lunan elottomat kuunmaisemat.

San Pedro de Atacama sijaitsee 2400 m korkeudella merenpinnasta. Vuoristotaudin oireista tarvitsee siis kärsiä ainoastaan päiväretkellä yli neljän kilometrin korkeudessa sijaitsevalle El Tation geysirkentälle.

Yli 80 aktiivisen geysirin El Tatio sijaitsee Altiplanon vuoristoylängön laidalla. Matkalla geysirkentälle näkee villejä maisemia: tulivuorten lumihuippuisia kartioita, laamansukuisten vinkunjojen laumoja, ja suolaisten järvien rannoilla seisoskelevia vaaleanpunaisia flamingoja. Turistiryhmät vierailevat El Tation geysirkentällä varhain aamulla, sillä geysiirit ovat aktiivisimmillaan aamuseitsemältä.Atacama, Patagonia, Chile

El Tatioon pitää pakata lämmintä vaatetta, sillä korkealla vuoristossa voi olla aamuvarhaisella jopa kymmenen astetta pakkasta. Myös uimapuku kannattaa ottaa mukaan. Kuumassa lähteessä pulikointi höyryäviä geysirejä katsellen on ikimuistoinen kokemus.

San Pedrosta pääsee Boliviaan maastoautolla. Seikkailullinen jeeppisafari legendaarista Salar de Uyunin suola-aavikkoa ihailemaan kestää kolme päivää.

Paras aika matkustaa Chileen

Ellei ole menossa laskettelemaan Andeille, paras aika vierailuun on eteläisen pallonpuoliskon marraskuusta maaliskuuhun kestävä kesä. Sopiva aika Chilen luonnonihmeisiin tutustumiseen on kaksi tai kolme viikkoa.

Lennot Chileen

Suomesta ei ole suoria reittilentoja Chileen. Usein menopaluulipun Santiagoon saa alle tuhannella eurolla (esimerkiksi KLM, Air France).

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Chileen.

Chileen ei tarvita viisumia.

Liikkuminen Chilessä: bussit ja kotimaanlennot

Vuokra-auton saa alle 50 eurolla päivässä, mutta välimatkat ovat niin pitkiä että linja-auto on mukavampi tapa liikkua. Pitkänmatkan bussit ovat nimensä veroisia: esimerkiksi 1600 km matka Santiagosta pohjoisessa sijaitsevaan San Pedro de Atacaman turistikeitaaseen kestää kokonaisen vuorokauden.

Onneksi busseissa on hyvät jalkatilat, penkit kääntyvät lähes makuuasentoon ja ruokatauoille pysähdytään muutaman tunnin välein.

Helppo ja sosiaalinen reppureissaajien vaihtoehto on Pachamama by Bus. Viikon voimassa oleva ”hop on, hop off” -lippu maksaa parisataa euroa.

Patagoniaan pitää lentää. Menopaluulento Santiagosta Punta Arenasiin, Chilen puoleisen Patagonian suurimpaan kaupunkiin (130 000 asukasta), maksaa noin 150 euroa.

Punta Arenasista on helppo jatkaa bussilla kohti Torres del Painen kansallispuistoa tai tehdä päiväretki Isla Magdalenan pingviinisaarelle.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!