Karibian parhaat saaret – näin löydät oman suosikkisi

Paratiisiranta Saint Lucian saarella. Kuva: Inga Locmele / Shutterstock

Karibia – voiko kauniimpaa nimeä kuvitellakaan unelmien matkakohteelle? Jo pelkkä Karibian nimen lausuminen vie ajatukset paratiisirannoille valkoisen hiekan ja turkoosin meren äärelle.

Sitä Karibia tarjoaakin lomakohteena myös todellisuudessa. Mutta minne Karibialla oikein kannattaa matkustaa unelmaansa toteuttamaan?

Karibialla on niin monta upeaa saarta, että monelta menee sormi suuhun jo pelkästään niiden eksoottisia nimiä ynnätessä. Miten löytää niiden joukosta juuri itselleen parhaan saaren, jossa Karibian-matkasta tulee taatusti onnistunut ja ikimuistoinen?

Vastaus riippuu tietenkin omista toiveista. Niiden toteuttamista helpottaaksemme valitsimme Karibian parhaat saaret.

Karibian matkakohteen tunnelmaan vaikuttaa paljon sekin, matkustaako isolle vai pienelle Karibianmeren saarelle. Karibian suuria saaria ovat Kuuba, Dominikaaninen tasavalta ja Jamaika. Pieniä saaria löytää puolestaan loputtomasti Pienten Antillien saaristosta, jonka lukemattomat tuliperäiset pikkusaaret kaartuvat Kraribianmeren itäreunalla kohti Venezuelaa.

Osalla Pienten Antillien saarista, kuten Dominicalla (ei sovi sekoittaa Dominikaaniseen tasavaltaan), matkailu on vähäistä ja tunnelma hyvin paikallinen. Kaikki asukkaat tuntuvat tuntevan toisensa ja matkailijaakin moikataan estotta. Tosin rannatkaan eivät ole kaikilla Pienten Antillien saarilla kummoiset.

Kulttuurisestikin Karibian saaret ovat monenlaisia: osa saarista on itsenäisiä, toiset kuuluvat Ranskaan, Hollantiin tai Isoon-Britanniaan. Yhdysvalloillakin on saari Karibialla: Puerto Rico.

Kaikilla Karibianmeren saarilla ei ole mitenkään mahdollista käydä edes useallakaan Karibian-matkalla. Saarihyppely on mahdollista Karibialla, mutta vaatii usein varsin kalliita lentoja.

Kannattaa myös huomioida, että Karibianmerestä pääsee nauttimaan kustannustehokkaasti myös esimerkiksi Meksikosta käsin eli Jukatanin niemimaalla, jossa voi rantojen ja sukellusmaastojen lisäksi ihailla myös mayakulttuurin raunioita.

Alla esitellyt Karibian saaret eivät ole paremmuusjärjestyksessä, vaan ensin esitellään Karibian suurimmat ja suosituimmat saaret, sen jälkeen matkataan Karibian pienemmille saarille.

Karibian parhaiden saarten sijainnit näet Karibian-kartallamme.

Kuuba – Karibian paras saari

Vanhan ajan Cadillacit hallitsevat havannan katuja. Kuva: Kamira / Shutterstock

Karibian parhaaksi saareksi on helppo nimetä Kuuba, Karibian matkakohteista monipuolisin. Kuuba on Karibian suurin valtio, ja Kuubasta riittää rantojen lisäksi nähtävää ja koettavaa kiehtovassa Havannassa, Trinidadin kauniissa vanhassa kaupungissa ja Kuuban kuuluisilla sikariviljelmillä.

Kuubaan ei kannatakaan matkustaa pelkästään rantalomalle, vaan parhaimmillaan Kuuba on kiertomatkoilla.

Omatoiminen matkaaja voi yhdistää Kuuban lomaan myös sukeltamista, joka on Kuubassa yllättävänkin hyvää.

Havannan hotelleista suositeltavia ovat Hotel Ambos Mundos, jossa Ernest Hemingway kirjoitti 1930-luvun lopulla menestysromaaniaan Kenelle kellot soivat, sekä yli satavuotias Hotel Sevilla, joka esiintyy Graham Greenen romaanissa Miehemme Havannassa.

Katso tarjoukset Kuuban hotelleihin.

Lue lisää Kuubasta.

Dominikaaninen tasavalta – Karibia pakettimatkalla

Punta Cana, Dominikaaninen tasavalta. Kuva: Petr Kopka / Shutterstock

Dominikaaninen tasavalta on ainakin monelle suomalaiselle ensimmäinen kosketus Karibian-matkailuun. Dominikaaniseen tasavaltaan kun tehdään Suomestakin varsin edullisia pakettimatkoja.

Pinta-alaltaan ja väkimäärältään Dominikaaninen tasavalta on Karibian toiseksi suurin valtio, joten ei kannata kuvitella saapuvansa Karibian-lomalle pienelle paratiisisaarelle. Sen sijaan lomalla Dominikaanisessa tasavallassa pääsee nauttimaan monipuolisista maisemista: hiekkarantojen lisäksi on vuoristoa ja viidakoita. Saari tunnetaan myös merengue-tanssista, sikareista ja rommista – mikä ei ole lainkaan hullumpi yhdistelmä Karibian-lomalle.

Dominikaanisen tasavallan suosituimpia rantakohteita ovat pohjoisrannikolla sijaitsevat Puerto Plata ja Sosua sekä itäkärjen Punta Cana. Pilkunviilaaja tosin saattaisi huomauttaa, ettei Dominikaanisen tasavallan pohjoispuoli itse asiassa ole Karibianmeren vaan Atlantin rannalla.

Katso tarjoukset Puerto Platan rantahotelleihin.

Dominikaanisen tasavallan upein nähtävyys on pääkaupunki Santo Domingo, jonka tunnelmallinen vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Kaupunki on Uuden maailman vanhin – täältä alkoi Amerikan valloitus. Eräs Santo Domingon tyylikkäimmistä hotelleista on kunnostetussa luostarissa oleva Billini Hotel, jonka 500-vuotiaille kiviseinille on ripustettu nykytaidetta.

Katso tarjoukset Dominikaanisen tasavallan hotelleihin.

Dominikaanisen tasavallan kanssa Hispaniolan saaren jakaa voodoostaan tunnettu Haiti, joka ei ole vieläkään kunnolla toipunut vuoden 2010 tuhoisasta maanjäristyksestä.

Lue lisää Dominikaanisesta tasavallasta.

Jamaika – reggaeta, rastafareja ja merirosvotarinoita

Kalastajan vene Jamaikalla. Kuva: Master1305 / Shutterstock

Jamaikalle matkailijoita vetää etenkin saaren myyttinen maine reggaemusiikin ja rastafarien kotina. Jamaikalla onkin aivan omanlaisensa tunnelma. Sisämaasta löytyy myös upeaa luontoa, kuten paratiisimaisia vesiputouksia. Jamaika on myös James Bondin epävirallinen suosikkisaari – hahmon luoja Ian Fleming kirjoitti agentin seikkailuista kertovan kirjasarjan huvilallaan Jamaikalla.

Jamaikan nähtävyyksistä erikoisin on pääkaupunki Kingstonin lähellä sijaitseva, kymmenen metrin syvyyteen maanjäristyksessä uponnut merirosvojen kaupunki Port Royal, jonka raunioille voi sukeltaa.

Iso osa Jamaikan turismista on keskittynyt Montego Bayn alueelle lähelle kansainvälistä Sangsterin lentokenttää. Montego Bayn hotellit kuuluvatkin Jamaikan parhaisiin. Yksi kehutuimmista on Sandals Royal Caribbean -resortti, joka ilahduttaa etenkin vesiurheilun ja häikäisevän kauniiden hiekkarantojen ystäviä.

Katso tarjoukset Jamaikan hotelleihin.

Puerto Rico – Hunter S. Thompsonin ja piña coladan saari

San Juan, Puerto Rico. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

Puerto Rico on Yhdysvaltain Ahvenanmaa – pieni, autonominen saarivaltio, joka on kulttuuriltaan omanlaisensa, ja silti selvästi enemmän amerikkalainen kuin muut Karibian saaret.

Suurin syy matkustaa Puerto Ricoon ovat olleet kohtuuhintaiset lentoyhteydet Suomesta. Puerto Ricon pääkaupunki San Juan on Karibian kiehtovimpia kaupunkeja kauniine vanhoine keskustoineen ja linnoituksineen. Sisämaassa voi patikoida sademetsässä tai tutustua ylängöllä kahvinviljelykseen. Saaren länsireunalta Rincónista löytyvät Karibian parhaisiin kuuluvat surffiaallot.

Entäpä Puerto Ricon hiekkarannat? Pääkaupungin edustallakin pääsee viettämään rantaelämää, mutta todella kauniille rannalle päästäkseen on käytävä päiväretkellä pienellä Culebra-saarellle Puerto Ricon itäreunalla.

Jos päättää matkustaa Puerto Ricoon, pitää ehdottomasti asua ainakin muutama yö Caribe Hiltonissa, jos budjetti vain sallii. Vuonna 1949 avattu hotelli Karibian lengendaarisimpia, onhan hotellin baarista kotoisin kaikkien trooppisten cocktailien äiti, vihattu ja rakastettu piña colada. Caribe Hiltonissa kuvattiin myös Johnny Deppin tähdittämää Rommipäiväkirja-elokuvaa, joka pohjaa Puerto Ricolla renttuelämää viettäneen gonzojournalisti Hunter S. Thompsonin romaaniin.

Katso tarjoukset Puerto Ricon hotelleihin.

Hollannin ABC-saaret – Aruba, Bonaire ja Curaçao

Ennen ihmisten saapumista kuivilla ABC-saarilla viihtyivät lähinnä iguanat.

Hollannin ABC-saaret eli Aruba, Bonaire ja Curaçao sijaitsevat erillään Karibian saarten ketjusta aivan Venezuelan rannikon edustalla. ABC-saaret ovat pieniä ja niiden välillä on helppo tehdä valinta sen mukaan, mistä on eniten kiinnostunut.

Saarista suosituin lomakohde on Aruba, jonka Eagle Beach on saariryhmän kaunein. Huippuluokan hotellien lisäksi Arubalta löytyy myös yksi maailman parhaista hylyistä snorklaajille: toisessa maailmansodassa uponnut komea rahtilaiva SS Antilla makaa matalimmillaan alle kymmenen metrin syvyydessä.

Willemstad, Curacao. Kuva: Sorin Colac / Shutterstock

Aruban pääkaupunki Oranjestad on varsin söpö paikka sekin, mutta ABC-saarten kaunein kaupunki Curaçaon Willemstad, Unescon maailmanperintökohde. Willemstadin vanhakaupunki on kuin miniversio Amsterdamista pastellisävyissä. Curaçao onkin sopiva lomakohde, jos haluaa nauttia kauniiden rantojen lisäksi eläväisestä karibialaisesta kaupunkielämästä. Willemstadista löytää myös edullista majoitusta kuten The Ritz Village.

Katso tarjoukset Curacaon hotelleihin.

Bonaire on puolestaan yksi Karibian parhaita sukelluskohteita. Bonairea ympäröi kokonaan suojeltu koralliriutta, jolla on yli 90 sukelluskohdetta. Bonaire sopii hyvin myös snorklaukseen, sillä koralliriutalle pääsee suoraan rannasta. Myös makrosukellus kuuluu Bonairella Karibian parhaisiin.

Paljon muuta tekemistä näillä pikkusaarilla ei olekaan kuin sukeltaminen, snorklaaminen ja hienoista hiekkarannoista nauttiminen. ABC-saarten välillä liikkuu helposti lentäen.

Katso tarjoukset Bonairen hotelleihin.

Bahama – merirosvoja, paratiisirantoja ja haisukelluksia

Haisukellus Bahamalla. Kuva: Wildestanimal / Shutterstock

Karibin saarivaltioista kuuluisimpia on Bahama, joka sijaitsee lähimpänä Floridaa. Bahamaa kutsutaan Yhdysvaltain Kanariansaariksi, niin suosittu lomakohde Bahama on amerikkalaisten keskuudessa.

Bahamalla on saaria vaikka muille jakaa, kaikkiaan 700 saarta ja 2400 pienempää luotoa. Bahaman pääsaari on New Providence, jolla sijaitsee kolonialismin aikaa henkivä pääkaupunki Nassau. Nassau tunnettiin aikoinaan Mustaparran ja muiden hurjien merirosvojen kotisatamana.

Aivan Nassaun kupeessa on suosittu lomasaari Paradise Island, jolla sijaitsee yksi maailman huikeimmista rantahotelleista, upeasta vesipuistostaan kuuluisa The Royal at Atlantis.

Luksustyyliselle rantalomalle Bahaman paras saari on Harbour Island, jonka huikeat hiekkarannat tapailevat pinkin sävyjä. Saaren ainoa pikkukaupunki, Dunmore Town, on sekin kuin pastellinsävyinen unelma. Katso tarjoukset Harbour Islandin hotelleihin.

Todelliseksi kerran elämässä -matkakohteeksi Bahaman nostavat kuitenkin saariston upeat haisukellukset. Grand Bahamalla pääsee sukeltamaan tiikerihaiden kanssa ja Bimini-saaren vesissä voi nähdä vasarahaita joulukuusta maaliskuulle. Valkopilkkahait viihtyvät puolestaan Cat Islandin vesissä huhtikuulta kesäkuulle.

Kuuluisa sukelluskohde Bahamalla ovat myös Andros-saaret, joita reunustaa yksi maailman suurimmista koralliriutoista. Andros Reefillä pääsee sukeltamaan myös sinisiin aukkoihin. Katso tarjoukset Androssaarten hotelleihin.

Katso tarjoukset Bahaman hotelleihin.

Turks- ja Caicossaaret – idyllinen vaihtoehto Bahamalle

Grand Turk, Turks & Caicos. Kuva: Claude Huot / Shutterstock

Jos Bahama kuulostaa turhankin kaupalliselta, hyvä vaihtoehto Karibian luksuslomalle on Turks ja Caicossaaret, jonka rannat ovat vähintään yhtä upeita. Tunnelma on saarilla sen sijaan paljon raukeampi, juuri sellainen, jota moni Karibian-lomalta odottaakin.

Turismi on keskittynyt pitkälti Caicossaarille ja etenkin Provinciales-saarelle, jonka kuvankauniin Grace Bay Beachin edustalla meri jatkuu turkoosina silmänkantamattomiin. Providencialesin hotellit ovat keskittyneet pääosin luksusmatkailuun. Koko perheen lomailuun sopii loistavasti Beaches Turks & Caicos. Valtavan all-inclusive -hotellin valttikortteja ovat pitkä ja kaunis hiekkaranta sekä hotellialueen keskellä sijaitseva Karibian suurin vesipuisto, Pirates Island Waterpark.

Katso tarjoukset Turks- ja Caicossaarten hotelleihin.

Trinidad ja Tobago – Trinidadin karnevaalien humussa

Karnevaalihumua Trinidadin pääkaupungissa Port of Spainissa. Kuva: John de la Bastide / Shutterstock

Karibian parhaat bileet löytyvät Trinidadilta, joka sijaitsee melkein kiinni Venezuelan rannikossa. Trinidadin karnevaalit kuuluvat maailman parhaisiin. Kalypso-musiikki soi ja koko saari muuttuu juhlatantereeksi helmi-maaliskuussa. Festivaaleihin kuuluu myös limboaminen – joka on juuri Trinidadilta kotoisin.

Trinidadin hiekkarannat eivät kuulu Karibian parhaisiin, ja karnevaaliajan ulkopuolella turismi on vähäistä. Grande Rivieren pienen kalastajakylän rannalla saakin rentoutua omassa rauhassaan ja bongailla rannalla pesiviä merinahkakilpikonnia ja niiden hiekan alta esiin kuoriutuvia poikasia. Trinidadilta poikaset uivat Madagascarille, kasvavat jopa kahden metrin kokoisiksi, maailman suurimmiksi merikilpikonniksi, ja palaavat Trinidadin rannoilla munimaan. Palaaminen Grande Riviereen tekisi hyvää ihmisellekin.

Grande Rivieren rannalla on muutama ihana hotelli kuten Acajou ja Le Grand Almandier.

Vieäkin hienompia rantoja löytää Trinidadin naapurisaarelta Tobagolta, jolle suurin osa Trinidadin ja Tobagon turismista on keskittynyt. Tobagon kehutuimpia lomanviettopaikkoja ovat syrjäiseen poukamaan piiloutunut monipuolinen Blue Waters Inn, tyrmäävän tyylikäs Bacolet Beach Club, sekä lukuisia kertoja Karibian parhaaksi all-inclusive -hotelliksi valittu Coco Reef Resort & Spa.

Katso tarjoukset Trinidadin ja Tobagon hotelleihin.

Caymansaaret – Karibian parhaita sukelluksia

Sukeltaja Grand Caymanin vesissä. Kuva: Ethan Daniels / Shutterstock

Pikkuruiset Cayman-saaret sijaitsevat omassa rauhassaan syrjässä muusta saaristosta Kuuban ja Keski-Amerikan välissä. Saarista pienempi, pikkuruinen Little Cayman on Karibian paras sukelluskohde, varsinkin jos haluaa sukeltaa hienoilla koralliseinämillä. Brac Reef Beach Resortissa vietetty sukellusloma on silkkaa luksusta!

Katso tarjoukset Caymansaarten hotelleihin.

Dominica – matka alkuperäisten karibialaisten saarelle

Soufriere Bay, Dominica. Kuva: loneroc / Shutterstock

Dominica on Karibian saarista ainoa, jolla on säilynyt alkuperäisiä karibialaisia eli kalinagoja. Karibit tunnettiin aikoinaan hurjasta sotaisuudesta ja heidän väitettiin harrastavan myös ihmissyöntiä. Nykyisin Domican asukkaat ovat sen sijaan mitä ystävällisintä väkeä.

Dominican rannat eivät ole erityisen paratiisimaiset, minkä takia Dominicalla käy lähinnä itsenäisiä matkailijoita nauttimassa saaren leppoisasta tunnelmasta ja upeasta luonnosta. Dominicalta löytääkin helposti edullista majoitusta (jopa alle 50 euroa).

Kalinagojen kulttuuriin voi tutustua Kalinago Barana Auten perinnekylässä. Morne Trois Pitons on puolestaan upea, suojeltu sademetsä, jossa voi patikoida kuumille lähteille ja kiehuvalle järvelle, osuvasti nimetylle Boiling Lakelle.

Dominican luontoa voi ihailla myös katsomalla Pirates of the Caribbean -elokuvan kakkososan, Kuolleen miehen kirstun, jota kuvattiin eri puolilla Dominicaa, esimerkiksi Indian River -joella.

Lue lisää Dominicasta tai katso tarjoukset Dominican hotelleihin ja majataloihin.

Martinique – tuhoisan tulivuoren saari

Martinique on vehreä saari. Kuva: Dpvuestudio / Shutterstock

Karibian ranskalaiseen puoleen voi tutustua matkustamalla Martiniquen saarelle. Martiniquen vaikuttavin nähtävyys on tulivuori Mont Pelée, jonka tulivuorenpurkaus vuonna 1902 oli yksi viime vuosisadan tuhoisimpia.

Martiniquen kaunein ranta on saaren eteläkärjessä sijaitseva Les Salines.

Martiniquen kiitellyin majapaikka on maltillisen hintainen huoneistohotelli Corail Residence, jonka parvekkeelta avautuu ihana rantamaisema.

Lue lisää Martiniquesta tai katso tarjoukset Martiniquen hotelleihin.

Saint Lucia – Karibian komeimmat maisemat

Pitons, Saint Lucia. Kuva: PlusONE / Shutterstock

Saint Lucialla odottaa Karibian saarten dramaattisin maisema. Kaksi valtavaa, teräväkärkistä jyrkännettä nousee merestä kuin jättimäiset torahampaat. Korkeampi (771 metriä) tunnetaan nimellä Gros Piton, ja aavistuksen matalampi Petit Piton. Gros Pitonin huipulle johtaa upea patikkapolku.

Maisemat ovat Saint Lucialla muutenkin komeat. Saaren sisäosa on viidakkoista vuoristoa. Saint Lucian rannoista kuuluisimpia on Anse Chastanet, jonka läheltä löytyy monta hyvää hotellia.

Saint Lucia on erityisen suosittu Karibian-risteilyjen pysähdyspaikka.

Saint Lucian hotellit ovat pääasiassa kalliita luksuspaikkoja, mutta myös kohtuuhintaista majoitusta löytyy.

Barbados – pankkien ja luksuksen saari

Bottom Bay, Barbados. Kuva: Richard Semik / Shutterstock

Entäpä Barbados? Pienten Antillien kuuluisimpia saaria on poptähti Rihannan kotisaari Barbados, jolla matkailijaa odottavat kauniit hiekkarannat ja luksustunnelma. Matkakohteena Barbados on Karibian vauraimmasta ja kalleimmasta päästä – turismin lisäksi Barbados on rikastunut offshore-pankeillaan.

Jos mielessä ei ole veronkierto tai fanitusmatka Rihannan jalanjäljillä, kannattaa suosia jotain toista Karibianmeren saarta.

Kannattaa huomioida, että maastokuvioiset vaatteet ovat Barbadoksella kiellettyjä. Tämän saimme itse kokea, kun yritimme marssia laivasta satamaan maastokuvioiset shortsit jalassa.

Katso tarjoukset Barbadoksen hotelleihin.

Karibian-risteilyt

Risteilyalus Ocho Rioksen satamassa Jamakailla. Kuva: Kjersti Joergensen / Shutterstock

Suosituimpia tapoja tutustua Karibiaan ovat tietenkin Karibian risteilyt, joilla näkee kerralla ja vaivattomasti useita saaria – tosin hyvin pintapuolisesti.

Karibian risteilyt tulevat yleensä myös Karibian saarilomaa halvemmiksi, kun mukaan laskee majoituksen ja ruuan. Kannattaa tosin huomioida, että risteilyillä opastetuista päiväretkistä saarille joutuu yleensä maksamaan ekstraa. Saariin voi toki tutustua omatoimisestikin risteilyjen yhteydessä.

Lue lisää risteilemisestä Karibialla.

Tarvitseeko Karibian saarille viisumia?

Suomalainen ei tarvitse viisumia Karibialle.

Katso lentotarjoukset Karibialle.

Pakettimatkat Karibialle

Karibian saarille pääsee myös pakettimatkalle. Karibian suosituimpia pakettimatkakohteita ovat Dominikaaninen tasavalta ja Kuuba, joille matkoja järjestävät monet suomalaiset matkatoimistot.

Paras aika matkustaa Karibialle

Karibialle matkustaessa kannattaa välttää kesäaikaa. Syksyisin Karibiaa riepottelevat tuhoisat trooppiset hirmumyrskyt.

Hurrikaanikausi kestää Karibialle kesäkuun alusta marraskuun loppuun. Nimensä hurrikaanit ovat saaneet karibialaiselta myrskynjumalalta Huracanilta.

Karibian kokemuksia

Sivun tekemisessä ovat auttaneet omilla kokemuksillaan toimittaja Ilkka Karisto ja toimittaja-valokuvaaja Ville Palonen. Kerro omat vinkkisi ja kokemuksesi Karibian-matkoiltasi alla olevassa kommenttiosuudessa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi