Kuuban parhaat matkakohteet

Katumuusikko soittaa Havannan kuuluisan Malecon-rantapromenadin varrella. Kuva: Kamira / Shutterstock

Kuubaa myyttisempää matkakohdetta tuskin onkaan. Mielikuvien Kuuba on vanhoja amerikanrautoja ja Che Guevaran palvontaa, trooppisia rantoja, salsaa ja sikareita. Mojitoja. Kauppasaartoa, köyhyyttä ja papumuhennosta. Olympiatason nyrkkeilijöitä ja kolmannen maailman parasta julkista terveydenhoitoa. Cuba Librejä. Pastellinvärisiä huviloita ja sosialistisia kerrostalokomplekseja. Hemingwayta, syvänmeren kalastusta ja lisää rommia.

Ja onhan Kuuba oikeastikin hämmästyttävä lomakohde. Jo pelkkä ajatus Kuubasta on aika huvittava, melkein kuin B-luokan komediasta, jos sitä tosissaan rupeaa ajattelemaan: Rikkaan, kapitalistisen Amerikan vieressä köllöttelee köyhä ja trooppinen, sosialistinen saariparatiisi.

Tosin paratiisi Kuuba on lähinnä matkailijoille: kuubalaisten keskimääräinen kuukausipalkka on noin 20 dollaria

Vaikeuksiensa keskelläkin kuubalaisissa riittää onneksi iloa, hymyä ja rytmiä, mikä tarttuu Kuubassa myös matkailijoihin. Monelle Kuuban-loman rakkaimpana muistona jäävät mieleen kohtaamiset kuubalaisten kanssa, oli kyse sitten ihan tavallisista arkipäivän kohtaamisista tai salsan sävyttämistä tanssiaisista. Salsa kun soi Kuubassa kaikkialla.

Kuuba muuttuu vauhdilla ja sitä myötä Kuuban-matkailu. Ensin iän ja sairastelun runtelema Fidel Castro luopui vallasta ja katosi julkisuudesta, ja sitten Yhdysvallat poisti matkailurajoituksensa Kuubaan. Lopulta Fidel  kuoli.

Kuubaan kannattaakin matkustaa juuri nyt, jos haluaa kokea häivähdyksen vanhaa, sosialistista rappioromantiikan Kuubaa. Muutaman vuoden päästä Kuuba on jo toinen maa – ainakin matkailijan kannalta.

Havannasta löytyy vielä tunnelmallisia pikkubaareja. Kuva: Danm12 / Shutterstock

Havannaan on vain 45 minuutin lento Miamista eli ennen pitkää Kuuba täyttyy amerikkalaisista lomailijoista. Mutta toistaiseksi Kuuba on mielenkiintoisessa välitilassa: paikat repsottavat edelleen, mutta muutos on ilmassa.

Kuuban-lomaa suunnitellessa kannattaa muistaa, että saari on suuri. Kuuballa on pituutta 1250 kilometriä, eli jos Kuuban läiskäisisi Euroopan kartalle, ulottuisi Kuuba Brysselistä Budapestiin. Koko Kuubaa tuskin ehtii yhdellä matkalla nähdä, mutta onneksi suurin osa Kuuban nähtävyyksistä sijaitsee Kuuban länsiosissa.

Matka Havannaan menneisyyden pääkaupunkiin

Vanhan ajan Cadillacit hallitsevat Havannan katuja. Kuva: Kamira / Shutterstock

Jo Kuuban kiehtovassa pääkaupungissa pääsee nauttimaan melkein kaikista Kuuban matkailun ihanista kliseistä: amerikanraudoista, rähjäisen kauniista rantabulevardeista, kolonialismin ajan kortteleista ja sosialismin ajan propagandasta. Rannallekin Havannassa pääsee.

Havanna elää menneisyyden ja tulevaisuuden välissä. Talot ovat kauniita ja rapistuneita, autot tyylikkäitä mutta 50 vuoden takaa. Auringon laskettua kaupunki pimenee. Ja silti, jostain Fidelin pitkästä varjon takaa, tulevaisuus ojentaa kättään. Uusia ravintoloita, baareja ja putiikkeja avataan. Yksityisyritteliäisyys on alkanut kukoistaa.

Obispo-kadun turistivilinän keskellä sijaitsevassa Hotel Ambos Mundos -hotellissa voi kokea vanhan ajan tyyliä. Vaikkei yöpyisikään täällä, kannattaa käydä vilkaisemassa museoitua huonetta 511, jossa Ernest Hemingway kirjoitti 1930-luvun lopulla menestysromaaniaan Kenelle kellot soivat.

Havanna ilmasta: edessä Vedadon kaupunginosa, vasemmalla legendaarinen Hotel Nacional. Kuva: Kamira / Shutterstock

Hotel Habana Libre on entinen Hilton-hotelli, joka sai uuden nimensä vallankumouksen jälkeen. Fidel Castro piti hotellissa päämajaansa Havannan valtaamisen jälkeen. 25 kerrosta, uima-allas, kauppoja ja amerikkalastyylinen diner.

Lue lisää Havannasta.

Vinales – retki sikarien laaksoon

Vinalesin vehreä laakso Kuubassa. Kuva: rphstock / Shutterstock

Vehreä Vinalesin laakso tunnetaan sikareistaan ja komeista maisemistaan: komeat kalkkikivivuoret nousevat laakson taustalla kuin tarujen lohikäärmeen selkäpiikit.

Uima-altaastaan huolimatta Hotel Los Jazmines ei ole luksushotelli – mutta hotellista aukeava henkeäsalpaava maisema on takuulla viiden tähden arvoinen!

Vinales sijaitsee reilun kolmen tunnin bussimatkan päässä Havannasta. Netistä voi myös varata opastetun päiväretken Havannasta Vinalesiin.

Varadero – Kuuban suosituin rantakohde

Varaderon kapealla niemellä riittää hiekkarantaa kilometrikaupalla. Kuva: Simon Ovstas / Shutterstock

Kapea ja pitkä Varaderon niemimaa on Kuuban suosituin rantaparatiisi. Upeaa hiekkarantaa on uskomattomat 20 kilometriä. Varaderosta löytyvät monet Kuuban parhaista kansainvälisen tason hotelleista. Myös iltaelämä on Varaderossa vilkasta.

Varaderosta löytyy upeita palmurantoja. Kuva: Nodff / Shutterstock

Lapsiperheille sopii suomalaisten matkatoimistojen suosima jättimäinen resortti, Ocean Varadero El Patriarca. Lapsille on tarjolla laaja uima-allasalue, romanttista lomaa kaipaavat pariskunnat saavat kuherrella rauhassa hotellin vain aikuisille tarkoitetussa siivessä.

Varaderon edullisin lomaresortti lienee Gran Caribe Club Kawama, josta huoneen voi saada alle 50 eurolla!

Rauhallinen rantaloma Kuubassa – Cayo Santa Maria ja Cayo Coco

Häikäisevä hiekkaranta Cayo Coco -saarella Kuubassa. Kuva: Vvital / Shutterstock

Kuuban toinen nouseva rantakohde on Kuuban keskiosissa rannikkoa pitkulaisena seuraavat saaret Cayo Santa Maria ja Cayo Coco. Molempien rannat ovat upeat, selvästi Varadeiroa kauniimmat, mutta saarilla lomaillaan aika eristyksissä, vaikka mantereelle pääseekin siltaa pitkin.

Iso osa majoituksesta saarilla on all-inclusive -hotelleja. Suomalaisten matkatoimistojen käyttämiä all-inclusive -hotelleja ovat mm. Iberostar Ensenachos ja Melia Cayo Santa Maria.

Lue lisää all-inclusive -matkailusta.

Katso tarjoukset Cayo Santa Marian ja Cayo Cocon hotelleihin.

Trinidad – Kuuban kaunein nähtävyys

Aurinko laskee Trinidadissa. Kuva: Diana Zuleta / Shutterstock

Upea, vanha kolonialismin ajan kaupunki Trinidad on Unescon maailmanperintökohde ja Kuuban suosituimpia nähtävyyksiä. Sellaista matkailijaa ei taida ollakaan, joka ei hurmaantuisi Trinidadin pastellinsävyisestä tunnelmasta.

Trinidad tuntuu samaan aikaan matkalta Kuuban menneisyyteen ja tulevaan: kolonialismin ajan talot ovat vanhoja ja kauniita, mutta ne sykkivät uudella tavalla elämää. Pastellinvärisiin taloihin kun on avattu turismin kasvun myötä hotellien lisäksi paljon ravintoloita ja baareja, ja salsa soi taukoamatta. Trinidad näyttää suuntaa Kuuban turismille.

Trinidadin pramein hotelli on Iberostar Grand Trinidad – Adults Only. Viiden tähden Iberostarista löytyy hemmotteluhoitoja tarjoava kylpylä. Hotelli on suunnattu vain aikuisille (ikäraja on 15 vuotta).

Hintahaitarin toisesta päästä löytyy monta vaihtoehtoa alle 50 eurolla.

Cienfuegos – siirtomaa-ajan tunnelmaa

Cienfuegos, Kuuba. Kuva: Julian Peters Photography / Shutterstock

Cienfuegos on Trinidadin ohella toinen pittoreski siirtomaa-ajan kaupunki. Noin 160 000 asukkaan Cienfuegos sijaitsee Kuuban etelärannikolla. Kaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

Vain korttelin päässä Cienfuegosin keskusaukiosta, uusklassiseen tyyliin rakennetusta siirtomaa-ajan talosta, löytyy Hotel La Unión. Alakerrassa on kehuttu ravintola. Rentoutumista varten löytyy kattoterassi sekä uima-allas. Tämän boutique-hotellin hinnat eivät päätä huimaa: kahden hengen huoneen voi saada alle sadalla eurolla.

Sikojenlahti – Bahia des Cochinos

Playa de Giron on upea hiekkaranta Sikojenlahdella Kuubassa. Kuva: Fotos593 / Shutterstock

Olisiko paremmin nimettyä paikkaa voinut ollakaan pysäyttää CIA:n vuonna 1961 masinoima vastavallankumouksellinen maihinnousuyritys kuin Sikojenlahti, Bahia des Cochinos? Aseellinen yritys syrjäyttää Fidel Castro epäonnistui surkeasti. Sikojenlahdella voi käydä ihmettelemässä vaatimatonta taistelujen muistomerkkiä.

Kuubalainen ruoka

Kuuba matkakohteet
Jos talot ovatkin Kuubassa värikkäitä, samaa ei voi valitettavasti sanoa ruuasta. Kuva: Kamira / Shutterstock

Kuubaan ei matkusteta herkuttelemaan. Kuubalainen keittiö perustuu pääasiassa papuihin ja riisiin. Kuubalaisen ruokakulttuurin karuudesta voi syyttää sosialismin aikaa; saatavilla on ollut lähinnä hyvin yksinkertaisia raaka-aineita.

Toistaiseksi ruoka on Kuubassa parhaimmillaan ihan hyvää, mutta suurista, kulinaarisista elämyksistä on turha haaveilla. Suosituimmissa turistikeskuksissa kuten Havannassa, Varaderossa ja Trinidadissa ravintolaruuan taso tosin paranee kovaa vauhtia, ja tarjolla on hyvin esimerkiksi kaloja ja äyriäisiä.

Suurin osa ravintoloista kulkee nimellä paladares eli ne ovat hiljan sallittuja yksityisomisteisia pikkuravintoloita, joiden sisustus edustaa yleensä rähjäromantiikkaa. Paladareseille vaihtoehtona ovat hotellien ravintolat.

Vesijohtovettä ei kannata juoda Kuubassa.

Hotellit ja kotimajoitus Kuubassa

Kotiravintoloiden ohella toinen kuubalaisille sallittu yksityisyritteliäisyyden muoto on kotimajoitus eli casas particulares. Majoituksen tarjoajia löytyy esimerkiksi kaupunkien bussiasemilta.

Jos matkustaa Kuubaan vilkkaimman turistisesongin aikaan, kannattaa hotellit varata etukäteen, sillä matkailijamäärät kasvavat nopeammin kuin uusia hotelleja ehditään rakentaa.

Katso tarjoukset Kuuban majoitukseen.

Kiertomatkat Kuubaan

Kuubaan pääsee Suomesta kiertomatkoille, joilla koetaan maan parhaat palat kahdessa viikossa. Rantalomalle paras vaihtoehto on yleensä pakettimatka Kuuban Varaderoon.

Suomalainen Mandala Travel -matkatoimisto järjestää Kuubaan pyöräilymatkoja, joilla nähdään tunnelmallinen Havanna, Viñalesin laakso sekä upeat Cienfuegosin ja Trinidadin kaupungit.

Halvat lennot Kuubaan

Marraskuusta 2017 eteenpäin Kuubaan on ollut entistä helpompi matkustaa, kun Finnair aloitti suorat reittilennot Havannaan. Omatoiminen matkaaja lentää Helsingistä Havannaan 600–1000 eurolla.

Katso parhaat lentotarjoukset Kuubaan.

Kuuban kokemuksia

Käytännön vinkkejä ja kokemuksia Kuubassa-matkustamiseen löytää sivulta: Kuuban-vinkit.

Alta löytyvässä kommenttiosuudessa voi puolestaan kertoa omat vinkkisi ja kokemuksesi Kuuban-matkoiltasi ja auttaa muita matkailijoita suunnittelemaan täydellinen Kuuban-loma!

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi