Brunei-matkaopas

brunei-nenaapina
Brunein sulttaani… ei kun harvinainen nenäapina, joita voi nähdä aivan Brunein pääkaupungin vieressä. Kuva Peter Gronemann, Flickr CC

Brunei on kummallinen maa. Kooltaan pikkuruinen mutta öljyn rikastuttama islamilainen sulttaanikunta sijaitsee sademetsän keskellä Borneolla. Brunein sulttaani on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä.

Maailman kolmanneksi suurin saari Borneo on upea matkakohde täynnä maailmanluokan luonnonpuistoja, upeita hiekkarantoja, sukelluskohteita ja alkuperäiskulttuuria. Pikkuruista Bruneita on helppo käväistä ihmettelemässä samalla, kun on seikkailulomalla Malesian puoleisella Borneolla.

Meren ja viidakoiden välissä sijaitseva sulttaanikunta ja sen unelias pääkaupunki Bandar Seri Begawan on kuriositeettimaisen mielenkiintoinen vierailukohde.

Brunein nähtävyyksinä on yksi maailman ylellisimmistä hotelleista – The Empire Hotel and Country Club – komea moskeija, meren päälle rakennettu Bandarin vanha ”keskusta” ja upea sademetsäluonto.

Suurin nähtävyyksistä taitaa tosin olla Brunein sulttaani, jonka läsnäoloa voi henkiä muutamassa paikassa pääkaupungissa (ison osan ajasta sulttaaniperhe toki viettää Lontoossa).

Innokkainkin matkailija näkee 140 000 asukkaan Bandarin nähtävyydet kahdessa päivässä. Päälle voi tehdä parin päivän retken Brunein viidakoihin, jotka ovat säilyneet koskemattomina.

Tämän oppaan on kirjoittanut matkailutoimittaja Antti Helin, joka on käynyt kaikissa Kaakkois-Aasian maissa.

PÄIVITYS: Huhtikuussa 2019 Brunei otti käyttöön sharia-lain tulkinnan, jonka mukaan esimerkiksi homoseksuaalisista suhteista ja aviorikoksista rangaistaan kuoliaaksi kivittämällä. Se aiheutti oikeutetusti kansainvälistä vastustusta. Kannattaakin miettiä kahdesti, haluaako käydä enää Bruneissa antamassa tukeaan brutaalille hallinnolle. Kansanväliset ihmisoikeusaktivistit näyttelijä George Clooneyn johdolla ovat kutsuneet myös boikotoimaan Brunein sulttaaniperheen ympäri maailmaa omistamia luksushotelleja.

Brunei omistaa luksushotelliketjun Dorchester Collection, johon kuuluu esimerkiksi Los Angelesin elokuvaväen suosimat Beverly Hills Hotel ja Hotel Bel-Air sekä Lontoossa sijaitseva Dorchester ja Hôtel Plaza Athénée Pariisissa.

Brunein pääkaupunki Bandarin nähtävyydet

Pääkaupunki Bandarilla on oma ”vanhakaupunkinsa”. 30 000 asukkaan Kampung Ayer eli Kelluva kylä seisoo paalujen varassa Brunei-joessa niin kuin se on tehnyt jo tuhat vuotta. Ulospäin kylä voi näyttää rähjäiseltä, mutta asukkaiden todellisen luonteen paljastavat ökyautot, jotka on parkkeerattu rantabulevardin varteen.

Aivan keskustassa sijaitsevaan kylään pääsee vierailemaan venetakseilla tai kävelemällä puusiltoja pitkin.

Lumivalkoinen moskeija Omar Ali Saifuddien häämöttää kaikkialle keskustassa. Kupoli on kultaa, koristelasit Englannista, kattokruunut Venetsiasta ja villamatot Belgiasta. Moskeijan sisällä pääsee vierailemaan, vaikkei muslimi olisikaan.

Aikoinaan Brunein sulttaanikunta levittäytyi Borneolta Filippiineille asti. Suuruuden ajoista muistuttaa sulttaani Bolkiahin (1473–1521) hauta, joka löytyy muutaman kilometrin päässä keskustasta. Nykyisten sulttaanien pröystäileväisyyteen verrattuna hauta on ihastuttavan vaatimaton.

Lähellä Brunein kansallismuseota sijaitsevalle haudalle pääsee taksilla tai Circle Line -bussilla.

Bruneissa voi käydä huvipuistossakin – henkimässä rappioromantiikkaa. Kun miljardi dollaria maksanut huvipuisto Jerudong Park avattiin 1990-luvulla, se oli Kaakkois-Aasian suurin ja hienoin, ja sulttaani maksoi avajaisiin esiintymään itsensä Michael Jacksonin. Vuosien saatossa vähälle käytölle jäänyt huvipuisto on rappeutunut ja suurin osa laitteistakin on myyty pois. Jäljelle on jäänyt maailmanlopun tunnelma.

Jerudongiin pääsee bussilla Bandarin bussiasemalta. Puisto on auki iltapäivisin, ilmainen sisäänpääsy.

Koe Brunein sulttaani

Maailman toiseksi suurimmassa asuintalossa (Turkin presidentin palatsi on nykyisin suurempi), Brunein sulttaanin palatsissa Istana Nurul Imanissa, on 1788 huonetta. Yleisö pääsee vierailemaan palatsissa kerran vuodessa Ramadan-paaston päätteeksi, kun sulttaani kättelee kansalaisiaan kolmen päivän ajan. Turistikin voi liittyä 110 000 vierailijan jonon jatkoksi.

Jos ei satu paikalle avoimien ovien päivänä, parhaan näkymän mahtipontiseen palatsiin löytää Taman Persiaran Damuan -puistosta.

Sulttaanin kruununkalleudet ovat esillä keskustan Royal Regalia -museossa. Kultaisten kruununkalleuksien keskellä näkee konkreettisesti, millainen kultalusikka suussa Brunein kuningashuoneeseen synnytään. Mielenkiintoisia ovat myös salit täynnä lahjatavaroita: mitä ovatkaan valtiovieraat antaneet miehelle, jolla on jo kaikkea? Esimerkiksi kristallisen poolomailan.

Museo sijaitsee aivan keskustassa, ilmainen sisäänpääsy.

Sulttaanin pikkuveli, pahamaineinen raikuliprinssi Jefri, on haastettu oikeuteenkin juhlistaan, joihin hän on lennättänyt hyväuskoisia missejä ympäri maailmaa kähmittäväksi.

Sulttaanin palatsin edustalla joella voi käydä taksiveneellä katsomassa, näkyisikö laiturissa prinssin 50-metristä huvijahtia, joka kantaa ylpeästi nimeä Tits eli Tissit. Pelastusveneet on nimetty Nänni 1:ksi ja Nänni 2:ksi.

Kun Brunein sulttaani kaipasi vierailleen säällistä majapaikkaa, hän rakennutti The Empire Hotelin. Lopputulos on suuruudenhullu hotellijättiläinen, jonka sviitit on koristeltu kultaisilla matoilla ja miljoonien eurojen taideteoksilla.

Hotellia kannattaa käydä ihmettelemässä, vaikkei siellä asuisikaan – hyvällä onnella voi bongata Pamela Andersonin tai jonkun muun B-luokan julkkiksen, joita sulttaani hotellissaan kestittää.

Parinkymmenen kilometrin päässä keskustasta sijaitsevalle hotellille pääsee parhaiten taksilla tai vuokra-autolla.

Brunein luonto

Yksi maailman hassuimman näköisistä eläimistä on Borneolla asuva nenäapina. Uroksilla on pitkät ja laihat raajat, kaljamaha ja valtava, fallinen klyyvari. Erittäin uhanalaisia apinoita näkee tavallisesti vain Borneon takamailla, mutta Bruneissa ne viihtyvät kivenheiton päässä pääkaupungin keskustasta.

Nenäapinat asuvat mangrovemetsässä varttitunnin venematkan päässä Bandarin rantabulevardilta. Apinoita pääsee ihailemaan taksiveneen kyydistä.

Brunein sademetsät on suojeltu, sillä maa saa tulonsa öljystä. Kansallispuisto Ulu Temburongissa pääsee tarkastelemaan maailmaa apinan silmin, kun nousee riippusillalle, joka kulkee 50 metrin korkeudella sademetsän jättiläispuiden latvustossa. Jo jokivenematka sademetsän syvyyksiin ylös kuohuvia koskia on elämys.

Helpoiten päivän tai parin retket sademetsään järjestyvät paikallisten matkatoimistojen kautta.

Rantaloma Bruneissa?

Brunein rannikolla on useitakin hiekkarantoja, jotka ovat arkisin aivan autioita. Kauneimpana pidetään Krokotiilirantaa. Harmi vain auringonpalvojan kannalta, ettei paikalliseen rantaetikettiin kuulu kirmata aaltoihin pelkissä bikineissä vaan vähintäänkin t-paita yllään.

Krokotiiliranta sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Bandarista. Perille päästäkseen on vuokrattava auto.

Brunein kulttuuri

Brunei on islamilainen sulttaanikunta, jota sulttaani hallitsee.

Bruneilaiset ovat uskossaan maltillisia ja tavoiltaan yllättävänkin länsimaalaistuneita: suuria etikettivirheitä ei tarvitse pelätä. Keskusteluissa kannattaa silti suhtautua hienovaraisesti uskontoa ja politiikkaa sivuaviin aiheisiin.

Sulttaaniperheen extravaganzalle ei kannata naureskella ääneen. Hallitsijan pilkkaamisesta voi joutua oikeuteen.

Naisten on soveliasta pukeutua siveellisesti, eikä miestenkään ole kohteliasta kulkea kovin niukoissa vaatteissa. Pussailemista ja halailua tulee välttää julkisilla paikoilla; miehillä ei ole tapana edes kätellä naisia.

Tärkein juhla on Ramadan, jonka aikaan muslimit paastoavat päiväsaikaan ja herkuttelevat auringon laskettua. Suurin osa ruokapaikoista on suljettuna päivällä.

Kaikki bruneilaiset eivät kuitenkaan ole muslimeja. Mukaan mahtuu myös koko joukko kiinalaisia (15 prosenttia väestöstä) ja alkuperäisasukkaita eli entisiä pääkallonmetsästäjiä. Kiinalaiset asuvat yleensä kaupungissa, alkuperäisasukkaat viidakossa pitkissä yhteistaloissa, joissa saman katon alle mahtuu koko kylä.

Bruneilaiset puhuvat yleensä hyvin englantia.

Ruoka ja juoma Bandarissa

Ilma on sakeana savusta, kun katukauppiaat grillaavat perinteisiä satay-vartaita pienellä Gerai Makanin iltatorilla Bandarissa. Lammas-, naudanliha- ja kanavartaat nautitaan makean pähkinäkastikkeen ja tulisen chili-etikka-sipuli-kurkku-salaatin kera. Edessä loistavat Kelluvan kylän valot. Iltatori sijaitsee rannassa Jalan Residency -kadun alkupäässä.

Kaupungilla on useita pieniä kedai kopi -kahviloita, jotka tarjoavat edullisia malaiji- ja kiinalaisruokia sekä tea tarikia eli venytettyä teetä. Nimensä juo saa siitä, että tarjoilija sekoittaa teen makeaan maitoon kahdessa kupissa, joiden välissä hän ”venyttää” teetä korkealla ilmassa.

Bandarin keskustasta kannattaa tehdä iltapäiväretki Gadongin lähiöön, josta löytyy kaupungin suurin ja suosituin ostoskeskus, ytimekkäästi nimetty The Mall. Sitä vastapäätä, joen toisella puolen, on kaupungin suurin iltatori täynnä mitä erilaisimpia herkkuja. Maista vaikka kalanpääcurrya. Perille pääsee bussilla tai taksilla.

Bruneissa ei myydä alkoholia, mutta ulkomaalaiset saavat tuoda omaan käyttöönsä kaksi litraa viinejä tai väkeviä ja 12 tölkkiä olutta. Juomat pitää ilmoittaa tullissa.

Lennot Bruneihin

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Bruneihin.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi