Brunei – opas satumaisen rikkaan sulttaanin valtakuntaan

brunei-nenaapina
Brunein sulttaani… ei kun harvinainen nenäapina, joita voi nähdä aivan Brunein pääkaupungin vieressä. Kuva Peter Gronemann, Flickr CC

Brunei on kummallinen maa. Kooltaan pikkuruinen mutta öljyn rikastuttama islamilainen sulttaanikunta sijaitsee Borneolla sademetsän ja meren ympäröimänä.

Satumaisen rikas Brunein sulttaani hallitsee valtakuntaansa kultaisella kädellä. Lilliputtivaltiossa kaikille riittää hyväpalkkaisia suojatyöpaikkoja, mutta kaljalle menosta on turha edes haaveilla: Brunein uneliaasta pääkaupungista Bandar Seri Begawanista ei löydy yhtä ainutta baaria.

Millainen sitten on satumaisen sulttaanin valtakunta? Pakkohan sitä on käydä katsomassa.

Pikkuruista Bruneita on helppo käväistä ihmettelemässä samalla, kun on seikkailulomalla Malesian puoleisella Borneolla, maailman kolmanneksi suurimmalla saarella, joka on täynnä maailmanluokan luonnonpuistoja, upeita hiekkarantoja, sukelluskohteita ja alkuperäiskulttuuria.

Brunein nähtävyyksinä on yksi maailman ylellisimmistä hotelleista – The Empire Hotel and Country Club – komea moskeija, meren päälle rakennettu Bandarin vanha ”keskusta” ja upea sademetsäluonto.

Suurin nähtävyyksistä taitaa tosin olla Brunein sulttaani, jonka läsnäoloa voi henkiä muutamassa paikassa pääkaupungissa (ison osan ajasta sulttaaniperhe toki viettää Lontoossa).

Innokkainkin matkailija näkee 140 000 asukkaan Bandarin nähtävyydet kahdessa päivässä. Päälle voi tehdä parin päivän retken Brunein viidakoihin, jotka ovat säilyneet koskemattomina.

PÄIVITYS: Huhtikuussa 2019 Brunei otti käyttöön sharia-lain tulkinnan, jonka mukaan esimerkiksi homoseksuaalisista suhteista ja aviorikoksista rangaistaan kuoliaaksi kivittämällä. Se aiheutti oikeutetusti kansainvälistä vastustusta.

Kannattaakin miettiä kahdesti, haluaako käydä enää Bruneissa antamassa tukeaan brutaalille hallinnolle.

Kansanväliset ihmisoikeusaktivistit näyttelijä George Clooneyn johdolla ovat kutsuneet myös boikotoimaan Brunein sulttaaniperheen ympäri maailmaa omistamia luksushotelleja. Brunei omistaa luksushotelliketjun Dorchester Collection, johon kuuluu esimerkiksi Los Angelesin elokuvaväen suosimat Beverly Hills Hotel ja Hotel Bel-Air sekä Lontoossa sijaitseva Dorchester ja Hôtel Plaza Athénée Pariisissa.

Brunein pääkaupunki Bandarin nähtävyydet

brunei
Ilta laskeutuu ja Brunei nukahtaa. Kuva: Kuva Amri HMS, Flickr CC

Brunein pääkaupunki Bandar Seri Begawan paljastuu ensisilmäyksellä yllättävän tutunoloiseksi. Se on kuin suomalainen pikkukaupunki, joka on siirretty tropiikkiin.

Kaikkialla on siistiä, tiet ovat hyvässä kunnossa ja keskustan talot betonilaatikoita. Nuoriso norkoilee ostoskeskuksissa hip hop -vaatteissaan.

Erojakin toki on. Bruneissa ei ole minkäänlaisia veroja ja bensa maksaa muutaman sentin litralta. 1960-luvulla rakennetun kuutiokirkon sijaan kaupunkinäkymiä hallitsee vitivalkoinen, kultakupolinen moskeija.

Talojen takapihoilta ei ala koivikkoa vaan sirittävä, uskomattoman vehreä sademetsä.

Kampung Ayer – Brunein kelluva kylä

Eksoottisia tunnelmia löytyy Bandarin ”vanhastakaupungista”: 30 000 asukkaan Kampung Ayer eli Kelluva kylä seisoo paalujen varassa Brunei-joessa niin kuin se on tehnyt jo tuhat vuotta. Ulospäin kylä voi näyttää rähjäiseltä, mutta asukkaiden todellisen luonteen paljastavat ökyautot, jotka on parkkeerattu rantabulevardin varteen.

Aivan keskustassa sijaitsevaan kylään pääsee vierailemaan venetakseilla tai kävelemällä puusiltoja pitkin.

Moskeija Omar Ali Saifuddien

Lumivalkoinen moskeija Omar Ali Saifuddien häämöttää kaikkialle keskustassa. Kupoli on kultaa, koristelasit Englannista, kattokruunut Venetsiasta ja villamatot Belgiasta. Moskeijan sisällä pääsee vierailemaan, vaikkei muslimi olisikaan.

Sulttaani Bolkiahin hauta

Aikoinaan Brunein sulttaanikunta levittäytyi Borneolta Filippiineille asti. Suuruuden ajoista muistuttaa sulttaani Bolkiahin (1473–1521) hauta, joka löytyy muutaman kilometrin päässä keskustasta. Nykyisten sulttaanien pröystäileväisyyteen verrattuna hauta on ihastuttavan vaatimaton.

Lähellä Brunein kansallismuseota sijaitsevalle haudalle pääsee taksilla tai Circle Line -bussilla.

Koe Brunein sulttaani

Maailman rikkain mies. Sillä tittelillä Brunein sulttaani tunnettiin vuosikaudet. Epäonnistuneet sijoitukset ovat pudottaneet sulttaanin maailman rikkaimman miehen pallilta, muttei hänellä huonosti mene vieläkään. Hassanal Bolkiahin arvioidaan tienaavan noin miljoona euroa päivässä.

Öljyllä rikastunut Hassanal Bolkiah kylpee rahoissa, joita hän tuhlaa harrastuksiinsa, kuten luksusautoihin. Seitsemänkymppisen sulttaanin 7 000 auton kokoelmaan kuuluu 600 Rolls-Roycea, 450 Ferraria ja kaikki F1-sarjan voittoautot vuodesta 1980 asti.

Harrastus vaatii toki tilavan autotallin, mutta sulttaanin palatsi, Istana Nurul Iman, onkin maailman suurin talo (Turkin presidentin palatsi on nykyisin suurempi). Huoneita on vaatimattomat 1788 ja neliöitä 200 000. Talonmiehellä riittää vaihdettavaa puolentuhannen kattokruunun yli 51 000 hehkulampussa.

Yleisö pääsee vierailemaan palatsissa kerran vuodessa Ramadan-paaston päätteeksi, kun sulttaani kättelee kansalaisiaan kolmen päivän ajan. Turistikin voi liittyä 110 000 vierailijan jonon jatkoksi.

Jos ei satu paikalle avoimien ovien päivänä, parhaan näkymän mahtipontiseen palatsiin löytää Taman Persiaran Damuan -puistosta.

Sulttaanin pikkuveli, pahamaineinen raikuliprinssi Jefri, on haastettu oikeuteenkin juhlistaan, joihin hän on lennättänyt hyväuskoisia missejä ympäri maailmaa kähmittäväksi.

Sulttaanin palatsin edustalla joella voi käydä taksiveneellä katsomassa, näkyisikö laiturissa prinssin 50-metristä huvijahtia, joka kantaa ylpeästi nimeä Tits eli Tissit. Pelastusveneet on nimetty Nänni 1:ksi ja Nänni 2:ksi.

Royal Regalia -museo

Sulttaanin kruununjalokivet ovat esillä keskustan Royal Regalia -museossa. Kultaisten kruununkalleuksien keskellä näkee konkreettisesti, millainen kultalusikka suussa Brunein kuningashuoneeseen synnytään.

Mielenkiintoisia ovat myös salit täynnä lahjatavaroita: mitä ovatkaan valtiovieraat antaneet miehelle, jolla on jo kaikkea? Esimerkiksi kristallisen poolomailan.

Museo sijaitsee aivan keskustassa, ilmainen sisäänpääsy.

The Empire Hotel – Brunein säihkyvin hotelli

Kun Brunein sulttaani kaipasi vierailleen säällistä majapaikkaa, hän rakennutti The Empire Hotelin. Lopputulos on suuruudenhullu hotellijättiläinen, jonka sviitit on koristeltu kultaisilla matoilla ja miljoonien eurojen taideteoksilla.

Hotellia kannattaa käydä ihmettelemässä, vaikkei siellä asuisikaan – hyvällä onnella voi bongata Pamela Andersonin tai jonkun muun B-luokan julkkiksen, joita sulttaani hotellissaan kestittää.

Parinkymmenen kilometrin päässä keskustasta sijaitsevalle hotellille pääsee parhaiten taksilla tai vuokra-autolla.

Aavemainen huvipuisto Jerudong Park

Bruneissa voi käydä huvipuistossakin – henkimässä rappioromantiikkaa. Kun miljardi dollaria maksanut huvipuisto Jerudong Park avattiin 1990-luvulla, se oli Kaakkois-Aasian suurin ja hienoin, ja sulttaani maksoi avajaisiin esiintymään itsensä Michael Jacksonin.

Vuosien saatossa vähälle käytölle jäänyt huvipuisto on rappeutunut ja suurin osa laitteistakin on myyty pois. Jäljelle on jäänyt maailmanlopun tunnelma.

Jerudongiin pääsee bussilla Bandarin bussiasemalta. Puisto on auki iltapäivisin, ilmainen sisäänpääsy.

Brunein luonto – näe nenäapina

Brunein upeaan luontoon saa tuntumaa jo lentokoneen ikkunasta matkalla maahan.

Borneon yllä tärisevän pienkoneen ikkunasta näkyy päättymättömänä mattona apaattisia palmuöljyviljelmiä, kunnes ne vaihtuva yhtäkkiä tiheään, salamyhkäiseen viidakkoon. Jättiläispuiden tuuheat latvat nousevat sademetsästä kuin möröt.

”Olemme saapuneet Brunein ylle”, vierustoveri selittää.

Pikkuruisella, vajaan 400 000 asukkaan islamilaisella lilliputtivaltiolla on niin paljon öljyvaroja, ettei sen ole tarvinnut hakata sademetsiään.

Luontoa riittää myös aivan pääkaupungin vieressä. Mangrovemetsässä varttitunnin venematkan päässä Bandarin rantabulevardilta asustaa todella hassunnäköisiä Borneon nenäapinoita. Uroksilla on pitkät ja laihat raajat, kaljamaha ja valtava, fallinen klyyvari.

Erittäin uhanalaisia apinoita näkee tavallisesti vain Borneon takamailla, mutta Bruneissa ne viihtyvät kivenheiton päässä pääkaupungin keskustasta. Apinoita pääsee ihailemaan taksiveneen kyydistä – tai ilmaiseksi, jos joku ystävällinen kalastamaan lähdössä oleva paikallinen tarjoaa kyytiä, kuten minulle kävi.

Matkailijoita käy Bruneissa olemattoman vähän, joten paikallisiin tutustuu helposti. Ulkomaalaisissa on heidän silmissään vielä jotakin uutta ja mielenkiintoista.

Brunei-joella paikallisen kyydissä

Pääsin Rahmanin kyytin. Rahman irrotti veneen laiturista ja lähti kiidättämään sitä vauhdilla pitkin pääkaupungin edustalla kulkevaa, leveää Brunei-jokea. Päiväntasaajan raskas ilma vaihtui raikkaaseen, sademetsältä tuoksuvaan viimaan.

Kuningaskalastajalinnut lentelivät ympärillä. Miehet kokeilevat veneistä verkkojaan. Jokea reunustivat sankat mangrovemetsät. Tuntui uskomattomalta, että aivan pääkaupungin kupeesta löytyy näin koskematonta luontoa.

Venettä ohjatessaan Rahman kertoili elämästään. Entinen poliisi ja sulttaanin palatsivartija vietti leppoisia eläkepäiviä. Nuoruudessaan hän oli Brunein mestari veneformuloissa. Ja nyrkkeilyssä. Ja pelasi jalkapalloa maajoukkueessa.

Pienessä maassa ehtii moneen mukaan.

Mekkaan Rahman ei ollut sen sijaan vielä ehtinyt, vaikka valtio maksaakin pyhiinvaellukselle kaikki halukkaat. Eikä Rahman taida Mekassa käydäkään, ennen kuin sinne avataan kasino. Rahman kertoi, kuinka tutuiksi ovat tulleet Manilan ja Macaon uhkapelipaikat.

Matkoilla oli maistunut kuulemma muutama olutkin. Bandarissa on sen sijaan turha haaveilla kylmästä huurteisesta. Kaupungissa ei ole ainoatakaan baaria. Ei sitten ensimmäistäkään.

Veneretken päätteeksi Rahman vei rantakadulle syömään grillattuja satay-vartaita. Illallisen jälkeen keskustassa ei näkynyt ristinsielua. Kello oli seitsemän.

Rahman kohautti olkapäitään ja totesi: ”Tämä on aivan toisenlainen paikka kuin mitkään muut maailman pääkaupungit. Ne ovat iltaisin täynnä elämää. Tämä on kaupunki, joka ei koskaan valvo.”

Kansallispuisto Ulu Temburong

Vieläkin hienommat luontoelämykset odottavat kansallispuisto Ulu Temburongissa, jossa pääsee tarkastelemaan maailmaa apinan silmin, kun nousee riippusillalle, joka kulkee 50 metrin korkeudella sademetsän jättiläispuiden latvustossa. Jo jokivenematka sademetsän syvyyksiin ylös kuohuvia koskia on elämys.

Helpoiten päivän tai parin retket sademetsään järjestyvät paikallisten matkatoimistojen kautta.

Rantaloma Bruneissa?

Brunein rannikolla on useitakin hiekkarantoja, jotka ovat arkisin aivan autioita. Kauneimpana pidetään Krokotiilirantaa. Harmi vain auringonpalvojan kannalta, ettei paikalliseen rantaetikettiin kuulu kirmata aaltoihin pelkissä bikineissä vaan vähintäänkin t-paita yllään.

Krokotiiliranta sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Bandarista. Perille päästäkseen on vuokrattava auto.

Brunein kulttuuri

Brunei on islamilainen sulttaanikunta, jota sulttaani hallitsee.

Bruneilaiset ovat uskossaan maltillisia ja tavoiltaan yllättävänkin länsimaalaistuneita: suuria etikettivirheitä ei tarvitse pelätä. Keskusteluissa kannattaa silti suhtautua hienovaraisesti uskontoa ja politiikkaa sivuaviin aiheisiin.

Sulttaaniperheen extravaganzalle ei kannata naureskella ääneen. Hallitsijan pilkkaamisesta voi joutua oikeuteen.

Naisten on soveliasta pukeutua siveellisesti, eikä miestenkään ole kohteliasta kulkea kovin niukoissa vaatteissa. Pussailemista ja halailua tulee välttää julkisilla paikoilla; miehillä ei ole tapana edes kätellä naisia.

Tärkein juhla on Ramadan, jonka aikaan muslimit paastoavat päiväsaikaan ja herkuttelevat auringon laskettua. Suurin osa ruokapaikoista on suljettuna päivällä.

Kaikki bruneilaiset eivät kuitenkaan ole muslimeja. Mukaan mahtuu myös koko joukko kiinalaisia (15 prosenttia väestöstä) ja alkuperäisasukkaita eli entisiä pääkallonmetsästäjiä. Kiinalaiset asuvat yleensä kaupungissa, alkuperäisasukkaat viidakossa pitkissä yhteistaloissa, joissa saman katon alle mahtuu koko kylä.

Bruneilaiset puhuvat yleensä hyvin englantia.

Ruoka ja juoma Bandarissa

Ilma on sakeana savusta, kun katukauppiaat grillaavat perinteisiä satay-vartaita pienellä Gerai Makanin iltatorilla Bandarissa. Lammas-, naudanliha- ja kanavartaat nautitaan makean pähkinäkastikkeen ja tulisen chili-etikka-sipuli-kurkku-salaatin kera. Edessä loistavat Kelluvan kylän valot. Iltatori sijaitsee rannassa Jalan Residency -kadun alkupäässä.

Kaupungilla on useita pieniä kedai kopi -kahviloita, jotka tarjoavat edullisia malaiji- ja kiinalaisruokia sekä tea tarikia eli venytettyä teetä. Nimensä juo saa siitä, että tarjoilija sekoittaa teen makeaan maitoon kahdessa kupissa, joiden välissä hän ”venyttää” teetä korkealla ilmassa.

Bandarin keskustasta kannattaa tehdä iltapäiväretki Gadongin lähiöön, josta löytyy kaupungin suurin ja suosituin ostoskeskus, ytimekkäästi nimetty The Mall. Sitä vastapäätä, joen toisella puolen, on kaupungin suurin iltatori täynnä mitä erilaisimpia herkkuja. Maista vaikka kalanpääcurrya. Perille pääsee bussilla tai taksilla.

Bruneissa ei myydä alkoholia, mutta ulkomaalaiset saavat tuoda omaan käyttöönsä kaksi litraa viinejä tai väkeviä ja 12 tölkkiä olutta. Juomat pitää ilmoittaa tullissa.

Brunei – hotellit ja majatalot

Hyvätasoinen hotelli keskeisellä sijainnilla on Radisson, jossa on viihtyisät huoneet, mukava uima-allas ja kaupungin ystävällisin palvelu.

Katso tarjoukset Brunein hotelleihin.

Liikkuminen Bruneissa

Bruneissa on enemmän autoja kuin asukkaita. Koska paikalliset ajavat omilla autoillaan kaikkialle, koko maassa on yhteensä vain noin 40 taksia.

Julkisen liikenteen käytössä on busseja, mutta monet niistä lopettavat liikennöinnin heti pimeän laskeuduttua. Kannattaakin majoittua aivan keskustaan, jotta on kävelymatkan päässä nähtävyyksiltä.

Jos aikoo tutustua Bruneihin myös Bandarin keskustan ulkopuolella, kannattaa vuokrata auto. Päivähinta on noin 30 euroa.

Katso tarjoukset autonvuokraan Bruneissa.

Brunein sää ja ilmasto

Pääkaupunkiin Bandar Seri Begawaniin voi matkustaa ympäri vuoden. Kaupunki sijaitsee melkein päiväntasaajalla, ja kaupungissa vallitsee trooppinen sademetsäilmasto – eli sataa voi koska vaan. Lämpötila on tasaisesti aina hivenen 30 asteen alapuolella.

Kosteimpia kuukausia ovat lokakuu, marraskuu ja joulukuu, jolloin sadekuuroja on melkein päivittäin. Kuivimpia kuukausia ovat helmikuu ja maaliskuu.

Brunein viisumin

Suomalainen ei tarvitse Bruneihin viisumia.

Lennot Bruneihin

Brunein pääkaupunkiin Bandar Seri Begawaniin on helpointa matkustaa lentämällä Kuala Lumpurin tai Singaporen kautta. Edullisia jatkolentoja myy esimerkiksi Air Asia.

Brunein lentokentältä pääsee keskustaan taksilla vajaalla 20 eurolla. Bussimatka maksaa puoli euroa.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Bruneihin.

Maata pitkin Bruneihin

Bruneihin pääsee myös maata pitkin Malesian puoleisesta Borneosta, Sarawakin osavaltiosta. Busseja kulkee sekä Miristä että Limbangista. Bussia pitää vaihtaa rajalla. Laivalla Bruneihin pääsee Sabahin osavaltiosta Kota Kinabalusta päivässä.

Brunei kokemuksia

Tämän oppaan on kirjoittanut matkailutoimittaja Antti Helin, joka on käynyt kaikissa Kaakkois-Aasian maissa ja asunutkin näistä Thaimaassa, Laosissa ja Itä-Timorissa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

  1. ”Kannattaakin miettiä kahdesti, haluaako käydä enää Bruneissa antamassa tukeaan brutaalille hallinnolle.”

    Tämä onkin kimurantimpi aihe. Itse en koe että vierailu jossain maassa olisi hallinnon toimien tukemista tai hyväksymistä. Vähiin jäisi matkakohteet muutoin. Esim. Israel, Turkki, Venäjä, Dubai, Kiina, Thaimaa, Filippiinit ja Unkarikin olisi selvää no-go -osastoa.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi