Indonesian parhaat matkakohteet

Komodonvaraani. Rinca, Indonesia. Kuva: Sergey Uryadnikov / Shutterstock.com

Indonesia on maailman lumoavimpia matkakohteita. Vastaavaa kulttuurien ja luonnon rikkautta löytyy vain harvasta paikasta maailmassa. Indonesian-matka vie elämysten äärelle: saarivaltiosta löytyy monen matkan puitteiksi eksoottisia paikalliskulttuureja, paratiisirantoja sekä luonnonihmeitä.

Saariston erikoista eläinmaailmaa voi käydä ihailemassa ”lohikäärmeistään” kuuluisalla Komodolla. Sumaralla ja Kalimantanilla (Borneo) voi puolestaan ihastella orankeja. Sukelluskohteena Indonesia on maailman paras.

Indonesiaan matkustavan on hyvä huomioida, että Indonesia on valtava. Indonesia on niin suuri, että sen kokoa on vaikea käsittää: Euroopan kartalla Indonesia levittäytyisi Irlannin länsireunalta Uzbekistaniin.

Kelimutun tulivuori. Flores, Indonesia. Kuva: Anasyraf / Shutterstock.com

Indonesian suurimmat saaretkin ovat todella valtavia: Maailman kolmanneksi suurin saari Borneo (josta osa tosin kuuluu Malesialle ja Bruneille) voittaa koossa leikiten esimerkiksi Ranskan. Jo yksin Sumatra on selvästi suurempi kuin Suomi.

Indonesian pääsaarten kokoon nähden onkin tavallaan koomista, että suurin osa Indonesian turismista on keskittynyt pienelle saarelle, Balille. Balilla käy vuosittain nelisen miljoonaa turistia, lähes puolet koko Indonesian matkailijamääristä.

Indonesia onkin kuin tehty seikkailuturisteille ja oman tiensä kulkijoille. Kun valtaosa Indonesian turismista on keskittynyt Balin saarelle, on suurin osa saariston muista osista säilynyt turistivirtojen ulkopuolella. Balin saari onkin Indonesian harvoja paikkoja, joka voi tuntua turistiselta.

Indonesian parhaat saaret

Jos Indonesia olisi Euroopassa. Vasemmassa reunassa Sumatra, joka ulottuisi Irlannista Itävaltaan. Melkein kiinni Sumatrassa on Jaava, josta itään ovat muun muassa Bali ja Flores. Jaavan pohjoispuolella on Puolan ja Balttian kohdalla Indonesian puoleinen Borneo eli Kalimantan ja sen itäpuolella banaaninkuoren muotoinen Sulawesi. Oikeassa reunassa Kazakstanin ja Uzbekistanin kohdalla on puolet Uuden-Guinean saaresta. Toinen puoli saarta on itsenäinen Papua-Uusi-Guinea.

Indonesian parhaita saaria on mahdoton laittaa paremmuusjärjestykseen: saaret ovat keskenään niin erilaisia ja vastaavat matkailijoiden erilaisiin toiveisiin. Ja juuri se tekee Indonesiasta niin mahtavan matkakohteen!

Kaikkiaan Indonesiassa on 17 000 saarta, ja näistä 6000 ovat asuttuja.

Indonesian suosituin saari on Bali, joka sijaitsee aika lailla keskellä saaristoa. Pienestä koostaan huolimatta Bali on uskomattoman monipuolinen lomakohde: Balilla voi rentoutua rannoilla, surffata, patikoida tulivuorilla, joogata ja herkutella. Balin sukellusmaastotkin ovat erinomaiset.

USAT Libertyn hylyllä voi sukeltaa ja snorklata. Bali, Indonesia. Kuva: Dudarev Mikhail / Shutterstock.com

Erityisen hienon matkakohteen Balista tekee se, että vaikka saari onkin paikoin täynnä turisteja, ovat balilaiset pitäneet kiinni kulttuuristaan, mikä tuo Balin lomalle aivan omanlaisensa tunnelman.

Bali on länsireunastaan melkein kiinni Jaavassa, jolla sijaitsevat Indonesian pääkaupunki Jakarta, mahtava Borobudurin temppeli ja kolme upeaa tulivuorta.

Jaavan ja Malesian välissä on mahtava Sumatra, jossa voi bongata orankeja Bukit Lawangissa, chillailla Toba-järvellä ja sukeltaa upealla Pulau Wehillä.

Bukit Lawang
Orankeja Bukit Lawangissa Sumatralla. Kuva: Ville Palonen.

Balista itään on Nusa Tenggaran saaristo, johon kuuluu niin tulivuorestaan tunnettu Balin naapurisaari Lombok kuin Floreskin, jolta käsin tutustutaan Komodon lohikäärmeisiin. Nusa Tenggaran saarilla trooppinen vehreys alkaa vaihtua kuivempaan maisemaan. Timorin saarella maisema on jo paikoin kuin Australian outbackilla. Timorin saaren itäpuoli on oma, itsenäinen Itä-Timorin valtionsa.

Sumatra, Jaava, Bali ja Nusa Tenggaran saaristo ovat kuin ketjussa. Niiden pohjoispuolella ovat Jaavan meren toisella puolen upeat ja jättimäiset saaret Borneo (jonka Indonesian-puoleista osaa kutsutaan nimellä Kalimantan) sekä Sulawesi, joilla molemmilla voi sukeltaa ja tutustua erikoisiin heimokulttuureihin.

Sulawedesta itään ovat Molukit, legendaariset maustesaaret, joille eurooppalaiset etsivät kuumeisesti laivareittiä löytöretkien aikaan. Pienille ja idyllisille saarille pääseminen vaatii edelleen vaivaa, mutta palkitaan upeilla sukellus- ja snorklauspaikoilla etenkin Molukeihin kuuluvilla Bandasaarilla.

Raja Ampat, Indonesia. Kuva: Tanapong Bhukaswan / Shutterstock.com

Aivan Indonesian saariston reunalla on kooltaan valtava ja kulttuuriltaan hämmästyttävän eksoottinen Uusi-Guinea (puhekielessä usein Papua), maailman toiseksi suurin saari Grönlannin jälkeen. Maantieteellisesti Uusi-Guinea lasketaan jo osaksi Melanesiaa. Uuden-Guinean länsiosa – Länsi-Uusi-Guinea – kuuluu Indonesiaan itäpuolen ollessa itsenäinen valtio Papua-Uusi-Guinea.

Indonesian puoleiseen Länsi-Uuteen-Guineaan matkustetaan etenkin sukeltamaan Raja Ampatin saariston hämmästyttävän kauniissa ja lajirikkaissa vesissä.

Indonesian parhaat rannat

Gili-saarten paras ranta on Gili Menolla. Kuva: Aleksandar Todorovic / Shutterstock.com

Indonesia on niin elämyksellinen saaristo, että Indonesiaan olisi sulaa hulluutta matkustaa pelkästään rannalle löhöämään. Jos sellaista kaipaa, paremmat lomarannat löytyvät vaikkapa Thaimaasta ja vieläpä helpomman matkan takaa.

Rantaloma Indonesiassa kannattaa sen sijaan yhdistää muihin elämyksiin kuten tulivuorten valloitukseen (Gili ja Lombok), kulttuurin kokemiseen (Bali), lohikäärmeiden bongaamiseen (Flores) tai sukeltamiseen (Sulawesi ja Raja Ampat).

Padang Padang -ranta. Bali, Indonesia. Kuva: ArtDym / Shutterstock.com

Balin rannat ovat ylivoimaisesti Indonesian suosituimmat. Rantakohteena suosiossa kakkosena tulevat Balin ja Lombokin edustalla sijaitsevat pienet ja paratiisimaiset Gili-saaret. Ja jos Bali ja Gili alkavat tuntua turhankin vilkkailta, voi autioita rantoja etsiä Lombokilta.

Indonesian ehkä hienoimmat rannat odottavat kuitenkin Komodon ja Rincan saaristossa, johon tutustutaan Floresista käsin. Kauniiden rantojen lisäksi alueen vetonaulana ovat Komodon varaanit ja huikeat sukellukset.

Indonesian parhaat nähtävyydet

Borobudurin temppeli. Jaava, Indonesia. Kuva: Muzairi Mustapa / Shutterstock.com

Indonesian komein nähtävyys on mahtava, buddhalainen Borobudurin temppeli Jaavan saarella Yogyagartan lähellä. Yogyagartassa sijaitsevat myös kauniit, hindulaiset Prambanan-temppelit. Molemmat muistuttavat ajasta ennen islamin saapumista saaristoon. Islam levisi saaristoon pääasiassa kauppiaiden välityksellä.

Monkey Forest Sanctuary on Ubudin tunnelmallisin temppeli. Bali, Indonesia. Kuva: R.M. Nunes / Shutterstock.com

Hindulaisuus, tosin hyvin paikallisessa muodossaan, on säilynyt edelleen Balin valtauskontona. Bali onkin täynnä temppeleitä ja eksoottisia festivaaleja. Parhaita paikkoja Balin kulttuuriin kokemiseen on sisämaassa sijaitseva Ubud, joka tunnetaan myös tunnelmallisista ravintoloista, kylpylöistä ja boutique-hotelleista.

Upeita nähtävyyksiä ovat myös perinteiset kylät eri puolilla Indonesian saaristoa. Jokaisella alueella on oma eksoottinen rakennuskulttuurinsa. Erityisen näyttäviä ovat toraja-kansan talot Sulawesilla ja batakien talot Sumatran Toba-järvellä.

Kauniita nähtävyyksiä ovat myös Indonesian tulivuoret.

Indonesian tulivuoret

Kelimutun tulivuori. Flores, Indonesia. Kuva: Anasyraf / Shutterstock.com

Indonesia on tuolivuorten suurvalta: maassa on 130 tulivuorta, enemmän kuin missään muussa maailman valtiossa. Monella tulivuorella, esimerkiksi Jaavan kuuluisalla Mount Bromolla, pääsee ajamaan lähelle huippua.

Mutta osa tulivuorista vaatii vaivannäköä. Indonesian tulivuorista suosituimpia kohteita vaellukselle ovat tulivuoria vaelluksille ovat Balin pyhä tulivuori Gunung Agung sekä Lombokin Gunung Rinjani.

Suosiotaan kasvattava tulivuori on myös Floresin saarella sijaitseva Gunung Kelimutu, joka tunnetaan kolmesta erivärisestä kraatteristaan.

Koskemattomille vaellusreiteille Indonesiassa pääsee puolestaan kiipeämällä Lombokin naapurisaaren Sumbawan tulivuorelle Gunung Tamboralle. Jos Gunung Tambora onkin nykyisin pitkälti unohtunut historian hämäriin, oli Tamboran purkaus vuonna 1815 oli maailman suurimpia ja tuhoisimpia. Se surmasi 70 000 ihmistä ja aiheutti vuoden mittaisen ilmastonmuutoksen: vuosi 1816 opittiin tuntemaan Länsi-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa Vuotena ilman kesää.

Indonesian kuuluisimmasta tulivuoren purkauksesta vastasi kuitenkin Jaavan edustalla saarella sijaitseva Krakatau. Vuoden 1883 purkaus synnytti 30 metriä korkean tsunamin, joka runteli Jaavan ja Sumatran rannikot ja surmasi ainakin 35 000 ihmistä. Krakataun synnyttämää pamausta pidetään maailmanhistorian voimakkaimpana äänenä. Se kuului 4800 metrin päähän. Krakatauhun voi tutustua veneretkillä Jaavan länsirannikolla.

Jaavan muita mielenkiintoisia tulivuoria ovat saaren itäosissa sijaitsevat sykähdyttävän kaunis Gunung Bromo sekä Gunung Ijen, joka päästelee öisin sinisiä rikin katkuisia lieskoja. Jälkimmäiselle järjestetään retkiä myös Balilta käsin.

Indonesian parhaat luontokohteet

Komodo
Pakoon! Komodon varaani lähestyy… Kuva: Ville Palonen.

Indonesian ainutlaatuisin luontoelämys on Komodon lohikäärmeiden eli komodonvaraanien näkeminen. Suuret ja vaaralliset liskot elävät maailmassa vain pienillä Komodon ja Rincan saarilla, joilla vieraillaan Floresista käsin.

Indonesia on Malesian ohella myös maailman ainoa paikka, jossa voi nähdä orankeja. Orankeja elää sekä Sumatralla että Borneolla, jonka Indonesian puoleista osaa kutsutaan nimellä Kalimantan.

Sumatralla orangeja bongataan patikoiden Bukit Lawangissa ja Kalimantanilla asuntoveneiden kyydistä Tajung Putingin kansallispuistossa. Jälkimmäinen paikka sopii mainiosti myös seikkailunhaluisille perheille.

Indonesian kulttuuri

bali tanssi
Balilainen kulttuuri tunnetaan etenkin lumoavista tansseistaan. Kuva: Ville Palonen.

Jos Indonesian valtauskonto onkin hindulaista Balia lukuun ottamatta islamilaisuus, ovat indonesialaiset perinteisesti uskossaan hyvin maltillisia (esimerkiksi olutta on hyvin saatavilla).

Monilla syrjäisemmillä vuoristoseuduilla kuten Floresissa ja Sulawedellä on paljon myös paikallisia kristittyjä, joiden uskonelämään sekoittuu paljon shamanistista henkiusko.

Tana Toraja
Kuolleiden patsaat koristavat Tana Torajan hautapaikkoja. Kuva: Arian Zwegers, Flickr CC

Indonesian erikoisimpiin kulttuurielämyksiin kuuluvat Tana Torajan hautajaismenot Sulawesilla.

Toinen upea kulttuurikohde on Sumban saari, jolla järjestetään helmi-maaliskuussa eksoottinen pasola-festivaali. Turnajaisten osallistujat käyvät ratsain taisteluita, jossa vastustajia heitetään puukeihäillä.

Paras aika matkustaa Indonesiaan

Nyrkkisääntönä Indonesian sadekausi ajoittuu marras-huhtikuulle ja sateisimpia kuukausia ovat tammi- ja helmikuu. Parasta aikaa matkustaa Indonesiaan ovatkin Suomen kesäkuukaudet – ja sehän on vain hyvä asia. Indonesiassa on niin paljon nähtävää ja koettavaa, että Indonesiassa voi viettää vaikka kuinka monta kesälomaa.

Lue lisää Indonesian säästä ja ilmastosta.

Lennot Indonesiaan

Suomesta ei ole suoria lentoja Indonesiaan. Indonesiaan matkustaa Suomesta helpoiten lentämällä Qatar Airwaysillä Dohan kautta yhdellä välilaskulla Balille, josta on hyvät jatkoyhteydet eri puolille Indonesian saaristoa. Bali on muutenkin helppo ensi kosketus Indonesiaan. Vinkki lentojen varaamiseen: Balin lentokentän nimi on Denpasar.

Hyvät lentoyhteydet Indonesiaan ja Balille on myös esimerkiksi Finnairilla Singaporen kautta.

Euroopasta on hyvät lentoyhteydet myös Indonesian pääkaupunkiin Jakartaan, joka ei tosin itsessään ole kovinkaan hehkeä matkakohde. Indonesian pääkaupungin voi hyvin sivuuttaa, mutta jos viitsii nähdä vaivaa ja aikaa, Jakartasta löytyy tylsän pinnan alta yllättävän boheemi kaupunki, joka on täynnä vauhdikkaita bileitä.

Katso lentotarjoukset Balille ja muualle Indonesiaan.

Matkat Indonesiaan

Indonesiaan on helppo matkustaa omatoimisesti. Indonesiassa matkustaminen ei eroa kovastikaan matkailusta muualla Kaakkois-Aasiassa – paitsi että etäisyydet ovat pitkät.

Matkustaminen maata ja merta pitkin voi viedä Indonesiassa pitkiä aikoja, mutta nykyisin maassa on jo varsin kattava kotimaanlentojen verkko, mikä tekee matkustamisesta syrjäseuduillekin aiempaa vaivattomampaa.

Indonesian kokemuksia

Tämän Indonesia-matkaoppaan on kirjoittanut Kaakkois-Aasian-matkailuun erikoistunut toimittaja Antti Helin, joka asuu Indonesian naapurissa Itä-Timorilla. Kerro omia kokemuksiasi Indonesiasta alla olevassa kommenttiosuudessa.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi