Gili-saaret – Indonesian ihanat paratiisisaaret

Snorklaaja Gili Trawanganin vesissä. Gili-saaret, Indonesia. Kuva: Dudarev Mikhail / Shutterstock.com

Kolmesta pienestä ja kauniista Gili-saaresta on hiljalleen kehittynyt Indonesian rakastetuin rantaparatiisi. Gili-saarilta löytyy juuri sellaista leppoisaa rantalomailua, jota moni hieman turhaan Balilta etsii: valkohiekkaisia rantoja, turkoosia merta ja snorklaamista suoraan rannasta.

Kilpikonnia on Gili-saarten vesissä niin paljon, että niitä on melkein mahdoton olla näkemättä. Moottoriajoneuvoja saarilla ei sen sijaan ole ensimmäistäkään. Gili-saaret ovat kooltaan sen verran pienet, että niillä liikkuu kätevästi kävellen ja polkupyörällä. Vaihtoehtona ovat myös hevosvankkurit.

Lombok-saaren edustalla sijaitsevat kolme pientä Gili-saarta – Gili Trawangan, Gili Meno ja Gili Air – ovat tavallaan Indonesian vastaus Thaimaan saarikohteille. Vaikka Gili-saaret ovatkin Indonesian helpoimmin saavutettavat pienet paratiisisaaret, tuntuvat Gilit silti paljon Thaimaan saaria kaukaisemmilta – ihan joka jannu ei ole matkannut Gilille asti. Ainakaan vielä. Gilien maine tosin kasvaa vauhdilla ja saarille rakennetaan jatkuvasti lisää majataloja ja hotelleja.

Gili-saaret ovat hyvä matkakohde yhdessä Balin kanssa: ensin tutustumista Balin kulttuuriin ja sen jälkeen chillailua Gili-saarilla. Matkaan on myös helppo yhdistää vaellus Lombokilla sijaitsevan Gunung Rinjani -tulivuoren huipulle.

Pikavenematka Balilta Gilisaarille kestää noin puolitoista tuntia.

Mikä on paras Gili-saarista?

Gili-saaret, Indonesia. Kuva: Re Marques / Shutterstock.com

Mikä sitten on paras kolmesta vierekkäin sijaitsevasta Gili-saaresta? Vastaus riippuu tietenkin matkailijan omista toiveista. Varmaa on se, että jokainen löytää oman suosikkinsa – Gili-saarista tekee monipuolisen matkakohteen juuri se, että kaikki kolme saarta ovat tunnelmaltaan erilaisia.

Saarista suosituin ja vilkkain on Trawangan, jolle Balilta matkaavat pikaveneet pysähtyvät ensimmäisenä. Gili Trawanganilla on saarista eniten hotelleja, ravintoloita, kauppoja, kylpylöitä ja rantabileitä. Etenkin bileitä. Gili Trawangan tunnetaan parhaiten juuri juhlistaan. Gili Trawanganille kannattaa matkustaa, jos on juhlatuulella.

Gili Meno, keskimmäinen saarista, on puolestaan saarista rauhallisin, joidenkin makuun ehkä liiankin rauhallinen. Iltaelämä loistaa Gili Menolla poissaolollaan. Gili Menolla on myös saarten ylivoimaisesti kaunein ranta. Gili Menolle kannattaakin matkustaa, jos etsii lomaltaan rauhaa.

Lähinnä Lombokia sijaitseva Gili Air sijoittuu tunnelmaltaan Gili Trawanganin ja Gili Menon väliin: rennompi kuin Trawangan, mutta vauhdikkaampi kuin Meno. Gili Air onkin monen suosikki, sillä se tarjoaa samaan aikaan sekä seurallisuutta että rauhaa.

Kaikkia saaria yhdistää koko: jokaisen ympäri voi kävellä muutamassa tunnissa tai ajaa ympäri nopeasti polkupyörällä. Kaikilla saarilla parhaat rannat ovat itäpuolella, yleensä lähellä kaakkoiskulmaa. Hiekkaranta kyllä kiertää kaikkia saaria, mutta pohjoisessa ja lännessä hiekka on romuluisempaa ja karheampaa kuin itäpuolella, ja vesi matalalla etenkin laskuveden aikaan.

Gili Trawangan – kuuluisin Gili-saari

Hiekkaranta Gili Trawangan -saarella Indonesiassa. Kuva: MEzairi / Shutterstock.com

Gili Trawangan eli tuttavallisesti Gili T on saarista kuuluisin. Matkailu Gileillä alkoi kehittyä ensimmäisenä juuri Trawanganilla, ja saari on edelleen Gileistä selvästi vilkkain. Gili Trawanganilta löytyvät Gili-saarten vauhdikkaimmat juhlat, ja huumeita kuten taikasieniä ja ruohoa kaupitellaan turhankin aktiivisesti. Poliisit pysyvät hienotunteisesti poissa Gili-saarilta.

Gilin yöelämä toimii kiertosysteemillä. Yksi baari on vuorollaan auki aamuneljään, ja muut sulkevat kello yhdeltä yöllä. Kätevää.

Välillä meno saarella yltyykin aikamoiseksi älämölöksi. Onpa käynyt niinkin, että kaiken nähnyt reissari on satamarannassa päättänyt jäädä laivaan ja jatkaa matkaa eteenpäin muille Gileille nähtyään Gili T:n rannalla sekoilevia australialaisneitoja.

Ei kannata silti pelästyä: Gili Trawanganilta löytyy onneksi myös rauhallisia alueita ja laadukkaita majataloja, joissa voi nauttia Trawanganin parhaista puolista. Nuorten länsimaisten bilettäjien lisäksi Gili Trawangan houkuttelee yhä enemmän myös aasialaisia matkalaisia vähän joka ikäryhmästä.

Trawanganin yöelämä on keskittynyt saaren itäpuolelle. Länsipuolella on puolestaan useita auringonlaskubaareja. Rauhallisinta on saaren pohjoispuolella.

Gili Trawanganin hotelleista kuuluisimpia on saaren länsipuolella sijaitseva Gili Ombak Sunset Resort, jolla on kookas uima-allas. Hotellin edustalla sijaitsee kuuluisa keinu, josta on otettu lukemattomia auringonlaskukuvia. Täältä alkoi Gili-saarten keinuvillitys, ja nykyisin vastaavia valokuvien ottamiseen tarkoitettuja keinuja löytyy Gileiltä vähän sieltä täältä.

Onbak Sunsetin edustalla olevassa keinussa kuuluu poseerata auringonlaskua vasten.

Ombak Sunsetista kertyy aika paljon matkaa saaren itäpuolen bileisiin. Keskeisempi tyylikäs vaihtoehto on kaakkoiskulmassa sijaitseva Vila Ombak – Gili Trawanganin ranta on täällä kauneimmillaan ja itäpuolen bileisiin on vain lyhyt kävelymatka. Suosittelemme!

Todellista luksusta löytää puolestaan Pondok Shanti Estatesta, jolla silläkin on hyvin rauhallinen ja silti tarpeeksi keskeinen sijainti.

Edullisia majataloja löytää vaikka kuinka paljon itäpuolen bilerantaa reunustavasta kylästä. Edullinen ja viihtyisä vaihtoehto hyvällä sijainnilla on esimerkiksi Rumah Purnama.

Gili Meno – paras ranta

Gili-saarten paras ranta on Gili Menolla. Kuva: Aleksandar Todorovic / Shutterstock.com

Gili Meno on selvästi naapureitaan rauhallisempi ja etenkin pariskuntien ja perheiden suosiossa. Gili Menolta löytyy myös saarten ylivoimaisesti kaunein ranta. Gili Menon itäpuolen ranta on yksinkertaisesti upea: hiekka on valkoista ja turkoosi meri kristallinkirkasta. Kun naapurisaarilla paras ranta on reunustettu majataloilla ja ravintoloilla, Gili Menon rannalla on ihanasti rauhaa ja tilaa.

Gili Menon majoitus- ja etenkin ravintolapalvelut ovat pääsääntöisesti yksinkertaiset ja vaatimattomat kuin naapurisaarilla, mutta palvelut ovat kehittymässä. Gili Menolta löytyy jo täysiverinen luksushotelli Karma Reef, jossa voi asua upeissa rantabungaloweissa tai luksusteltoissa.

Edullisin majoitus löytyy saaren sisäosista. Esimerkiksi edullinen mutta viihtyisä The Rabbit Tree – Hostel sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä rannalta.

Gili Menon pienimuotoinen nähtävyys pikkuruinen kilpikonnakeskus, jonka pyörittäjä pelastaa kilpikonnan munia saarilta ja Lombokilta ja kasvattaa niistä kuoriutuvia poikasia muutaman kuukauden ajan, jotta kilpikonnanpoikasilla on paremmat mahdollisuudet selviytyä luonnossa kuin vasta kuoriutuneilla.

Gili Air – jokaiselle jotakin

Gili Air -saari, Indonesia. Kuva: Mila Supinskaya Glashchenko / Shutterstock.com

Sellaista matkalaista ei taida ollakaan, joka ei pitäisi Gili Airista, ainakin pikkaisen. Monet rakastuvat. Gili Air on erinomainen yhdistelmä laiskanpulskeutta ja mukavia palveluita. Viime vuosina Gili Air on alkanut saada hipsteritunnelmaa – saaren sisäosan kylään on avattu viihtyisiä ja tyylikkäitä ravintoloita kuten Shark Bites. Rannalla sijaitsevassa Scallywagsissa on puolestaan iltaisin mainio barbeque.

Gili Airin kaunein ranta on saaren itäpuolella melkein saaren kaakkoisosassa. Ranta on siellä leveimmillään. Kovin koskemattomalta se ei kuitenkaan tunnu, sillä majatalot ja rantaravintolat ovat vallanneet rannan. Hyvällä paikalla lähellä rannan kauneinta osaa on esimerkiksi kohtuuhintainen 7 Seas Cottages.

Mukavalla paikalla Gilin koillisosassa, saaren parhaan snorklauspaikan eli Hans Reefin, lähellä on leppoisa Damai Bungalows.

Gili Trawanganin tapaan myös Gili Airin länsipuolelle on noussut useita rantabaareja auringonlaskun ihailuun. Kaikkein rauhallisinta on saaren pohjoispuolella.

Gili Airin palveluihin kuuluvat niin kokkikurssit kuin joogakeskuksetkin (kuten mainio H2O).

Sukeltaminen Gili-saarilla

Gili-saarilla sukeltaessa näkee merikilpikonnia. Indonesia. Kuva: Fenkieandreas / Shutterstock.com

Gili-saaret ovat suosittuja sukelluskohteita. Gili Trawanganilla ja Gili Airilla on molemmilla useita sukelluskeskuksia. Suurta eroa saarten välillä ei ole sukelluslomaa ajatellen – saaret ovat niin lähekkäin, että sukelluskohteet ovat pääosin samoja.

Moni suorittaa Gileillä sukelluskurssin, mutta sukellusmaastot houkuttelevat kokeneempiakin sukeltajia. Suurin vetonaula pinnan alla ovat kilpikonnat, joita tosin näkee hyvin snorklatessakin.

Gilin sukelluskohteilla voi nähdä kilpikonnien lisäksi rauskuja ja haita, mutta harva matkustaa Gilille pelkästään sukeltamisen perässä: Indonesiasta löytyy vieläkin upeampia sukelluskohteita.

Snorklatessa kilpikonnia näkee aivan rannan tuntumassa kaikilla Gili-saarilla. Hieman yllättäen helpoiten kilpikonnia näkee vilkkaimmalla Gili Trawanganilla. Trawanganilla myös virtaukset tuntuvat myös olevan vähemmän voimakkaat kuin Airilla, mikä tekee kilpikonnien lähellä uimisesta – ja valokuvien ottamisesta – helpompaa. Airilla virtaukset ovat niin voimakkaat, että kilpikonnien ohi tulee usein livuttua nopeasti.

Virtaukset ovat Airilla yleensä rannan suuntaiset ja snorklaaminen kannattaa suunnitella niiden mukaan: kävellä rannan toiseen päätyyn ja lipua virtausten mukana toiseen. Liian syvälle ei kannata mennä, jottei joudu saarilta poispäin vievien virtausten vietäväksi.

Matalalla olevat korallit ovat Gileillä huonossa kunnossa, joten snorklaamisen suurin houkutus on juuri kilpikonnien näkemisessä. Sukeltajat pääsevät ihailemaan myös syvemmällä paremmin säilyneitä korallipuutarhoja.

Paras aika matkusta Gili-saarille?

Gili-saaret, Indonesia. Kuva: Re Marques / Shutterstock.com

Kesä–syyskuu ovat parasta aikaa matkustaa Gili-saarille. Sää on silloin parhaimmillaan Gili-saarilla ja meri kirkkaimmillaan snorklaamista ja sukeltamista ajatellen.

Sadekausi alkaa loka–marraskuussa ja jatkuu huhtikuulle. Saaret ovat kuitenkin kooltaan pienet eivätkä kerää yhtä paljon sadepilviä puoleensa kuin vuoristoiset Lombok ja Bali. Joulun ja uuden vuoden aika ovatkin vilkkainta sesonkia Gili-saarilla yhdessä heinä- ja elokuun kanssa.

Vilkkaimman sesongin aikaan majoitus Gili-saarilla kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen.

Katso tarjoukset Gili-saarten hotelleihin.

Onko Gili-saarilla pankkiautomaatteja?

Nykyisin pankkiautomaatteja löytyy kaikilta Gili-saarilta – myös Gili Menolla on jo pankkiautomaatti.

Käteistä kannattaa tosin varata mukaan, sillä pankkiautomaateista saattavat olla silloin tällöin rahat tilapäisesti loppu.

Matka Gili-saarille

Gili-saarille matkustaa kätevimmin Balin kautta, Balille kun on hyvät lentoyhteydet ympäri Indonesiaa ja Aasiaa. Katso lentotarjoukset Balille.

Balilta kulkee päivittäin useita pikaveneitä Gili-saarille. Pikaveneitä lähtee sekä Sanurista, Padang Baista että Amedista.

Satamakylä Padang Bai ei ole erityisen viehättävä paikka viettää aikaa, sen sijaan Sanur on mukava rantakylä.

Lyhin venematka on Amedista, jonne venematka on vain tunnin mittainen. Rauhaisa Amed on itsessäänkin mukava matkakohde, joten kannattaa harkita siellä vierailemista Gilien yhteydessä. Amedin sukellus- ja snorklausmaastot ovat hyvät, ja lähellä Amedia sijaitsee Tulamben, jossa voi snorklata ja sukeltaa upealla Liberty Wreckillä.

Jos pikavenelipun ostaa Balilta matkatoimistosta, kuuluu lipun hintaan yleensä kuljetus satamaan ympäri Balia. Eli Gileille pääsee kätevästi mistä tahansa Balin suositusta matkakohteesta. Tällöin tosin aamuherätyksestä tulee aikainen.

Gili-saarten välillä kulkee yleensä yksi vene aamulla ja toinen iltapäivällä, joten aikataulu kannattaa tarkastaa ajoissa. Saarten välille kulkemiseen voi vuokrata toki myös taksiveneen, mutta se on selvästi reittivenettä kalliimpi vaihtoehto.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi