Gili-saaret – Indonesian ihanat paratiisisaaret

Snorklaaja Gili Trawanganin vesissä. Gili-saaret, Indonesia. Kuva: Dudarev Mikhail / Shutterstock.com

Kolmesta pienestä ja kauniista Gili-saaresta on hiljalleen kehittynyt Indonesian rakastetuin rantaparatiisi. Gili-saarilta löytyy juuri sellaista leppoisaa rantalomailua, jota moni hieman turhaan Balilta etsii: valkohiekkaisia rantoja, turkoosia merta ja snorklaamista suoraan rannasta.

Kilpikonnia on Gili-saarten vesissä niin paljon, että niitä on melkein mahdoton olla näkemättä.

Skoottereita saarilla on sen sijaan vain muutama (paikallisten käytössä). Gili-saaret ovat kooltaan sen verran pienet, että niillä liikkuu kätevästi kävellen ja polkupyörällä. Vaihtoehtona ovat myös hevosvankkurit.

Balin naapurisaaren, Lombokin, edustalla sijaitsevat kolme pientä Gili-saarta – Gili Trawangan, Gili Meno ja Gili Air – ovat tavallaan Indonesian vastaus Thaimaan saarikohteille. Vaikka saaret ovatkin helposti saavutettavissa, tuntuvat ne silti paljon Thaimaan saaria kaukaisemmilta – ihan joka jannu ei ole matkannut Gilille asti.

Ainakaan vielä. Gilien maine tosin kasvaa vauhdilla ja saarille rakennetaan jatkuvasti lisää majataloja ja hotelleja.

Gili-saaret ovat hyvä matkakohde yhdessä Balin kanssa: ensin tutustumista Balin kulttuuriin ja sen jälkeen chillailua Gili-saarilla. Tai toisin päin. Matkaan voi myös yhdistää vaelluksen Lombokilla sijaitsevan Gunung Rinjani -tulivuoren huipulle.

Pikavenematka Gilisaarille kestää Balilta noin puolitoista tuntia.

Mikä on paras Gili-saari?

Kolme pientä Gili-saarta marssi näin… Saaret ovat aivan vierekkäin Kuva: Re Marques / Shutterstock.com

Mikä sitten on paras kolmesta vierekkäin sijaitsevasta Gili-saaresta? Jokaisella matkailijalla on toki omanlaisensa toiveensa ja mielihalunsa, mutta helppo vastaus on silti Gili Air. Antakaapa kun selitämme.

Balilta matkaavat pikaveneet pysähtyvät ensimmäisenä Gili Trawanganilla, joka on saarista suurin ja suosituin. Gili T:llä on saarista eniten hotelleja, ravintoloita, kauppoja, kylpylöitä ja rantabileitä. Etenkin bileitä. Gili Trawangan tunnetaan parhaiten juuri juhlistaan.

Gili Meno, keskimmäinen saarista, on puolestaan saarista rauhallisin, joidenkin makuun ehkä liiankin rauhallinen. Iltaelämä loistaa Gili Menolla poissaolollaan.

Lähinnä Lombokia sijaitseva Gili Air sijoittuu tunnelmaltaan kahden muun saaren väliin. Se on rennompi kuin Trawangan mutta vauhdikkaampi kuin Meno. Tunnelman on melkein hipsterimäinen. Gili Air onkin monen suosikki, sillä se tarjoaa samaan aikaan sekä seurallisuutta että rauhaa.

Kaikki saaret ovat sen verran omanlaisiaan, että jos aika vain riittää, kannattaa käydä kaikilla. Eniten aikaa kannattaa varata Gili Airille.

Kaikkia kolmea saara yhdistää koko: jokaisen ympäri voi kävellä muutamassa tunnissa tai ajaa ympäri nopeasti polkupyörällä.

Kaikilla saarilla parhaat rannat ovat itäpuolella, yleensä lähellä kaakkoiskulmaa. Hiekkaranta kyllä kiertää kaikkia saaria, mutta pohjoisessa ja lännessä hiekka on romuluisempaa ja karheampaa kuin itäpuolella, ja vesi todella matalalla etenkin laskuveden aikaan.

Gili Trawangan – kuuluisin Gili-saari

Hiekkaranta Gili Trawangan -saarella Indonesiassa. Kuva: MEzairi / Shutterstock.com

Gili Trawangan eli tuttavallisesti Gili T on saarista kuuluisin. Matkailu Gileillä alkoi kehittyä ensimmäisenä juuri Trawanganilla, ja saari on edelleen Gileistä selvästi vilkkain. Gili Trawanganille kannattaa matkustaa, jos on juhlatuulella.

Gili Trawanganilta löytyvät Gili-saarten vauhdikkaimmat juhlat, ja huumeita kuten taikasieniä ja ruohoa kaupitellaan turhankin aktiivisesti. Poliisit pysyvät hienotunteisesti poissa Gili-saarilta.

Gilin yöelämä toimii kiertosysteemillä. Yksi baari on vuorollaan auki aamuneljään, ja muut sulkevat kello yhdeltä yöllä. Kätevää.

Välillä meno saarella yltyykin aikamoiseksi älämölöksi. Onpa käynyt niinkin, että kaiken nähnyt reissari on heti laivan kiinnittyessä satamalaituriin nähnyt Gili T:n rannalla niin pahasti sekoilevia australialaisneitoja, että on päättänyt jäädä laivaan ja jatkaa matkaa eteenpäin muille Gileille.

Ei kannata silti pelästyä: ei Gili T nyt yleensä ihan niin maailmanlopun paikka ole. Nuorten länsimaisten bilettäjien lisäksi Gili Trawangan houkuttelee yhä enemmän myös aasialaisia matkalaisia vähän joka ikäryhmästä.

Gili Trawanganille kannattaa pysähtyä vaikka pariksi päiväksi jo senkin takia, että täällä on saarista parhaat olosuhteet kilpikonnien kanssa snorklaukseen (mistä lisää tuonnempana). Trawanganille on myös hiljan avattu suomalainen sukelluskeskus Sanctum, jonka takana on Una Una Sanctumista ja Nusa Penidan Sanctumista tuttu Emmi.

Trawanganin yöelämä on keskittynyt saaren itäpuolelle, joka kylästä löytää vaikka kuinka paljon majataloja. Edullinen ja viihtyisä vaihtoehto hyvällä sijainnilla on esimerkiksi Moana Guesthouse.

Jos haluaa asua aivan rannalla, tyylikäs hotelli on Vila Ombak – Gili Trawanganin ranta on täällä kauneimmillaan ja itäpuolen bileisiin on vain lyhyt kävelymatka. Trawanganin  moskeija on sen sijaan niin kaukana, etteivät sen rukouskutsut herätä aamuvarhaisella. Suosittelemme!

Todellista luksusta löytää puolestaan Pondok Santi Estatesta, joka sijaitsee rauhallisella paikalla saaren kaakkoiskulmassa. Trawanganin ravintoloihin ja baareihin on silti vain lyhyehkö kävelymatka.

Onbak Sunsetin edustalla olevassa keinussa kuuluu poseerata auringonlaskua vasten. Kuva: Antti Helin

Gili Trawanganin länsipuolella on puolestaan useita auringonlaskubaareja, joissa voi ottaa selfieitä rantakeinuissa kiikkuen.

Keinuista ”aito” ja ensimmäinen on Gili Ombak Sunset Resortin edustalla. Täältä alkoi Gili-saarten keinuvillitys, ja nykyisin vastaavia valokuvien ottamiseen tarkoitettuja keinuja löytyy Gileiltä vähän sieltä täältä. Tyylikäs, hyvällä uima-altaalla varusteltu hotelli on pätevä vaihtoehto itäpuolen majapaikoille, jos ei ole erityisen kiinnostunut bilettämisestä.

Rauhallisinta on saaren pohjoispuolella.

Gili Meno – tällä saarella on Gilien paras ranta

Gili-saarten paras ranta on Gili Menolla. Kuva: Aleksandar Todorovic / Shutterstock.com

Gili Meno on selvästi naapureitaan rauhallisempi ja etenkin pariskuntien ja perheiden suosiossa. Gili Menolta löytyy myös saarten ylivoimaisesti kaunein ranta. Gili Menon itäpuolen ranta on yksinkertaisesti upea: hiekka on valkoista ja turkoosi meri kristallinkirkasta.

Kun naapurisaarilla paras ranta on reunustettu majataloilla ja ravintoloilla, Gili Menon rannalla on ihanasti rauhaa ja tilaa.

Suurin osa Gili Menon majoituksesta on sisämaassa, lyhyen kävelyn päässä rannalta. Aivan viime vuosina Gili Menon majoituksen taso on parantunut, ja saari alkaakin olla parhaita vaihtoehtoja kohtuuhintaiseen mutta tyylikkääseen majoitukseen. Saaren ravintolapalvelut ovat sen sijaan vielä varsin vaatimattomat.

Todella hyvä sijainti on edullisella ja viihtyisällä Fantastic Cottages -majatalolla, jolle on vain lyhyt kävely rannalta ja Gili Menon satamalaiturilta. Vieläkin edullisempi on vieressä sijaitseva Pondok Anjani, jonka huoneet ovat yksinkertaiset mutta siistit.

Jos haluaa panostaa edellisiä hieman enemmän majoitukseen, saaren viehättävimpiin kuuluvat bungalowit ovat Gili Meno Escapessa, joka sijaitsee hieman syvemmällä sisämaassa ja silti vielä kohtuullisen kävelyn päässä rannalta.

Hostellien ystävälle hauska majapaikka on todella kivasti sisustettu, ”syvällä” sisämaassa sijaitseva The Rabbit Tree Hostel. Pyörällä pääsee kuitenkin kätevästi kaikkialle.

Saaren länsipuoli on vielä itäpuoltakin rauhallisempi. Täällä sijaitseva AVIA Villa Resort tarjoaa luksusta kohtuuhinnalla. Osassa huviloista on jopa oma uima-allas.

Gili Menon pienimuotoinen nähtävyys pikkuruinen kilpikonnakeskus, jonka pyörittäjä pelastaa kilpikonnan munia saarilta ja Lombokilta ja kasvattaa niistä kuoriutuvia poikasia muutaman kuukauden ajan, jotta kilpikonnanpoikasilla on paremmat mahdollisuudet selviytyä luonnossa kuin vasta kuoriutuneilla.

Gili Air – jokaiselle jotakin

Gili Air -saari, Indonesia. Kuva: Mila Supinskaya Glashchenko / Shutterstock.com

Sellaista matkalaista ei taida ollakaan, joka ei pitäisi Gili Airista, ainakin pikkaisen. Monet rakastuvat.

Gili Air on erinomainen yhdistelmä laiskanpulskeutta ja mukavia palveluita. Viime vuosina Gili Air on alkanut saada hipsteritunnelmaa – saaren sisäosan kylään on avattu viihtyisiä ja tyylikkäitä ravintoloita kuten Shark Bites. Rannalla sijaitsevassa Scallywagsissa on puolestaan iltaisin mainio barbeque.

Gili Airin ranta  on kauneimmillaan ja leveimmillään saaren itäpuolella melkein saaren kaakkoisosassa. Kovin koskemattomalta se ei kuitenkaan tunnu, sillä rannan ovat vallanneet majatalot ja rantaravintolat. Erinomaisella paikalla rannan kauneimman osan vieressäon noin sadan euron hintainen Chill Out Bungalows.

Jos kaipaa rauhallisempia tunnelmia, hyvä vaihtoehto on itäpuolen rannan pohjoispää, jossa sijaitsee myös saaren paras snorklauspaikka Hans Reef. Täällä on useita mukavia majataloja kuten viihtyisät ja edulliset, uima-altaalla varustellut Youpy Bungalows ja Kaluku Gili.

Gili Trawanganin tapaan myös Gili Airin länsipuolelle on noussut useita rantabaareja auringonlaskun ihailuun.

Gili Airin palveluihin kuuluvat niin kokkikurssit kuin joogakeskuksetkin (kuten mainio H2O).

Sukellus ja snorklaus Gili-saarilla

Gili-saarilla sukeltaessa näkee merikilpikonnia. Indonesia. Kuva: Fenkieandreas / Shutterstock.com

Gili-saaret ovat suosittuja sukelluskohteita. Gili Trawanganilla ja Gili Airilla on molemmilla useita sukelluskeskuksia. Suurta eroa saarten välillä ei ole sukelluslomaa ajatellen – saaret ovat niin lähekkäin, että sukelluskohteet ovat pääosin samoja.

Moni suorittaa Gileillä sukelluskurssin, mutta sukellusmaastot houkuttelevat kokeneempiakin sukeltajia. Suurin vetonaula pinnan alla ovat kilpikonnat, joita tosin näkee hyvin snorklatessakin.

Gilin sukelluskohteilla voi nähdä kilpikonnien lisäksi rauskuja ja haita, mutta harva matkustaa Gilille pelkästään sukeltamisen perässä: Indonesiasta löytyy vieläkin upeampia sukelluskohteita.

Snorklatessa kilpikonnia näkee aivan rannan tuntumassa kaikilla Gili-saarilla. Hieman yllättäen helpoiten kilpikonnia näkee vilkkaimmalla Gili Trawanganilla. Trawanganilla myös virtaukset tuntuvat olevan vähemmän voimakkaat kuin Airilla, mikä tekee kilpikonnien lähellä uimisesta – ja valokuvien ottamisesta – helpompaa.

Airilla virtaukset ovat niin voimakkaat, että kilpikonnien ohi tulee usein livuttua nopeasti.

Virtaukset ovat Airilla yleensä rannan suuntaiset ja snorklaaminen kannattaa suunnitella niiden mukaan: kävellä rannan toiseen päätyyn ja lipua virtausten mukana toiseen. Liian syvälle ei kannata mennä, jottei joudu saarilta poispäin vievien virtausten vietäväksi.

Matalalla olevat korallit ovat Gileillä huonossa kunnossa, joten snorklaamisen suurin houkutus on juuri kilpikonnien näkemisessä. Sukeltajat pääsevät ihailemaan myös syvemmällä paremmin säilyneitä korallipuutarhoja.

Paras aika matkusta Gili-saarille?

Gili-saaret, Indonesia. Kuva: Re Marques / Shutterstock.com

Kesä–syyskuu ovat parasta aikaa matkustaa Gili-saarille. Sää on silloin parhaimmillaan Gili-saarilla ja meri kirkkaimmillaan snorklaamista ja sukeltamista ajatellen.

Sadekausi alkaa loka–marraskuussa ja jatkuu huhtikuulle. Saaret ovat kuitenkin kooltaan pienet eivätkä kerää yhtä paljon sadepilviä puoleensa kuin vuoristoiset Lombok ja Bali. Joulun ja uuden vuoden aika ovatkin vilkkainta sesonkia Gili-saarilla yhdessä heinä- ja elokuun kanssa.

Vilkkaimman sesongin aikaan majoitus Gili-saarilla kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen.

Katso tarjoukset Gili-saarten hotelleihin.

Onko Gili-saarilla pankkiautomaatteja?

Nykyisin pankkiautomaatteja löytyy kaikilta Gili-saarilta – myös Gili Menolla on jo pankkiautomaatti.

Käteistä kannattaa tosin varata mukaan, sillä pankkiautomaateista saattavat olla silloin tällöin rahat tilapäisesti loppu.

Matka Gili-saarille

Gili-saarille matkustaa kätevimmin Balin kautta, Balille kun on hyvät lentoyhteydet ympäri Indonesiaa ja Aasiaa. Katso lentotarjoukset Balille.

Balilta kulkee päivittäin useita pikaveneitä Gili-saarille. Pikaveneitä lähtee sekä Sanurista, Amedista että Padang Baista. Satamakylä Padang Bai ei ole erityisen viehättävä paikka viettää aikaa.

Lyhin venematka on Amedista, josta matka kestää vain tunnin verran. Rauhaisa Amed on itsessäänkin mukava matkakohde, joten kannattaa harkita siellä vierailemista Gilien yhteydessä. Amedin sukellus- ja snorklausmaastot ovat hyvät, ja lähellä Amedia sijaitsee Tulamben, jossa voi snorklata ja sukeltaa upealla Liberty Wreckillä.

Jos pikavenelipun ostaa Balilta matkatoimistosta, kuuluu lipun hintaan yleensä kuljetus satamaan ympäri Balia. Eli Gileille pääsee kätevästi mistä tahansa Balin suositusta matkakohteesta. Tällöin tosin aamuherätyksestä tulee aikainen.

Gili-saarten välillä kulkee yleensä yksi vene aamulla ja toinen iltapäivällä, joten aikataulu kannattaa tarkastaa ajoissa. Saarten välille kulkemiseen voi vuokrata toki myös taksiveneen, mutta se on selvästi reittivenettä kalliimpi vaihtoehto.

Gili kokemuksia

Saarista kirjoitti Balin alueeseen erikoistunut matkailutoimittaja Antti Helin. Mitä itse pidit Gili-saarista, mikä on oma suosikkisi? Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi Gili-saarilta ja jaa omat vinkkisi.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi