Kuta Beach – Balin suosituin ranta on mainettaan parempi

Kuta Beach -ranta. Bali, Indonesia. Kuva: Dietrich Herlan Erich / Shutterstock.com

Balin kuuluisin, suosituin ja vilkkain ranta on Kuta Beach. Juuri täältä alkoi Balin kasvu suosituksi rantakohteeksi 1970-luvun vaihteessa, kun australialaiset surffarit löysivät paikalle. Silloin Kuta oli lähes autio hiekkaranta ja monen silmissä täydellinen paratiisi: leveä ranta ja sille vyöryvät mahtavat aallot jatkuivat silmänkantamattomiin.

Sen jälkeen on tapahtunut paljon. Nykyisin moni näkee Kutan paratiisin sijaan pikemminkin helvettinä. Kuta nostetaan yleensä esiin esimerkkinä siitä, että Balista on tullut turistirysä – ja yhtä lailla esimerkkinä siitä, ettei koko Bali ole kuin Kuta Beach.

Kannattaako Kuta siis kiertää kaukaa?

Kyllä ja ei. Jos kuuluu niihin, jotka tykkäävät valittaa turistirysistä, niin Kuta kannattaa jättää väliin. Jos taas on jo aikaa sitten luopunut turistirysistä marmattamisen ja hyväksyy itsensä turistiksi, niin Kuta ei ole mitenkään mahdoton lomakohde.

Aloitetaan Kutan huonoista puolista ja palataan lopuksi hyviin.

Kutan huonot puolet

Kuta on iso, hälyinen ja vailla omaa identiteettiä. Kun vaikkapa Seminyak tunnetaan trendikkäistä putiikeistaan, ravintoloistaan ja beach clubeistaan, Kutasta tulevat monelle mieleen lähinnä humalanhuuruiset, eivät niin trendikkäät klubit ja baarit. Kutan kaupatkin tapaavat olla yhtä ja samaa rantavaatekojua.

Kutalla liikkuminen muuten kuin kävelemällä on välillä raivostuttavaa, koska yksisuuntaisten katujen takia tulee helposti tehtyä taksin seassa pitkiä ja hitaita kiertolenkkejä ruuhkan keskellä.

Rantojen ja hotellien välissä kulkee rantatie, mikä johtaa siihen, että meren sijaan tulee vietettyä enemmän altaa hotellin uima-altaalla.

Kutan suurin huono puoli taitaa kuitenkin olla se, että jos sanoo lomailleensa Kutalla, joutuu valintaansa aina vähän selittelemään. Sen verran huono maine Kutalla tapaa olla.

Tosin iso osa Kutan vihaajista ei ole tainnut kuin pikaisesti pyörähtää Kutalla, jos sitäkään.

Kutan hyvät puolet

Kuta Beachin aallot ovat komeat. Kuva: Antti Helin

Kutalla on myös paljon hyviä puolia. Se on lähellä Balin lentokenttää – Kutalle pääsee kentältä helposti ja nopeasti vaikkapa skootterilla. Ja itse asiassa Kutan alkupäähän, niin sanotulle Tuban Beachille voi jopa kävellä kentältä.

Kutalla sijaitsee Balin viihtyisin ostoskeskus, Kuta Beachwalk, ja vieressä Tuban Beachillä on kaksi muutakin ostoskeskusta. Tubanilla sijaitsee myös Kaakkois-Aasian parhaisiin vesipuistoihin kuuluva Waterbom.

Ja Kutalla sijaitseva Hard Rock Hotel Bali on ihan älyttömän hyvä perhehotelli. Siis hotellina aivan täydellinen. Kitsistä konseptistaan huolimatta.

Kuta onkin itse asiassa oman poikani (kahdeksan vuotta) suosikkipaikka Balilla.

Ja mikä parasta, Kutan aallot eivät ole kadonneet minnekään. Kutan mahtavien aaltojen vyöryntää on upea seurata.

Kuta soveltuu niin aloitteleville kuin kokeneillekin surffareille.

Kutan ravintolat

Kutan ravintolatarjonta on varsin hyvä, vaikkei se pärjääkään trendikkyydessä Seminyakille, Canggulle tai Ubudille. Muutama ravintola on kuitenkin erityisesti maininnan arvoinen.

Tunnelmallinen Made’s Warung on sijainnut kauniissa puutalossaan Kutalla iät ja ajat. Ravintola sai alkunsa, kun muuan surffari rakastui Kutan alkuaikoina paikalliseen neitoon. Ravintolan indonesialainen ja balilainen ruoka on erinomaista. Poikani haluaa käydä täällä ensimmäisenä syömässä.

Hardrock Hotelin yhteydessä toimiva Jamie’s Italian on sekin varma valinta. Etenkin rapupasta on älyttömän hyvää (silloin kun se on menuussa). Ja disclaimerina on kerrottava, että kesti pitkään ennen kuin suostuin astumaan Jamie Oliverin nimeä kantavaan ravintolaan. Pidin koko ajatusta jotenkin liian kitsinä ja kaupallisena. Olin väärässä. Tykkäsin.

Oma suosikkini on Kutan ravintoloista on kuitenkin Fat Chow. Mainiota aasialaista fuusiokeittiötä hauskassa, rennon hipsterissä miljöössä. Ja tämä siitä huolimatta, että lähtökohtaisesti karvastan fuusioruokaa.

Jep, näitä ravintola-arvosteluja lukiessa huomaat, että olen itsekin aikan ennakkoluuloinen matkustaja ja silti olen oppinut viihtymään Kutalla.

Kuta Beachwalk ja Balin muut ostoskeskukset

Kuta Beachwalk on mukava ostoskeskus, jossa kannattaa käydä retkellä, vaikkei Kutalla asuisikaan. Täältä löytyy sekä kansainvälisiä merkkikauppoja, hyvää ruokaa että elokuvateatteri (jossa tosin näytetään kerrallaan vain muutamaa elokuvaa). Kuta Beachwalkissa on myös iso lelukauppa ja leikkipaikka lapsille.

Toinen elokuvateatteri löytyy aivan Kutan vierestä Tuban Beachilta Lippo Mallista. Lippo Mall on muutenkin ihan ok ostoskeskus, mutta ainakin toistaiseksi se on vielä selvästi Beachwalkin varjossa.

Tuban Beachilla lyhyen kävelymatkan päässä Lippo Mallista on toinenkin ostoskeskus, hieman jo vanhahtava Discovery Shopping Mall. Molemmat sijaitsevat Jalan Kartika Plazan varrella.

Neljäs ostoskeskus on Kutalta lyhyen taksimatkan päässä sijaitseva, turistien sijaan paikallisten suosiossa oleva monipuolinen Mal Bali Galeria, josta löytyy niin tavaratalo kuin suuri ruokakauppakin.

Kutan yöelämä

Kuta tunnetaan parhaiten yöelämästään, joka on keskittynyt Jalan Raya Legianin varrelle. Klubeista pitkäaikaisimpia on Bounty. Jalan Raya Legiania lukuun ottamatta yöelämä on Kutalla maineeseen verrattuna yllättävänkin vaisua.

Hard Rock Hotel Bali – suurin syy asua Kutalla

Summa summarum. En nyt Kutalla varmaan kovin pitkää lomaa viettäisi, mutta muutamaan pävän rentoutumiseen Kuta on oikein mainio kohde, varsinkin, jos päätyy asumaan jo edellä mainittuun Hard Rock Hoteliin.

Jos et usko, niin käy testaamassa. Upean uima-altaan lisäksi Hardrock Hotel on täynnä kivoja yksityiskohtia kuten sen, että hotellivieraat voivat ladata puhelimeensa Pressreader-appin kautta luettavaksi niin paljon aikakauslehtiä kuin sielu sietää.

Ja onhan sekin nyt aika hauskaa, että kun saapuu illalla hotellille, niin aulassa soittaa korkealla estradilla rokkibändi. Ja vieläpä varsin hyvin. Ja sitten lavalle nousee jammailemaan kitaran kanssa kymmenvuotias hotellivieras.

Hotellin sijaintikin on Kutan parhaalla paikalla. Ranta on vieressä ja lyhyen kävelymatkan päässä ovat Beachwalk-ostoskeskus ja kaikki yllä mainitut ravintolat sekä Tuban Beachiin kuuluva monipuolinen ravintolakatu Jalan Merdaka Square.

Katso tarjoukset Kutan hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi