Nusa Penida – näe möhkäkala Balin vesissä!

Balin sukelluksilla voi nähdä möhkäkalan (mola mola). Kuva: Wildestanimal / Shutterstock.com

Balin edustalla sijaitseva Nusa Penida on kaiketi maailman paras paikka nähdä harvinainen möhkäkala eli mola mola eli oceanic sunfish. Kyseessä on yksi merten omituisimmista otuksista.

Tonnin painoiset ja parin metrin levyiset möhkäkalat ovat kuin jättimäisiä myllynkiviä, jotka on varustettu nokalla ja kahdella evällä ja puettu röyhelöiseen minihameeseen.

Ne lilluvat mystisesti merten syvyyksissä omassa rauhassaan. Kunnes ne päättävät yllättäen rikkoa rauhansa ja nousta sukeltajien iloksi lähemmäs pintaa. Luvassa on yksi maagisimmista pinnan alaisista elämyksistä.

Möhkäkala sukelluksella

”Ensin sitä tuntuu kuin olisi unessa: Onko se oikeasti noin suuri ja liikkuuko se ollenkaan? Ja hetkessä möhkäkala on jo hävinnyt. Se hetki on ehdottomasti koettava kerran elämässä. Kohtaaminen on jopa vähän pelottava – onhan kyseessä jopa kahden tonnin kokoinen möhkäle”, Nusa Penidalla Sanctum-sukelluskeskusta pitävä Emmi Hyvärinen kuvailee.

”Nusa Penidalla möhkäkalat ovat hyvin yleisiä. Niitä näkee, kun veden lämpötila laskee 26-asteeseen”, möhkäkaloja useasti nähnyt Emmi kertoo.

Koska möhkäkaloja (oceanic sunfish) näkee Balilla?

Möhkäkala eli mola mola. Nusa Penida, Bali, Indonesia. Kuva: Danita Delmont / Shutterstock.com

Möhkäkalat pitävät viileistä vesistä. Pohjoisemmilla seuduilla möhkäkalojen on nähty nousevan ihan pintaan asti, mutta Nusa Penidalla ne tapaavat pysytellä 30 metrin hujakoilla.

Nusa Penidalla möhkäkaloja bongataan pääosin elo–lokakuussa, osin jo kesäkuusta alkaen ja marraskuulle asti.

Möhkäkalojen bongaaminen sopii parhaiten kokeneille sukeltajille, vähintään advanced-tasoisille johtuen sukellusten syvyydestä ja usein voimakkaista virtauksista.

Nusa Penidalle tehdään sukellusretkiä Balin Sanurista, mutta Nusa Penida on niin mukava saari, että siellä kannattaa yöpyä. Möhkäkalojen ohella Nusa Penidalla voi bongata paholaisrauskuja ja ihailla koralliriuttoja.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi