Sanur – Balin leppoisin rantakohde

Sanur Beach. Bali, Indonesia. Kuva: Palo_ok / Shutterstock.com

Sanur on leppoisin Balin suosituimmista rantakohteista. Keskihintaiset hotellit ovat piiloutuneet rantapuiden taakse, ja rannalla on tilaa edelleen myös temppeleille.

Nähtävyytenä on 1930-luvulla Sanuriin muuttaneen belgialaisen taiteilijan Le Mayerin kotimuseo.

Tunnelmaltaan Sanur on mukavan rauhaisa verrattuna vaikkapa Balin kuuluisimpaan rantakaistaleeseen, turistirysäksikin usein kutsuttuun Kuta Beachiin. Vaikka Sanur ei ole lainkaan trendikäs niin kuin Seminyak tai Canggu, löytyy Sanuristakin mukavia ravintoloita. Muutamia tyylikkäitä putiikkejakin on shoppailuun.

Surffaamisessa Sanur jää selvästi edellisistä jälkeen: Sanurissa voi kyllä surffata, mutta vain silloin, kun olosuhteet ovat otolliset.

Sanurin pitkä ranta voi tosin olla pettymys niille, jotka odottavat saapuvansa Balilla täydellisen kauniiseen rantaparatiisiin. Vaalea, karheahiekkainen ranta kutsuu kyllä rantakävelyihin pitkin viihtyisää, puiden varjostamaa rantapolkua, mutta jos etsii turkoosia merta ja hyvää, uimiseen houkuttelevaa rantaa, kannattaa suunnata luksushotelleistaan tunnettuun Nusa Duaan.

Kirkkaina aamuina Sanurin rantaa pitkin kävellessä voi ihailla kaukaisuudessa usvan keskeltä kohoavaa pyhää Mount Agung -tulivuorta.

Sanur sijaitsee varsin kätevän matkan päässä Balin lentokentältä. Perille ajaa yleensä reilussa puolessa tunnissa.

Sanurin nähtävyydet – Le Mayerin kotimuseo

Sanurin rannalla sijaitsee belgialaisen taiteilija Adrien-Jean Le Mayerin kotimuseo. Le Mayer saapui Balille ensimmäisten turistien joukossa 1930-luvulla, rakastui paikalliseen neitoon ja jäi saarelle loppuelämäkseen.

Le Mayerin kotimuseo on hänen rakkaudenosoituksensa saarelle, josta hän oli löytänyt oman paratiisinsa. Talo on koristeltu kauttaaltaan hienoin puukaiverruksen ja vehreä puutarha on täynnä patsaita.

Talon seinillä riippuu taulu toisensa jälkeen maalauksia, joita Le Mayer maalasi nuoresta ja kauniista vaimostaan. Vaimo on tauluissa aina rinnat paljaina, kuten balilaisneidoilla oli tapana olla aina 1960-luvulle asti, kunnnes rintojen paljastaminen kiellettiin Indonesiassa.

Kotimuseo on mielenkiintoinen aikamatka Balin-matkailun alkuaikoihin, jolloin saari tunnettiin Euroopassa parhaiten Rintojen saarena.

Voiko Sanurilla sukeltaa ja snorklata?

Sanurin alueella on useita sukelluskeskuksia. Lähivesien sijaan Sanurista suunnataan yleensä sukelluksille Nusa Penidalle, jonka vesissä näkee lähes varmasti paholaisrauskuja. Myös hämmästyttävien möhkäkalojen näkemiseen on hyvät mahdollisuudet.

Sanurilta tehdään myös sukellusretkiä Tulambenissa sijaitsevalle komealle Liberty-hylylle.

Sanur on hyvä kohde sukeltamiseen silloin, jos aikoo tehdän vain muutaman sukelluksen Balin parhaille sukelluskohteille ja keskittyä muuten vaikkapa perheen kanssa lomailuun. Jos taas saapuu Balille varta vasten sukelluslomalle, kannattaa jakaa aikansa Nusa Penidan ja Amedin välillä.

Nusa Penidan paholaisrauskuja näkee myös snorklausretkillä, jotka voi varata etukäteen netistä.

Sanurin hotellit ja ravintolat

Sanur Beach. Bali, Indonesia. Kuva: Marius Dobilas / Shutterstock.com

Sanurin rantahotellit ovat pääosin mukavaa keskitasoa. Ranta on pitkä ja jakaantuu useaan alueeseen. Viihtyisintä seutua ovat Pantai Karang ja Pantai Semawang, joiden ympäristössä ovat mukavat ravintolakeskittymät. Erityisen mukava ravintola on näiden alueiden välissä sijaitseva Soul in a Bowl.

Hotelleista maininnan arvoinen on esimerkiksi rannalla sijaitseva perinteisen charmikas Tandjung Sari Hotel.

Jos ei ole aivan pakko asua aivan rannalla, mainio vaihtoehto on esimerkiksi Puri Hiromi, josta saa yleensä hyvin kohtuuhinnalla privaatin uima-allasvillan. Sopii myös hyvin perheille ja porukoille, sillä kaksi villaa on helppo yhdistää yhdeksi.

Vilkkainta aluetta on Sanurin pohjoispää, jolle saapuu paljon päiväretkeläisiä. Pohjoispäässä sijaitsee Le Mayerin kotimuseo ja täältä lähtevät myös sukellusretket ja pikaveneet Gili-saarille.

Rannan pohjoisosaan johtavan Jalan Hang Tuah -kadun varrella on useita edullisia majataloja. Täällä sijaitsee rannalla myös yksi Balin suurimmista hotelleista, Grand Inna Bali Beach. Kun hotelli valmistui 1960-luvulla Balin ensimmäiseksi isoksi turistihotelliksi, sen aikaisella nimellään Grand Bali Beach, paikalliset pitivät sitä niin rumana, ettei sen jälkeen Balille ole saanut rakentaa palmupuita korkeampia rakennuksia (Nusa Duan aluetta lukuun ottamatta).

Totuuden nimissä on tosin sanottava, että Inna Bali Grand Beach Resortilla on nykyisin myös varsin viihtyisä huvilapuolensa vehreässä puutarhassa ja mainio uima-allas.

Sanurista Gili-saarille ja Nusa Penidalle

Hiekkaranta Gili Trawangan -saarella Indonesiassa. Kuva: MEzairi / Shutterstock.com

Sanurilta on pikaveneyhteys Gili-saarille. Erityisen hyväksi paikaksi Gili-saarille matkustamiseen Sanurin tekee se, että Sanurista kulkee parhaana pikaveneyrittäjä pidetty Bluewater Express. Yhtiö on myös kallein: edullisempia pikaveneitä kulkee romuluisesta Padang Padangista ja ihanan rauhallisesta Amedista.

Sanurista on myös päivittäinen venekyyti vielä lähes salaisuutena säilyneelle Nusa Penidan saarelle.

Sanur – kokemuksia

Sanurin kokemuksia kertoi Balilla useita kertoja vuodessa vieraileva matkailutoimittaja Antti Helin. ”Sanur on ihan jees ranta, mutten välttämättä matkustaisi Suomesta Balille asti Sanurin takia. Parhaimmillaan Sanur on mielestäni iäkkäämmille matkailijoille, jotka haluavat viettää Balilla pitemmän aikaa meren äärellä, ja Canggu ja Seminyak voivat tuntua turhankin nuorekkailta.”

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi