Balin parhaat temppelit – koe ainakin nämä!

Balilla on temppeleitä ja pyhäkköjä joka nurkalla – balilaiset aloittavat yleensä päivänsä viemällä pienen kukka-asetelman uhrilahjaksi omalle kotitemppelilleen. Jokaisella kaupalla ja hotellillakin tapaa olla oma pieni pyhättönsä.

Näiden lisäksi Balilla on muutama erityisen mielenkiintoinen temppeli, joilla kannattaa käydä varta vasten retkellä. Lumoavimmillaan temppelit ovat niiden vuosittaisina juhlapäivinä, jolloin tärkeimmille temppeleille käydään pyhiinvaeltamassa ympäri saarta.

Jokaisella temppelillä on oma juhlapäivänsä – ja temppeleitä on niin paljon, että melkein joka päivä jossain päin Balia vietetään temppelijuhlaa.

Tirta Empul ja Balin pyhät lähteet

Tirta Empul -temppelissä suoritetaan rituaalikylpy. Bali, Indonesia. Kuva: Kitzcorner / Shutterstock.com

Balin temppeleistä kiehtovimpia on Ubudin lähellä sijaitseva Tirta Empul, jonka pyhässä lähteessä balilaiset käyvät kylpemässä. Tunnelma on lumoava. Tirta Empulilla silmien edessä avautuu kylpijöiden muodossa elämän näytelmä, jota unohtuu helposti seuraamaan pitkäksikin aikaa, vaikka varsinaista muuta nähtävää temppelillä on vain vähän.

Täällä eivät turistioppaat lyöttäydy väkisin seuraan. Tosin temppelivierailun päätteeksi matkailijat ohjataan poistumaan loputtoman pitkän kauppakujan kautta.

Temppeliin ajelee helposti Ubudista vaikka skootterilla.

Pura Besakih – Balin pyhin temppeli

Besakih-temppeli on yli tuhat vuotta vanha. Bali, Indonesia. Kuva: Tran Qui Thinh / Shutterstock.com

Balin temppeleistä pyhin ja komein on Pura Besakih, jonka taustalla kohoaa mahtava Agung-tulivuori, Balin jumalten koti.

Besakih on Balin suosituimpia nähtävyyksiä, ja temppelin luona näkyy valitettavasti myös turismin varjopuoli: matkailijaa vaanivat turistioppaat, jotka lyöttäytyvät seuraan väen väkisin.

Jos ei jaksa kinastella oppaiden kanssa, helpoimmalla pääsee ottamalla suosiolla oppaan seurakseen ja maksamalla tälle sopivaksi kokemansa palkkion.

Parhaimmillaan Pura Besakih on temppelifestivaalien aikaan – muuten nähtävää on yllättävän vähän ja turisteja enemmän kuin paikallisia, vaikka temppeli komea onkin. Juhlapäivinä Besakih täyttyy kymmenistä tuhansista pyhiinvaeltajista ja näky on lumoava.

Pura Lempuyang Luhur – Balin Instagram-temppeli

Bali instagram temppeli
Pura Lempuyang Luhur tunnetaan Balin Instagram-temppelinä. Kuva: Tim Snell, Flickr CC

Aivan Balin itäosassa sijaitseva Pura Lempuyang Luhur tunnetaan nykyisin Balin Instagram-temppelinä – niin suosittu kohde siitä on tullut Instagramin käyttäjien keskuudessa. Temppelin portilta kun aukeaa maagisen kaunis näkymä Balin pyhimmälle tulivuorelle, Gunung Agungille. Vuori näyttää nousevan keskeltä perinteisiä portteja.

Pura Lempuyang Luhurin temppelissä on useita tasoja – korkeimmalle päästäkseen on kivuttava 1700 porrasta. Harva niitä kuitenkaan nousee, sillä Instagram-portti on tasoista matalimmalla, vain viiden minuutin kävelyn päässä.

Balin suosituimmista rantakohteista ja Ubudista on temppelille parin tunnin ajomatka. Lähellä sijaitsee hyvistä sukelluksistaan tunnettu Amed.

Pura Luhur Uluwatu – temppeli meren äärellä

Uluwatun temppeli. Bali, Indonesia. Kuva: Ivbar / Shutterstock.com

Upealla paikalla Uluwatun rantajyrkänteillä sijaitseva Pura Luhur Uluwatu on Balin tärkeimpiä temppeleitä: se suojelee Balia meren demoneilta. Hienointa temppelissä on sen sijainti ja ympärillä avautuvat merimaisemat.

Iltaisin Uluwatun temppelillä järjestetään suosittuja kecak-tanssiesityksiä.

Ulun Danu Beratan – temppeli järven keskellä

Ulun Danu Bratan -temppeli. Bali, Indonesia. Kuva: Breslavtsev Oleg / Shutterstock.com

Järvessä saarella sijaitseva tornimainen Ulun Danu Beratan -temppeli koreilee monessa Balia esittelevässä matkailuesitteessä. Paikan päällä temppeli tosin paljastuu paljon pienemmäksi kuin moni etukäteen kuvittelee.

Temppeli ei välttämättä ole itsessään pitkän matkan väärti rantakohteista, vaan kiva pysähdyspaikka, jos joka tapauksessa on ajamassa saaren halki etelärannikolta pohjoisrannikolle.

Pura Kehen – Balin rauhallisin temppeli

Jos haluaa vierailla komeassa mutta rauhallisessa temppelissä, Pura Kehen on hieno retkikohde.

Pura Kehen -temppelissä eivät turistioppaat lyöttäydy seuraan, vaan temppeliä saa ihailla omassa rauhassaan.

Polkupyörätemppeli Pura Meduwe Karang

Pohjois-Balilla sijaitsevan temppelin koristeluihin kuuluu polkupyöräilijä.

Jos on käymässä Balin pohjoisrannikolla, kannattaa pistäytyä katsomassa Pura Medewe Karang -temppelin hienoja koristeluja. Temppelin koristeluista kuvatuin kuvaa polkupyöräilijää.

Kuvan uskotaan esittävän yhtä Balin ensimmäisistä turisteista, hollantilaista taiteilijaa W.O.J. Nieuwenkampia, joka vieraili Balilla vuonna 1904.

Lue lisää Balin nähtävyyksistä.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi