Bali on maailman paras surffikohde

Bali on maailman parhaita kohteita surffaukseen. Indonesia. Kuva: Trubavin / Shutterstock.com

Surffikohteena Bali on maailman suosituimpia – ja parhaita. Balin aallot ovat maailmanluokkaa, ja niitä on kaikentasoisille lainelautailijoille. Balilla viihtyvät niin aloittelijat kuin maailman parhaatkin surffaajat.

Surffauksen perässä Balille on muuttanut myös suomalainen valokuvaaja ja kääntäjä Sakari McGregor. Hän ratsastaa aalloilla melkein joka aamu ja jakaa instagram-tilillään (@sakarimcgregor) upeita kuvia Balin surffaajista.

Sakari McGregorin mukaan Balin suosioon surffikohteena on monta syytä: ”Aaltoja on todella paljon todella pienellä säteellä. Surffin puolesta Bali on siitäkin syystä huikea, että hyviä aaltoja löytyy ympäri vuoden. Balille on myös helppo matkustaa ja palvelut toimivat. Balilaiset puhuvat englantia todella hyvin ja ovat aina valmiita auttamaan. Hintatasokin on edullinen. Balilla on helppo elää pienellä budjetilla.”

”Bali on mahtava paikka surffata jokaiselle tasolle. Aina löytyy aaltoja, joissa voi opetella, ja 80 prosenttia ajasta Balilta löytyy myös maailmanluokan aaltoja hyvin kokeneille surffaajille. Esimerkiksi tänä vuonna (2018) World Surf League piti kaksi surffin MM-osakilpailua Balilla.”

Vaikka surffaajia on paljon, on Balilla niin paljon hyviä surffirantoja että tilaa kyllä riittää.

Surffauksen opettelu Balilla

Balin-lomalla voi opetella lainelautailemaan. Balilla on useita surffikouluja, jotka sopivat myös aloittelijalle. Kuva: Joyfull / Shutterstock.com

Bali on suosittu kohde opetella surffaamaan. Etenkin Canggun alueella pidetään suosittuja surffileirejä, joiden hintaan kuuluu opetus pienryhmissä ja asuminen. Balin surffileirejä järjestää myös suomalainen Asennesurf paikallisen yhteistyökumppanin kautta.

Myös yksityisiä surffauksen opettajia löytää helposti rannoilta – tai Facebookin välityksellä. ”Opettajia voi etsiä myös Facebookin Bali Surfboard Buy and Sell -yhteisöstä”, Sakari neuvoo.

Laudan päällä oppii seisomaan nopeasti, jo ensimmäisen päivän aikana. Vaikeinta surffaamisessa onkin oppia lukemaan merta ja aaltoja. Siihen menee aikaa.

Sakari aloitti hänkin surffaamisen juuri Balilla ja vaikeimman kautta. ”Aloitin itse surffaamisen Balilla lokakuussa 2014. En mennyt surffileireille tai ottanut opetusta keneltäkään. Indonesialainen kaverini antoi mulle laudan, kertoi pelisäännöt ja sanoi, että opi melomaan kunnolla, niin sen jälkeen hän rupeaa viemään minua eri mestoihin surffaamaan.”

”Onhan se alussa vähän turhauttavaa, kun aaltoja ei vaan saa, mutta sitten kun saa, niin se fiilis siitä ekasta kunnon aallosta pysyy pitkään. Muistan edelleen sen ensimmäisen niin sanotun vihreän aaltoni, joka jatkui aika pitkään. Menin aallon mukaisesti enkä vaan suoraan, ja se tuntu todella isolta saavutukselta, vaikka ihan vauvan askeleissa sitä vielä silloin oltiin”, Sakari kertoo.

”Minulla meni noin viisi viikkoa, ennen kuin rupesin ymmärtämään edes vähän koko juttua.”

”Sanoisin, että surffauksen oppiminen on ihan persoonasta kiinni. Kuka vaan voi sen oppia, on sitten sporttinen tai ei. Se vaatii omasta mielestäni vain tahdonvoimaa. Sitä, että nauttii siitä, vaikka ensimmäisen kuukauden ajan tuntuisi, että ei vaan onnistu. Surffaus on vaikein laji, mitä olen henkilökohtaisesti harrastanut, mutta myös yksi niistä mistä olen saanut eniten irti.”

Balilla surffataan aamusta iltaan

Balilla voi surffata mihin aikaan päivästä tahansa. Sakari itse suosii aamuja: ”Olen aina nauttinut aamuista, ja laji on kyllä parantanut mun heräämislahjoja entisestään.”

”Yleensä aamut eivät ole niin tuulisia kuin iltapäivät. Ja jos jaksaa herätä aikaisin ja ajaa spoteille pimeässä, niin väkimäärä vedessä on paljon pienempi. Parhaat ajat tietenkin riippuu aina nousu- ja laskuvesistä, mainingin suuruudesta ja mihin spotille on menossa. Eri mestat toimii eri tavalla.”

Kuta – Balin kuuluisin surffiranta

Kuta Beach -ranta. Bali, Indonesia. Kuva: Dietrich Herlan Erich / Shutterstock.com

Juuri surffaajat käynnistivät Balin matkailun toisen aallon 1970-luvun alussa. Sitä ennen Balille oli matkustettu pääasiassa kulttuuriin perässä.

Ensimmäisenä maineeseen nousi Kuta Beach, jolla ei ollut ensimmäisten surffarien saapuessa kuin muutama rantamaja. Maineeseen nousi myös syrjäisempi, Bukit-niemimaalla sijaitseva Uluwatu.

Sittemmin Kuta on kasvanut massiiviseksi matkailukeskukseksi, mutta aallot ovat edelleen erinomaiset.

Canggu – Balin trendikkäin surffikohde

Surffaaja katselee aaltoja Batu Bolong -rannalla. Canggu, Bali. Kuva: Kondratiuk Anastasiia / Shutterstock.com

Nykyisin Balin trendikkäin surffikohde on Kutasta pohjoiseen sijaitseva Canggu, jossa istutaan Kutan baarien sijaan vegaanilattella hipsterikahviloissa.

Canggu sopii hyvin aloittelijoille, ja moni saapuukin Balille surffikurssille.

”Vielä viisi vuotta sitten Canggulla ei ollut mitään surffikouluja tai aloittelijoita vedessä, mutta nykyään Canggusta on tullut todella suosittu. Moni haluaa asua juuri siellä”, Sakari sanoo.

”Tosin sanoisin, että surffaaamisen kannalta Kutalla ja Seminyakissa on samat puutteet aloittelevalle surffaajalle siinä missä Canggussakin.”

Legendaarinen Uluwatu

Uluwatu on lainelautailijoiden suosiossa. Bali, Indonesia. Kuva: Wonderful Nature / Shutterstock.com

Uluwatu nousi Kutan ohella maineeseen jo 1970-luvulla. Koska Uluwatun ranta on jyrkkien kallioiden kupeessa, ei sille ole voinut rakentaa hotelleja ja Uluwatu onkin pysynyt tiukasti surffikohteena (toisiin kuin vaikkapa Kuta).

Meri odottaa pitkien portaiden alapäässä. Maisemat ovat upeat, ja surffarien ohella Uluwatu houkutteleekin myös päiväretkeläisiä istumaan maisemaravintoloissa surffaajia ihailemassa.

Mutta millainen surffikohde on Uluwatu? Annetaan Sakarin kertoa: ”Uluwatu toimii melkein säällä kuin säällä. Pienellä kelillä siellä voi surffata melkein kuka tahansa, mutta isolla kelillä pitää olla varovainen ja taidot kohdillaan.”

Maailmankuulu Padang Padang

Surffaaja Padang Padang -rannalla. Bali, Indonesia. Kuva: Hagen Production / Shutterstock.com

Uluwatu sijaitsee Bukit-niemimaalla, jonka toinen kuuluisa surffikohde on Padang Padang.

”Vaatii todella isoa maininkia, että Padang Padangista tulee se maailmankuulu Padang Padang. Muina aikoina sitä kutsutaan Baby Padangiksi. Mutta silloin kun Padang Padang on tulessa, niin katson, ettei minulla olisi vieläkään mitään asiaa siellä surffaamiseen. Ja vaikka menisinkin, niin luulen, etten saisi aaltoja, koska silloin vedessä olisivat samaan aikaan Indojen ja maailman parhaimmat surffarit.”

Bukit-niemen salaiset surffirannat

Sakari itse surffaa mieluiten Bukit-niemimaan salaisemmilla rannoilla. Meri on siellä puhtaampaa ja turkoosimpaa ja väkeä vähemmän kuin Kutan ja Canggun alueella.

”En rupea listaamaan yhtään omaa suosikkipaikkaani, koska henkilökohtaisesti en halua sinne yhtään enemmän jengiä, ja jotkut paikat ovat kerrottu luottamuksella mulle paikallisten toimesta. Mutta kyllä niille rannoille voi matkailijakin löytää tutustumalla paikallisiin tai etsimällä skootterin selässä.”

Etsintä kannattaa: Sakari kertoo nähneensä omissa suosikkipaikoissaan surffarien ohella myös valaita ja merilehmiä!

Rauhallinen Nusa Lembongan

Dream Beach -ranta. Nusa Lembongan, Bali. Kuva: Jimmy Tran / Shutterstock.com

Mukava, vaihtoehtoinen kohde varsinaiselle Balille on vieressä sijaitseva pieni ja rauhallinen Nusa Lembongan -saari.

”Kivoja aaltoja eikä niin kauheasti ihmisiä vedessä. Todella rauhallinen paikka hengailla”, Sakari kommentoi Nusa Lembonganin surffiskeneä.

Paras aika surffata Balilla

”Surffin puolesta Bali on huikea siitä, että vuodenajalla ei ole väliä – aaltoa kyllä löytyy. Sadekaudella itä- ja etelä-rannikko toimivat hyvin. Kuivalla kaudella länsi- ja etelä toimii hyvin. Ja tuulettomina päivinä voi surffata ihan missä vain”, Sakari sanoo.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi